Trots allt, SHL är klassen bättre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
SHL är bättre än till och med NHL. Jo, det hävdar jag med bestämdhet. Trots att vi har 65 000 spelare jämfört med 1 miljon transatlanter...
Han gjorde klippet. Mike Babcock tog steget från Detroit till Toronto Maple Leafs och tjänar mer än dubbelt som andra coacher Foto: TT

 

Hockeysäsongen är igång i alla ligor i Europa. Även NHL har startat sitt maratonlopp. 82 grundseriematcher ska spelas inom de närmaste 190 dagarna. De klubbar som når final i Stanley-Cup slutspelet får plussa på ytterligare 20-talet matcher....

NHL är business

Jag vill göra lite jämförelser mellan vår egen högsta hockeyliga SHL och den nordamerikanska giganten NHL, inte minst, vad som skiljer i organisation och i ekonomiska siffror. Jag påstår nämligen att vi t o m är bättre på många områden. Trots att Canada och USA tillsammans har runt 1 miljon registrerade hockeyspelare. Vi har cirka 65 000.

NHL och SHL är två vitt skilda organisationer. NHL är strikt business med privatägda klubbar. Deras högsta organ är en styrelse som mestadels består av  klubbägarna. 

Så NHL lever sitt eget liv och har inget medlemsskap i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF). Samarbetet med Europa är i stort prisöverenskommelsen på europeiska spelare och vissa internationella turneringar.

Nu ska sägas att SHL numera inte är någon folkrörelse som förr. Det är en proffsliga som allt mera liknar en affärsrörelse.

Det här gäller Edmonton Oilers

För att få mera insikt kring NHL-klubbarnas affärer har jag haft ett snack med Edmonton Oilers Patrick LaForge, tidigare president i Oilers. En ansedd herre som fortfarande finns med i Oilers ledarskap. Det blev en öppenhjärtig pratstund: 

”Vi i Edmonton Oilers omsätter närmare 1 miljard SEK (räknat på en kurs av 8,3 US dollar) Den siffran tror jag är relevant för övriga 29 klubbar i NHL. Vår största utgift är spelarlönerna som står för cirka 50 procent av omsättningen. Alltså drygt 500 miljoner SEK. Det finns ett lönetak att ta hänsyn till. Denna säsong är den 71, 4 miljoner USD. De övriga utgifterna är de traditionella för att bedriva en hockeyklubb – resor, utrustning, kontorspersonal m m”.

LaForge fortsätter:

”Vår största inkomstkälla är publikintäkterna, runt 400 miljoner SEK. Vi har alltid utsålt i Rexall Place, 16 839 personer. Fantastiskt med tanke på vårt sämre resultat de senaste säsongerna. Vi har inte varit i slutspel sedan 2007”.

250 miljoner i sponsring

Det ska sägas att nästa säsong flyttar Oilers in i en ny arena centralt i Edmonton, Rogers Arena. Med en publikkapacitet på 18 500 åskådare för hockey.

”Sponsringsinkomsterna ligger på nära 250 miljoner SEK. Sedan tillkommer VIP, och all försäljning runt matcher. En annan inkomst som inte ska förringas är 50-50-lotterna. Oftast erhåller vinnaren runt 300 000 SEK. Lika mycket till klubben. 50-50 är big time i canadensiska hockeyarenor”.

Vid en jämförelse med SHL ser man att klubbarna snittar 130-140 kronor i omsättning. Förra säsongen omsatte tolv SHL-klubbar cirka 1,7 miljarder. Denna säsong stiger den summan eftersom ligan numera innehåller 14 klubbar.

Spelarlönerna i snitt per klubb är cirka 35 miljoner kronor. I NHL runt 500 miljoner miljoner. En SHL-klubb omsätter denna säsong runt 130 miljoner. En NHL-klubb närmare 1 miljard.

SHL-klubben ”bredare”

Sedan ska vi veta att en SHL-klubb innefattar även junior- och ungdomshockey. Många klubbar har runt 4-500 aktiva spelare. En NHL-klubb har i första hand sitt lag, 23 spelare. Dock tillkommer ett farmarlag i Amerikan Hockey League (AHL). Förra säsongen huserade Edmonton i Oklahoma med sitt farmarlag. Denna säsong har man bytt ort till Bakersfield.

Laforge igen: ”Vi gör en affärsuppgörelse med AHL-klubben. Vi bidrar med cirka 25 miljoner SEK per säsong”.

Men trots de stora skillnaderna av mängd licenserade och ekonomiska muskler kan vi konkurrera med USA och Canada. Det hävdar jag med bestämdhet.

Ifjol spelade 73 svenskar i NHL. Överlägset mest av de europeiska länderna. Alla var dock inte permanenta, en del flyttades mellan NHL och AHL. Totalt består NHL av cirka 30 procent européer.

Men, och det är väsentligt, vi har aldrig haft en svensk headcoach i NHL. Däremot några assisterande coacher som Kjell Samuelsson, Ulf Samuelsson och Calle Johansson. Möjligen ligger Uffe Samuelsson nära ett headoachjobb nästa säsong. Just nu är han assisterande coach i New York Rangers.

Kunde inte motstå drömkontraktet 

Apropå tränare, Toronto Maple Leafs signade Mike Babcock från Detroit i sommar via lockelsen om ett kontrakt över åtta år med en en årslön på dryga 50 miljoner kronor. En ansenlig tränarlön. 

Chicagos Blackhawks mästarcoach Joel Quenneville tjänade knappt hälften förra säsongen. Så Babcock har drivit upp coachlönerna.  Betänk att snittlön för coacherna i NHL är närmare 22 miljoner kronor. I SHL snittar en headcoach cirka 1,5 miljoner kronor i årslön. 

Men som jag sa framhöll tidigare – siffror och löner är en sak. Verkligheten en annan.

Lilla Sverige kan konkurrera med drakarna ”over there”. Den svenska idrottsorganisationen med RF högst upp, distrikt, förbund och klubbar i nämnd ordning tycker många är ett föråldrat system. Men modellen levererar hockeyspelare från lilla Sverige.

Gunnar Svensson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.