Vi är bra och kan bli bättre
Jämfört med andra länder är vi långt framme – men långt ifrån bra, fortsätter Sevana med osedvanlig säkerhet och pondus. Svenska fotbollförbundet har fattat grejen, kanske inte så konstigt med bakgrund av den mångfald som fotbollen i Sverige representerar. Förutom en snygg och påkostad filmtrailer kring svensk fotbolls inkluderingsarbete - där bas och budskap dundrar rakt in i hjärtat, så har Svenska fotbollförbundet värvat en integrationssamordnare med högsta trovärdighet.
Det handlar i grund om vilka demokratiska värderingar vi har att förhålla oss till, och där mänskliga rättigheter och inte minst FN:s barnkonvention kan ge oss de riktlinjer som vi behöver för att kunna arbeta inkluderande inom idrotten. Vi måste prata om svensk lagstiftning för att få en attitydförändring.
Samhället har förändrats
Sevana berör, genom sin kunskap, utbildning och egna erfarenheter. Vi kan inte kompromissa om barns rättighet till sin fritid”. Lite underhållande är det nog också att se hur äldstes sätter kaffet i vrångstrupen när Sevana poängterar att det krävs kompetens och kunskap för att inkludera fler, samt till viss del arvodering i ett komplext arbete som inkludering och integrationsarbete innebär. Samhället ser inte ut som det gjorde för 50 år sedan. Herrarnas kinder blossar röda - att Sevana inledningsvis poängterat vikten av ett ideellt engagemang har snabbt glömts bort, när arvodering kommer på tal.
Vi är långt ifrån bra. Det kan sticka rätt så rejält i ögonen på flera inom föreningsidrotten. Det är tydligt. Den egna erfarenheten talar samma språk, då det finns arvoderade, nej förresten heltidsavlönade ledare klädda i svart och gult som väljer att lägga tid och energi på att tala sådana som mig tillrätta kring föreningslivets förträfflighet på alla plan. I det här fallet gäller det nog att prioritera sitt arbete för att nå förträfflighet.
Wallenstam upplyftande
Upplyftande, är det däremot att Idrottens affärers artikel om Hans Wallenstam och hans syn på idrott, är IA:s mest lästa artikel genom tiderna. Förutom att det är befriande att läsa kring Hans åsikter kring att vinna eller förlora (och att båda delarna ingår i idrotten) så är det även rätt skönt att höra en miljardär lyfta fram betydelsen av en värdegrund och vad det innebär för människors uppträdande. Det som är mest hoppfullt med detta är att det finns ett stort antal herrar (mestadels) inom föreningslivet som ser en miljardär som sin störste förebild.
Tyvärr så finns det samtidigt människor på såväl förbunds- som föreningsnivå som anser att värdegrunden är något som man arbetar med vid sidan av själva verksamheten. Jag anser att det är ett stort problem när personer med ledande befattningar på förbundsnivå anser att det räcker med att ta in RF:s värdegrund på tränarutbildningsnivå och tro att det på så vis borde stoppa hjärnskakningar och boxning i rink istället för ring.
Nej, jag avslutar hellre likt inledningsvis - i positiv anda och med hopp om bättring med ytterligare två exempel. Svenska Innebandyförbundet och deras utvecklingsmodell, som inte bara låter utmärkt på pappret, men som också pådrivet av kompetenta personer på förbundsnivå, nu också ska implementeras på regional nivå och rakt in i föreningsverksamheten.
Mångfald gav framgång
Slutligen, den småländska kampsportsförening, vars ordförande - stor vit, tatuerad man med rakat huvud med ett gediget engagemang - poängterar vikten av att lyfta frågan kring vilka värden som en förening ska stå upp för. Ett resonemang som grundades på hur viktigt det är att skapa medvetenhet kring jämställdhets – och integrationsarbete på såväl styrelse, som på verksamhetsnivå. Föreningen som från början bestod av tio, vita, tatuerade män med rakat huvud uppvisar nu en mångfald av utövare och styrelserepresentanter där personer med olika bakgrund, ålder och kön får ta plats. De sportsliga resultaten har heller inte låtit vänta på sig. Ett exempel på hur en medveten föreningsstrategi och värdegrund kan göra stor skillnad för att inkludera fler och samtidigt lyfta idrottsliga framgångar i föreningsverksamheten.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar