Många frågetecken återstår ännu

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är synnerligen märkligt det här. Sverige kan få ett vinter-OS trots en mängd felaktigheter i beteende, uppgifter och fakta från åtskilliga egentligen betrodda människor...

Jag har granskat hundratals uppgifter från olika parter som har del i processen. Så mycket felaktigheter har framkommit.

Man blir skrämd och frågande. Varför så mycket besvär för något som många svenskar hellre vill slippa?

Låt mig betona - Det är inte en fråga om åsikter utan om saklig grund i ett flertal avseenden. Det handlar om enorma penningbelopp. Och om skulder som hotar – för någon ska ju betala kalaset. Det blir vi vanliga svenskar.

Det kan bli ett svenskt OS till vilket pris som helst.  

Plus och - minus

Låt oss syna fakta: 

  • Det enda som talar för Stockholm-Åre är att de röstande IOK-delegaterna inte läst sin egen utvärderingsrapport. I den döms Sveriges ansökan ut på de flesta punkter. Bl a att Sverige vill ha skidanläggning i Botkyrka trots att motsvarande finns i Östersund och Falun. Inte hållbart. Ekonomin är mycket svag. Inga avtal är klara. SOK kan inte räkna på IOK-bidraget. SOK klarade inte enkel addition. Räknade fel på 1,6 miljarder.
  • Allt talar emot ett OS. Ingenting är klart. Inga avtal och ingen finansiering av två nya OS-arenor och 2 OS-byar. Svenskarna är emot OS enligt en DN-undersökning. Åre ska garantera OS genomförande. Åre har 11 500 invånare med en budget på 7 procent av OS-budgetens 13,1 miljarder
  • Den yttre säkerheten kommer att kosta skattebetalarna minst 7 miljarder. Det är Jättedyrt för skattebetalarna! 
  • Självklart drabbas skattebetalarna av kostnaden på minst 7 miljarder. Vem annars? Staten det är vi.
  • Svenskarna vill inte ha OS. Det visar den senaste DN:s undersökning.  Hade media talat sanning om SOK:s lögner om bl a IOK bidraget hade 95 procent varit emot.
  • M, C och L Stockholm vill hyra ut lokaler till OS på kommersiella villkor. Dvs på samma sätt som man hyr ut ex. Isstadion och Globen till hockey-VM.
  •  I Falun har man sagt att det är OK om SOK hyr anläggningarna. Regeringen S+MP har oansvarigt slösat bort 7 miljarder av statens pengar.

Vanliga idrotten drabbas

  • Sveriges ansökan dömdes ut av IOK:s utvärderingsgrupp. 
  • Ett OS kommer bl a drabba den "vanliga" idrotten genom att dränera denna på pengar från näringslivet på ca 5-6 miljarder. 
  • Svensk idrott är den största folkrörelsen. Demokratiskt uppbyggd. Med ett fantastiskt engagemang från oavlönade ledare. Detta trots att Sverige aldrig har  arrangerat vinter-OS.
  • Snacket om att investeringarna för arenorna är blygsamma stämmer inte. Drygt 1 miljard kommer det att kosta. Och vem ska finansiera? Jag skulle vilja se de företag som vill bekostar en privat skridskoanläggning. Och notera - Region Sthlm har 55 inomhushallar för skridskoåkning och 17 konstfrusna banor utomhus. 
  • En privat skidanläggning konkurrerar med drygt 10 skidspår med konstsnö i Stockholmsregionen. Om vädret tillåter finns ca 120 ordnade "vanliga" skidspår. SOK:s ansökan är ett luftslott byggt på ett korthus. 
  • Det är sorgligt att Sveriges Television och Sveriges Radio inte hargjort en seriös granskning av OS-projektet.

De hade, som jag har gjort, kunnat läsa officiella handlingar och avslöja SOK:s fria fantasier.  Det hade varit möjligt redan i januari 2017.  SVT och SR hade redan då kunnat upptäcka alla de problem och som var nödvändiga att snabbt lösa innan ansökan skickades in. De flesta av de  problemen kvarstår. Journalisterna hade kunnat slå hål på SOK:s lögner runt IOK-bidraget redan i september 2017, om inte annat. 

I klartext - SVT och SR har brustit i sitt uppdrag beträffande partiskhet och saklighet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen