Wallén skapar förväntan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Thomas Wallén valdes i helgen till ordförande i Svenska tennisförbundet efter Stefan Dahlbo. Ett i mina ögon utmärkt val även om den 61-årige göteborgaren saknar erfarenhet från ideella uppdrag i föreningslivet.
På centercourten trivs Thomas Wallén allra bäst. Foto: Björn Larsson Ask

 

Samtidigt som det blåst upp till storm kring ordförandefrågan i Riksidrottsförbundet finns det i svensk tennis en stark och bred uppslutning bakom Thomas Walléns namn. Han har ett långt förlutet i sporten och är respekterad i alla kretsar.

Djupa klyftor

Inte minst det sistnämnda vägde mycket tungt då valberedningen inledde sitt arbete för att hitta Dahlbos efterträdare. Tennis-Sverige är splittrat och det finns djupa klyftor mellan förbundsledningen och de sju regionerna samt mellan några av regionerna och deras respektive klubbar.

Här gällde det alltså för valberedningen att hitta en samlande kraft.

Därmed försvann per automatik förslaget på att förbundets vice ordförande Anders Rydberg skulle överta ordförandeklubban. Visserligen dök förslaget upp i urvalsprocessen men det förkastades i samma stund som några av de starkaste regionerna sa blankt nej. Inte heller någon annan i styrelsen skulle accepteras.

Ingen ideell bakgrund

Relativt tidigt stod det klart för valberedningen att den måste hitta en person som inte står med foten i något av lägren utan har förutsättningar att komma in som neutral brobyggare.

Frånsett en kortare period som styrelseledamot i Särö TK saknar Wallén erfarenhet från ideellt ledarskap. Det kan med tiden eventuellt visa sig vara en svaghet. Men just det faktum att han inte haft koppling till förbundsledning, regioner eller klubbar har så här långt varit enbart till hans fördel.

Wallén är förmodligen mest känd i rollen som turneringsdirektör för SkiStar Swedish Open, turneringen som han och affärspartnern Christer Hult köpte för runt 6 miljoner kronor – av förbundet (!) som hade satt sig i så svår ekonomisk knipa att en ledningen inte hittade någon annan lösning än att sälja turneringen för en summa långt under marknadsvärdet.

Ansvarig för - golf

Wallén och Hults företag PR Event köptes senare upp av det franska mediakonglomeratet Lagardére som äger ATP-turneringen SkiStar Swedish Open och WTA-turneringen Collector Swedish Open samt driver ATP-turneringen If Stockholm Open.

Under de två senaste åren har Thomas Wallén arbetat med Lagardéres golfsatsning, han är operativt ansvarig för Nordea Masters över årets upplaga men övergår därefter till en rådgivande roll.

Även om han inte längre är involverad i de tre tennisturneringarna har Wallén självklart en koppling till dem genom Lagardére vilket eventuellt kan göra att det dyker upp frågor som bäddar för debatt om intressekonflikt. Men för att eliminera risken för en sådan hade tennisen behövt välja en ordförande utan någon som helst tidigare anknytning till sporten.

Kommersiell rutin

Walléns främsta styrka finns i den kommersiella delen av tennisen och en av hans viktigaste uppgifter på kort sikt blir att hitta en ersättare till huvudsponsorn SEB som lämnar efter 2015.

Arbetet med att locka sponsorer har varit en av generalsekreteraren Ulf Dahlströms viktigaste uppgifter men han har helt kommit till korta under sina tre år. Frågan är vad som händer om Walléns intåg plötsligt resulterar i sponsorsintäkter – räddar det skinnet på generalsekreteraren eller undergräver det ytterligare förtroendet för honom?

Även om sponsorsbiten kanske inte blir en smal sak för honom står Wallén i mina ögon för några ännu större utmaningar:

• Att ena tennis-Sverige. Wallén och Christer Hult har skapat en vi-känsla i turneringsorganisationerna där alla drar åt samma håll och har ett gemensamt mål för ögonen. Så är det inte i tennis-Sverige där det finns många olika aktörer med sina specifika intressen och egna agendor. Att få ihop det till en familj med ett gemensamt övergripande mål är under alla omständigheter svårt och blir förstås inte lättare av sprickorna som finns mellan olika grupperingar.

• Turneringsorganisationerna är jämförelsevis slimmade och lätthanterliga. Det går att ta snabba beslut och att omedelbart omsätta dem i handling. Förbundets kvarnar mal betydligt långsammare och det finns flera exempel på framgångsrika entreprenörer som tagit plats i förbundsstyrelsen men efter en mandatperiod lämnat med motiveringen ”det bara pratas med inget händer”. Har Wallén tålamodet som krävs?

• Att stimulera klubbarna som är hjärtat i svensk tennis men som hamnat lite på undantag efter regionaliseringen.

Dukat bort, jaha...

Efter förbundets årsmöte i Uppsala sa Thomas Wallén att han blivit positivt överraskad av förbundets verksamhet och att han kommer till ett ”fint dukat bord”.

Utan att fördenskull ifrågasätta hans uttalande kan man ändå tänka att det ligger i sakens natur att en ny ordförande – utan tidigare koppling till förbundet - väljer att inte kritisera det som varit. Att med en positiv attityd framhäva möjligheterna istället för att prata problem ökar ytterligare möjligheterna att skapa grund för en vi-känsla.

Och så ska uttrycket ”ett fint dukat bord” förstås ses mot på vilken nivå förväntningarna låg.

Jonas Arnesen

Fakta

Challenge hittar du den första intervjun med nye förbundsordföranden.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.