Konsten att motivera och inspirera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I en en dokumentär från Norge i Kunskapskanalen gällande unga och stillasittande framkom att stillasittande är en av våra största hälsoutmaningar. Som unga människor som tillbringar en stor del av sin lediga tid sittande och liggande framför TV eller främst dator. Här gäller det att kunna motivera dem.

Ett annat utmärkt exempel står Stephan Wilson för. Han har blivit den enskilt kanske störste inspiratören.

Innertrion i projekt Klassikern, fr v elitmotionären Annie Thorén, nybörjarmotionären Stephan Wilson och förre landslagsåkaren Johan Olsson.

Hjärt- och kärlsjukdomar uppträder redan i tidig ålder. I en försöksverksamhet i Norge testade ett hälsoteam olika sätt att aktivera killar, bland annat med kanotpaddling. Det kanske mest innovativa var att cykla för att få energi till datorskärmen på testcykeln och då även kunna tävla med varandra via skärmen.  Gissa vad de cyklade!.

Rörelse i huvudet - och kroppen

Det finns undersökningar som tydligt visar att rörelse i kroppen även ger mer rörelse i huvudet. Vi hör om skolor som lägger in rörelsetid i samband med raster/lunch och både elever och personal tycker att det ger resultat.

Vill vi fortsätta att få fram idrottare ända upp på elitnivå och utbilda spetskompetens inom olika  vetenskaper så bör vi med eftertryck skapa förutsättningar för alla, då menar jag alla oavsett ekonomisk, etisk och social bakgrund. Min absoluta övertygelse är att det finns mycket att hämta bara vi ordnar förutsättningarna.

Ett av de mer talande och även roande exemplet på ovanstående var SVT:s program om Stephan Wilson och hans försök att lära sig åka skidor, cykla, simma samt löpning för att sedan kunna utföra en svensk klassiker, vilket han även gjorde. Han berättade om hur få med hans bakgrund han såg i skidspåren till exempel, i hans hem fanns inte den svenska traditionen med skidor, och andra sporter.

Klassikern gav idéer

I projektet ”En svensk klassiker” behövdes fyra personer – flera hundra sökte! Fyra personer med olika bakgrund och förutsättningar skulle försöka klara En Svensk Klassiker, ett rejält kraftprov som både var  en utmaning av format och ett antagande  av en långsiktig livsstilsförändring.

Stephan följde med i deltagarnas träning och berättade om deras bakgrund och hur de tog för sig i takt med träningen. Deras mål – att genomföra “Klassikerns” fyra lopp: Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Till sin hjälp hade de kunniga mentorer: folkkära skidlegendaren Johan Olsson, och En rutinerad Svensk Klassiker-deltagare , triathleten Annie Thorén som innehar klassikerrekordet för kvinnor.

Dethär blev ett lyckat projekt som spred entusiasm bland åtskilliga människor.

• Vad som också behövs är att fånga upp och ge ungdomar med motorintresse mer förutsättningar att utöva detta intresse, inte sitter de bara still och inte heller är de utan problemlösningar. 

• Vi måste ge ungdomar utanför de större städerna och tätorterna, de som inte finns inom boll/häst och arenasporterna, en chans att njuta och utvecklas inom sina sporter.

Visst lönar det sig!

Jag förstår att det kostar pengar och pengar verkar det finnas hur mycket som helst inom iallafall vissa idrotter/evenemang. Kanske dags att lyfta blicken högre även där, kanske kan det löna sig?

Blir också glad när jag hittar Generation Pep, de arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Kolla själv på www.generationpep.se och förhoppningsvis känner du inspiration!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.