Idrottsgymnasier kritiseras

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Varannan skola kritiseras när Skolinspektionen granskar landets idrottsgymnasier. Elever blir grovt kränkta och från ansvarigt håll tycker man att det inte är så farligt…
Hur ser egentligen vardagen ut på landets idrottsgymnasier. Skolinspektionen finner skäl till att rikta kritik mot verksamheten. Foto. TT

 

I nyhetsartiklar läser jag om att elever som trillar av hästen under ridträningen får baka tårta åt andra, duktigare, studenter. Jag läser om elever som får plocka upp puckar och bära äldres utrustning på hockeyträningen. Jag läser om elever som får göra armhävningar när de förlorar en tävling.

Skapar karaktär...

En del tränare och rektorer menar – när de möts av frågor kring händelserna – att det inte är kränkande behandling utan snarare karaktärsdanande och ingår i sporten.

Den som ger sig in i leken får leken tåla så att säga.

Men kritiken som Skolinspektionen riktar till gymnasieskolorna handlar om – vilket framgår av beslutstexten – att gymnasieskolorna måste bli bättre på att skilja den kultur som är acceptabel i idrottens värld från den vi vill ha i skolan. Det är här det brister hos de skolor som fått ett föreläggande.

Självklarheter

Skolans värdegrund måste vara överordnad idrottsrörelsens. Ungdomsidrotten har egentligen samma grundvärderingar som skolan; att alla människor är lika värda, att ingen har rätt att bli kränkt och att ingen ska bestraffas utifrån prestation. 

Men det finns gradskillnader och som Skolinspektionen visar finns det normer och beteenden i idrotten som inte hör hemma i skolans värld, alltså inte heller i det idrottande som sker inom skolans ram.

Idrotten skall skapa vinnarmentalitet. Ibland kan metoderna innebära att förluster eller dåliga prestationer resulterar i ett par extra armhävningar eller att man får plocka in träningsmaterialet. Det är accepterat under en träning efter skoltid men innan skoldagen är slut har alla rätt att bli behandlade utan den här sortens inslag. 

Räkna fel och få städa!

Gränsen för vad som kan betraktas som kränkande är alltså olika beroende på i vilket sammanhang idrotten utförs. En hierarkisk kultur som kanske är accepterad inom hockeyvärlden ska inte finnas inom skolan, inte ens om man spelar ishockey. 

Vi är nog inte alls överens om vad som är kränkande behandling inom skolan heller men i skollagen är det mycket väl reglerat. Att förlorare får knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem är inte förenligt med allas rätt att bli behandlade lika. Det är säkert inte illa ment men att ”inte mena något illa” är tyvärr inte ett argument som faller inom lagens ramar.

När man översätter beteende som finns under idrottsundervisningen till den andra ämnen blir det nästan absurt, eller som Gunnar Olausson på Skolinspektionen uttryckte det:

”Det skulle förefalla väldigt märkligt att den som hade mest fel på matteprovet är den som får städa upp i klassrummet och sudda ut från tavlan”.

Även idrotten måste känna ansvar

De flesta skulle förhoppningsvis hålla med honom om att det vore helt oacceptabelt.

Skolinspektionen riktar, genom att skilja på skolans och idrottens normer, faktisk en indirekt kritik mot idrottens kultur som man anser inte är förenlig med de värderingar som gäller i skolan utan tvärtom är direkt skadlig. 

Idrotten, också utanför skolan, borde därför vara oroad över rapporterna och inte avfärda dem med att ”det är inte så farligt” eller ”lite måste man väl tåla”.

Camilla Hending

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång.  Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag,  nu i storleksordningen 800 000 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.