Har sportwashing kommit för att stanna?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vinter OS i Peking inleds om en vecka. Hand i hand med förväntan om svenska medaljer går oron för att smitta ska ställa till det både för våra svenska idrottare och för genomförandet av de olympiska spelen. Låt oss hålla tummarna både för våra svenska idrottare och för att aktiva oavsett land verkligen ska hålla sig friska så de ges chansen att få tävla.

Gästabetare, deras villkor och protester, men RF-basen Björn Eriksson slår fast att någon form av bojkott av OS aldrig varit aktuellt för svenskt vid kommande.

Enligt Riksidrottsförbundets internationella strategi förväntas de som representerar idrotten nationellt och internationellt stå upp för idrottsrörelsens gemensamma värdegrund. I vissa sammanhang, i vissa länder, kommer det att uppfattas som politiska ställningstaganden. 

I det perspektivet blir det tydligt att idrott och politik hör ihop. Därför är en viktig uppgift för specialidrottsförbunden att arbeta för att få fler svenskar på centrala internationella positioner och för Riksidrottsförbundet att stödja förbunden. 

 

Och Sverige tar alltmer plats och kan steg för steg – men det kräver tålamod – göra skillnad internationellt tillsammans med andra som också står upp för mänskliga rättigheter och good governance. 

Det är extra glädjande att Sverige flyttar fram positionerna i en manligt dominerad sfär, ofta tack vare kompetenta och målinriktade kvinnor. 

Sverige är ett av de allra främsta länderna i världen, strax efter USA, Kanada och Australien när det kommer till antal kvinnor på höga positioner i internationella idrottsförbund. Det ska vi vara stolta över. 

Evenemang har stora värden

Idrottsevenemang har stor betydelse för samhällsekonomin. Hotellnätter, restaurangbesök, handel och transporter i samband med stora och små arrangemang skapar arbetstillfällen och skatteintäkter till stat och kommuner samtidigt som det innebär upplevelser och mötesplatser för åskådare. 

Det bygger också tillhörighet, gemenskap och stolthet för orten och alla som ser till att idrotten kan bli av. Samtidigt stärks bilden av Sverige utomlands, för både landet och destinationens bästa. Att arrangera mästerskap och engagera sig internationellt är verktyg för att påverka utvecklingen av den internationella idrottsfamiljen. På många håll ser värdnationer för internationella evenemang på nyttan för just det landet. Kommande OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar är möjligheter till intäkter men också att profilera och i vissa fall även försök att rättfärdiga sina länders politik i så kallad sportwashing. 

Vi kan inte och ska inte blunda för att politiska ledare utnyttjar stora idrottstävlingar i sina syften. 

Ska svensk idrott kliva av deltagande i mästerskap som genomförs i länder med tvivelaktiga politiska system? Nej, Riksidrottsförbundet uppmanar inte några, varken enskilda utövare eller förbund, till bojkott. 

Gemensam värdegrund

Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet. Idrottsrörelsen ska stå för vår gemensamma värdegrund men att begära att idrotten ska gå före både stat och näringsliv är orimligt.  Istället måste svensk idrotts internationella representanter i de olika idrotternas internationella förbund jobba för att evenemang inte tilldelas icke demokratiska länder. 

Det är beklämmande att svenska idrottare känner att de inte kan säga vad de tycker och tänker när de nu ska delta i OS i Peking. Det är en situation som Internationella Olympiska Kommittén måste ta ansvar för.

Riksidrottsförbundets ger stöd både till förbund som redan har internationella representanter och till förbund som arbetar för att få fler. Vi erbjuder utbildningar, mötesplatser för erfarenhetsutbyte och även ekonomiskt stöd till de kampanjer som ofta krävs för att bli vald till en internationell position.

Svenskar på höga poster

Under de senaste åren har svensk idrott också steg för steg ökat antalet internationella representanter, inte minst på höga poster.

Med gemensamt fortsatt tålmodigt arbete ska vi fortsätta göra skillnad, steg för steg. 

Björn Eriksson

Fakta

Sportswashing är utövandet av en individ, grupp, företag eller nationalstat som utnyttjar  sport för att förbättra sitt rykte, genom att vara värd för ett sportevenemang, alternativt köper eller sponsrar ett lag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.