CBA, boken som styr allt

Sju av NHL:s 30 klubbar kommer från Canada. Annars dominerar USA plus att många av de starka privata klubbägarna är amerikaner.
Så låt oss alla vara agent för ett ögonblick och botanisera allmänt om NHL och i synnerhet kring kontrakt och tillvägagångssätt.
Boken som reglerar allt
Grundbulten i det hela är ”Collective Bargaining Agreement” (CBA). En ”lagbok” på 517 sidor med avtalet mellan spelarfacket (NHLPA) och de privata klubbägarna (NHL) i vilken allt regleras. Inte bara utformningen för ett spelaravtal utan allt som har med ligan att göra. Till exempel att spelarna får vistas max tre timmar i ishallen under träningslägrets (innan ligastart) under de fem första dagarna. Det inkluderar omklädning...
Vidare vilket avstånd det måste vara mellan flygplansstolarna i privatjeten. Och för att få enkelrum på hotell i samband med bortamatcher krävs viss kontraktstatus.
Eller vad som ska finnas på lunchbuffén i samband med en match på bortaplan m m.
Ja, ni märker själva, här styrs allt.
Skämtsamt sägs att ju tjockare och krångligare CBA blivit genom åren, ju högre har klubbarnas juridiska kostnader stigit. Det är en djungel av regler som kräver advokathjälp.
NHLPA en maktfaktor
Spelarfacket (NHLPA) är en maktfaktor i NHL och försvarar spelarna i molikyler. Nuvarande CBA löper fram till i 15 september 2022. Kommer inte parterna överens om ett nytt avtal innan dess blir det s k lockout. Då stoppas allt spel.
Det har varit lockout tre gånger. 1994-95 annullerades drygt halva säsongen, 2004-05 blev det inget spel alls och 2012-13 kom premiär först i januari. Åter, utan CBA, inget spel.
Här tar man ingen hänsyn till det sportsliga och hur högljudda fansen än är - business always in the first place.
Betydelsen av lönetak
En förhandling om ett spelaravtal, då?
Det råder stor hänsyn utifrån det faktum att NHL numera har ett lönetak, vilket naturligtvis ogillas av NHLPA. Just frågan om lönetak var största anledningen till att hela säsongen 2004-05 ställdes in. Men NHL tog hem förhandlingarna mot facket och lönetaket infördes 2005.
Till kommande säsong är lönetaket 71,4 miljoner dollar. En klubb får alltså inte överskrida det beloppet i löner för sin spelartrupp. Det finns även en nedre gräns, som inte får underskridas och där gäller 52, 8 miljoner USD.
Notera att en NHL-klubb omsätter dryga 100 miljoner USD. Så spelarlönerna är den dominerande posten och toppar utgifterna.
Det gäller vid rookie avtal
När en spelare skriver sitt första NHL-avtal är han oftast 19-20 år och får ett rookieavtal.
Då är det bara att bläddra i CBA. Det ska vara ett tre-års avtal enligt två-vägskontrakt. Det sistnämnda betyder att han har en betydligt lägre lön den tid han eventuellt spelar i farmarlaget. En-vägs kontrakt är förbjudet. En-väg betyder att NHL-lönen betalas även i farmarligan.
Maxlön per säsong är 925 000 USD och minilön, 575 000 USD. Detta gäller för alla rookies. Oavsett om du heter Sidney Crosby eller Kalle Kula. Är du sedan draftad tidigt i första rundan är det knappt någon förhandling, då gäller maxlön.
En duktig spelare som slutfört sitt rookie-avtal höjer sin lön i sitt nästa avtal. För NHL:s närmare 700 spelare är snittlönen cirka 2, 6 miljoner USD. Topplönerna ligger på 8-10 miljoner USD.
Fri, men med restriktioner
Nu har rookien spelat ut sitt första avtal och ett nytt avtal ska förhandlas och då träder en massa andra föreskrifter in.
Senaste klubben har option för nytt avtal eftersom spelaren är s k ”restricted free agent”. Fri, men med restruktioner.
Säg att klubben vill behålla spelaren men de kommer inte överens om lönen. Då har spelaren (eller klubben) möjlighet att anmäla förhandlingen till s k Arbitration. Det betyder att en domstol avgör kontraktet.
Spelaren, agenten och klubben kallas därmed till skranket. Väl där argumenterar agenten för spelarens förträffligheter i 40 minuter. Klubben tar sedan dessa minuter i anspråk och bombarderar domstolen om spelarens sämre egenskaper. Allt för att få ner lönen. Domstolen beslutar sedan om kontraktets innehåll. Punkt slut. Så funkar det i NHL. Business as usual.
Äldre spelare som spelar ut sitt kontrakt är oftast ”unrestricted free agent”. Det betyder att han är fri att välja en annan klubb. Två huvudregler för att bli ”free agent” – spel i minst sju säsonger i ligan eller 27 års ålder.
Ont om bonusar
Det finns en myt om att det vimlar av bonusar i NHL-kontrakten. Glöm de, det är fel. Det tillåts bara vid tre tillfällen.
- I rookie-avtalet
- För en spelare som är minst 35 år när avtalet skrivs.
- För en som spelat minst 400 NHL matcher och var skadad minst 100 dagar föregående säsong.
Ännu ett exempel på regler som styr NHL.
Officiella löner gäller
I NHL är lönerna officiella. Vem som helst kan bara att gå in på nätet och kolla. Alla spelares löner, bonusar, avtalstid m m står där. I svensk hockey förs det en viss debatt om att även vi ska ha officiella löner. I min värld är vi inte kulturellt mogna för det. Men kanske om 15-20 år.
Nu ska sägas att svenska spelares löner står i taxeringskalander. Dock ej spelarnas pensionsavsättningar och det handlar om anseenliga belopp i SHL.
Konsekvensen av officiella löner i NHL är att under en förhandling talas knappt om spelarens egenskaper. Att han är snabb, målfarlig eller skjuter stenhårt. Nej, till stora delar är det bara en jämförelse med vad en liknande spelare fått i lön i sitt nyligen skrivna avtal.
Jämförelse med andra
Säg att du är agent för en back i 25-årsåldern i NHL. Ett nytt avtal ska förhandlas. Du scannar av marknaden med liknande backar som nyligen skrivit avtal. Här är bl a spelarfacket till god hjälp.
De förser agenten med all möjlig information och hjälp om tidigare förhandlingar med likasinnade backar. NHLPA är till för spelarna. Därmed lönedrivande.
Därför är det vanligt med budskapet till agenten ”Mr X fick 2 miljoner i årslön. Så begär 2,5 för din klient”. Agenten och spelaren har en viss press från NHLPA att inte avtala om ett för ”lågt” kontrakt. Det anses skada marknaden.
+ + +
Okay, nu har vi bara skrapat på ytan lite grann över alla regler som råder för NHL. Skulle vi detaljera oss mera behövde vi också (likt CBA) 517 sidor i förklaring. Hoppas ni i alla fall fått en liten inblick ifrån en annorlunda värld och NHL – Big business!
Mest lästa just nu
Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.
Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa...
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att tillsammans göra idrotten tryggare för barn.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Anders Jacobsson (inte verifierad)
lör, 2015-08-01 15:45
1. Officiella löner
Sverige är inte kulturellt mogna för officiella löner skriver du. Varför inte? I övrigt en intressant artikel.Gunnar Svensson (inte verifierad)
sön, 2015-08-02 11:15
2. Vi har en lång kultur med
Vi har en lång kultur med "medel-Svensson". Lite "fult" att tjäna grova pengar. Även om det börjar att luckras upp. Inom hockeyn står det oftast i kontrakten "innehållet är sekretess". Lite av detta hänger samman med att jag ej tror vi är kulturellt mogna. Om det sedan skulle vara bra för svensk hockey är en annan fråga. Vad tror du?Johan (inte verifierad)
sön, 2015-08-02 12:41
3. Kulturell mognad
Förstår vad du menar där. Den svenska avundsjukan, jantelagen och annat är fortfarande stark i vårat samhälle. Vi är omåttligt intresserade vad andra tjänar, och gillar att ha förutfattade meningar baserat på inkomst. Ser framför mig "fans" som söker upp spelares bostäder, häxjakter i media(finns förvisso även i Kanada) på högavlönade spelare som underpresterar. I USA konstaterar man mer att en spelare tjänar mycket, buar kanske lite om någon underpresterar, men sen är det inte mycket mer med det. Någon nedflyttningshets finns som bekant inte så.Johan (inte verifierad)
mån, 2015-08-03 01:37
4. För
Jag är verkligen för officiella löner personligen. Det blir en renare marknad, färre quick fixes och mera hållbarhet, tror jag. Transparens är för det mesta något väldigt bra. Baksidan är som sagt att avundsjukan riskerar ta över. Ponera ett Djurgården som ligger på nedflyttningsplats, samtidigt som den offentligt högavlönade värvningen floppar på isen. Tror att det kan bli lite mycket för vissa "fans" att hantera utan att stöka. Men kanske får man ta den smällen i början. Bortom det ser jag väldigt få nedsidor.Anders Jacobsson (inte verifierad)
mån, 2015-08-03 09:02
5. Jag vill ha så mycket
Jag vill ha så mycket transparens som möjligt i samhället men håller inte för otroligt att det kan förekomma avarter i form av den avundsjuka som du beskriver.Jan Alm (inte verifierad)
mån, 2015-08-03 18:14
6. År i kontraktet?
Hur är det i hockey? I tex baseball kan man skriva oerhört långa kontrakt. Kontrakt som de facto ger spelaren lön flera år efter att hans karriär är över. Allt för att hålla sig "inom taket"Gunnar Svensson (inte verifierad)
mån, 2015-08-03 18:52
7. Officiella löner
Goda synpunkter om officiella löner från er läsare. Tack! I det stora hela är jag personligen för. I NHL funkar det. Dock med ett megastarkt spelarfack och i övrigt en resursstark organisation. Som medför en noggrann kontroll. Därmed följs CBA enligt "boken". Om någon testar något annat - dryga böter. Just helheten kring detta är vi ej mogna i hockey-Sverige, ännu.Gunnar Svensson (inte verifierad)
tis, 2015-08-04 11:07
8. År i kontraktet
I NHL finns en regel på max avtalstid. Den är 7 år. Med vissa förbehåll i CBA tillåts det vara 8 år.Jens (inte verifierad)
ons, 2015-08-05 23:03
9. fel fel fel....
....Kul läsning dock så rätten att gå till domstol efter sitt rookiekontrakt endast om spelaren har varit 21 år när den signade sitt första kontrakt. De flesta signar vid 18-19 års åldern och måste därför spela 4 säsonger innan de kan begära domstolsinvolvering.Vågar jag? (inte verifierad)
ons, 2015-08-26 10:35
10. Kontraktstid
Hur förklaras då Zetterbergs, Hossas och Rick DiPietros upp mot 15 år långa kontrakt man läst om?Gunnar Svensson (inte verifierad)
ons, 2015-08-26 12:33
11. Kontraktstid.
Dom avtalen skrevs innan 2012, då det nya CBA upprättades. Då tillkom regleringar mot "maraton-kontrakt."