CBA, boken som styr allt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
USA anses vara möjligheternas och frihetens land. Men som hockeyagent kan jag intyga att NHL är strikt reglerat. Inte bara det att spelarna är livegna. När jag ska förhandla ett NHL-avtal är det med en total omgivelse av restriktioner.
Kampen vecka efter vecka, en NHL-säsong kräver oerhört av spelarna (och ledarna) och fascinerande. Skeendet utanför sargen är också spännande - i dag ger Gunnar Svensson en exklusiv beskrivning av businessen i nordamerika. Foto: TT

 

Sju av NHL:s 30 klubbar kommer från Canada. Annars dominerar  USA plus att många av de starka privata klubbägarna är amerikaner. 

Så låt oss alla vara agent för ett ögonblick och botanisera allmänt om NHL och i synnerhet kring kontrakt och tillvägagångssätt. 

Boken som reglerar allt

Grundbulten i det hela är ”Collective Bargaining Agreement” (CBA). En ”lagbok” på 517 sidor med avtalet mellan spelarfacket (NHLPA) och de privata klubbägarna (NHL) i vilken allt regleras. Inte bara utformningen för ett spelaravtal utan allt som har med ligan att göra. Till exempel att spelarna får vistas max tre timmar i ishallen under träningslägrets (innan ligastart) under de fem första dagarna. Det inkluderar omklädning... 

Vidare vilket avstånd det måste vara mellan flygplansstolarna i privatjeten. Och för att få enkelrum på hotell i samband med bortamatcher krävs viss kontraktstatus. 

Eller vad som ska finnas på lunchbuffén i samband med en match på bortaplan m m.

Ja, ni märker själva, här styrs allt.

Skämtsamt sägs att ju tjockare och krångligare CBA blivit genom åren, ju högre har klubbarnas juridiska kostnader stigit. Det är en djungel av regler som kräver advokathjälp.

NHLPA en maktfaktor

Spelarfacket (NHLPA) är en maktfaktor i NHL och försvarar spelarna i molikyler. Nuvarande CBA löper fram till i 15 september 2022. Kommer inte parterna överens om ett nytt avtal innan dess blir det s k lockout. Då stoppas allt spel. 

Det har varit lockout tre gånger. 1994-95 annullerades drygt halva säsongen, 2004-05 blev det inget spel alls och 2012-13 kom premiär först i januari. Åter, utan CBA, inget spel. 

Här tar man ingen hänsyn till det sportsliga och hur högljudda fansen än är - business always in the first place.

Betydelsen av lönetak

En förhandling om ett spelaravtal, då? 

Det råder stor hänsyn utifrån det faktum att NHL numera har ett lönetak, vilket naturligtvis ogillas av NHLPA. Just frågan om lönetak var största anledningen till att hela säsongen 2004-05 ställdes in. Men NHL tog hem förhandlingarna mot facket och lönetaket infördes 2005. 

Till  kommande säsong är lönetaket 71,4 miljoner dollar. En klubb får alltså inte överskrida det beloppet i löner för sin spelartrupp. Det finns även en nedre gräns, som inte får underskridas och där gäller 52, 8 miljoner USD. 

Notera att en NHL-klubb omsätter dryga 100 miljoner USD. Så spelarlönerna är den dominerande posten och toppar utgifterna.

Det gäller vid rookie avtal

 När en spelare skriver sitt första NHL-avtal är han oftast 19-20 år och får ett  rookieavtal. 

Då är det bara att bläddra i CBA. Det ska vara ett tre-års avtal enligt två-vägskontrakt. Det sistnämnda betyder att han har en betydligt lägre lön den tid han eventuellt spelar i farmarlaget. En-vägs kontrakt är förbjudet. En-väg betyder att NHL-lönen betalas även i farmarligan. 

Maxlön per säsong är 925 000 USD och minilön, 575 000 USD. Detta gäller för alla rookies. Oavsett om du heter Sidney Crosby eller Kalle Kula. Är du sedan draftad tidigt i första rundan är det knappt någon förhandling, då gäller maxlön.

En duktig spelare som slutfört sitt rookie-avtal höjer sin lön i sitt nästa avtal. För NHL:s närmare 700 spelare är snittlönen cirka 2, 6 miljoner USD. Topplönerna ligger på 8-10 miljoner USD.

Fri, men med restriktioner

Nu har rookien spelat ut sitt första avtal och ett nytt avtal ska förhandlas och då träder en massa andra föreskrifter in. 

Senaste klubben har option för nytt avtal eftersom spelaren är s k ”restricted free agent”. Fri, men med restruktioner.

Säg att klubben vill behålla spelaren men de kommer inte överens om lönen. Då har spelaren (eller klubben) möjlighet att anmäla förhandlingen till s k Arbitration. Det betyder att en domstol avgör kontraktet.

Spelaren, agenten och klubben kallas därmed till skranket. Väl där argumenterar agenten för spelarens förträffligheter i 40 minuter. Klubben tar sedan dessa minuter i anspråk och bombarderar domstolen om spelarens sämre egenskaper. Allt för att få ner lönen. Domstolen beslutar sedan om kontraktets innehåll. Punkt slut. Så funkar det i NHL. Business as usual.

Äldre spelare som spelar ut sitt kontrakt är oftast ”unrestricted free agent”. Det betyder att han är fri att välja en annan klubb. Två huvudregler för att bli ”free agent” – spel i minst sju säsonger i ligan eller 27 års ålder.

Ont om bonusar

Det finns en myt om att det vimlar av bonusar i NHL-kontrakten. Glöm de, det är fel. Det tillåts bara vid tre tillfällen.

- I rookie-avtalet

- För en spelare som är minst 35 år när avtalet skrivs.

- För en som spelat minst 400 NHL matcher och var skadad minst 100 dagar föregående säsong.

Ännu ett exempel på regler som styr NHL.

Officiella löner gäller

I NHL är lönerna officiella. Vem som helst kan bara att gå in på nätet och kolla. Alla spelares löner, bonusar, avtalstid m m står där. I svensk hockey förs det en viss debatt om att även vi ska ha officiella löner. I min värld är vi inte kulturellt mogna för det. Men kanske om 15-20 år. 

Nu ska sägas att svenska spelares löner står i  taxeringskalander. Dock ej spelarnas pensionsavsättningar och det handlar om anseenliga belopp i SHL.

Konsekvensen av officiella löner i NHL är att under en förhandling talas knappt om spelarens egenskaper. Att han är snabb, målfarlig eller skjuter stenhårt. Nej, till stora delar är det bara en jämförelse med vad en liknande spelare fått i lön i sitt nyligen skrivna avtal.

Jämförelse med andra

Säg att du är agent för en back i 25-årsåldern i NHL. Ett nytt avtal ska förhandlas. Du scannar av marknaden med liknande backar som nyligen skrivit avtal. Här är bl a spelarfacket till god hjälp. 

De förser agenten med all möjlig information och hjälp om tidigare förhandlingar med likasinnade backar. NHLPA är till för spelarna. Därmed lönedrivande. 

Därför är det vanligt med budskapet till agenten ”Mr X fick 2 miljoner i årslön. Så begär 2,5 för din klient”. Agenten och spelaren har en viss press från NHLPA att inte avtala om ett för ”lågt” kontrakt. Det anses skada marknaden.

+ + +

Okay, nu har vi bara skrapat på ytan lite grann över alla regler som råder för NHL. Skulle vi detaljera oss mera behövde vi också (likt CBA) 517 sidor i förklaring. Hoppas ni i alla fall fått en liten inblick ifrån en annorlunda värld och NHL – Big business!

Gunnar Svensson

Anders Jacobsson (inte verifierad)

lör, 2015-08-01 14:45

1. Officiella löner

Sverige är inte kulturellt mogna för officiella löner skriver du. Varför inte? I övrigt en intressant artikel.

Gunnar Svensson (inte verifierad)

sön, 2015-08-02 10:15

2. Vi har en lång kultur med

Vi har en lång kultur med "medel-Svensson". Lite "fult" att tjäna grova pengar. Även om det börjar att luckras upp. Inom hockeyn står det oftast i kontrakten "innehållet är sekretess". Lite av detta hänger samman med att jag ej tror vi är kulturellt mogna. Om det sedan skulle vara bra för svensk hockey är en annan fråga. Vad tror du?

Johan (inte verifierad)

sön, 2015-08-02 11:41

3. Kulturell mognad

Förstår vad du menar där. Den svenska avundsjukan, jantelagen och annat är fortfarande stark i vårat samhälle. Vi är omåttligt intresserade vad andra tjänar, och gillar att ha förutfattade meningar baserat på inkomst. Ser framför mig "fans" som söker upp spelares bostäder, häxjakter i media(finns förvisso även i Kanada) på högavlönade spelare som underpresterar. I USA konstaterar man mer att en spelare tjänar mycket, buar kanske lite om någon underpresterar, men sen är det inte mycket mer med det. Någon nedflyttningshets finns som bekant inte så.

Johan (inte verifierad)

mån, 2015-08-03 00:37

4. För

Jag är verkligen för officiella löner personligen. Det blir en renare marknad, färre quick fixes och mera hållbarhet, tror jag. Transparens är för det mesta något väldigt bra. Baksidan är som sagt att avundsjukan riskerar ta över. Ponera ett Djurgården som ligger på nedflyttningsplats, samtidigt som den offentligt högavlönade värvningen floppar på isen. Tror att det kan bli lite mycket för vissa "fans" att hantera utan att stöka. Men kanske får man ta den smällen i början. Bortom det ser jag väldigt få nedsidor.

Anders Jacobsson (inte verifierad)

mån, 2015-08-03 08:02

5. Jag vill ha så mycket

Jag vill ha så mycket transparens som möjligt i samhället men håller inte för otroligt att det kan förekomma avarter i form av den avundsjuka som du beskriver.

Jan Alm (inte verifierad)

mån, 2015-08-03 17:14

6. År i kontraktet?

Hur är det i hockey? I tex baseball kan man skriva oerhört långa kontrakt. Kontrakt som de facto ger spelaren lön flera år efter att hans karriär är över. Allt för att hålla sig "inom taket"

Gunnar Svensson (inte verifierad)

mån, 2015-08-03 17:52

7. Officiella löner

Goda synpunkter om officiella löner från er läsare. Tack! I det stora hela är jag personligen för. I NHL funkar det. Dock med ett megastarkt spelarfack och i övrigt en resursstark organisation. Som medför en noggrann kontroll. Därmed följs CBA enligt "boken". Om någon testar något annat - dryga böter. Just helheten kring detta är vi ej mogna i hockey-Sverige, ännu.

Gunnar Svensson (inte verifierad)

tis, 2015-08-04 10:07

8. År i kontraktet

I NHL finns en regel på max avtalstid. Den är 7 år. Med vissa förbehåll i CBA tillåts det vara 8 år.

Jens (inte verifierad)

ons, 2015-08-05 22:03

9. fel fel fel....

....Kul läsning dock så rätten att gå till domstol efter sitt rookiekontrakt endast om spelaren har varit 21 år när den signade sitt första kontrakt. De flesta signar vid 18-19 års åldern och måste därför spela 4 säsonger innan de kan begära domstolsinvolvering.

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2015-08-26 09:35

10. Kontraktstid

Hur förklaras då Zetterbergs, Hossas och Rick DiPietros upp mot 15 år långa kontrakt man läst om?

Gunnar Svensson (inte verifierad)

ons, 2015-08-26 11:33

11. Kontraktstid.

Dom avtalen skrevs innan 2012, då det nya CBA upprättades. Då tillkom regleringar mot "maraton-kontrakt."
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.