Någon utifrån måste granska idrotten

Idrottsrörelsen har en lång historia av regler och kontroll bakom sig. Ända sedan antikens dagar har det funnits anvisningar kring hur idrott skulle bedrivas och vad som inte var tillåtet. Allt eftersom har reglerna utvecklats och förfinats.
Idrottare - och supportrare
Grekerna hade nog inga dopningsregler men säkert en rad andra. Med varje regel följer också ett kontrollsystem. Det internationella friidrottsförbundet (IAAF) var det första som förbjöd dopning och de första testerna infördes följaktligen vid EM i friidrott 1966. Idrotten har alltså alltid säkerställt att man följer reglerna. Eller?
Idrottsrörelsen består av två kategorier. Vi kan kalla dem idrottare och supportrar. Den första gruppen är lätt att identifiera; de är i ständig rörelse bokstavligt talat.
Den andra gruppen är egentligen lika lätt att urskilja. Några av dem sitter på läktarna och är supportrar i ordets vanliga bemärkelse men också materialförvaltare, tränare, styrelsemedlemmar och kassörer är supportrar. De hör till idrottens supportorganisation. Det gemensamma för dem är att de sällan eller aldrig rör sig.
Olika bevekelsegrunder
Idrottarna har ett tydligt skäl till att vara med i idrottsrörelsen och det är att utöva en sport, efter bästa förmåga.
Det råder ett svart eller vitt förhållande, antingen idrottar man eller också gör man det inte. Reglerna i idrotten är relativt enkla att följa. Det finns tydliga gränser för vad som är tillåtet och inte. Också i det avseendet är idrotten svart/vit. Idrottarna håller sig i stort sett till de spelregler som är uppsatta.
Supportrarna – alltså alla de som inte behöver duscha efter sitt deltagande - har många olika individuella skäl att vara med eller hänga runt idrotten.
Syftet med deras medverkan är inte alltid uppenbar. Avsikten kan vara god - att hjälpa och stötta idrotten - men den kan också handla om egenintresse och makt, prestige eller som en del i ett större karriärprojekt.
Många gråzoner
Om den aktive idrottaren har lätt att identifiera sig som inne eller ute så finns supportrarna på alla tänkbara platser, från helt uppslukade till knappt engagerade. Det är mycket mer av gråzoner och så verkar det vara vad gäller regelföljande också. Det finns visserligen tydliga rättesnören men man är faktiskt inte överens om huruvida det ens är önskvärt att de följs.
Regelkollen som jag skriver om i inledningen av den här texten gäller, vid närmare betraktelse, tydligen bara idrottarna. Den supportande organisationen sätter alltså upp kontrollapparaten för att granska idrottsutövarna. De använder den senaste tekniken för att räkna röda blodkroppar, avslöja en offside, väga en båt eller spåra tvivelaktiga preparat.
Idrotten anstränger sig alltså för att själv, på egen hand, avslöja Lance Armstrong (dopning), det spanska basketlaget i paralympisk OS (de som simulerade förståndshandikapp) eller Boris Onisjtjenko (han med knappen i värjan). Idrotten har också skapat Medicinska kommissionen för dopning och avlönar tongivande rättskipare såsom Arne Ljungkvist.
Gemensamt för dem är att de verkar och finns inom idrotten.
Kärvs insatser utifrån
För att skipa rättvisa och se till att reglerna följs i idrottens supportande del krävs det däremot insatser utifrån. Det är FBI som avslöjar fusket i FIFA och det är en amerikansk åklagare, Loretta Lynch, som är först med att peka ut de fuskande.
Orsaken är att ingen vill eller kan kolla sig själv. Alltså kollar supportorganisationen idrottarna – men idrottarna har ju ingen motsvarande möjlighet att kolla supportrarna.
Konsekvensen av den här asymmetrin blir att idrottens problem med anseende och förtroende allt oftare handlar om supporten och allt mera sällan om själva idrotten.
Vart tar det vägen?
En rörelse som tillåter bengaliska eldar och mutor kommer inte att klara sig genom att införa strängare dopningskontroll och elektronisk offsidebevakning. Vi är redan i en situation där offsideregeln i det närmaste bevakas med satelliter men man tycks inte vara särskilt intresserad av att lägga fem minuter på att kontrollera sina egna verifikationer.
Antingen måste idrottarna organisera sig på ett sätt som gör att de kan kontrollera och ställa krav på supportrarna. Eller också krävs det en tredje struktur Inom idrotten. En som är lika specialiserad på supportorganisationernas regelbrott som Arne Ljungqvist varit specialiserad på dopning.
Och då, ja, i logikens namn kan vi annars vänta oss att någon säger att ”eftersom vi ändå inte kan förbjuda mutor borde de bli lagliga. Under ordnade former”. Den resan är ju påbörjad vad gäller bengaler.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Vilken märklig och ohållbar
Vilken märklig och ohållbar jämförelse. Mutor är någonting dåligt. Pyroteknik är någonting bra. Pyroteknik fanns länge innan någon ens kom på tanken på ett förbud, och nu när vi har ett sådant så har det visat sig väldigt kontraproduktivt. Varför ska vi ha ett totalförbud Camilla? Är det något slags självändamål? Varför isådanafall - när det finns andra förhållningssätt som faktiskt kan fungera? Varför försöker en del "huliganisera" pyroteknikanvändandet när det är någonting som kommer från de positiva krafterna på läktarna?3. Korkad jämförelse
Att jämföra bengaler med mutor är inte speciellt rättvist. Bengaler är enbart till för att skapa en magisk atmosfär på våra allsvenska arenor. Mutor är direkt kriminellt och kan inte direkt likställas med pyroteknisk aktivitet. Menar du på allvar att bengaler är lika illa som mutor? Förklara gärna vad det är som är så hemskt med bengaler som gör att det ens nämns i samma kontext som mutor.Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
MnM (inte verifierad)
tis, 2015-06-09 03:42
1. Kontroll av idrottsföreningarna, förbund och hela rörelsen....
Kan hålla med om det mesta utom att tränare ej skulle duscha (i många idrotter måste tränaren själv vara lika aktiv) och att alla som tränar gör det för att bli så bra de bara kan. Många är de som idrottar bara för att hålla sig iform eller ha kul. Sedan om det går bra struntar de i. Men viktigaste saken tar du upp. Just att det behövs ett statligt organ i varje land (eller internationellt oberoende) som kontrollerar idrottsföreningarnas och förbundens (är juridiskt också idrottsföreningar) verksamheter så att de verkligen följer gällande regler och är vad de utger sig för att vara som organisation (demokratisk allmännyttig ideell förening i Sverige). Så att de inte drivs som företag där inte medlemmarna (de vill inte ha dem på årsmöten eller att de engagerar sig för mycket) får reda på sina rättigheter och skyldigheter. Verkligen får reda på vad ett årsmöte, stadgar, styrelse, ordförande (ej kung utan förtroendevald och ledamot som övriga ledamöter med förmånen att ha utslagsrösten om det blir oavgjort vid omröstningar), medlemsavgift jämför med verksamhetsavgift mm. Det finns så många föreningar som ej är riktiga/verkliga föreningar om man skulle kolla hur dess verksamhet bedrivs. Maktkoncentration, undanhållande av information mm. Rädda den svenska idrottsföreningen och idrottsrörelsen. Ta tag i detta för hela svenska idrottsrörelsen nu. Precis som FBI gjorde för FIFA.