Stephan Wilsons Klassiska resa

― Det finns inte på världskartan, sa Stephan då.
2017 har han gjort det. Vasaloppet 9 mil, Vätternrundan 30 mil, Vansbrosimningen tre mil, Lidingöloppet 3 mil. Inte illa av en man som knappt hade stått på skidor och var rädd för vatten. Han höll på att drunkna som liten.
― Jag gick in i det här som en person, kom ut som en annan person, säger han i en intervju med Idrottens Affärer.
Hans träning och lopp kommer i TV (fakta längre ned).
Stephan grät efter målgången. Både av besvikelse – och glädje. Mest var det glädjetårar. Foto: Lidingöloppet / En Svensk Klassiker / SVT
När Stephan, 37, hyllad programledare och TV-producent med det egna bolaget Idéstorm, kom i mål i Lidingöloppet förra lördagen grät han (se bilden). Mest av lycka men också av besvikelse.
Totalt knäckt
― Min drömgräns vara att klara tre timmar. Det blev typ 3,19. Sista fem kilometerna var jag helt knäckt, totalt slut. Jag var tvungen att gå. Jag hade samma tid de sista fem kilometerna som jag hade på den första milen, en timme. Jag är glad att jag överlevde. Men jag är stolt!
Hans familj, hustrun Emma, barnen Minou, 5 och Julian, 2, var på plats för att stötta honom.
Den femåriga dottern sa när Stephan hade gått i mål:
― Pappa, jag vill aldrig springa Lidingöloppet.
― Hon blev rädd när hon såg hur slut jag var.
Stephan har några dagar efter loppet fortfarande ont i kroppen. Han ägnar sig nu åt ”aktiv vila”. Lätta gympass ingår dock.
Det var hans idé med skidorna. Stephan ville ha svar på varför skidåkning var så populärt. Och vad var det för märkvärdigt med Vasaloppet?
― Jag hade tjatat i flera år om min idé. Till slut gav SVT med sig.
Sist i Vätternrundan
Svaret till slut på tjatet blev att han genomförde En Svensk Klassiker 2017.
Vasaloppet klarade han på drygt tio timmar.
Vätternrundan blev värre. Vid ett besök på ett sience center fick han en del av en av en åkattraktion i huvudet – hjärnskakning. Först en vecka före loppet kunde han börja träna.
― Under loppet upplevde jag både solnedgång och soluppgång. Det kändes som om jag typ kom sist i det loppet.
Vansbrosimningen gick över förväntan.
― Jag kan inte crawla. Min stil var nånting mellan bröstsim och någon slags crawl. I Vasaloppet och Vätternrundan tyckte folk att det var roligt att köra om mig. Nu simmade jag förbi andra deltagare. Det var en härlig känsla.
Efter 3,19 timmar var Stephan i mål.
”Bara” Lidingöloppet kvar.
― Efter loppet kom så många känslor och så många tankar. Hur fortsätter jag?
Det vet han inte än. Men han har idéer.
”En livsstilsresa”
― Många känner igen mig. Jag får glada tillrop och lyckönskningar. Folk frågar vad jag ska hitta på nu. Jag har gjort en livsstilsresa. Nä, jag har inga rutor på magen. Tvärtom har jag gått upp vikt. När jag började träna vägde jag 69 kilo. Som mest var jag uppe i 79. Nu väger jag 75. Jag blir gärna tyngre. Huvudsaken att jag mår bra och det gör jag.
― Jag tränar också för att få andra att träna. Min fru har också börjat träna. En Svensk Klassiker är den största förändringen i mitt liv.
Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.
Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal. More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.
Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar