Ingen trodde på elithockey här

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En av Sveriges vackrast belägna städer. En ort känd för många turister. En stad numera känd för sin ishockey.
Rolf Lindberg är klubbdirektören som har upplevt skilda världar. Från ytterlighetens konkurshot till dagens intäkter om cirka 70 miljoner.

 

Välkommen till Karlskrona som numera kan stoltsera med ett hockeylag som överträffade alla som helst tips när de gick upp i SHL i våras.

Skillnad det mot våren 2001 då det rådde verklig kris. Karlskrona IK, då i division II gick i konkurs, och dagens Karlskrona HK bildades med omstart i division III, alltså Sveriges femteliga. 

Nu är den klubben i högsta ligan, SHL. Tala om en framgångssaga!

Många kändisar

Karlskronas hockeyhistoria är dock längre än de senaste 14 åren. Anrika Wämöhallen bjöd på god hockeyunderhållning redan under stora delar av 70- och 80-talet i näst högsta serien med dåvarande Karlskrona IK. 

Legendariska spelare och tränarnamn har passerat revy. Som bröderna Håkan, Jan och Peter Loob som värvades från Gotland 1977, ökände riksbusen Sverker Thorstensson och omtalade tränare som Des Moroney och Timo Lahtinen. Så visst finns kultur.

En anektot - Frölundas Leif ”Blixten” Henriksson skickades på scoutuppdrag i slutet av 70-talet till Karlskrona för att kolla in den lovande Håkan Loob. ”Blixten” rapporterade ”det blir inget av honom, han är alldeles för liten”. Hmm, han blev rätt bra ändå... tog bl a ett Stanley Cup-guld.

Ökenvandringen 

Nu till modern tid. Efter KHK:s bildande 2001 har allt i stort bara pekat uppåt. Ett s k ”poplag” i lägre divisioner de första åren med en publik uppemot 3 000 personer. Sedan kom första lyftet. Avancemang till division I (tredjeligan) våren 2008. Därpå klivet till Allsvenskan våren 2012. Tre säsonger där och nu SHL. 

Inför förra säsongen var KHK tippat som ett bottenlag i Allsvenskan. Klubben tyngdes av ekonomiskt turbulens och truppen var ifrågasatt. Inte stoppades de för den skull.

Inför ”bäst av fem matcher” i våras mot Västerås för en SHL-plats tippade de flesta experter Västerås. Och det samma gäller nu, KHK tippas i bottenskiktet.

Dagar från konkurs 

För att få lite mera ordning på klubbens utveckling och kommersiella siffror har jag talat med Rickard Karlsson. Han jobbar med KHK:s marknadsfrågor och har varit med större delen av klubbens ”resa” under 2000-talet.

- Ja, vad ska man säga, inleder Rickard. Jag brukar skoja med min kollega Magnus Karlsson om att vi och Växjö Lakers är Åshöjdens BK i svensk modern hockeyhistoria. 

- Då ska vi även ta i beaktning att vi förra våren var dagar från konkurs. Vi var skyldiga drygt 5 miljoner kronor och hade ingen likviditet. Men tack vare ett ackord med skuldnedsättningar på kring 30 procent samt oerhört stöd från sponsorer och kommunen undkom vi. Och sedan ska supportrarnas stöd inte glömmas, de gav oss självförtroende. Utifrån det så fixade vi ekonomin.

Växtvärk ställde till det

Men hallå, ni var framgångsrika och det var knökfullt på många hemmamatcher. Ändå uppstod ett konkurshot?

- Kalla det växtvärk. Från en byaklubb till etablissimanget med raketfart. Det uppstod falska budgetförhoppningar, felbedömningar i investeringar m m och vi hade sämre kontroll på ekonomin. Så enkelt var det. 

Men trots de ekonomiska problem sommaren 2014 så fick nye tränaren Pelle Hånberg ordning på laget. Karlskrona vann Allsvenskan och mötte alltså Västerås i avgörandet. Resten vet ni. Blekinge fick sin första klubb i högsta hockeyserien. 

Overkliga siffror

Okey, Rickard Karlsson, berätta lite om sponsorsutvecklingen de senaste åren.

- Vi invigde nya Arena Karlskrona 2005. Sedan dess har vi haft cirka 90 procents beläggning. Hallen tar, eller tog 3 452 åskådare.

- Under de tre allsvenska säsongerna har vi haft omkring 10 miljoner i sponsorintäkter, inklusive TV-pengar på cirka 2,5 miljoner. 

- Inför kommande SHL säsong räknar vi med cirka 15 miljoner i sponsring plus TV-pengarna på cirka 20 miljoner.

- För oss är det egentliga overkliga siffror. Det är ju faktiskt inte så länge sedan vi mötte sådana storheter som Rydaholm och Diö...

Högre kostnader

Många är osäkra på hur Karlskrona ska klara sitt första år i SHL. Vad anser klubbdirektören Rolf Lindberg?

- Förhoppningsvis har vi ett lag som kan hävda sig. Vi har överraskat förr. Men vi ser ödmjukt på SHL. I övrigt är vi väl rustade. 

- Vi har ett bra samarbete med sponsorer och kommun. Arenan renoveras och får en kapacitet på 5 010 åskådare.

- Vår hyra till kommunen för arenan kommande säsong blir drygt 3 miljoner. Sedan har vi alla rättigheter till reklam, kiosk och VIP-utrymmen.

- SHL innebär naturligtvis även högre kostnader. I Allsvenskan har vi haft en lönebudget för spelarna på cirka 11 miljoner. Kommande säsong är den cirka 30 miljoner. Vi har haft en slimmad organisation. Nu rekryteras 6-7 nya personer och då förstärker vi framförallt marknadsarbetet.

Från 31 till 70 miljoner i omsättning

- Så SHL är en helt annan värld för oss. Förra säsongen omsatte vi 31 miljoner i Allsvenskan. I SHL budgeterar vi med drygt 70 miljoner.

Som i alla framgångssagor så finns det anonyma människor människor bakom  stabilitet och kontinuitet. 

I KHK:s fall heter han Torbjörn Karlsson. Han har jobbat i klubben som tidigare sportchef och numera assisterande tränare de senaste tolv åren. Här har vi en framgångsfaktor. En lugn och trygg person som står för det genuina i klubben.  

Slutanektot

I början av 80-talet tränade jag Vita Hästen och vi mötte Karlskrona IK. De hade en duktig ”minilirare”. Kjell Bank, 165 cm lång. Bank gled förbi vårt bås och vår Kjell Hedlund reser sig upp och skriker spontant:

- Va´ fasen, har dom tvättat dig i 90 grader!?

Så gick snacket på det gamla goda 80-talet.

Lika lite som Kjell Bank gav upp gör dagens Karlskrona det. Det ska bli spännande att se hur långt laget räcker i vinter.

Gunnar Svensson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.