Optimism trots ekonomiska hot

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ekonomin är en ständig arbetspunkt, men Hockeyallsvenskan som är Sveriges andraliga i ishockey efter SHL står förhållandevis starkt.
I AIK var lyckan ändå stor. En ihålig ekonomi med totalt ett skuldberg om 21 miljoner kronor skulle bearbetas. Och så skedde, trots en totalt förlust på 12,3 miljoner betraktades säsongen i Hockeyallsvenskan som framgångsrik. Foto: TT

 

Serien har trots olika besvär utvecklats på många plan sedan 2009, året då serien bantades från 16 till 14 klubbar.

Här fyndar SHL

Spelkvalitén i Hockeyallsvenskan har dock höjts de senaste fem-sex åren. Det vittnar inte minst det faktum att SHL numera rekryterar betydligt flera spelare från Hockeyallsvenskan.

Men under den senaste säsongen har ändå serien ifrågasatts. ”Många klubbar går ekonomiskt på knäna, ”Sämre spelkvalité” eller ”Sämre produktion” efter skiftet av TV-avtal från Viasat till Cmore, har varit återkommande i kritiken.

Sedan hör till saken att Hockeyallsvenskan inför förra säsongen tappade två klubbar till SHL som expanderade från 12 till 14 lag. Det är klart att det påverkar spelkvalitén.

AIK:s mångmiljonsmäll

Ekonomiskt har också flera klubbar det jobbigt. Det finns egentligen inget undantag. Värst drabbat är AIK som gör en förlust på inte mindre än 12,3 miljoner kronor.

Men så hade också klubben en skuld på 21 miljoner kronor innan en investerargrupp räddade verksamheten för nära ett år sedan.

Gruppen krävde samtidigt att att en egen styrelse skulle styra det fortsatta arbetet. Johan Palmgren som ordförande, Anders Olson som vd och sportchefen Anders Gozzi har nu ansvaret för driften och har enligt planen minskat skulderna.

Men för att få bredare nyans i kritiken tog jag ett snack med Hockeyallsvenskans ligachef, Sonny Lundwall, som är spindeln i nätet och har koll på hur klubbarna och ligan mår.

Inga vinstmaskiner

”De här klubbarna får kämpa. De är absolut inte några vinstmaskiner ekonomiskt sett. Men i kvalité är det ändå världens näst bästa andra-liga efter AHL, NHL:s farmarliga. Både på isen och utanför, vill jag på påstå. Det ska de vara stolta över”, betonar Lundwall

Han framhåller hur serien hade ett publiksnitt under förra vinterns grundserie på nästan 3 000 personer och det är högre än Superettan, fotbollens andraliga.

”Och detta trots att publikdragande klubbar som Malmö, Rögle och Karlskrona försvann upp till SHL förra säsongen. Plus att Södertälje åkte ur. Det kompenserades av att Leksand kom ner från SHL och bidrog till intresset och publikantalet".

Proffsliga

Man kan säga att Hockeyallsvenskan har vuxit och blivit en proffsliga under de senaste sju-åtta åren. Alla klubbar kan betala spelarna en lön som de kan leva på. 

Som agent och därmed med insyn i lönesiffror gissar jag att snittlönen ligger på 23-25 000 kr i månaden. Då har jag räknat bort Modo, som åkte ur SHL i våras. Deras snittlöner tippar jag ligger på 55-60 000 kr från att de hade dryga 100 000 i SHL förra säsongen.

De flesta klubbar betalar 12-månaders kontrakt, men det finns en variation från åtta till tolv månader.

Ingen klubb utesluts

Men det känns som det har uppstått en växtvärk. Det tar på krafterna att leva upp till en proffsliga. Utgifterna är höga, intäkterna inte i proportion. Senast för ett par veckor sedan ifrågasattes Karlskoga av Licensnämnden som kräver att klubbarna har ett eget kapital på 1 miljon kronor.

”Men, i slutänden har vi ingen klubb som inte kvalificerat sig ekonomiskt inför kommande säsong”, säger Sonny Lundwall. 

Licensnämnden som kontrollerar klubbar både i SHL och Hockeyallsvenskan, lyder under Svenska Ishockeyförbundet. Just Karlskoga har ett år på sig att visa upp ett eget kapital på 1 miljon. 

Centrala pengar

Från Hockeyallsvenskans eget paraplyorganisation fick klubbarna vardera 2,5 miljoner kr den senaste säsongen. Summan är den samma kommande säsong och i potten finns framför allt ersättning från TV-dealen med Cmore, plus vissa andra centrala sponsorer. 

Men notera, för tre år var motsvarande siffror 3 miljoner.

”I fast ersättning får varje klubb cirka 1,7 miljoner årligen. Sedan finns ett värde i en rörlig del på 7-800 000 kr ytterligare. I det ingår samordnad reklam och marknadsföring och pengar från statistikhjälp, biljettsystem, system för mediakuber och målkameror”, framhåller Sonny Lundwall.

Central betalning av domarna

Hockeyallsvenskan centralt står för domarkostnaderna.

”Den summan var totalt 7 miljoner kr förra säsongen. Det raljeras ibland över klubbarnas höga domarkostnader, men den kritiken är felaktig. Alla domarkostnader i serie och playoffmatcher betalas från centralt håll via det gemensamma TV/sponsors-avtalet. Likadant är det för klubbarna i SHL”.

Sonny Lundwall vill gärna få folk att förstå betydelsen av den modellen.

Hockeyallsvenskan har som sagt ett avtal med Cmore om TV-rättigheterna. Förra säsongen ifrågasattes spelprogrammet som innebar att många omgångar krockade med matcher i SHL som också har avtal med Cmore.

”Kommande säsong blir det färre krockar. SHL koncentreras mera till torsdagar och lördagar. Vi mera på onsdagar och fredagar”.

Visst finns en framtid

Trots växtvärken det senaste året så tror jag inte det är någon fara med Hockeyallsvenskan. På många ställen är det ortens mest populära företeelse. Tänker på Karlskoga, Södertälje, Örnsköldsvik, Umeå med flera. 

De flesta klubbar omsätter runt 25-30 miljoner kronor och skapar förutsättningar för att bedriva verksamheten med heltidsanställda spelare och långsiktigt som innebär att den sportsliga kvalitén blir högre.

Avslutningsvis, ta inte bort drömmarna från en lägre serie att ha chansen att avancera. De senaste tolv-tretton åren har oftast en klubb från Hockeyallsvenskan lyckats nå upp till SHL. Och det vet vi, drömmar utvecklar! Leksand är senaste exemplet när laget lyckades nå SHL via sju matcher mot Modo i april.

Gunnar Svensson

Fakta

Klubbarna 2016/17

Följande klubbar spelar i Hockeyallsvenskan kommande säsong: AIK, Almtuna, Karlskoga, Björklöven, Mora, Modo, Oskarshamn, Pantern, Södertälje, Timrå, Tingsryd, Vita Hästen, Västerås, Västervik.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.