Från läktaren till styrelserummen

Kvinnor vågar ta plats och kvinnor får en allt större plats inom såväl idrott som samhälle i stort.
Men trots alla positiva förändringar som verkligen har skett under årens lopp hamnar idrotten fortfarande i många patriarkala fällor. Med män som beslutar och manlig idrott som värderas högre.
Syns inte, räknas inte
Bristen på kvinnliga elittränare är ett tydligt tecken på att kvinnor inte blir tagna på allvar. Att kvinnor inte syns, räknas eller fortfarande möter samma respekt.
När män dessutom saknar starka vänskapsrelationer till kvinnor uppstår enkönade miljöer där män många gånger inte ser kvinnor, fastän de tror sig försöka.
Som kvinna hamnar du oftare i situationer där du i jämställdhetsfrågor tvingas tala i egen sak. Något som sällan möts med samma respekt som den som uppfattas ha ett utifrånperspektiv. Ojämlikhet är många gånger både diffus och svår att bevisa.
I stället ställs det ännu högre krav på kvinnor att vara sakliga och stödja sig på starka bevis eller rentav forskning. Som aktiv befinner du dig dessutom i en beroendeposition, vilket gör det än svårare att driva frågorna. Samtidigt som förbunden själva långtifrån alltid tycks beredda att jobba med dem.
Förbunden ljusår efter
Många av våra största förbund ligger ljusår efter 2017 års jämställdhetsmål med 40 procent kvinnliga elittränare.
Någonstans måste vi börja förstå att utan tydligt riktade insatser kommer ingenting att hända. Om vi ska få kvinnor att träda in i en miljö som man upplever domineras av män, behöver miljön vara välkomnande även för kvinnor. Det räcker inte med att konstatera att det vore jättebra om fler kvinnor ville bli ledare eller att fler tjejer ville idrotta.
Vi behöver också se vilka mervärden en könsblandad idrott verkligen skapar, vad kvinnor tillför idrotten i ett längre perspektiv och varför det är viktigt både utifrån en demokratisk och kunskapsmässig synvinkel.
Jämställdhetsfrågorna har fått större utrymme än någonsin tidigare. Vi börjar se det vi förut inte sett, ifrågasätta det vi tidigare tagit för givet.
Fortfarande brist i skidförbundet
Trots det har vi fortfarande otaliga situationer som inte skulle existera vare sig i näringslivet eller i samhället i övrigt.
Där 96 procent av landslagstränarna inom svenska skidförbundet (alla grenar) fortfarande är män.
Där manliga landslagsspelare i fotboll tjänar mångdubbelt mer än sina kvinnliga gelikar, kunskapen runt kvinnors kroppar brister och där kvinnor som blir gravida under idrottskarriären blir satta på undantag.
Många insatser kvarstår fortfarande att göra.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar