Fysisk aktivitet är ingen tidstjuv!
Ja, just det, Ta ditt ansvar som vuxen! Det är min uppmaning till er.
Vi kan inte längre luta oss tillbaka och tro att vi i Sverige är fysiskt aktiva och förhållandevis hälsomedvetna trots att vi brukar hamna högt i internationella undersökningar, såsom Eurobarometer.

Numera haglar larmrapporter om att svenska ungdomar rör sig n allt mindre. I en ganska färsk undersökning från Folkhälsmyndigheten (2019) framgick att andelen ungdomar (11-15 år) som rör sig för lite är hög. Endast 14 procent rör sig minst 60 minuter om dagen. Bland de 15-åriga tjejerna är det endast 9 procent som rör sig tillräckligt. Detta är alarmerande siffror.
Negativt trendbrott
Unga i Sverige idag rör sig inte mer än unga i andra länder, vilket är ett negativt trendbrott. Vi måste dock komma ihåg att de siffror som nämns ovan är ett genomsnitt. I själva verket är variationerna i befolkningen ganska stora.
Somliga ungdomar idrottar och rör sig mycket, även om denna andel minskar, medan andra är helt stillasittande. I dagens samhälle är aktivitetsmönstren i högsta grad segregerade. Vi ser skillnader utifrån såväl socioekonomisk status som kön.
Hur kan vi förklara den negativa utveckling vi idag bevittnar rörande ungas fysiska aktivitet och idrottande? Förklaringarna är flera och välkända för oss alla. För att vända utvecklingen krävs att skola, idrottsföreningar, planerare och inte minst föräldrar – alltså vi som är vuxna –tar sitt/vårt ansvar och skapar förutsättningar för ungdomarna att röra på sig.
Den mest uppenbara förklaringen är kanske dragningen till skärmarna. Som bekant ägnas mycket tid åt mobilen, ofta stillasittande, under såväl skoldagen som fritiden. Det finns dock undantag, då mobiltelefonen istället fått folk i rörelse.
Pokemon Go-febern
Jag tänker främst på Pokemon Go-febern som rådde för ett par år sedan. Sällan i modern tid har barn, men även vuxna, tillryggalagt så många kilometer till fots eller på cykel. Detta visar att mobilen potentiellt inte behöver vara aktivitetshindrande.
Den teknologiska utvecklingen, under en längre tid, har på många sätt inneburit en ökad effektivitet och bekvämare liv. Med detta har behovet av att använda den egna kroppen minskat. Med bilismens utveckling minskade behovet av att ta sig fram för egen maskin. Hissar och rulltrappor gör att vi slipper gå i trappor.
Försöker vända trenden
Med några knapptryckningar kan vi få pizzan levererad till dörren istället för att promenera ner och hämta den. Här måste du som förälder rannsaka dig själv. Väljer du i stressen det bekväma alternativet?
Våra städer och orter har byggts för bilen istället för en naturlig förflyttning och utevistelse. Nu försöker planerarna vända denna utveckling genom att göra våra kommuner mer hälsosamma. Gång- och cykeltrafik främjas och nya aktivitetsytor, såsom skejtparker, utegym och multisportplaner, anläggs.
Om detta ska få någon effekt krävs det att föräldrarna tar sitt ansvar och både kräver och låter barnen vara ute och röra på sig. Att ge barnen lite mer frihet kräver mod i ett samhälle där strävan efter trygghet överskuggar det mesta.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.