Ingen trodde på elithockey här

Välkommen till Karlskrona som numera kan stoltsera med ett hockeylag som överträffade alla som helst tips när de gick upp i SHL i våras.
Skillnad det mot våren 2001 då det rådde verklig kris. Karlskrona IK, då i division II gick i konkurs, och dagens Karlskrona HK bildades med omstart i division III, alltså Sveriges femteliga.
Nu är den klubben i högsta ligan, SHL. Tala om en framgångssaga!
Många kändisar
Karlskronas hockeyhistoria är dock längre än de senaste 14 åren. Anrika Wämöhallen bjöd på god hockeyunderhållning redan under stora delar av 70- och 80-talet i näst högsta serien med dåvarande Karlskrona IK.
Legendariska spelare och tränarnamn har passerat revy. Som bröderna Håkan, Jan och Peter Loob som värvades från Gotland 1977, ökände riksbusen Sverker Thorstensson och omtalade tränare som Des Moroney och Timo Lahtinen. Så visst finns kultur.
En anektot - Frölundas Leif ”Blixten” Henriksson skickades på scoutuppdrag i slutet av 70-talet till Karlskrona för att kolla in den lovande Håkan Loob. ”Blixten” rapporterade ”det blir inget av honom, han är alldeles för liten”. Hmm, han blev rätt bra ändå... tog bl a ett Stanley Cup-guld.
Ökenvandringen
Nu till modern tid. Efter KHK:s bildande 2001 har allt i stort bara pekat uppåt. Ett s k ”poplag” i lägre divisioner de första åren med en publik uppemot 3 000 personer. Sedan kom första lyftet. Avancemang till division I (tredjeligan) våren 2008. Därpå klivet till Allsvenskan våren 2012. Tre säsonger där och nu SHL.
Inför förra säsongen var KHK tippat som ett bottenlag i Allsvenskan. Klubben tyngdes av ekonomiskt turbulens och truppen var ifrågasatt. Inte stoppades de för den skull.
Inför ”bäst av fem matcher” i våras mot Västerås för en SHL-plats tippade de flesta experter Västerås. Och det samma gäller nu, KHK tippas i bottenskiktet.
Dagar från konkurs
För att få lite mera ordning på klubbens utveckling och kommersiella siffror har jag talat med Rickard Karlsson. Han jobbar med KHK:s marknadsfrågor och har varit med större delen av klubbens ”resa” under 2000-talet.
- Ja, vad ska man säga, inleder Rickard. Jag brukar skoja med min kollega Magnus Karlsson om att vi och Växjö Lakers är Åshöjdens BK i svensk modern hockeyhistoria.
- Då ska vi även ta i beaktning att vi förra våren var dagar från konkurs. Vi var skyldiga drygt 5 miljoner kronor och hade ingen likviditet. Men tack vare ett ackord med skuldnedsättningar på kring 30 procent samt oerhört stöd från sponsorer och kommunen undkom vi. Och sedan ska supportrarnas stöd inte glömmas, de gav oss självförtroende. Utifrån det så fixade vi ekonomin.
Växtvärk ställde till det
Men hallå, ni var framgångsrika och det var knökfullt på många hemmamatcher. Ändå uppstod ett konkurshot?
- Kalla det växtvärk. Från en byaklubb till etablissimanget med raketfart. Det uppstod falska budgetförhoppningar, felbedömningar i investeringar m m och vi hade sämre kontroll på ekonomin. Så enkelt var det.
Men trots de ekonomiska problem sommaren 2014 så fick nye tränaren Pelle Hånberg ordning på laget. Karlskrona vann Allsvenskan och mötte alltså Västerås i avgörandet. Resten vet ni. Blekinge fick sin första klubb i högsta hockeyserien.
Overkliga siffror
Okey, Rickard Karlsson, berätta lite om sponsorsutvecklingen de senaste åren.
- Vi invigde nya Arena Karlskrona 2005. Sedan dess har vi haft cirka 90 procents beläggning. Hallen tar, eller tog 3 452 åskådare.
- Under de tre allsvenska säsongerna har vi haft omkring 10 miljoner i sponsorintäkter, inklusive TV-pengar på cirka 2,5 miljoner.
- Inför kommande SHL säsong räknar vi med cirka 15 miljoner i sponsring plus TV-pengarna på cirka 20 miljoner.
- För oss är det egentliga overkliga siffror. Det är ju faktiskt inte så länge sedan vi mötte sådana storheter som Rydaholm och Diö...
Högre kostnader
Många är osäkra på hur Karlskrona ska klara sitt första år i SHL. Vad anser klubbdirektören Rolf Lindberg?
- Förhoppningsvis har vi ett lag som kan hävda sig. Vi har överraskat förr. Men vi ser ödmjukt på SHL. I övrigt är vi väl rustade.
- Vi har ett bra samarbete med sponsorer och kommun. Arenan renoveras och får en kapacitet på 5 010 åskådare.
- Vår hyra till kommunen för arenan kommande säsong blir drygt 3 miljoner. Sedan har vi alla rättigheter till reklam, kiosk och VIP-utrymmen.
- SHL innebär naturligtvis även högre kostnader. I Allsvenskan har vi haft en lönebudget för spelarna på cirka 11 miljoner. Kommande säsong är den cirka 30 miljoner. Vi har haft en slimmad organisation. Nu rekryteras 6-7 nya personer och då förstärker vi framförallt marknadsarbetet.
Från 31 till 70 miljoner i omsättning
- Så SHL är en helt annan värld för oss. Förra säsongen omsatte vi 31 miljoner i Allsvenskan. I SHL budgeterar vi med drygt 70 miljoner.
Som i alla framgångssagor så finns det anonyma människor människor bakom stabilitet och kontinuitet.
I KHK:s fall heter han Torbjörn Karlsson. Han har jobbat i klubben som tidigare sportchef och numera assisterande tränare de senaste tolv åren. Här har vi en framgångsfaktor. En lugn och trygg person som står för det genuina i klubben.
Slutanektot
I början av 80-talet tränade jag Vita Hästen och vi mötte Karlskrona IK. De hade en duktig ”minilirare”. Kjell Bank, 165 cm lång. Bank gled förbi vårt bås och vår Kjell Hedlund reser sig upp och skriker spontant:
- Va´ fasen, har dom tvättat dig i 90 grader!?
Så gick snacket på det gamla goda 80-talet.
Lika lite som Kjell Bank gav upp gör dagens Karlskrona det. Det ska bli spännande att se hur långt laget räcker i vinter.
Mest lästa just nu
Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.