11 000 aktiva stängs ute

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag inleds idrottsrörelsens årsmöte i Jönköping. Där ska medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet (RF) rösta om vilka idrottsförbund som ska tas upp som nya medlemmar. Riksidrottsstyrelsen har föreslagit att Svenska Cheerleadingförbundet inte ska få bli medlemmar. Det tycker vi är märkligt., skriver nio föreningsrepresentanter i ett debattinlägg

Foto: Ida-Maria Lehto

Cheerleading är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige, med aktiva cheerleadingföreningar från Kalix i norr, via Stockholm och Göteborg, ner till Malmö i söder.

Intresset ökar explosionsartat

Stockholm har idag nio föreningar med tillsammans över 2300 aktiva cheerleaders. I Stockholmsområdet har intresset för sporten ökat explosionsartat och antalet utövare har mer än fördubblats nationellt.

Det är främst i gruppen flickor mellan sju och sexton år som intresset ökar mest. En grupp många andra idrotter har svårt att nå ut till och också behålla. Exempelvis har Sundbybergsföreningen Dynamite Cheerleading varit verksam i 30 år och har under de senaste fem åren snabbt växt från knappa 200 till över 500 utövare.

Om vi föreningar i Stockholm får bättre förutsättningar att bedriva föreningsverksamhet skulle vi också ha möjligheten att ta emot många fler utövare i denna av kommunerna prioriterade grupp. Cheerleading är en inkluderande och ultimat lagsport där exempelvis föreningen Haninge Cheer Elite har ett paracheerlag.

Även internationellt uppvisar svensk cheerleading bra prestationer. För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen.

Vi uppfyller alla krav

Vi tycker att det är dags för Riksidrottsförbundet att släppa in det 24 år gamla Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) som medlemmar.

Cheerleadingförbundet uppfyller alla sifferkrav för att få bli ett specialidrottsförbund.

Förbundet består av cirka 11 000 utövare fördelade på 55 medlemsföreningar. Kraven för medlemskap är att förbundet har 1 500 medlemmar och minst 25 medlemsföreningar. Utifrån Riksidrottsförbundets krav räknas SCF redan som ett stort förbund.

Ett medlemskap i RF skulle ge SCF samma förutsättningar som andra idrottsförbund och möjliggöra för svensk cheerleading att fortsätta växa och utvecklas. Trots det vill inte Riksidrottsstyrelsen godkänna SCF:s ansökan.

Riksidrottsstyrelsen anser istället att cheerleading bör vara en del av Gymnastikförbundet. Det är ungefär som att säga att Basketbollförbundet borde bli en del av Handbollsförbundet, då redskapen och utförandet har vissa likheter.

Det finns ett visst inslag av akrobatik i cheerleading. Men det är inte vad idrotten främst bygger på. Att engagera är det centrala för cheerleading, som bygger på samspel med publiken, kreativitet och laganda. Utövandet tar stöd i tekniska moment som pyramider, ramsor och effektfulla rörelser.

Vi vill utveckla idrotten!

Skälen till varför cheerleading borde få stå på egna ben är många. Det handlar om att kunna lägga all vår kraft på att utveckla idrotten och hjälpa våra medlemsföreningar istället för att ständigt behöva hävda oss mot en mycket större organisation med sitt fokus någon annanstans.

 Ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle innebära både ett erkännande för sporten, men också skapa mer jämlika förutsättningar. Vi vill liksom andra idrottsförbund kunna få del av stöd till bland annat utbildningar och landslag, för att bara nämna några skäl.

Internationellt är cheerleading erkänt som idrott. Cheerleading har även fått ett provisoriskt erkännande från Internationella olympiska kommittén och är invalda i Sport Accord.

 Det är dags att Riksidrottsförbundet erkänner oss och cheerleading som idrott och släpper in oss som medlemmar, så att vi kan fortsätta utvecklas på samma villkor som alla andra sporter och idrottsföreningar runt om i landet.

 Daniel Bergqvist - Dynamite Cheerleading (Sundbyberg), Beata Pontén - Twisters Cheer Elite (Nacka), Anders Pärhagen - Haninge Cheer Elite (Haninge), Elin Svensson - United Movement Cheer (Sollentuna), Lotta Eckerud - Power Cheer Allstars (Haninge), Sten Karlson - SOL GF (Hägersten), Olivia Lund - Tyresögymnastiken IAC (Tyresö), Alexander Ström - Action Athletics (Järfälla), Branki Blomberg - Eastcoast Cheerleaders (Täby/Åkersberga)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen