Wohlin och Persson i fortsatt OS-debatt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så har Dan Persson den 14/12 här på IA slagit knut på sig själv igen för att motivera ett OS 2026 i Sthlm, skriver Christer Wohlin i en fortsatt debatt om det vettiga i att få vinter-OS 2026 till Sverige. Wohlin underkänner de ekonomiska beräkningar som har framkommit.

Wohlin granskar punkt för punkt  av det Persson har skrivit:

                            I oktober 2018 skrev Persson att Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) bidrag var USD 1 000 miljoner. Nu är han nere på att bidraget är USD 652 miljoner. Bra så. Persson börjar närma sig sanningen. I själva verket är bidraget USD 572 miljoner. Fakta finns på sid 16 och sid 32-33 i denna länk, och här i en pdf                           

Skatteintäkterna på 3 miljarder är dock verkliga. I vårt högskatteland är 23 procent i skatter (3 av 13 miljarder) snarare lågt räknat som andel av omsättning, skriver Dan Persson..”

                          Va?! Persson, är alla beräknade intäkter på 13,1 miljarder vinst för leverantörerna? Har Staten lagt skatt på SOK:s sponsringsintäkter och på IOK:s bidrag?

                 Han har hittat ca 870 miljoner!

                        Han talar också om en ”uppsida” på USD 100 miljoner. I Sveriges Olympiska Kommittés (IOK) dokument till Regeringskansliet (Dnr S2018-01049-FS den 30/11 2018) finns ingen ”uppsida” nämnd. Vad är det Persson vet som inte IOK eller SOK vet?

                          SOK och Persson har tagit upp 1 559 miljoner för mycket i sin budget. Här sprack SOK:s budget med 500 miljoner

                          Persson menar att en ”inflation” mellan 2010-2026 påverkar publiksiffrorna för OS 2026?!

                          Han menar alltså att publiksiffror dvs intresset för idrottsevenemang ska räknas upp med inflation?! Inflation påverkar både intäkter och kostnader. Inte i hans tankevärld

                           Okritiskt ja och amen till allt SOK påstår

                          I min krönika 13/12 pekade jag på oförklarliga minskningar av SOK på kostnadssidan. Värsta exemplet är minskning med 960 miljoner kr för ”inre säkerhet”. (från 1 460 miljoner till 500 miljoner) Tvärtemot Stockholms säkerhetsexperter! Persson avstår från att kommentera och kramar OS i Stockholm ännu hårdare.

                           Plötsligt värderar Persson, i sin krönika, 1 USD till kr 9,25. (Snittet i år är kr 8,54) Allt för att fiktivt öka SOK:s intäkter. I SOK:s dokument räknar man med kr 8,66/USD och detta naturligtvis också gäller kostnadssidan. Så enkelt hittar Persson 767 nya miljoner kr!

                 Persson har svängt 180 grader

                          Dan Persson har tidigare, här på Idrottens Affärer, haft vettiga synpunkter om ett OS i Stockholm. Nu har det svängt. Här är några 

                         åsikssaltomortaler med trippel skruv.

                           Miljö & Klimatet

                          Persson 2014: ”Då är vädret en riskfaktor.”Är något av det klimathot som förespråkarna säger sant så kan hela upplägget spricka trots att det              går att göra snö vid plus åtta idag.”

                          Persson 2018: ”OS 2026 Världens mest hållbara”. Inte med ett ord om alla de varningar/problem Sthlms egen miljöutredning pekat på.

                           Idrottsanläggningar

                          Persson 2014: ”Det vi behöver i form av gym, golfbanor, skidspår, skridskospår kan vi betala själva.” ”Ett OS skulle ta alla resurser från Stockholm på hela idrottsområdet i tiotalet år. Resurser som istället skulle kunna användas till att ge både barn och vuxna bättre förutsättning för ett kvalitativt liv.”

                          Persson nu 2018: ”Den anläggning för längdskidor och den skridsko/isyta vi behöver är en del av en mycket eftersatt investering i breddanläggningar i Stockholm. Det där om att betala själva är bortglömt.

                           OS-Sponsringens negativa effekter

 Persson 2014: ”Dels skulle ett OS dränera Sverige på sponsorintäkter i flera år vilket skulle drabba ishockey, fotbollen, basket, handboll och bandy     hårt. Av de 2,2 miljarderna i sponsorintäkter i budget är minst hälften kannibalisering, det är flerdubbelt vad de ovan uppräknade drar in per år.” När det inte blev en OS-ansökan för 2022 gratulerade Persson AIK, Djurgården, Hammarby i Stockholm till att slippa ”dö sotdöden”, ” det största      enskilda hotet (OS) mot elitidrott i Stockholm är borta nu.”

                          Persson 2018: Anser han att sponsorintäkterna på 2 500 miljoner är för lågt satta. Och exstatiskt påstår han att han hittat ytterligare ca 870 miljoner kr i sponsring. Nu har han helt övergivit elitidrotten! Och ”sotdöden” Persson talade om – vilken sotdöd?

                          Ger OS fler ungdomar till idrotten?

                          Persson 2014: ”Ett OS skulle inte få fler ungdomar att börja åka skridsko eller syssla med andra vintersporter så även om det är välinvesterade pengar att få fler ungdomar att aktivera sig så är ett vinter-OS en dyr och krånglig omväg.” 

                          Persson 2013: ”Tron att ett internationellt event kan hjälpa till med rekrytering av nya medlemmar till ett förbund saknar relevans i dagens                   samhälle.”

                          Persson 2018: ”Det är ett gyllene tillfälle att båda tjäna pengar som stärker ungdomsidrotten, stärka turismen och näringslivet.”

                 Marknadsföringsvärdet av OS

                          Persson 2014: ”Imagevärdet för ett vinter-OS är begränsat, det är få länder och det globala mediaintresset är en bråkdel av ett sommar-OS, ett fotbolls-VM eller fotbolls-EM. Ryder Cup i golf är ett större event globalt sett. Det långsiktiga värdet för Sverige är lågt.”

                          Persson nu 2018: ”Man får en synlighet mot hela världen som kommer att öka turismen. Turismen till Stockholm växer och marknadsvärdet av den      exponering som ett OS utgör överstiger vida den marknadsföring som Stockholm idag har råd med”, ”Vinterspelen blir en katalysator som ger besöksnäringen en högre tillväxttakt.”

                       Inga skattepengar, inga garantier - de styrande i Stockholm har nu sagt ja till” upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för genomförande av deltävlingar i spelen, om SOK har intresse av att genomföra sådana i Stockholm. Sådana upplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare.” och ”Stockholm inte kommer att avsätta några ekonomiska eller personella resurser, eller på annat sätt axla något formellt ansvar för värdskap.”

                           Frågetecken kvarstår

                          Info saknas om vilka som ska stå för garantierna för budgeten. Redan idag är SOK:s budget underbalanserad. Vem betalar räkningarna när SOK:s pengar är slut?

Vilka ska bygga och bekosta de två nya idrottsanläggningarna för drygt 1 000 miljoner?

                           Tillkommer att skattebetalarna ska betala för yttre säkerhet som kostar  miljarder om staten säger ja till garanti.

                           Sponsringsmarknaden för idrotten i Stockholm kommer att under sju år dräneras på pengar. Detta blir oerhört skadligt för idrotten. Några andra internationella tävlingar i Stockholm blir det inte under ett antal år fram till 2026.

                          Ändå så är det nya ”uthyrningsbeslutet” det nästa bästa beslutet.

                          De som följer sociala medier har kunnat konstatera att drygt 95 procent av samtliga inlägg är negativa till ett OS i Stockholm.

Christer Wohlin

Fakta

DanPersson har fått möjlighet att läsa Christer Wohlins debattinlägg före publicering och chansen att skriva ett svar/en kommentar.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.