Välkomna till min verklighet!
Därför känner jag mig en aning kantstött när jag läser hur de andra krönikörerna indirekt kritiserar det jobb jag gör. Funderar över hur mycket de bidrar till förflyttningen som bör ske inom svensk idrott för att få en sund barn- och ungdomsidrott. Funderar också över hur mycket ”ord” bidrar till förändringen eller om ”lärandet (bildning) och görandet” har större kraft.
Var fjärde vill inte tävla
Jag är jävig, det kan jag erkänna. Min övertygelse om att bildning är vad som krävs för att få landets cirka 20 000 föreningar att börja tänka annorlunda. Min uppgift i detta annorlunda är att jag styr deras process och hjälper till med att sortera ideer. Är kritisk, ställer frågor med tre varför på varje idé, slår hål på myter och ut ur detta kaos, utkristaliseras en ny strategi. Strategin som är deras egen, som genomsyras av deras värdegrund och tankar om inkludering. Mina egna åsikter och tankar, lösningsfokusering håller jag helt enkelt för mig själv.
Svensk Idrott levererar statistik till oss som säger att många älskar att tävla. Men var fjärde ungdom är helt ointresserad av tävling och vill idrotta för att det är roligt. Det har flera föreningar tagit till sig och börjat titta på mer flexibla träningsupplägg.
Idrottaren själv får bestämma hur mycket tid de vill lägga och på vilket sätt de vill satsa. Öppna träningar där deltagarna delas upp i ambition istället för ålder. Motionsgrupper för föräldrar i anslutning till barnens träning och fler tonåringar som leder barngrupperna.
Ingen tävlingsverksamhet
Föreningar inför färre träningar och uppmuntrar till att prova andra idrotter. De som använder sig av hinderbanor för att lära barnen kroppskännedom och koordination innan är populära. Barn- ungdomsgruppen är med och planerar träningen skapar gemenskap har skapat en del av verksamheten som tränar utan att vilja tävla.
Vissa föreningar har ingen tävlingsverksamhet utan slussar vid en viss ålder de som vill till föreningar som har det.
Att översätta sina inbjudningar till träning på olika språk, sänka avgiften och har låneutrustning har bidragit till rekrytering av medlemmar. Kombinera träning för både förälder och barn i samma grupp, hjälpa till med läxläsning och enkla ledarutbildningar för dem som tar klivet upp och vill leda.
Struntar i elitklubbarna
De finns föreningar som tittar över vad barnen gör i närområdet och sedan skapat verksamhet som stämmer in på dem. Låter kompisgänget förflytta sig in i föreningen och bedriver bollek med dem.
Det händer en hel del häftiga saker ute i våra föreningar över hela landet. Och detta påbörjades redan 2016. Föreningar som struntar i det elände som händer i vissa elitklubbar med maktmissbruk, mutor och dopning eftersom det står så långt ifrån dem.
De som håller framtiden i sina föreningar, här och nu. Som följer varje individs utveckling och glädje, ser hur de växer med uppgifter och utmanar nya färdigheter.
Det är magi att få vara med om.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar