Jag har tröttnat, jag har fått nog

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En skandalmatch igen. För vilken gång i ordningen. Med samma diskussioner varpå tystnaden tar över. Till nästa skandal. Eller till nu.
Bråk och polisingripanden har blivit vardag och vi reagerar inte längre. Foto: TT

 

Det pågår vecka ut och vecka in, bråken med fylleri och slagsmål både innan och efter match.

Publik som hatar domare, motståndarlag och deras supportrar.

Försenade matcher pga bengaler, förnedrande ramsor från supportrar och därefter spelare/ledare som öppet skyller förlusten på domaren.

Lurar oss och er själva

Nu ska det diskuteras i ett par veckors tid vem som bär ansvaret och helst ska vi hitta en syndabock. Detta pågår i ett par veckor och sen är allt som vanligt igen. Ingenting har förändrats.

Jag har tröttnat, jag har fått nog.

Snälla, bespara mig diskussionen om att det är ett samhällsproblem! Varför ser vi inte det här problemet i en fullsatt hockeyarena eller i en utsåld handbollshall?! Är de inte en del av samhället? Något är sjukt inom fotbollen och det har tyvärr pågått länge.

Ge mig inte förklaringen om att det handlar om passion för fotbollen! Att hata har inget med passion att göra.

Själv tillbringar nästan varje dag i en ungdomsförening och har egna söner som spelar juniorfotboll på elitnivå. Är det detta jag erbjuder Era barn och mina egna i framtiden? Jag börjar faktiskt tvivla.

Elitklubbar, välj väg!

Debatten har rasat en tid om ledare som begått verbala övergrepp mot ungdomsdomare under en fotbollscup. Välkommen till verkligheten! Det här pågår varje vecka i våra ungdomsserier. 

Som tävlingsledare för en fotbollscup har jag tröstat 15-åriga domare i tio års tid då de utsatts för övergrepp av ledare och publik. Vi pratar om pojk- och flicklag för 10-12-åringar! Jag har haft ett otal enskilda samtal med ledare för 10-åriga pojkar/flickor men de förstår inte problemet. ”Det är ju en del av fotbollen” får jag till svar.

Jag har lämnat under pågående matcher i juniorallsvenskan där ledare, spelare och publik förnedrat  domare och varandra totalt. Vi pratar om fostran av framtida elitspelare!

Elitklubbar, ni måste välja väg. Ni har försökt kompromissa en längre tid med familjer och den så kallade läktarkulturen. Det går inte längre. 

Nu måste ni bestämma vilken publik ni vill ha på läktaren.

Alltid påhopp på domare

Ständigt ser vi ledare i media där de under match förmodligen springer lika mycket som spelarna på plan. De ifrågasätter så gott som varje inkast även om det är på andra sidan planen. Det är en ständig diskussion med fjärdedomaren om hur de borde döma. De är passionerade ledare, får vi till svar. Själv ser jag bara en föråldrad ledarstil.

När den här ledarstilen sprids nedåt i åldrarna förstår ni säkert vad det får för konsekvenser. Nej, ledare på alla nivåer måste ta ansvar för sitt beteende och även säga ifrån när anndra ledare missköter sig. 

Och ni elitspelare, ni måste ifrågasätta er egen publik! Vill ni spela fotboll i en miljö full av hat? Jag har full förståelse för att ni är anställda men att arbeta i den miljön skulle ingen annan i samhället acceptera. Ni är förebilder för så många, ni måste våga ifrågasätta publik, klubbledning och media. Hur vill ni att svensk fotboll ska se ut i framtiden?

Bedragit oss själva

Domare på alla nivåer, ni bär fotbollen! Ständigt ifrågasatta, hur länge till orkar ni fortsätta? Kliv av planen när spelare, ledare och publik hatar. Ingen människa ska behöva tåla den förnedringen. Ni bestämmer och nu räcker det!

Behöver vi verkligen domare för ungdomsfotboll upp till 12 år? En ledare borde väl klara av att döma en halvlek för sitt eget lag? Jag är övertygad om att framtidens ledare klarar det utan problem.

Politiker, ifrågasätt fotbollen, ställ krav på verksamheter ni finansierar. Det pågår en förändring inom ungdomsfotbollen men den är starkt ifrågasatt på många håll. Vi vuxna sneglar oroligt på elitfotbollen och tron på elitism, kanske lägger vi våra egna fotbollsdrömmar på våra barn?

Vi har alltför länge levt i tron att idrotten i sig själv fostrar, förenar och stärker våra barn. 

Flera barn kan nog vittna om något helt annat där utanförskap, tidig utslagning och orimliga krav råder. Hur ser framtidens idrottsförening och ledare ut? Sätt frågan på dagordningen redan idag!

Själv då?

Föräldrar, börja ifrågasätta fotbollen redan idag! Är det OK när din ledare ständigt ifrågasätter domslut? Vågar du säga ifrån när föräldrar i ditt lag skriker åt domare, motståndare och kanske sitt eget barn? Ta upp frågan på nästa match och bilda en stark föräldragrupp. Hur vill ni att det ska se ut när era barn passionerat spelar fotboll?

Hur beter du dig när du sitter i TV-soffan med ditt barn och tittar på favoritlaget?

Visa ditt barn vad verklig passion är för något, visa att du bryr dig om alla på och utanför fotbollsplanen.

Idag börjar resan för Svensk Fotboll. Är du beredd att ta ditt ansvar?

Mikael Dahlqvist

Mikael Dahlqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.