11 000 aktiva stängs ute

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag inleds idrottsrörelsens årsmöte i Jönköping. Där ska medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet (RF) rösta om vilka idrottsförbund som ska tas upp som nya medlemmar. Riksidrottsstyrelsen har föreslagit att Svenska Cheerleadingförbundet inte ska få bli medlemmar. Det tycker vi är märkligt., skriver nio föreningsrepresentanter i ett debattinlägg

Foto: Ida-Maria Lehto

Cheerleading är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige, med aktiva cheerleadingföreningar från Kalix i norr, via Stockholm och Göteborg, ner till Malmö i söder.

Intresset ökar explosionsartat

Stockholm har idag nio föreningar med tillsammans över 2300 aktiva cheerleaders. I Stockholmsområdet har intresset för sporten ökat explosionsartat och antalet utövare har mer än fördubblats nationellt.

Det är främst i gruppen flickor mellan sju och sexton år som intresset ökar mest. En grupp många andra idrotter har svårt att nå ut till och också behålla. Exempelvis har Sundbybergsföreningen Dynamite Cheerleading varit verksam i 30 år och har under de senaste fem åren snabbt växt från knappa 200 till över 500 utövare.

Om vi föreningar i Stockholm får bättre förutsättningar att bedriva föreningsverksamhet skulle vi också ha möjligheten att ta emot många fler utövare i denna av kommunerna prioriterade grupp. Cheerleading är en inkluderande och ultimat lagsport där exempelvis föreningen Haninge Cheer Elite har ett paracheerlag.

Även internationellt uppvisar svensk cheerleading bra prestationer. För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen.

Vi uppfyller alla krav

Vi tycker att det är dags för Riksidrottsförbundet att släppa in det 24 år gamla Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) som medlemmar.

Cheerleadingförbundet uppfyller alla sifferkrav för att få bli ett specialidrottsförbund.

Förbundet består av cirka 11 000 utövare fördelade på 55 medlemsföreningar. Kraven för medlemskap är att förbundet har 1 500 medlemmar och minst 25 medlemsföreningar. Utifrån Riksidrottsförbundets krav räknas SCF redan som ett stort förbund.

Ett medlemskap i RF skulle ge SCF samma förutsättningar som andra idrottsförbund och möjliggöra för svensk cheerleading att fortsätta växa och utvecklas. Trots det vill inte Riksidrottsstyrelsen godkänna SCF:s ansökan.

Riksidrottsstyrelsen anser istället att cheerleading bör vara en del av Gymnastikförbundet. Det är ungefär som att säga att Basketbollförbundet borde bli en del av Handbollsförbundet, då redskapen och utförandet har vissa likheter.

Det finns ett visst inslag av akrobatik i cheerleading. Men det är inte vad idrotten främst bygger på. Att engagera är det centrala för cheerleading, som bygger på samspel med publiken, kreativitet och laganda. Utövandet tar stöd i tekniska moment som pyramider, ramsor och effektfulla rörelser.

Vi vill utveckla idrotten!

Skälen till varför cheerleading borde få stå på egna ben är många. Det handlar om att kunna lägga all vår kraft på att utveckla idrotten och hjälpa våra medlemsföreningar istället för att ständigt behöva hävda oss mot en mycket större organisation med sitt fokus någon annanstans.

 Ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle innebära både ett erkännande för sporten, men också skapa mer jämlika förutsättningar. Vi vill liksom andra idrottsförbund kunna få del av stöd till bland annat utbildningar och landslag, för att bara nämna några skäl.

Internationellt är cheerleading erkänt som idrott. Cheerleading har även fått ett provisoriskt erkännande från Internationella olympiska kommittén och är invalda i Sport Accord.

 Det är dags att Riksidrottsförbundet erkänner oss och cheerleading som idrott och släpper in oss som medlemmar, så att vi kan fortsätta utvecklas på samma villkor som alla andra sporter och idrottsföreningar runt om i landet.

 Daniel Bergqvist - Dynamite Cheerleading (Sundbyberg), Beata Pontén - Twisters Cheer Elite (Nacka), Anders Pärhagen - Haninge Cheer Elite (Haninge), Elin Svensson - United Movement Cheer (Sollentuna), Lotta Eckerud - Power Cheer Allstars (Haninge), Sten Karlson - SOL GF (Hägersten), Olivia Lund - Tyresögymnastiken IAC (Tyresö), Alexander Ström - Action Athletics (Järfälla), Branki Blomberg - Eastcoast Cheerleaders (Täby/Åkersberga)

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.