Här är SHL:s viktigaste spelare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sveriges högsta hockeyliga (SHL) startar den 17 september. Så det är hög tid att ge en lägesrapport. Om det affärsmässiga, sportsliga och förväntningarna.
Frågan är om det finns en viktigare spelare i SHL än Johan Holmqvist. Karlskronas målvakt som lär då det hett om öronen. Foto: Thomas Johansson, TT

 

Just nu pågår försäsongen. Alla är optimistiska. Alla har tränat hårdare och bättre än någonsin. 

Topplagen gör gällande att de är stärkta av fjolårets goda resultat. Andra är ”mera revanschsugna än någonsin” efter förra säsongens misslyckande. Fan tro´t. Det mesta under en försäsong blir bara en massa floskler. Att var och måste tro på sitt lag blir inte äkta, bara ytligt. De som däremot har en inre och äkta tro torgför sina chanserna med trovärdighet.

De två har koll

Jag har snackat med Jörgen Lindgren som är VD på SHL. Med honom handlar det om det affärsmässiga. Har även talat med Johan Hemlin som är SHL:s sportansvarige. Så med Johan blir det nyheter om det sportsliga.

Först till VD:n Jörgen Lindgren som kan ge oss intressanta siffror kring SHL.

”Förra säsongen hade SHL ett publiksnitt på 5 846 personer i grundserien. Fotbollen har högre snitt. Men vi spelar nästan dubbelt så många matcher. Så vår totala publiksiffra är respektabel. Mycket tyder på att vårt snitt höjs under kommande säsong.

Att ge en exakt omsättningssiffra för varje klubb är knepigt eftersom det beror bl a på arenans ägarförhållande. Men säg ett snitt på närmare 130 miljoner.

Sedan är det till allmän känt att vi erhåller många miljoner från C More i vårt TV-avtal. Men i beloppen som det spekulerats om är inte enbart TV-pengar från C More inräknade. I summan ingår även våra samarbetspartners till SHL”.

27-28 miljoner per klubb

Eftersom Jörgen är förtegen om den totala centrala sponsorssumman från SHL till de 14 klubbarna ger jag mig själv på en kvalificerad gissning. 27-28 miljoner per klubb, där bör det ligga. Vilket är fantastiskt bra! 

Hockeyoraklet Szymon Szemberg gjorde en uträkning för fyra-fem år sedan. Hans slutsats: Sverige har det bästa TV-avtalet i världen, NHL inkluderat. Om man räknar per capita. Så heder till SHL!

Jag gör en egen reflektion som insatt spelaragent – jag vill påstå att de 14 klubbarnas lönebudget för spelarna ligger på 30-35 miljoner per klubb. Snittlönen för en spelare är cirka 100 000 kr x 12 månader vilket betyder att SHL är världens tredje högst betalda hockeyliga efter NHL och ryska KHL. Huvudtränarna i SHL snittar 110-120 000 kr i månaden. 

De har med andra ord bra betalt.

Spelarnas säkerhet

Nu till sporten och Johan Hemlin.

Några nyheter inför säsongen?

”Finns en del, återkommer till det. Först och främst vill vi få kontinuitet i de nyheter som införts de senaste åren. Tänker på  smalare mittzon, likaså tre mot tre i förlängning plus att alla straffar i förlängningen sker mot ett mål m m. 

Men dessutom satsar vi under våren och sommaren på spelarnas säkerhet. Tänker då i första hand på alla hjärnskakningar. Vi haft besökt alla klubbar och betonat framför allt värdet av disciplin och attityd. Och inte minst respekt inför varandra, det är avgörande för att stopp på huvudtacklingar”.

Johan Hemling kan inte låta bli att berätta om en särskild händelse:

”Jo, besöket hos Brynäs var givande. Klubben har infört en ny intern regel. Om en Brynässpelare får avstängning efter en huvudtackling skänks 5 000 kr från spelarnas lagkassa. Alltså spelarnas pengar. Ett bevis på att de tar huvudtacklingar på allvar. Pengarna är tänkt att gå till en fond som ska hjälpa spelare som drabbats av hjärnskakningar”.

Domarna oerhört viktiga

Hemlin vill också att domarnas status ska bli ännu högre:

”De är naturligtvis viktiga för spelarnas säkerhet. Kommande säsong har vi tio heltidsanställda domare. Basen Peter Andersson jobbar hårt med deras utveckling. Det är tester, fysisk utveckling plus att de får hjälp av mentala tränare. Bl a hur man utvecklar kommunikationen med spelarna under match”.

Nytt här är också att domarna får extra hjälp av två ”coacher”, förre Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi och tidigare Linköpingsbacken Magnus Johansson. De kommer att bidra med ökad förståelse mellan domare, spelare och tränare.

94 utlänningar, bra!

Importspelare och deras antal är ett ämne som alltid diskuteras. Just nu har SHL 94 registrerade utländska spelare. Dominansen kommer från Canada och USA, totalt 41. 

Snittet är alltså drygt sex importer per klubb. Jag köper den siffran. Den är varken för hög eller för låg.

Och så måste man förstås ta en titt i kristallkulan. Jag tror det blir jämnt i toppen. Tänker då främst på Frölunda, Skellefteå och Linköping, de ska bara höra hemma där. 

Jag har gjort det förut, men kan inte låta bli att göra det igen. Linköping blir SM-vinnare. De har aldrig vunnit Le Mat-pokalen, men har oftast varit i semi eller i final de sista tio åren. 

Nu står Linköping på tur.

Det bästa jag vet

Avslutar med att bjuda på min egen Hockeygala 2016-17 med det allra bästa, redan innan säsongen. Håll till godo!

Årets målvakt: Johan Holmqvist Karlskrona.

Årets back: Kyle Cuminsky Skellefteå.

Årets forward: Mathis Olimb Linköping.

Årets tränare: Dan Tangnes Linköping.

Årets positiva överraskning: Örebro. 

Årets publik: Ett fullsatt Hovet.

Tränarna fotograferas under torsdagens upptaktsträff inför SHL-säsongen. Övre raden från vänster: Stefan Nilsson (Luleå Hockey), Per Hånberg (Karlskrona HK), Leif Carlsson (Färjestad BK), Peter Andersson (Malmö Redhawks), Kenta Johansson (Örebro Hockey), Anders Eldebrink (Rögke BK), Roger Rönnberg (Frölunda HC), Fredrik Öberg (Skellefteå AIK). Nedre raden från vänster: Perra Johansson (Leksands IF), Thomas Berglund (Brynäs IF), Sam Hallam (Växjö Lakers HC), Robert Ohlsson (Djurgården Hockey), Dan Tangnes (Linköping HC), Johan Lindbom (HV71). Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Gunnar Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.