Konsten att motivera och inspirera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en en dokumentär från Norge i Kunskapskanalen gällande unga och stillasittande framkom att stillasittande är en av våra största hälsoutmaningar. Som unga människor som tillbringar en stor del av sin lediga tid sittande och liggande framför TV eller främst dator. Här gäller det att kunna motivera dem.

Ett annat utmärkt exempel står Stephan Wilson för. Han har blivit den enskilt kanske störste inspiratören.

Innertrion i projekt Klassikern, fr v elitmotionären Annie Thorén, nybörjarmotionären Stephan Wilson och förre landslagsåkaren Johan Olsson.

Hjärt- och kärlsjukdomar uppträder redan i tidig ålder. I en försöksverksamhet i Norge testade ett hälsoteam olika sätt att aktivera killar, bland annat med kanotpaddling. Det kanske mest innovativa var att cykla för att få energi till datorskärmen på testcykeln och då även kunna tävla med varandra via skärmen.  Gissa vad de cyklade!.

Rörelse i huvudet - och kroppen

Det finns undersökningar som tydligt visar att rörelse i kroppen även ger mer rörelse i huvudet. Vi hör om skolor som lägger in rörelsetid i samband med raster/lunch och både elever och personal tycker att det ger resultat.

Vill vi fortsätta att få fram idrottare ända upp på elitnivå och utbilda spetskompetens inom olika  vetenskaper så bör vi med eftertryck skapa förutsättningar för alla, då menar jag alla oavsett ekonomisk, etisk och social bakgrund. Min absoluta övertygelse är att det finns mycket att hämta bara vi ordnar förutsättningarna.

Ett av de mer talande och även roande exemplet på ovanstående var SVT:s program om Stephan Wilson och hans försök att lära sig åka skidor, cykla, simma samt löpning för att sedan kunna utföra en svensk klassiker, vilket han även gjorde. Han berättade om hur få med hans bakgrund han såg i skidspåren till exempel, i hans hem fanns inte den svenska traditionen med skidor, och andra sporter.

Klassikern gav idéer

I projektet ”En svensk klassiker” behövdes fyra personer – flera hundra sökte! Fyra personer med olika bakgrund och förutsättningar skulle försöka klara En Svensk Klassiker, ett rejält kraftprov som både var  en utmaning av format och ett antagande  av en långsiktig livsstilsförändring.

Stephan följde med i deltagarnas träning och berättade om deras bakgrund och hur de tog för sig i takt med träningen. Deras mål – att genomföra “Klassikerns” fyra lopp: Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Till sin hjälp hade de kunniga mentorer: folkkära skidlegendaren Johan Olsson, och En rutinerad Svensk Klassiker-deltagare , triathleten Annie Thorén som innehar klassikerrekordet för kvinnor.

Dethär blev ett lyckat projekt som spred entusiasm bland åtskilliga människor.

• Vad som också behövs är att fånga upp och ge ungdomar med motorintresse mer förutsättningar att utöva detta intresse, inte sitter de bara still och inte heller är de utan problemlösningar. 

• Vi måste ge ungdomar utanför de större städerna och tätorterna, de som inte finns inom boll/häst och arenasporterna, en chans att njuta och utvecklas inom sina sporter.

Visst lönar det sig!

Jag förstår att det kostar pengar och pengar verkar det finnas hur mycket som helst inom iallafall vissa idrotter/evenemang. Kanske dags att lyfta blicken högre även där, kanske kan det löna sig?

Blir också glad när jag hittar Generation Pep, de arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Kolla själv på www.generationpep.se och förhoppningsvis känner du inspiration!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.