Idrotten måste kunna så leverera så mycket mer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Filmbolaget, skivbolaget och tidningshuset har tidigare bestämt vad vi ska titta på, lyssna på och läsa. Vårt förhållande till idrott förändras också. Omedvetet eller ej gäller det här oss alla.
"Sporten kommer att tvingas leverera integration, etiska värderingar och jämställdhet för att stat och kommun ska vilja finansiera verksamheten. Vi har alltså en ny spelplan", menar Camilla Hending. Foto: TT

 

Idrotten står inför ett paradigmskifte. De rådande affärsmodellerna krackelerar och rörelsen letar nya vägar framåt när det gäller finansieringen. 

Nya aktörer knackar på dörren och vill vara del av de värderingar som idrotten står för. Inte sällan är de kommersiella, vilket rör om i grytan ännu mer. Affärsmodellen framöver behöver anpassas för en ny värld för den ser inte ut som den har gjort.

När, var och hur?

Det är en ofta uttalad sanning att vi som är födda på 70-talet och tidigare har vuxit upp i en stabil och oföränderlig omgivning. De senaste årtiondet har inneburit drastiska förändringar i samhället och så också i sportens värld. Men ännu har vi inte sett konsekvenserna överallt – och kanske allra minst vad gäller affärer och finansiering. 

Hur kommer vi att konsumera sport framöver? 

Idrottens ekonomi är oupplösligt knuten till hur vi väljer att konsumera idrott och sport. Digitaliseringen är naturligtvis en av de stora orsakerna till ett förändrat landskap. Vi har levt i en värld där det har varit producenten som bestämt förutsättningarna för vår konsumtion. 

Det är egentligen inte unikt för sporten utan är giltigt för alla typer av upplevelseindustri. Filmbolaget, skivbolaget och tidningshuset har tidigare varit de som bestämt vad vi ska titta på, lyssna på och läsa. 

Då det passar oss

Så ser världen inte ut längre. Konsumenterna har fått allt mer makt att bestämma hur, var, när och vad de konsumerar. Sporten är inget undantag. 

  • Vi får alltså en ny spelplan där konsumenten är i fokus. Det betyder att distributionen kommer att spela stor roll. Digitaliseringen har gjort det möjligt att uppleva sport inte bara live eller på TV utan hur vi vill. Det finns hur många kanaler som helst att konsumera genom; i mobilen, på YouTube eller på Playstation. 
  • Vi kommer också att välja var vi konsumerar vilket inte nödvändigtvis är på läktaren eller i TV-soffan utan det kan lika gärna vara i bilen, i tvättstugan, i löpspåret eller kanske i duschen. 
  • Vi kommer också att vilja bestämma när vi konsumerar. De tidpunkter som passar oss behöver inte vara samma tider som då matchen spelas eller då TV sänder matchen. 

Förödande konkurrens

En stor skillnad mot tidigare är att vi också själv vill avgöra hur länge vi tittar på något. En 90-minuters match i fotboll är inte optimal för det nya sättet att konsumera sport. Vi går överallt mot allt kortare och kortare inslag vilket i förlängningen kan betyda förändrade spelregler för sporten. Även om vi inte är där ännu.

Slutligen kommer vi att välja vad vi konsumerar. Om vi tidigare har nöjt oss med att se en allsvensk match i veckan kommer vi nu att kräva en enormt mycket större katalog att välja utifrån. 

Vi kan komma att vilja se våra barns innebandymatcher – inte live, utan i mobilen veckan efter. En allsvensk match som sänds klockan 15 på en kanal kommer alltså inte längre att vara en unik företeelse utan en av 1000-tals matcher vi kan se på. 

Måste ge mer än idrott

Precis som Spotify och Netflix som båda har förändrat distributionen, och därmed hur musik och film konsumeras, kommer sporten att transformeras på liknande sätt.  Det betyder att produktutvecklingen inte längre kommer att handla om sporten i sig utan om själva leveransen. 

Det ökande utbudet leder, precis som i de andra branscherna, till en minskande betalningsvilja för själva innehållet. Matchen kan mycket väl komma att bli gratis.

I en upplevelseindustri kommer därför kringtjänsterna att spela en stor roll för det är dessa vi kommer att kunna ta betalt för. Förutom själva distributionen är det sådant som kompletterar upplevelsen som man kommer att tjäna pengar på. Tjänster, känsla, varor och merchandise. 

Det betyder att sporten behöver bli mer professionell. En professionell verksamhet förstår konsumenten och vad hon vill ha. Det handlar inte om en bättre spelad match utan om en bättre produktmix. 

Då först vill de betala

Sporten behöver bli lite mer som Statoil eller Hemmakväll, två företag som tjänar pengar på tillbehör när grundaffären förlorar i ekonomiskt värde. Det betyder att man ska sälja mer en korv på innebandycupen och minska köerna på VM-landskampen. Men det är inte bara konsumenter som vill betala för kringtjänster. Det gäller också det offentliga.

Sporten kommer att tvingas leverera integration, etiska värderingar och jämställdhet för att stat och kommun ska vilja finansiera verksamheten. Vi har alltså en ny spelplan. 

De nuvarande aktörerna är bra på produktionen av sport. 

De nya kommer att vara specialiserade på konsumtionen. 

Camilla Hending

Magnus L (inte verifierad)

mån, 2015-08-17 11:30

1. Hej stat och kommun!!!!

Vad är det för nytt med det?!?!? Riksidrottsförbundet har haft som grundplan att all idrott ska göra detta länge. Sedan att inte alla idrottsföreingar förstår allvaret i detta och bara bryr sig om tabellplacering och andra saker som är så mycket mer triviala än att fostra befolkningen, bidra till folkhälsan mm. Läs mer på www.rf.se och www.svenskidrott.se Här är även en direktlänk till sidan med idrottens värdegrundsdokument som funnits länge. Bra att kommunen och andra som kan påverka föreningarna pressar på så att de börjar att ta sitt samhällsansvar som de demokratiska allmännyttiga idéella föreningar de är och inte bara leker idrott. För det är ju bara en lek om man tänker efter även om det engagerar många mycket känslomässigt fast de kanske egentligen först borde lägga sitt hjärta och kärlek på integration, motverka rasism, uppfostra barn att få god och orubblig självkänsla (inte prestationsberoende självförtroende) mm. Bra stat och kommun!!! Heja!!!! http://www.svenskidrott.se/Barnochungdomsidrott/

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen