Många som inte ens vill förstå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns en och annan bromskloss. Dessa män som har svårt att lyssna, släppa in och ge kvinnor och ungdomar utrymme. Svårt att förstå att de är en viktig resurs för framtiden.
Det är män, män och åter män som styr. Ungdomar och kvinnor har svårt att ta och få plats. Foto: TT

 

Under långa promenadpass när man gått tills hjärnan är tom och kroppen tömd på stresshormoner, då börjar min hjärna att fundera över andra mer filosofiska saker. Som att när jag var runt 15 år så hängde jag med på möten med ”Grupp 8”(en feministisk organisation med ursprung i en basgrupp om åtta kvinnor som bildades i Stockholm 1968) och fick mig till livs både det ena och det andra. Den ena var bra och kändes helt ok medan det andra handlade lite mer om hets, makt och ett uns av hat vilket inte kändes bra.

Det som kändes bra var synliggörandet av kvinnors utsatthet när det gäller rättvisa. Än idag tycker jag inte att kvinnor ska ha mer makt än män och inte heller tror jag att de enligt biologin är förutbestämda att ha mindre makt. 

Jag vill bara att män och kvinnor skall tillskrivas samma värde. Och till min stora bestörtning har inte alltför mycket förändring skett även om det rör sig i långsamt tempo. Men jag ser ofta mer olikheter mellan kvinnorna eller mellan männen än mellan kvinnor och män. 

Oavsett, vi är lika

Jämställdhet är inte en åsiktsfråga utan ett kunskapsområde. Kort och gott handlar jämställdhet om demokrati. Att människorna ha lika möjlighet, skyldighet och rättigheter oberoende av det kön vi råkar tillhöra.

Mångfald är allt som gör en människa unik. Detta inbegriper såklart etnicitet, religion och ursprung, men många gånger är det andra saker som betyder mer för en person personlighet.

Saker som hur en person växt upp, familjeförhållanden, vad en person har för utbildning och arbetslivserfarenhet, fritidsintressen eller om personen växt upp i en storstad eller på landsbygden har större inverkan på personens personlighet. Lägger vi då till fler filter som sexuell läggning och funktionsnedsättning så blir begreppet ännu mer större. Samt att våra ungdomar och unga vuxna ska ha samma värde som vuxna, lika värde som våra pensionärer.

Dessa olikheter mellan alla individer – tanken blir då svindlande på hur vid mångfald är och ibland hur snävt vi tänker. 

Tillbaka till jämställdhet

Jag har faktiskt trott att jag är ett styrelseämne. Har suttit med i både förening och i organisationen men fann fort att det passade inte mig.  Jag är en person som brinner för görandet – aktivt. Nu!  Processer där jag får agera, där jag direkt ser resultat och får saker och ting gjorda. 

Det är min passion och jag tror att just denna passion delar jag med många ledare inom idrottsvärlden avsett kön, ålder och etnisk bakgrund. Men så finns det styrelseämnen, människor med drivkrafter och egenskaper att ha lite koll på allt och sammanföra det till en samlad verksamhet med många olika ben. Som har förmågan att se helhet och kunna fördela, leda med ett övergripande ansvar. Oavsett kön och ålder.

Denna fundering fick näring från den uppföljning som Centrum för idrottsforskning gick ut med där man frågat idrottsföreningar i Sverige om deras demokratiprocesser. Resultaten visar att 70 procent av styrelseledamöterna är över 40 år. 63 procent av styrelseledamöterna är dessutom män. 

75 procent män

På den viktigaste posten är den manliga dominansen ännu större – av ordförandena är drygt 75 procent män. Kvinnor är främst representerade på andra poster i styrelsen. Det märks tydligast i rollen som sekreterare där hälften är kvinnor. Styrelseledamöter under 25 år är ytterst sällsynta. Endast en fjärdedel av föreningarna har en ung person i sin styrelse. Det stora undantaget är föreningar som tillhör idrottsförbund och kopplade till utbildningssystemet, till exempel Skolidrottsförbundet.

Eftersom statens pengar till idrottsföreningar ska gå till barn och ungdomar så väcker alla dessa faktiska siffror funderingar. Jag och mina kollegor har ett stort arbete framför oss att trycka på den demokratiska processen hos den gruppen. 

Att det är rätt häftigt att när man förstår som ung, att min röst är värt något, att min åsikt faktiskt är vägledande och får jag med andra på samma tänk så kan vi försätta berg. Tillsammans blir vi starka.

Några som bromsar...

Men det finns bromsklossar. Dessa män som har svårt att lyssna, släppa in och ge ungdomar utrymme. Svårt att förstå att de unga är en viktig resurs för framtiden. 

De kan sitta på lösningar och har ett vitt nätverk att ta till när den stela styrelsen inte kan se bakom nästa hörn. 

Dessa män som har svårt att släppa in mig, som bläddrar i papper och ser ut genom fönstret när man pratar rekrytering. Som har starka åsikter om att det är svårt att rekrytera nya styrelsemedlemmar men som inte aktiv gör något åt det. 

En ordförande jag träffade sa rakt ut att han inte tordes lämna över hela föreningen på någon som skulle rasera den. Så vad jag hörde var att han ville inte lämna sin plats och förslaget om att han kunde vara en ”ordförande-mentor” till en ”ordförande-adept” och gå parallellt orsakade djupa suckande och fladdrande blick.

Det är konstaterat – vi behöver fler unga i styrelser, fler individer av kvinnligt kön för att utveckla idrotten.

För mig handlar det mycket om bildning och coaching/mentorskap av individer. Att ta ett demokratiskt beslut att utveckla och göra en förflyttning inom idrotten. Det viktigaste för mig är att styrelsen gör ett bra jobb med att lista ut vad de vill ha för drivkrafter hos en ny styrelsemedlem. Vad ska personen brinna för? 

Hur många har inte blivit besvikna på den drivande företagsledaren som tagit på sig uppdraget eller den auktoritäre fd anställde inom försvarsmakten.  Att blanda ihop förening med företag kan skapa slitningar om personen inte förstår den ideella kraften.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.