En oreglerad eventverksamhet
Det finns en ohälsosam skuggekonomi inom svensk idrott som gång efter annan kolliderar med värdeladdade glosor kring "rent spel", "matchfixing" och "fair play". Detta oskick måste möta lag och ordning, då idrottsrörelsen av allt att döma varit valhänt delaktiga i att normalisera att miljontals kronor aldrig beskattas.

Vid olika publika idrottsevenemang så anlitar sedan många år många större idrottsföreningar ambulanspersonal från respektive region, inte sällan skattesponsrar också regionen idrottsföreningen med ambulanser, medicinsk utrustning och läkemedel. Dessa upplägg är för seriösa privata vårdgivare helt omöjliga att konkurrera med och det dränerar ofta en ansträngd offentligt ambulanssjukvård på personella och materiella resurser.
Svensk idrott ska vare sig vara del i att dränera samhällets offentligt finansierade beredskapsresurser, eller för den skull utsätta atleter, funktionärer och åskådare för risker genom att hitta på oövertänkta hemsnickrade lösningar för att chansartat sörja för beredskap.
Tillämpa marknadsmässiga priser
Region Örebro fattade nyligen efter en lokal debatt om skattesponsring och Public Outlaw ett beslut att ta marknadsmässiga priser för att hyra ut ambulanser och åtog sig också att betala ut lön till personalen enligt konstens alla regler. Detta öppnade en helt ny marknad för privata vårdgivare som under många år inte haft en möjlighet att konkurrera med kuvert med sedlar, eller andra tvivelaktiga ersättningsmodeller.
Jag har vid flera tillfällen lyft dessa frågor med Riksidrottsstyrelsen och med den Idrottsmedicinska föreningen (SFAIM) som märkligt nog anser att berörda idrottsföreningar och förbund har hittat lösningar som fungerar. Någon nationell hantering ser SFAIM inget behov av.
Tänk om vi förhöll oss på samma nonchalanta sätt när det gäller dopingfrågor eller otillåten spelverksamhet. Den gemensamma nämnaren mellan ekonomisk doping och matchfixing är att det rör sig om upplägg där obeskattade medel används samt att respektive bransch drabbas av inkomstförluster.
Det krävs ett tydligt regelverk för att kvalitetssäkra sjukvårds- och räddningsberedskapen vid mästerskapstävlingar vid landets arenor. Vid idrottsevenemang förlitar sig oroväckande många idrottsarrangörer på en redan hårt ansträngd offentlig sjukvård eller på bristfälligt utbildade volontärer. Eller på personer som arbetar mot kuvert. Det går inte heller att bortse från att ansvarsförhållandena riskerar att bli otydliga.
I vederbörlig ordning
Riskerna med en fortsatt oreglerad evenemangsverksamhet riskerar att urholka såväl patientsäkerheten som den offentligt finansierade sjukvårds- och räddningsverksamheten. Det går inte heller att bortse från att det riskerar att leda till en underminering av seriösa aktörers möjlighet att kunna konkurrera på likvärdiga villkor.
De främsta skälen för att strama upp evenamngssjukvården är att villkoren måste bli mer likvärdiga och rättvisa. Svensk samlad idrottsrörelse ska i alla lägen vara en god samhällsaktör och vare sig medverka till parallella ekonomiska system eller bristfällig beredskap vid idrottsevenemang.
Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund, som utgör en fundamental del av idéprogrammet "Idrotten vill" beskriver att idrottsrörelsen ska arbeta aktivt för att motverka osund ekonomi och fusk såväl på som utanför idrottsarenan.
Därför är det ofattbart att inte RF tydligt markerat mot den utbredda ekonomiska dopingen inom svensk idrott.
Rent spel, ärlighet och ansvarsfull beredskap kan därför sägas utgöra en odiskutabel maxim som i väsentliga delar också äger bäring i RF:s stadgar och policydokument.
Henrik Johansson
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar