20 år av ständig turbulens

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det har väl aldrig varit så lugnt, och ändå inte, i Malmö Redhawks, hockeyklubben som inte är som någon annan. Här berättar Gunnar Svensson som själv har varit anställd där en gång.
Gunnar Svensson, då vd och klubbdirektör i Malmö Redhawks men i dag bl a krönikör i Idrottens Affärer, tillsammans med Percy Nilsson. Foto. TT

 

Bara det att klubben har haft 17 headcoacher under de senaste 20 åren. Det måste vara svenskt rekord.

Därtill tolv olika klubbdirektörer sedan år 2000. Då har ändå Patrik Sylvegård fått behålla jobbet i fyra år. Under de  föregående tolv åren passerade alltså elva personer i snabb takt.

Jag själv kom – och gick

Jag själv har också hört till männen, för det är ju ingen kvinna, som har kommit och gått. Jag handplockades som klubbdirektör och vd av Percy Nilsson i januari, 1995, sedan Vita Hästen i Norrköping hade släppt mig mitt under säsongen, och lämnade Redhawks exakt år senare.

Då hade det blivit stor turbulens runt Christer Abrahamssons anställning i klubben, jag hamnade på mellanhand och kände att det var omöjligt att fortsätta.

På sommaren fick jag kontakt emd HV71 och var veckopendlare mellan Malmö och Jönköping under en tid. Då hade jag förberett mig på att bli agent och är nu inne på mitt 20:e år.

Percys bevingade ord...

”Det är för mycket sport inom idrotten.”

Bevingade ord från Malmö Redhawks förre dynamiske ordförande, byggherren  Percy Nilsson i slutet av 80-talet. Mannen som introducerade hockeyn som en proffsidrott i Sverige.

Låt oss titta närmare på ”hans” Malmö Redhawks. 

Vi backar tillbaka till våren 1984. Redhawks (eller Malmö IF som det då hette) hade ramlat ner till division II  (tredje-ligan) med motståndare i Diö, Osby, Tyringe m fl. Därtill rådde en usel ekonomi och allmän oreda. Byggmästare Percy Nilsson övertygades av Malmös kommunalråd Nils Yngvesson att efterträda honom som ordförande i Redhawks. 

Det skedde ganska enkelt eftersom det inte fanns några andra kandidater.

Percy var novis inom hockeyn och hade knappt satt sin fot i Malmö Isstadion. Han hade inga kontakter i hockeyvärlden, men han såg idrottens publicering som god annonsering för sitt byggföretag. Det skulle besannas med råge.

Trotjänare i starten

Percy kom som sagt inte till något dukat bord. Det fanns inga spelare på kontrakt, exempelvis. 

Så han började kontraktsförhandlingarna med en lojal trotjänare i klubben, backen Christian Gimre som han träffade på ett gym i Malmö.

”Gimre, skriv på, vi måste få spelare på kontrakt”, var den direkta uppmaningen.

Årslönen låg på 8-10 000 kr på den tiden. Gimre replikerade.

”Okey. Men jag har ett förbehåll. Jag vill vara forward.

Ja, för helvete. Inga problem”, svarade Percy. Signera!

Det finns en poäng i detta och det har jag dubbelkollat med både Percy och Gimre. Så följande är sant: Percy visste inte vad ”forward” betydde. Han tänkte ”ja, skit samma, kostar 150 spänn extra.” Han trodde nämligen att forward hade att göra med utrustningen...

Start från källarplanet

Så tala om att Malmö började sin resa mot etablissemanget från den verkliga botten. I sammanhanget ska sägas att Percy hade god hjälp att bygga klubben i form av en klok herre, kassören Staffan Svenby. 

En annan betydelsefull person under de här åren var Tommy Theorin som klubbdirektör. Han valde också att sluta. Men båda vlade att sluta.

Mellan 1984-89 rekryterades två tränare som betydde mycket under uppbyggnadsfasen – Lennart Sundberg och Lennart Källén.

I slutet av 80-talet tog det fart med besked – klubben värvades Pekka Lindmark, Mats Lusth, Peter Andersson, Bo Svanberg med flera från Färjestad. Resultat var att klubben vann SM-guld både 1992 och 1994. Därmed hade de roliga åren passerats.

Avgick som ordförande

Redhawks har brottats med ständiga problem. Så kallade affärer av olika slag, därtill skattetvister och rekonstruktioner som sammantaget innebar en kraft berg-och-dal-bana mellan SHL och Allsvenskan.

Våren 2008 avgick Percy Nilsson som ordförande. Droppen var när laget missade avancemang till SHL i en avgörande match i Leksand i säsongsslutet. En 24-årig ordförande-era var över. Hur mycket pengar Percy Nilsson har gått in med i hockeyn från eget kapital tvistar bedömare om. Men förmodligen handlar det om 130-150 miljoner genom åren.

Percy är i dag hedersordförande i klubben och har inget med det operativa att göra. Jo, han har byggt och äger Malmö Arena så han förhandlar med Redhawks om hyresavtalet.

Och därpå, Hugo Stenbeck!  

Kulmen på Redhawks alla vidlyftiga satsningar nåddes säsongen 2011-12. Finansmannen Hugo Stenbäck kom in med buller och bång. Utlovade ett kapital på 60 miljoner till klubben under tre år. Redhawks låg i Allsvenskan och nu skulle man bara upp. Och pengar var minsta problemet.

Stjärnspelare värvades in, bl a Linus Klasen. Nya flotta Malmö Arena (invigd 2008) var ju byggt för SHL och inget annat. 

Säsongen slutade med ett haveri. Uselt resultat, sparkade tränare, slut på pengar och en tvist med Hugo Stenbeck som medförde att han drog sig ur redan efter ett år. 

En företrädare för Redhawks sa på en livlig presskonferens efter säsongen ”vi ska jaga Hugo ända in i grottorna. Han måste göra rätt för sig.”

Då kom rätt man 

I det läget anställdes Patrik Sylvegård som sportchef och VD och det visade sig vara mycket klokt. 

Patrik som själv är värvad från Örebro till Malmö 1987 när han inte kunde motstå Percy Nilssons locktoner. Patrik har sedan dess varit klubben trogen i många olika roller.

- Det var snabba bud när jag antog jobbet, säger Patrik. ”Hugo-året” var kaotiskt.  När jag klev in i slutet av ”hans” säsong  visste vi knappt om vi skulle överleva.

- Vi var tvungna att ändra inriktning. Ledorden blev långsiktighet och kontinuitet. Ord som inte funnits i klubbens vokabulär på 15-talet år. Nu fick det vara slut på instabiliteten. Det gällde att hitta en väg att hålla oss till.

- Vi ville naturligtvis upp till SHL. Men det fick ta den tid det krävdes. Snabba klippens tid var över. Vi behövde bli en ”normal” klubb.

Avancemang i våras

Det tog tre år med det nya styret med Patrik Sylvegård i spetsen för att nå SHL. I våras avancerade Redhawks upp till SHL efter vinst i en rafflande sjunde avgörande match mot Leksand på bortaplan.

- Jag tror många i hockey-Sverige gladdes över att vi gick upp, säger Patrik. Malmö finns i en befolkningsrik region. Vi har Sverige bästa arena med kapacitet för drygt 12 000 åskådare.

Jodå, Percys Malmö Arena är populär. Under 2015 var det cirka 100 evenemang i Arenan, inklusive hockeyn. Så här långt av säsongen har Redhawks ett publiksnitt på cirka 7 500 åskådare.

- Som nykomling i SHL har vi skött oss bra. Men vill alltid ha mera publik och poäng. Men vi är på väg att etablera oss i ”finrummet.”

I dubbla roller som både VD och sportchef har Patrik Sylvegård, nått framgång. Full kredit till honom. Han har lyckats i sina roller i en av Sveriges svåraste klubbar.

Redhawks i dag är en mycket klokare och eftertänksam aktör med en omsättning på 85 miljoner, spelarbudgeten ligger på 30 miljoner och sponsorintäkter har nått , 32 miljoner.

Patrik Sylvegård får mycket av äran att det finns en stabilitet i dagens Malmö Redhawska. Foto: TT

Gunnar Svensson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.