Lagidrott är ingen naturlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Fler och fler ungdomar väljer att lämna lagidrotterna. Egenträning, löpning och gym ökar. Men vad beror det på?
Möjligheterna och valen är desto fler i dag för ungdomar som lockas av idrott, men de vill också delta på sina egna villkor. Foto: TT

 

Ungdomarna präglas av mobilitet vilket självfallet innebär både utvecklingsmöjligheter och begränsningar. Själva mobiliteten utmanar våra traditionella föreställningar om vad vi tränar. När det inte längre är självklart vilken sport som utövas eller vem som tränar och vem som är tränare är det svårt att veta vad som ska tillhandahållas och vilka hänsyn som bör tas.

Inte alls självklart

Även betydelsen av idrott ifrågasätts. Vår föreställning om idrott bygger på en uppdelning mellan sporter där det är självklart att spela bollen med händerna i den ena sporten men inte i den andra. För en person som kommer utifrån och tittar in i idrottens värld är detta nämligen inte en självklar indelning. Lika lite som att skola måste bedrivas i klassrum mellan klockan åtta och två eller föreställningen om vad en kommun ska ge för service. 

Den självklara föreställningen om vad idrott är kan alltså vara i upplösning. Orsakerna är flera men specialiseringen och organisationers mognad är två viktiga faktorer.

Idrottsrörelsen kan liknas vid ett träd. För länge, länge, sedan bestod det av en stam, en enhetlig stomme. Allteftersom tiden gick började stammen grena sig och vi fick distinkta kvistar. Till slut består trädet av ett stort antal förgreningar där var och en av grenarna är tydligt avgränsad. Grenarna är nu så åtskilda att det vore löjligt om någon skulle tro att fotboll spelades med händerna.

Nya företeelser snabbare

Precis som när det gäller trädet så blir de här utskotten också allt grövre och mindre flexibla. Den unga böjliga kvisten blir så småningom en orubblig och kraftig gren.

Vi springer gärna fort på grenarna, ibland hoppar vi till och med mellan dem, men vi ympar inte trädet.

Mogna system, såsom idrottsrörelsen, skolan, sjukvården och kommunen, har av naturliga skäl en viss tröghet inbyggd. Om kolossen dessutom har lerfötter, och det känns det som emellanåt, blir varje förflyttning problematisk. Nya företeelser är nästan alltid agila och kan följa och fånga upp nya trender snabbare. 

Mer individuella val

Att nya idrottsformer såsom Gym 24, Pay&Play och skidspår.se följer ungdomarnas rörelsemönster är därför inte förvånande. Ungdomar som drar snabbare än Hanna Falk passar utmärkt in i denna nya föreställning. Och föreställningen skiljer sig från den traditionella idrottsrörelsen.

Idén om agilitet möter också ungdomarnas vilja att själva besluta över sitt idrottande. Sporter som bygger på individuella val till skillnad från någons annans (organisationers) val ökar på bekostnad av de traditionella lagsporterna till exempel. 

Laget kan sägas vara en miniorganisation; deltagarna kommer överens om vilken sport som ska utövas och om tid och plats. Det är just detta som de mobila ungdomarna väljer bort. 

Andra livsmönster

De vill själva bestämma vad som ska tränas, när det ska tränas och var det ska tränas. Det handlar om individualisering men också om livsmönster. Om vi tidigare hade en tydlig uppdelning i livet har gränserna nu suddats ut. Vi vobbar, svarar på mail på söndagar, använder iPads i skolan och sportar även utanför sportlovet. 

Tiden och platsen är inte längre förutbestämd utan är flytande och egenträning passar in i en livsstil som är i ständig rörelse.

Just därför att människor blir allt rörligare är egenidrotten här för att stanna.

Camilla Hending

Willy Berggren (inte verifierad)

tis, 2015-03-10 23:03

1. Lagidrott är ingen naturlag

Hej Camilla! Jätteintressanta reflektioner med tankeväckande analys. Det är som vårt förändrade vanor och livsmönster. Enklast är att jämföra med sina egna barn, sina föräldrar etc. En annan reflektion är undersökningar om hur den organiserade barnidrottens ankomst någon gång i början av 1980-talet bidragit. Barn som börjar med organiserad idrott i femårsåldern kanske inte har så mycket mer att upptäcka i klubbarna när de är 15 år och hållet på i 10. Det är fullt förståeligt om de då vill idrotta och prova på i andra former.

Kjell Eriksson (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 11:39

2. Instämmer!

Bra och klarsynt analys i en fråga som RF-folket inte kan få grepp om. Eller inte vill, eftersom de rätta svaren tills dels hotar den organiserade idrottsrörelsen. Jag har själv varit inne på de här tankegångarna, med det tillägget att det inte ens behöver handla om andra former för idrott. Fysisk aktivitet kan ta sig oändligt många uttryck, och frånvaron av fysisk aktivitet är ingen katastrof.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen