Idrottsgymnasier kritiseras

I nyhetsartiklar läser jag om att elever som trillar av hästen under ridträningen får baka tårta åt andra, duktigare, studenter. Jag läser om elever som får plocka upp puckar och bära äldres utrustning på hockeyträningen. Jag läser om elever som får göra armhävningar när de förlorar en tävling.
Skapar karaktär...
En del tränare och rektorer menar – när de möts av frågor kring händelserna – att det inte är kränkande behandling utan snarare karaktärsdanande och ingår i sporten.
Den som ger sig in i leken får leken tåla så att säga.
Men kritiken som Skolinspektionen riktar till gymnasieskolorna handlar om – vilket framgår av beslutstexten – att gymnasieskolorna måste bli bättre på att skilja den kultur som är acceptabel i idrottens värld från den vi vill ha i skolan. Det är här det brister hos de skolor som fått ett föreläggande.
Självklarheter
Skolans värdegrund måste vara överordnad idrottsrörelsens. Ungdomsidrotten har egentligen samma grundvärderingar som skolan; att alla människor är lika värda, att ingen har rätt att bli kränkt och att ingen ska bestraffas utifrån prestation.
Men det finns gradskillnader och som Skolinspektionen visar finns det normer och beteenden i idrotten som inte hör hemma i skolans värld, alltså inte heller i det idrottande som sker inom skolans ram.
Idrotten skall skapa vinnarmentalitet. Ibland kan metoderna innebära att förluster eller dåliga prestationer resulterar i ett par extra armhävningar eller att man får plocka in träningsmaterialet. Det är accepterat under en träning efter skoltid men innan skoldagen är slut har alla rätt att bli behandlade utan den här sortens inslag.
Räkna fel och få städa!
Gränsen för vad som kan betraktas som kränkande är alltså olika beroende på i vilket sammanhang idrotten utförs. En hierarkisk kultur som kanske är accepterad inom hockeyvärlden ska inte finnas inom skolan, inte ens om man spelar ishockey.
Vi är nog inte alls överens om vad som är kränkande behandling inom skolan heller men i skollagen är det mycket väl reglerat. Att förlorare får knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem är inte förenligt med allas rätt att bli behandlade lika. Det är säkert inte illa ment men att ”inte mena något illa” är tyvärr inte ett argument som faller inom lagens ramar.
När man översätter beteende som finns under idrottsundervisningen till den andra ämnen blir det nästan absurt, eller som Gunnar Olausson på Skolinspektionen uttryckte det:
”Det skulle förefalla väldigt märkligt att den som hade mest fel på matteprovet är den som får städa upp i klassrummet och sudda ut från tavlan”.
Även idrotten måste känna ansvar
De flesta skulle förhoppningsvis hålla med honom om att det vore helt oacceptabelt.
Skolinspektionen riktar, genom att skilja på skolans och idrottens normer, faktisk en indirekt kritik mot idrottens kultur som man anser inte är förenlig med de värderingar som gäller i skolan utan tvärtom är direkt skadlig.
Idrotten, också utanför skolan, borde därför vara oroad över rapporterna och inte avfärda dem med att ”det är inte så farligt” eller ”lite måste man väl tåla”.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.
Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.