Fysisk aktivitet är ingen tidstjuv!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ja, just det, Ta ditt ansvar som vuxen! Det är min uppmaning till er. 

Vi kan inte längre luta oss tillbaka och tro att vi i Sverige är fysiskt aktiva och förhållandevis hälsomedvetna trots att vi brukar hamna högt i internationella undersökningar, såsom Eurobarometer. 

Numera haglar larmrapporter om att svenska ungdomar rör sig n allt mindre. I en ganska färsk undersökning från Folkhälsmyndigheten (2019) framgick att andelen ungdomar (11-15 år) som rör sig för lite är hög. Endast 14 procent rör sig minst 60 minuter om dagen. Bland de 15-åriga tjejerna är det endast 9 procent som rör sig tillräckligt. Detta är alarmerande siffror.

Negativt trendbrott

Unga i Sverige idag rör sig inte mer än unga i andra länder, vilket är ett negativt trendbrott. Vi måste dock komma ihåg att de siffror som nämns ovan är ett genomsnitt. I själva verket är variationerna i befolkningen ganska stora.

Somliga ungdomar idrottar och rör sig mycket, även om denna andel minskar, medan andra är helt stillasittande. I dagens samhälle är aktivitetsmönstren i högsta grad segregerade. Vi ser skillnader utifrån såväl socioekonomisk status som kön.

Hur kan vi förklara den negativa utveckling vi idag bevittnar rörande ungas fysiska aktivitet och idrottande? Förklaringarna är flera och välkända för oss alla. För att vända utvecklingen krävs att skola, idrottsföreningar, planerare och inte minst föräldrar – alltså vi som är vuxna –tar sitt/vårt ansvar och skapar förutsättningar för ungdomarna att röra på sig.

Den mest uppenbara förklaringen är kanske dragningen till skärmarna. Som bekant ägnas mycket tid åt mobilen, ofta stillasittande, under såväl skoldagen som fritiden. Det finns dock undantag, då mobiltelefonen istället fått folk i rörelse.

Pokemon Go-febern

Jag tänker främst på Pokemon Go-febern som rådde för ett par år sedan. Sällan i modern tid har barn, men även vuxna, tillryggalagt så många kilometer till fots eller på cykel. Detta visar att mobilen potentiellt inte behöver vara aktivitetshindrande.

Den teknologiska utvecklingen, under en längre tid, har på många sätt inneburit en ökad effektivitet och bekvämare liv. Med detta har behovet av att använda den egna kroppen minskat. Med bilismens utveckling minskade behovet av att ta sig fram för egen maskin. Hissar och rulltrappor gör att vi slipper gå i trappor.

Försöker vända trenden

Med några knapptryckningar kan vi få pizzan levererad till dörren istället för att promenera ner och hämta den. Här måste du som förälder rannsaka dig själv. Väljer du i stressen det bekväma alternativet?

Våra städer och orter har byggts för bilen istället för en naturlig förflyttning och utevistelse. Nu försöker planerarna vända denna utveckling genom att göra våra kommuner mer hälsosamma. Gång- och cykeltrafik främjas och nya aktivitetsytor, såsom skejtparker, utegym och multisportplaner, anläggs.

Om detta ska få någon effekt krävs det att föräldrarna tar sitt ansvar och både kräver och låter barnen vara ute och röra på sig. Att ge barnen lite mer frihet kräver mod i ett samhälle där strävan efter trygghet överskuggar det mesta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.