Stephan Wilsons Klassiska resa

― Det finns inte på världskartan, sa Stephan då.
2017 har han gjort det. Vasaloppet 9 mil, Vätternrundan 30 mil, Vansbrosimningen tre mil, Lidingöloppet 3 mil. Inte illa av en man som knappt hade stått på skidor och var rädd för vatten. Han höll på att drunkna som liten.
― Jag gick in i det här som en person, kom ut som en annan person, säger han i en intervju med Idrottens Affärer.
Hans träning och lopp kommer i TV (fakta längre ned).
Stephan grät efter målgången. Både av besvikelse – och glädje. Mest var det glädjetårar. Foto: Lidingöloppet / En Svensk Klassiker / SVT
När Stephan, 37, hyllad programledare och TV-producent med det egna bolaget Idéstorm, kom i mål i Lidingöloppet förra lördagen grät han (se bilden). Mest av lycka men också av besvikelse.
Totalt knäckt
― Min drömgräns vara att klara tre timmar. Det blev typ 3,19. Sista fem kilometerna var jag helt knäckt, totalt slut. Jag var tvungen att gå. Jag hade samma tid de sista fem kilometerna som jag hade på den första milen, en timme. Jag är glad att jag överlevde. Men jag är stolt!
Hans familj, hustrun Emma, barnen Minou, 5 och Julian, 2, var på plats för att stötta honom.
Den femåriga dottern sa när Stephan hade gått i mål:
― Pappa, jag vill aldrig springa Lidingöloppet.
― Hon blev rädd när hon såg hur slut jag var.
Stephan har några dagar efter loppet fortfarande ont i kroppen. Han ägnar sig nu åt ”aktiv vila”. Lätta gympass ingår dock.
Det var hans idé med skidorna. Stephan ville ha svar på varför skidåkning var så populärt. Och vad var det för märkvärdigt med Vasaloppet?
― Jag hade tjatat i flera år om min idé. Till slut gav SVT med sig.
Sist i Vätternrundan
Svaret till slut på tjatet blev att han genomförde En Svensk Klassiker 2017.
Vasaloppet klarade han på drygt tio timmar.
Vätternrundan blev värre. Vid ett besök på ett sience center fick han en del av en av en åkattraktion i huvudet – hjärnskakning. Först en vecka före loppet kunde han börja träna.
― Under loppet upplevde jag både solnedgång och soluppgång. Det kändes som om jag typ kom sist i det loppet.
Vansbrosimningen gick över förväntan.
― Jag kan inte crawla. Min stil var nånting mellan bröstsim och någon slags crawl. I Vasaloppet och Vätternrundan tyckte folk att det var roligt att köra om mig. Nu simmade jag förbi andra deltagare. Det var en härlig känsla.
Efter 3,19 timmar var Stephan i mål.
”Bara” Lidingöloppet kvar.
― Efter loppet kom så många känslor och så många tankar. Hur fortsätter jag?
Det vet han inte än. Men han har idéer.
”En livsstilsresa”
― Många känner igen mig. Jag får glada tillrop och lyckönskningar. Folk frågar vad jag ska hitta på nu. Jag har gjort en livsstilsresa. Nä, jag har inga rutor på magen. Tvärtom har jag gått upp vikt. När jag började träna vägde jag 69 kilo. Som mest var jag uppe i 79. Nu väger jag 75. Jag blir gärna tyngre. Huvudsaken att jag mår bra och det gör jag.
― Jag tränar också för att få andra att träna. Min fru har också börjat träna. En Svensk Klassiker är den största förändringen i mitt liv.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Sommaren 2019 föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.
Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK. Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar