En oreglerad eventverksamhet
Det finns en ohälsosam skuggekonomi inom svensk idrott som gång efter annan kolliderar med värdeladdade glosor kring "rent spel", "matchfixing" och "fair play". Detta oskick måste möta lag och ordning, då idrottsrörelsen av allt att döma varit valhänt delaktiga i att normalisera att miljontals kronor aldrig beskattas.

Vid olika publika idrottsevenemang så anlitar sedan många år många större idrottsföreningar ambulanspersonal från respektive region, inte sällan skattesponsrar också regionen idrottsföreningen med ambulanser, medicinsk utrustning och läkemedel. Dessa upplägg är för seriösa privata vårdgivare helt omöjliga att konkurrera med och det dränerar ofta en ansträngd offentligt ambulanssjukvård på personella och materiella resurser.
Svensk idrott ska vare sig vara del i att dränera samhällets offentligt finansierade beredskapsresurser, eller för den skull utsätta atleter, funktionärer och åskådare för risker genom att hitta på oövertänkta hemsnickrade lösningar för att chansartat sörja för beredskap.
Tillämpa marknadsmässiga priser
Region Örebro fattade nyligen efter en lokal debatt om skattesponsring och Public Outlaw ett beslut att ta marknadsmässiga priser för att hyra ut ambulanser och åtog sig också att betala ut lön till personalen enligt konstens alla regler. Detta öppnade en helt ny marknad för privata vårdgivare som under många år inte haft en möjlighet att konkurrera med kuvert med sedlar, eller andra tvivelaktiga ersättningsmodeller.
Jag har vid flera tillfällen lyft dessa frågor med Riksidrottsstyrelsen och med den Idrottsmedicinska föreningen (SFAIM) som märkligt nog anser att berörda idrottsföreningar och förbund har hittat lösningar som fungerar. Någon nationell hantering ser SFAIM inget behov av.
Tänk om vi förhöll oss på samma nonchalanta sätt när det gäller dopingfrågor eller otillåten spelverksamhet. Den gemensamma nämnaren mellan ekonomisk doping och matchfixing är att det rör sig om upplägg där obeskattade medel används samt att respektive bransch drabbas av inkomstförluster.
Det krävs ett tydligt regelverk för att kvalitetssäkra sjukvårds- och räddningsberedskapen vid mästerskapstävlingar vid landets arenor. Vid idrottsevenemang förlitar sig oroväckande många idrottsarrangörer på en redan hårt ansträngd offentlig sjukvård eller på bristfälligt utbildade volontärer. Eller på personer som arbetar mot kuvert. Det går inte heller att bortse från att ansvarsförhållandena riskerar att bli otydliga.
I vederbörlig ordning
Riskerna med en fortsatt oreglerad evenemangsverksamhet riskerar att urholka såväl patientsäkerheten som den offentligt finansierade sjukvårds- och räddningsverksamheten. Det går inte heller att bortse från att det riskerar att leda till en underminering av seriösa aktörers möjlighet att kunna konkurrera på likvärdiga villkor.
De främsta skälen för att strama upp evenamngssjukvården är att villkoren måste bli mer likvärdiga och rättvisa. Svensk samlad idrottsrörelse ska i alla lägen vara en god samhällsaktör och vare sig medverka till parallella ekonomiska system eller bristfällig beredskap vid idrottsevenemang.
Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund, som utgör en fundamental del av idéprogrammet "Idrotten vill" beskriver att idrottsrörelsen ska arbeta aktivt för att motverka osund ekonomi och fusk såväl på som utanför idrottsarenan.
Därför är det ofattbart att inte RF tydligt markerat mot den utbredda ekonomiska dopingen inom svensk idrott.
Rent spel, ärlighet och ansvarsfull beredskap kan därför sägas utgöra en odiskutabel maxim som i väsentliga delar också äger bäring i RF:s stadgar och policydokument.
Henrik Johansson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.