Så får du flera sponsorer

Inför och efter olika sponsorträffar uppstår diskussioner om föreningens eller evenemangets utmaningar på sponsormarknaden och önskemål om råd och tips.
Det är också den fråga som trillar ner mest frekvent i mejlkorgen. Det är som att det måste finnas ett kort och enkelt svar – helt oberoende av vilken idrott man verkar inom, vad man säljer, vilka andra sponsorer man har och hur företagsmarknaden lokalt/regionalt ser ut.
Men faktum är att det faktiskt finns ett par generella svar. Mitt kortaste är att ta hand om de sponsorer man redan han. Gör man det är väldigt mycket vunnet.
Varje sponsor är din viktigaste sponsor
Viktigaste sponsorn, då
För drygt ett år sedan spelade jag in en podcast om sponsring. I ett av avsnitten bestämde jag mig för två mantran som jag fortfarande jobbar efter i föreningslivet:
• ”Utan små sponsorer – inga stora”
• ”Varje sponsor är din viktigaste sponsor”
En lösning på frågan hur man får fler sponsorer är med andra ord att ta hand om de sponsorer man redan har. Inget säljer sponsring som rekommendationer och buzz. Inte ens en snygg folder. Inte ens sportslig framgång.
Men hur tar man då hand om sina sponsorer?
För det första: sponsorer är ingen unik art som vandrar omkring i en egen värld. Sponsorer är också människor. Hos varje sponsor arbetar mer eller mindre vanligt folk och det finns en eller flera personer som varit delaktiga i att skriva sponsoravtalet. Några är med största sannolikhet även ansvariga för det avtalet, och ert samarbete.
Bry dig om dem. Ring dem. Mejla dem. Fråga dem saker. Berätta, informera och trendspana. Var påläst när du kontaktar dem. Scrolla igenom deras hemsida efter ”Senaste nytt” innan ni går in i gemensamma möten. Var förberedd.
Och om man trots dessa mantran vill särbehandla några sponsorer – förslagsvis de stora drakarna i toppen av sponsorstrukturen – tycker jag det är tjänstefel att som sponsoransvarig inte följa sponsorns branschmedier. Eller för den delen ha en stående sökning hos Google News för att fånga in nyheter som rör sponsorn.
Få känslan
Tro mig, jag vet att det inte är jätteroligt alla gånger. När jag arbetade med ett stort ett japanskt elektronikföretag för något år sedan tog jag för vana att besöka evertiq.se varje morgon när jag kom in på kontoret. Jag förstod inte många rader (besök sajten själv och se…) men när väl företagsnamnet poppade upp gav det mig en känsla av att jag förstod. Att jag kunde sätta mig in i kunden, kundens affär och kundens marknad.
Den känslan gav mig självförtroende och jag visste att jag många gånger kände till kundens marknadsnyheter bättre än kunden själv. Dessutom lärde jag mig kundens språk.
I snitt tog mig varje besök kanske 20 sekunder per dag. En bra investering skulle det visa sig.
Optimera intäkterna, inte antalet!
Ett annat sätt att svara på frågan om hur man får fler sponsorer är att döda frågan helt. Det är helt enkelt ointressant.
Ett skarpt exempel - en rättighetsinnehavare har ett hundra företag som idag lägger 5 000 kr/sponsorskap. Att ha 100 sponsorer på en sådan nivå är absolut inget ovanligt i Sverige, inte heller det dubbla eller mer än så.
Låt säga att vi bortser från kostnaden av motprestationerna – annars ett stort fel många gör när man budgeterar sponsring; glömmer att sponsorer kostar pengar – så ger gruppen sponsorer en halv miljon kronor i intäkter.
Vi initierar några enkla motprestationer (t.ex. startar ett sponsornätverk med tre träffar/år, e-postlistor samt partnererbjudanden) och kan därmed få med oss hälften av sponsorerna till 12 000 kronor var. Med i runda slängar 2 000 kr/sponsor i kostnad för det nya nätverket blir den jämförbara intäkten ungefär 10 000 kr vardera.
Totalt har vi då 750 000 kr, där den kvarts miljon i ökning kan vara motsvarande en huvudsponsor. Utan att få fler sponsorer har vi ökat intäkterna markant och spelar man sina kort rätt finns alla möjligheter att fler av de ”5 000 kr-sponsorerna” vill kliva upp. Genom att utveckla sponsornätverket ännu mer (eller starta subnätverk) kan man på sikt skapa ytterligare steg i sponsorstrukturen.
Bättre motprestationer, mer intäkter.
Och jag vill poängtera att det här resonemanget inte motsäger att man även ska ”sälja in” huvudsponsorer. Självklart ska man arbeta även från den änden av sponsorpyramiden. Frågan är bara vad just din verksamhet ska ha fokus på, på kort respektive lång sikt?
Ergo: fokusera inte alltid på fler sponsorer, tänk ökade intäkter. Och ökade intäkter börjar i bättre motprestationer, det vill säga ökat värde för sponsorerna.
Gör skillnad på sponsorsäljare och sponsoransvarig
Bygga på relationer
Mitt sista tips är att titta på andra branscher som också har företagskunder. Där är det ofta snudd på lag att ha en ”Key Account Manager” (KAM); en kundansvarig som, precis som det låter, ansvarar för kunden. Han eller hon ser till att hålla en kontinuerlig dialog och ha kundens perspektiv – inte säljavdelningens. Det är ett sätt att ligga ett steg före kunden (sponsorn).
Man kan säga att kundansvariga står med ett ben hos kunden och det andra hos företaget. En relationsbrygga mellan säljare och köpare, där följdeffekten ska vara en lång kundrelation. Följdeffekten, inte fokus.
Komplex försäljning – som sponsring – handlar inte bara om produktnytta (rättighetskataloger, publiksiffror, medlemsantal, marknadseffekter mm) utan om människor och relationerna mellan dem. Gör det inte svårare än vad det är, börja med sunt förnuft och ta det därifrån.
Ta hand om dina sponsorer. Det är det bästa sättet att få nya. Och det värsta som kan hända är att du har kvar dem du har.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Tomas Nilsson (inte verifierad)
tis, 2015-02-10 13:53
1. Mycket bra!
Igen levererar IA en mycket bra artikel. Att det har i många år sett som fult att bedriva affärer inom idrott. Inom vilken del de än må vara. Ofta har "gamla" idrottsmän sats som sponsorindrivare för att dom har kontakter. Men inte bara där. På många områden inom vår idrott är det ekonomiska tänket väldigt "basalt". Man vet inte riktigt hur man ska lägga pengarna rätt. Keep up the good work!