Svensk elitbandy har miljonskulder
Flera av bandyns elitklubbar är satta under bevakning av Svenska Bandyförbundets ekonominämnd. Bara tre av de åtta klubbar som gick till slutspel i vintras redovisar plussiffror. Vad gör Bandyförbundets styrelse med ordföranden Stig Bertilsson åt problemet?
Inget som har hört eller synts. Men det som stort sker kanske sker i tysthet? Klart är att så här kan det inte fortsätta. Klubbarna är blinda i sin framfart för att nå framgångar.

Dagens regelverk fungerar inte. Omedelbara åtgärder behövs. Ekonominämnden måste tag i problemen med hårdhandskar. Det är en skandal att det ser så här illa ut. Ska klubbarna få elitserielicens trots minussiffror?
Nu är det dags att Stig Bertilsson och hans styrelse visar handlingskraft. Agera i stället för att tillsätta utredningar! Det jäser i Bandysverige och på sociala medier!
Läget i klubbarna
Så här ser läget ut i de drabbade klubbarna, vi tar dem efter sluttabellen i elitserien:
Sandvikens AIK, 41 poäng, minus två miljoner kronor
Edsbyn, 41 poäng, minus 250 000 kronor
Hammarby, 39 poäng, plus 250 000 kronor i föreningen, plus 511 000 kronor i aktiebolaget
Västerås, 39 poäng, minus 650 000 kronor
Villa Lidköping, 38 poäng, minus en miljon kronor
Vetlanda, 31 poäng, plus 220 000 kronor
Bollnäs, 26 poäng, minus 300 000 kronor
IFK Vänersborg, 24 poäng, plus 21 000 kronor.
Det finns undantag
Hur kan det så här illa ut? Enklaste svaret är för höga spelarlöner. Elitbandyn har lekt ishockey för länge med flashiga titlar på tränare och tjänstemän. De ideella krafterna blir allt färre.
Undantaget det nya elitlaget Frillesås, Hallands första bidrag till högsta serien, som inte ens hade en kanslist!
Värst illa ute är Sandvikens AIK med två miljoner i förlust. Varför och vad gör klubben?
Skyller på ökade administrationskostnader och minskade sponsorintäkter.
- Vi måsta angripa framtiden med ett åtgärdspaket för så här går det inte att ha det, har klubbens ordförande Kenneth Nyberg sagt.
- Vi måste ha bättre styrning och ledning i organisationen än vi har haft. Nu har vi gjort en ny budget för innevarande verksamhetsår och här finns det medel före en utökning på marknadssidan och den tänker vi verkställa så fort som möjligt.
Vågar de kasta ut SAIK?
Vågar ekonominämnen kasta ut den klassiska föreningen ur elitserien? Sandviken som har stora sportsliga framgångar under en längre tid? Sju SM-finaler och tre guld under den senaste tioårsperioden .
Förmodligen inte. Svågerpolitiken är utbredd i Bandyförbundet. Arne Anderstedt sitter i Förbundets VU. Han har under många år varit/är en stark man i Sandvikens AIK.
Lasse Olofsson sitter i samma VU. Han satt i ledande roller i ”Bajen” när klubben hade rekordskulder på sex miljoner kronor men ändå fick ja från ekonominämnden.
Karl-Erik Eckemark har under många år varit ledande kraft i Västerås SK. Han är hedersledamot i styrelsen och ledamot i ekonominämnden med specialuppdrag att vara kontaktman gentemot SAIK. Sitter också i Tävlingskommittén och är ofta anlitad av Förbundet i utredningsfrågor.
De här tre herrarna har gjort mycket gott för bandyn men frågan är hur tuffa de vågar vara? Vågar de tillsammans med ekonominämnden visa de hittills dolda musklerna? Många tycker att det är dags att statuera exempel.
Minns ni IFK Kungälv?
Efter säsongen 2016-17 kastades IFK Kungälv ur elitserien. Skulden var på två miljoner kronor. Klubben fick två veckor på sig att överklaga. Den 26 april 2017 kom nådastöten. IK Tellus fick elitplatsen.
Lilla Kungälv mot Stora Sandviken, är de lika inför lagen?
Det sorgliga i sammanhanget är att de ”minusklubbarna” inte verkar ta problemen på allvar. De skyller på olika saker. ”Fick en slutspelsmatch för lite”. ”Budgeterat för hög publiksiffra”. ”Sponsorintäkterna slog slint”. ”Vi har den här säsongen tagit en del engångskostnader”.
Villa Lidköping väljer att satsa sig ur krisen. Klubben har värvat Vetlandas två största stjärnor, Johan ”Löken” Löfstedt, 32 och Joakim Andersson, 25. ”Löken”, världsmästare och svensk mästare under hans tid i Sandviken, blir en av elitseriens högst betalda spelare. Totalt med sociala avgifter kostar värvningen av de två smålänningarna runt två miljoner kronor.
Det blir förmodligen succé. ”Löken” som hovmästare till den kraftfulle genombrottsmannen ”Jocke” Andersson. Ett par som drar tankarna till duon Christer Kjellqvist/Mikael ”Micke” Andersson där Christer var hovmästaren.
Villa jagar intensivt efter det efterlängtade SM-guldet.
Var Joe Labero där?
Hammarby har under många dragits med kraftiga underskott. Som sämst var det vintern 2016-17 med ett underskott på sex miljoner kronor. Men Hammarbys betydelse för bandyn kan inte nog överskattas och klubben fick sin elitserielicens. För jul 2017 såg det riktigt illa ut igen. I sista stund löstes problemen och ”Bajen” redovisade plussiffror! Hade trollkarlen Joe Labero varit där och viftat med sin stav?
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar