Lagidrott är ingen naturlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fler och fler ungdomar väljer att lämna lagidrotterna. Egenträning, löpning och gym ökar. Men vad beror det på?
Möjligheterna och valen är desto fler i dag för ungdomar som lockas av idrott, men de vill också delta på sina egna villkor. Foto: TT

 

Ungdomarna präglas av mobilitet vilket självfallet innebär både utvecklingsmöjligheter och begränsningar. Själva mobiliteten utmanar våra traditionella föreställningar om vad vi tränar. När det inte längre är självklart vilken sport som utövas eller vem som tränar och vem som är tränare är det svårt att veta vad som ska tillhandahållas och vilka hänsyn som bör tas.

Inte alls självklart

Även betydelsen av idrott ifrågasätts. Vår föreställning om idrott bygger på en uppdelning mellan sporter där det är självklart att spela bollen med händerna i den ena sporten men inte i den andra. För en person som kommer utifrån och tittar in i idrottens värld är detta nämligen inte en självklar indelning. Lika lite som att skola måste bedrivas i klassrum mellan klockan åtta och två eller föreställningen om vad en kommun ska ge för service. 

Den självklara föreställningen om vad idrott är kan alltså vara i upplösning. Orsakerna är flera men specialiseringen och organisationers mognad är två viktiga faktorer.

Idrottsrörelsen kan liknas vid ett träd. För länge, länge, sedan bestod det av en stam, en enhetlig stomme. Allteftersom tiden gick började stammen grena sig och vi fick distinkta kvistar. Till slut består trädet av ett stort antal förgreningar där var och en av grenarna är tydligt avgränsad. Grenarna är nu så åtskilda att det vore löjligt om någon skulle tro att fotboll spelades med händerna.

Nya företeelser snabbare

Precis som när det gäller trädet så blir de här utskotten också allt grövre och mindre flexibla. Den unga böjliga kvisten blir så småningom en orubblig och kraftig gren.

Vi springer gärna fort på grenarna, ibland hoppar vi till och med mellan dem, men vi ympar inte trädet.

Mogna system, såsom idrottsrörelsen, skolan, sjukvården och kommunen, har av naturliga skäl en viss tröghet inbyggd. Om kolossen dessutom har lerfötter, och det känns det som emellanåt, blir varje förflyttning problematisk. Nya företeelser är nästan alltid agila och kan följa och fånga upp nya trender snabbare. 

Mer individuella val

Att nya idrottsformer såsom Gym 24, Pay&Play och skidspår.se följer ungdomarnas rörelsemönster är därför inte förvånande. Ungdomar som drar snabbare än Hanna Falk passar utmärkt in i denna nya föreställning. Och föreställningen skiljer sig från den traditionella idrottsrörelsen.

Idén om agilitet möter också ungdomarnas vilja att själva besluta över sitt idrottande. Sporter som bygger på individuella val till skillnad från någons annans (organisationers) val ökar på bekostnad av de traditionella lagsporterna till exempel. 

Laget kan sägas vara en miniorganisation; deltagarna kommer överens om vilken sport som ska utövas och om tid och plats. Det är just detta som de mobila ungdomarna väljer bort. 

Andra livsmönster

De vill själva bestämma vad som ska tränas, när det ska tränas och var det ska tränas. Det handlar om individualisering men också om livsmönster. Om vi tidigare hade en tydlig uppdelning i livet har gränserna nu suddats ut. Vi vobbar, svarar på mail på söndagar, använder iPads i skolan och sportar även utanför sportlovet. 

Tiden och platsen är inte längre förutbestämd utan är flytande och egenträning passar in i en livsstil som är i ständig rörelse.

Just därför att människor blir allt rörligare är egenidrotten här för att stanna.

Camilla Hending

Willy Berggren (inte verifierad)

tis, 2015-03-10 23:03

1. Lagidrott är ingen naturlag

Hej Camilla! Jätteintressanta reflektioner med tankeväckande analys. Det är som vårt förändrade vanor och livsmönster. Enklast är att jämföra med sina egna barn, sina föräldrar etc. En annan reflektion är undersökningar om hur den organiserade barnidrottens ankomst någon gång i början av 1980-talet bidragit. Barn som börjar med organiserad idrott i femårsåldern kanske inte har så mycket mer att upptäcka i klubbarna när de är 15 år och hållet på i 10. Det är fullt förståeligt om de då vill idrotta och prova på i andra former.

Kjell Eriksson (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 11:39

2. Instämmer!

Bra och klarsynt analys i en fråga som RF-folket inte kan få grepp om. Eller inte vill, eftersom de rätta svaren tills dels hotar den organiserade idrottsrörelsen. Jag har själv varit inne på de här tankegångarna, med det tillägget att det inte ens behöver handla om andra former för idrott. Fysisk aktivitet kan ta sig oändligt många uttryck, och frånvaron av fysisk aktivitet är ingen katastrof.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.