Wallén skapar förväntan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Thomas Wallén valdes i helgen till ordförande i Svenska tennisförbundet efter Stefan Dahlbo. Ett i mina ögon utmärkt val även om den 61-årige göteborgaren saknar erfarenhet från ideella uppdrag i föreningslivet.
På centercourten trivs Thomas Wallén allra bäst. Foto: Björn Larsson Ask

 

Samtidigt som det blåst upp till storm kring ordförandefrågan i Riksidrottsförbundet finns det i svensk tennis en stark och bred uppslutning bakom Thomas Walléns namn. Han har ett långt förlutet i sporten och är respekterad i alla kretsar.

Djupa klyftor

Inte minst det sistnämnda vägde mycket tungt då valberedningen inledde sitt arbete för att hitta Dahlbos efterträdare. Tennis-Sverige är splittrat och det finns djupa klyftor mellan förbundsledningen och de sju regionerna samt mellan några av regionerna och deras respektive klubbar.

Här gällde det alltså för valberedningen att hitta en samlande kraft.

Därmed försvann per automatik förslaget på att förbundets vice ordförande Anders Rydberg skulle överta ordförandeklubban. Visserligen dök förslaget upp i urvalsprocessen men det förkastades i samma stund som några av de starkaste regionerna sa blankt nej. Inte heller någon annan i styrelsen skulle accepteras.

Ingen ideell bakgrund

Relativt tidigt stod det klart för valberedningen att den måste hitta en person som inte står med foten i något av lägren utan har förutsättningar att komma in som neutral brobyggare.

Frånsett en kortare period som styrelseledamot i Särö TK saknar Wallén erfarenhet från ideellt ledarskap. Det kan med tiden eventuellt visa sig vara en svaghet. Men just det faktum att han inte haft koppling till förbundsledning, regioner eller klubbar har så här långt varit enbart till hans fördel.

Wallén är förmodligen mest känd i rollen som turneringsdirektör för SkiStar Swedish Open, turneringen som han och affärspartnern Christer Hult köpte för runt 6 miljoner kronor – av förbundet (!) som hade satt sig i så svår ekonomisk knipa att en ledningen inte hittade någon annan lösning än att sälja turneringen för en summa långt under marknadsvärdet.

Ansvarig för - golf

Wallén och Hults företag PR Event köptes senare upp av det franska mediakonglomeratet Lagardére som äger ATP-turneringen SkiStar Swedish Open och WTA-turneringen Collector Swedish Open samt driver ATP-turneringen If Stockholm Open.

Under de två senaste åren har Thomas Wallén arbetat med Lagardéres golfsatsning, han är operativt ansvarig för Nordea Masters över årets upplaga men övergår därefter till en rådgivande roll.

Även om han inte längre är involverad i de tre tennisturneringarna har Wallén självklart en koppling till dem genom Lagardére vilket eventuellt kan göra att det dyker upp frågor som bäddar för debatt om intressekonflikt. Men för att eliminera risken för en sådan hade tennisen behövt välja en ordförande utan någon som helst tidigare anknytning till sporten.

Kommersiell rutin

Walléns främsta styrka finns i den kommersiella delen av tennisen och en av hans viktigaste uppgifter på kort sikt blir att hitta en ersättare till huvudsponsorn SEB som lämnar efter 2015.

Arbetet med att locka sponsorer har varit en av generalsekreteraren Ulf Dahlströms viktigaste uppgifter men han har helt kommit till korta under sina tre år. Frågan är vad som händer om Walléns intåg plötsligt resulterar i sponsorsintäkter – räddar det skinnet på generalsekreteraren eller undergräver det ytterligare förtroendet för honom?

Även om sponsorsbiten kanske inte blir en smal sak för honom står Wallén i mina ögon för några ännu större utmaningar:

• Att ena tennis-Sverige. Wallén och Christer Hult har skapat en vi-känsla i turneringsorganisationerna där alla drar åt samma håll och har ett gemensamt mål för ögonen. Så är det inte i tennis-Sverige där det finns många olika aktörer med sina specifika intressen och egna agendor. Att få ihop det till en familj med ett gemensamt övergripande mål är under alla omständigheter svårt och blir förstås inte lättare av sprickorna som finns mellan olika grupperingar.

• Turneringsorganisationerna är jämförelsevis slimmade och lätthanterliga. Det går att ta snabba beslut och att omedelbart omsätta dem i handling. Förbundets kvarnar mal betydligt långsammare och det finns flera exempel på framgångsrika entreprenörer som tagit plats i förbundsstyrelsen men efter en mandatperiod lämnat med motiveringen ”det bara pratas med inget händer”. Har Wallén tålamodet som krävs?

• Att stimulera klubbarna som är hjärtat i svensk tennis men som hamnat lite på undantag efter regionaliseringen.

Dukat bort, jaha...

Efter förbundets årsmöte i Uppsala sa Thomas Wallén att han blivit positivt överraskad av förbundets verksamhet och att han kommer till ett ”fint dukat bord”.

Utan att fördenskull ifrågasätta hans uttalande kan man ändå tänka att det ligger i sakens natur att en ny ordförande – utan tidigare koppling till förbundet - väljer att inte kritisera det som varit. Att med en positiv attityd framhäva möjligheterna istället för att prata problem ökar ytterligare möjligheterna att skapa grund för en vi-känsla.

Och så ska uttrycket ”ett fint dukat bord” förstås ses mot på vilken nivå förväntningarna låg.

Jonas Arnesen

Fakta

Challenge hittar du den första intervjun med nye förbundsordföranden.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.