Hetsjakten där ingen kan avstå från att satsa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En direktplats till SHL väntar som belöning för segrande lag i Hockeyallsvenskan, HA, som har seriestart. En plats i SHL blir vinnarens belöning. För Förloraren kan det mycket väl sluta med konkurs och ruin. Så ödesmättad är serien, det står klart redan på förhand.

Seriestart är fredagen 2 oktober för en mycket speciell serie. Klubbarnas hetsjakt kommer att kräva sitt offer. Frågan är faktiskt om säsongen kan slutföras med 14 lag, eller om ekonomin kommer att kasta ut lag i det okända.

Klubbarna i Hockeyallsvenskan har hamnat i en mycket besvärlig situation.

Trots covid 19 har lag i HA agerat som om pandemin inte berör oss, jag ser framför mig ett ekonomiskt gungfly och skrivbord fyllda av kalkyler, som kan ha spruckit redan till jul.

Mångmiljonförlust bara i oktober

Modo har kommunicerat att föreningen förlorar minst tre miljoner kronor bara i oktober, på biljetter som normalt säljs vid biljettsinläppen.

11 av 14 lag har tagit in unga NHL-spelare, totalt ett 20-tal, som därmed får möjligheter att förbereda sig för kommande NHL-camper, preliminärt med start 15 november. Dessa väntas då återgå till sina NHL-organisationer. 

-Vi kapprustar mot varann med pengar som vi egentligen har. Det är en farlig situation, konstaterar Emil Georgsson, sportchef i Västervik som tagit in tre NHL-spelare på lån.

Flera HA-lag har nu väckt tankar om att inga lag ska flyttas till Hockeyettan vid säsongslut, och Emil Georgsson är inte främmande för att frågan ska drivas på styrelsenivå.

"Gör om serien"

- Gällande publikrestriktioner tvingar oss att tänka i nya banor. Frågan har diskuterats bland flera lag. Jag kan tänka mig en serie med 15 lag säsongen 21-22. Kvalvinnande lag i Hockeyettan flyttas upp, men ingen nedflyttning, framhåller Emil Georgsson.

-Till jul kan pengarna vara slut, det gäller oss i Västervik men också flera andra lag.  I HA är skillnaden mellan lagen markant. Vi har lag med 40-50 miljoner i omsättning och så en stor grupp med en tredjedel.

Emil Georgsson har en budget på 16 miljoner, varav spelartruppen utgör cirka 6,5 miljoner eller 200 000 kr per spelare. NHL-lånen, bland den dem förre Djurgårds-spelaren Axel Johnsson-Fjällby är delvis finansierade av externa intressenter.

-Jag medger att vi kände oss tvingade att agera när våra konkurrenter var aktiva. Som jag sade tidigare: Vi kapprustar med varann för pengar som vi egentligen inte har. 

-NHL lånen är billigare än svenska spelare, topplönen hos oss är cirka 20 000 mot 7000-8000 för Johnsson-Fjällby, Andreas Englund och finske Eeta Turola, berättar Georgsson.

Publikintäkter bestämmer 

För HA-lagen är publikintäkter, speciellt för lag som Västervik, av  avgörande betydelse. Det centrala bidraget från HA är 3,5 miljoner, att jämföras med SHL-lagens ersättning från ligaledningen, 30-40 miljoner.

-I dag har vi pengar på kontot, men hur det kan se ut vid årsskiftet vågar jag inte tänka på. Jag vet bara att det blir djävligt tufft. Vår existens är hotad, och den samhällsnytta som och vi andra föreningar bidrar med värderas inte alls. Det är märkligt, betonar Emil Georgsson.

Bakom lagen med tydliga SHL-ambitioner, Björklöven, MoDo och Timrå, leder överraskande Vita Hästen, Norrköping, den kapprustning som Emil Georgsson beskriver. ”Hästen” presenterar hela fem spelare med NHL-ambitioner eller har som, William Lagesson 24-årig back skrivit kontrakt hela säsongen.

I Expressen berättas om ett helt annat löneläge, i storleksordningen 25 000 kronor i månaden, plus sociala avgifter. Spelarbudgeten uppgår till åtta miljoner kronor.

Konkursspöket har jagat ”Hästen” flera säsonger, det förskräcker inte för nya satsningar. Kravet om eget kapital, tre miljoner kronor, är slopat den här säsongen. 

Däremot kvarstår krav om att påvisa likviditet, ett mått på en organisations kortsiktiga betalningsförmåga, eller förmåga att erhålla kontanter. Mardrömsscenariot är förstås om HA inte kan slutföras med 14 lag, det vore ett svårt nederlag för svensk ishockey i stort.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.