Välkomna till min verklighet!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Året 2016 har passerat. Ett år fyllt med utveckling och utbildning i de fyra nya strategierna. Jag har aldrig förr hjälpt så många föreningar att processa fram nya sätt att driva sin förening.
Välkommen säger Lisbet Olofsson som jobbar i verkligheten, där sättet att bedriva idrott inte bara är ord... Foto: TT

 

Därför känner jag mig en aning kantstött när jag läser hur de andra krönikörerna indirekt kritiserar det jobb jag gör. Funderar över hur mycket de bidrar till förflyttningen som bör ske inom svensk idrott för att få en sund barn- och ungdomsidrott. Funderar också över hur mycket ”ord” bidrar till förändringen eller om ”lärandet (bildning) och görandet” har större kraft.

Var fjärde vill inte tävla

Jag är jävig, det kan jag erkänna. Min övertygelse om att bildning är vad som krävs för att få landets cirka 20 000 föreningar att börja tänka annorlunda. Min uppgift i detta annorlunda är att jag styr deras process och hjälper till med att sortera ideer. Är kritisk, ställer frågor med tre varför på varje idé, slår hål på myter och ut ur detta kaos, utkristaliseras en ny strategi. Strategin som är deras egen, som genomsyras av deras värdegrund och tankar om inkludering. Mina egna åsikter och tankar, lösningsfokusering håller jag helt enkelt för mig själv.

Svensk Idrott levererar statistik till oss som säger att många älskar att tävla. Men var fjärde ungdom är helt ointresserad av tävling och vill idrotta för att det är roligt. Det har flera föreningar tagit till sig och börjat titta på mer flexibla träningsupplägg.

Idrottaren själv får bestämma hur mycket tid de vill lägga och på vilket sätt de vill satsa. Öppna träningar där deltagarna delas upp i ambition istället för ålder. Motionsgrupper för föräldrar i anslutning till barnens träning och fler tonåringar som leder barngrupperna. 

Ingen tävlingsverksamhet

Föreningar inför färre träningar och uppmuntrar till att prova andra idrotter. De som använder sig av hinderbanor för att lära barnen kroppskännedom och koordination innan är populära. Barn- ungdomsgruppen är med och planerar träningen skapar gemenskap har skapat en del av verksamheten som tränar utan att vilja tävla.

Vissa föreningar har ingen tävlingsverksamhet utan slussar vid en viss ålder de som vill till föreningar som har det.

Att översätta sina inbjudningar till träning på olika språk, sänka avgiften och har låneutrustning har bidragit till rekrytering av medlemmar. Kombinera träning för både förälder och barn i samma grupp, hjälpa till med läxläsning och enkla ledarutbildningar för dem som tar klivet upp och vill leda.

Struntar i elitklubbarna

De finns föreningar som tittar över vad barnen gör i närområdet och sedan skapat verksamhet som stämmer in på dem. Låter kompisgänget förflytta sig in i föreningen och bedriver bollek med dem.

Det händer en hel del häftiga saker ute i våra föreningar över hela landet. Och detta påbörjades redan 2016. Föreningar som struntar i det elände som händer i vissa elitklubbar med maktmissbruk, mutor och dopning eftersom det står så långt ifrån dem.

De som håller framtiden i sina föreningar, här och nu. Som följer varje individs utveckling och glädje, ser hur de växer med uppgifter och utmanar nya färdigheter.

Det är magi att få vara med om.

Lisbet Olofsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.