1) Malmö FF hjälper unga arbetslösa
Beslutsfattare på riksnivå behöver se värdet av att fortsätta investera i lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå, betonar här Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, och Karin Heri, Karriärakademin på Svensk Elitfotboll.
"Samarbetet mellan Malmö FF, Malmö stad och Arbetsförmedlingen är ett bra exempel på samverkan som bidrar till att lösa lokala samhällsutmaningar".

"Vi arbetar målmedvetet för att hjälpa unga arbetssökande i Malmö att komma närmare arbetslivet och därmed vuxenlivet.
Beslutsfattare på riksnivå behöver se värdet av att fortsätta investera i lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå, skriver Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, och Karin Heri, Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll.
Samarbetet mellan Malmö FF, Malmö stad och Arbetsförmedlingen är ett bra exempel på samverkan som bidrar till att lösa lokala samhällsutmaningar. Vi arbetar målmedvetet för att hjälpa unga arbetssökande i Malmö att komma närmare arbetslivet och därmed vuxenlivet, framhåller Carlnén och Heri.
I osäkra tider riskerar emellertid kreativa modeller för samverkan – likt vår modell som har lyfts till en nationell nivå inom Svensk Elitfotboll – att bli bortprioriterade.
Alla ungdomar måste få en chans
På många sätt går det bra för Sverige. Arbetslösheten är förhållandevis låg. Men i skuggan av samhällets framgångar finns det fortfarande många unga som står utanför arbetsmarknaden. Det är allmänt känt att ett arbete leder till tydligare tillhörighet i samhället, något som vi vill att alla ungdomar ska ha en chans att få.
Vi på Malmö FF vet av erfarenhet att lokalt engagemang har en stor betydelse för stadens invånare och samhället i stort. Det var därför Malmö FF i början av 2014 tog initiativ till en ny modell som genom samverkan med Malmö stad och den lokala Arbetsförmedlingen hjälper arbetssökande ungdomar i Malmö att hitta rätt jobb. Genom idéburet offentligt partnerskap (IOP) och lokala satsningar från Arbetsförmedlingen blev det möjligt att lyfta idén till en fullfjädrad verksamhet.
Vi kallar modellen för Karriärakademin och den grundar sig i en matchning mot vad företag i Malmö FF:s nätverk efterfrågar och vilka kompetenser som finns bland de unga som är inskrivna på Arbetsförmedlingen eller Malmö stads arbetsmarknadsavdelning, betonar Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, och Karin Heri, Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll.
Matchningen leder till att fler ungdomar har möjlighet att hitta rätt jobb utifrån sina egna förutsättningar, samtidigt som företag hittar rätt person utifrån deras behov. Måluppfyllelsen efter tre år är 160 procent. Helt enkelt ett vinnande koncept för båda parterna samt för samhället.
Träffas vid Karriärdagar med företagen
Med Arbetsförmedlingen och Malmö stad som medarrangörer anordnar vi även ”Karriärdagar med fotboll” då vi bjuder in samarbetsföretag och unga arbetssökande att lära känna varandra på och bredvid planen genom samtal och fotboll.
På så vis sänker vi trösklarna mellan arbetsgivare och arbetssökande och ger Malmös unga en bättre förankring till det lokala näringslivet. Dagen är också till för att inspirera unga att våga ta steget och söka sig till utbildning. Resultatet är att ca 60 procent av de som har deltagit har antingen gått vidare till anställning eller studier.
Vi är tacksamma över att ha ett bra samarbete med lokala beslutsfattare och myndigheter. Det visar att det finns många i Malmö som vill bidra till sysselsättningen bland unga och ge dem bättre förutsättningar. Vårt initiativ och vår modell för samverkan har varit mycket lyckad och tar nu fart och lyfts till en nationell nivå.
Hittills har sju andra elitfotbollsklubbar anslutit sig och Malmö FF har tagit rollen som nationell samordnare. För Malmö FF är det en betydande framgång och bevis för vad vi gör utanför planen och något som vi stolt vill fortsätta utveckla.
Struntar i det traditionella
I osäkra tider riskerar emellertid modeller som denna att bli bortprioriterade för mer traditionella, riksomfattande lösningar.
Om vår kommande regering, med den nya arbetsmarknadsministern i spetsen, väljer ett formellt regelverk snarare än ett som främjar lokala satsningar finns det risk att Sveriges ungdomar förlorar den lokala förankringen på arbetsmarknaden som många organisationer kämpar för.
Trots att det politiska läget ännu är oklart kvarstår behovet av fortsatt tydligt stöd till dessa initiativ från landets makthavare.
Vi vill därför uppmärksamma våra politiker och vår kommande arbetsmarknadsminister på vårt och andra liknande initiativ som bidragit till samhällsnytta. Det är viktigt för oss att beslutsfattare på riksnivå ser värdet av att fortsätta investera i kreativa lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå.
Arbetsmarknadsministern välkommen
Vi vill även tillhandahålla vår blivande arbetsmarknadsminister en stående inbjudan till våra Karriärdagar med fotboll. Med besöket hoppas vi på Malmö FF att nyttan med initiativet tydliggörs och initierar ett samtal om hur denna typ av samverkan kan utvecklas.
AKommande Karriärdag med fotboll arrangeras den 21 november. Vi hoppas politiken hinner falla på plats till dess och att ministern tar tillfället i akt att spela lite fotboll med oss."
Niclas Carlnén, vd Malmö FF
Karin Heri, Avdelningsansvarig Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked - att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.
För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre
När Göteborgsvarvet2023 snart summeras står det klart att ca 5,8 miljoner kronor fördelas bland 64 föreningar.
Alla har bidragit med funktionärer till arrangemangen
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar