Ny sponsor för Stockholm Open

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stockholm Open har tappat sin mångåriga titelsponsor If. Men har en ersättare klar redan till höstens upplaga.
Amerikanen Jack Sock i mötet med Tysklands Alexander Zverev Jr i 2016-års semifinal i ATP tennisturneringen Stockhom Open i Kungliga tennishallen i Stockholm I framtiden lär den blåa bakgrunden inte prydas av If-loggan. – Foto: Sören Andersson / TT

 

Det och tv-avtalet med MTG Sport är ett par av flera exempel på att SO och de två övriga stora svenska internationella tennisturneringarna står starka – och det i en tid då svensk tennis sedan några år befinner sig i en av sina svagaste perioder i historien.

Att sporten tappat sin tidigare stora dragningskraft i näringslivet har framför allt Svenska tennisförbundet fått erfara. Förbundet har fortfarande inte hittat någon ny huvudsponsor efter SEB som hoppade av 2016, ett avhopp som innebar ett intäktsbortfall på runt 4,5 miljoner kronor, vilket motsvarade drygt 70 procent av förbundets totala sponsorsintäkter.

Så länge förbundet har ytterst blygsamma intäkter att lägga på sportsliga satsningar blir också dessa av ytterst blygsam natur vilket slår hårt mot landets talanger.

Slår hårt på sikt

Det riskerar att på sikt slå hårt också mot ATP-turneringarna Stockholm Open och SkiStar Swedish Open och WTA-turneringen Ericsson Open. Får svensk damtennis inte fram en ny toppspelare efter Johanna Larsson och ser det om tre, fyra år lika mörkt ut på herrsidan som i dag är frågan om turneringarna kan behålla sin attraktionskraft bland sponsorer och åskådare.

Eller överdriver jag betydelsen av svenska framgångar?  Ja, kanske. Framtiden kan vi bara spekulera om och av vad vi sett så här långt går det ju inte att skönja ett samband mellan de tre turneringarnas utveckling och konjunkturen i svensk tennis i stort. 

Att If hoppar av som titelsponsor i Stockholm Open efter 16 år kan vid en första tanke ses som ett bakslag och då i synnerhet eftersom försäkringsbolaget och turneringen varit ett sedan premiärupplagan 1969. Men If ser ett värde att vara kvar i turneringen och blir nu en av flera huvudsponsorer. Det betyder att företaget betalar än mindre peng än tidigare och samtidigt får mindre exponering.

I slutet av augusti presenteras den nya titelsponsorn och att SO lyckats få en efterträdare till If visar att turneringen är ett mycket starkt varumärke.

Precis som SkiStar Swedish Open och i går avslutade Ericsson Open är. De tre turneringarna borgar för bra kvalitet på startfälten och just detta – inte förhoppningen om svenska framgångar - är förstås förklaringen till att MTG Sport tecknat avtal med Lagardére som äger de två Båstadturneringarna och arrangerar Stockholm Open.

Ingen TV från Masters

Sedan CMore tennis la ner sina sändningar från Mastersturneringarna har svenska tennisfans svårt att följa tourerna och ju mindre tennis som visas på tv desto svårare kommer sporten få att locka barn- och ungdomar. Därför är tv-avtalet mycket betydelsefullt för svensk tennis. Liksom de tre svenska stora internationella tävlingarna alltid varit och kanske är deras betydelse ännu större nu då det frånsett Johanna Larsson inte finns några svenska spelare på tenniscirkusens största scener.

De två Båstad-tävlingarna lockade totalt runt 74 000 åskådare.

  • 41 500 såg herrturneringen vilket är tio procent fler än budgeterat och 20 procent fler än ifjol. Att det i år var 70-årsjubileum med Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander som dragplåster spelar förstås in men ska också ses mot bakgrund av att de två hemmahoppen Elias och Mikael Ymer föll i första omgången.
  • Runt 32 500 åskådare – som budgeterat - såg damturneringen där hemmaspelarna Johanna Larsson, Rebecca Peterson, Cornelia Lister och Mirjam Björklund förlorade i första omgången.

Noll singelvinster

Inte en svensk matchvinst i singel alltså och att Larssons snabba sorti är enda förlust som kan beskrivas som en missräkning visar på vilken nivå ribban i svensk tennis ligger.

Inget ont som inte...

I dag kan minsta lilla framgång beskrivas som ett steg i rätt riktning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.