Konsten att motivera och inspirera
I en en dokumentär från Norge i Kunskapskanalen gällande unga och stillasittande framkom att stillasittande är en av våra största hälsoutmaningar. Som unga människor som tillbringar en stor del av sin lediga tid sittande och liggande framför TV eller främst dator. Här gäller det att kunna motivera dem.
Ett annat utmärkt exempel står Stephan Wilson för. Han har blivit den enskilt kanske störste inspiratören.

Hjärt- och kärlsjukdomar uppträder redan i tidig ålder. I en försöksverksamhet i Norge testade ett hälsoteam olika sätt att aktivera killar, bland annat med kanotpaddling. Det kanske mest innovativa var att cykla för att få energi till datorskärmen på testcykeln och då även kunna tävla med varandra via skärmen. Gissa vad de cyklade!.
Rörelse i huvudet - och kroppen
Det finns undersökningar som tydligt visar att rörelse i kroppen även ger mer rörelse i huvudet. Vi hör om skolor som lägger in rörelsetid i samband med raster/lunch och både elever och personal tycker att det ger resultat.
Vill vi fortsätta att få fram idrottare ända upp på elitnivå och utbilda spetskompetens inom olika vetenskaper så bör vi med eftertryck skapa förutsättningar för alla, då menar jag alla oavsett ekonomisk, etisk och social bakgrund. Min absoluta övertygelse är att det finns mycket att hämta bara vi ordnar förutsättningarna.
Ett av de mer talande och även roande exemplet på ovanstående var SVT:s program om Stephan Wilson och hans försök att lära sig åka skidor, cykla, simma samt löpning för att sedan kunna utföra en svensk klassiker, vilket han även gjorde. Han berättade om hur få med hans bakgrund han såg i skidspåren till exempel, i hans hem fanns inte den svenska traditionen med skidor, och andra sporter.
Klassikern gav idéer
I projektet ”En svensk klassiker” behövdes fyra personer – flera hundra sökte! Fyra personer med olika bakgrund och förutsättningar skulle försöka klara En Svensk Klassiker, ett rejält kraftprov som både var en utmaning av format och ett antagande av en långsiktig livsstilsförändring.
Stephan följde med i deltagarnas träning och berättade om deras bakgrund och hur de tog för sig i takt med träningen. Deras mål – att genomföra “Klassikerns” fyra lopp: Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.
Till sin hjälp hade de kunniga mentorer: folkkära skidlegendaren Johan Olsson, och En rutinerad Svensk Klassiker-deltagare , triathleten Annie Thorén som innehar klassikerrekordet för kvinnor.
Dethär blev ett lyckat projekt som spred entusiasm bland åtskilliga människor.
• Vad som också behövs är att fånga upp och ge ungdomar med motorintresse mer förutsättningar att utöva detta intresse, inte sitter de bara still och inte heller är de utan problemlösningar.
• Vi måste ge ungdomar utanför de större städerna och tätorterna, de som inte finns inom boll/häst och arenasporterna, en chans att njuta och utvecklas inom sina sporter.
Visst lönar det sig!
Jag förstår att det kostar pengar och pengar verkar det finnas hur mycket som helst inom iallafall vissa idrotter/evenemang. Kanske dags att lyfta blicken högre även där, kanske kan det löna sig?
Blir också glad när jag hittar Generation Pep, de arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Kolla själv på www.generationpep.se och förhoppningsvis känner du inspiration!
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar