Har sportwashing kommit för att stanna?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vinter OS i Peking inleds om en vecka. Hand i hand med förväntan om svenska medaljer går oron för att smitta ska ställa till det både för våra svenska idrottare och för genomförandet av de olympiska spelen. Låt oss hålla tummarna både för våra svenska idrottare och för att aktiva oavsett land verkligen ska hålla sig friska så de ges chansen att få tävla.

Gästabetare, deras villkor och protester, men RF-basen Björn Eriksson slår fast att någon form av bojkott av OS aldrig varit aktuellt för svenskt vid kommande.

Enligt Riksidrottsförbundets internationella strategi förväntas de som representerar idrotten nationellt och internationellt stå upp för idrottsrörelsens gemensamma värdegrund. I vissa sammanhang, i vissa länder, kommer det att uppfattas som politiska ställningstaganden. 

I det perspektivet blir det tydligt att idrott och politik hör ihop. Därför är en viktig uppgift för specialidrottsförbunden att arbeta för att få fler svenskar på centrala internationella positioner och för Riksidrottsförbundet att stödja förbunden. 

 

Och Sverige tar alltmer plats och kan steg för steg – men det kräver tålamod – göra skillnad internationellt tillsammans med andra som också står upp för mänskliga rättigheter och good governance. 

Det är extra glädjande att Sverige flyttar fram positionerna i en manligt dominerad sfär, ofta tack vare kompetenta och målinriktade kvinnor. 

Sverige är ett av de allra främsta länderna i världen, strax efter USA, Kanada och Australien när det kommer till antal kvinnor på höga positioner i internationella idrottsförbund. Det ska vi vara stolta över. 

Evenemang har stora värden

Idrottsevenemang har stor betydelse för samhällsekonomin. Hotellnätter, restaurangbesök, handel och transporter i samband med stora och små arrangemang skapar arbetstillfällen och skatteintäkter till stat och kommuner samtidigt som det innebär upplevelser och mötesplatser för åskådare. 

Det bygger också tillhörighet, gemenskap och stolthet för orten och alla som ser till att idrotten kan bli av. Samtidigt stärks bilden av Sverige utomlands, för både landet och destinationens bästa. Att arrangera mästerskap och engagera sig internationellt är verktyg för att påverka utvecklingen av den internationella idrottsfamiljen. På många håll ser värdnationer för internationella evenemang på nyttan för just det landet. Kommande OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar är möjligheter till intäkter men också att profilera och i vissa fall även försök att rättfärdiga sina länders politik i så kallad sportwashing. 

Vi kan inte och ska inte blunda för att politiska ledare utnyttjar stora idrottstävlingar i sina syften. 

Ska svensk idrott kliva av deltagande i mästerskap som genomförs i länder med tvivelaktiga politiska system? Nej, Riksidrottsförbundet uppmanar inte några, varken enskilda utövare eller förbund, till bojkott. 

Gemensam värdegrund

Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet. Idrottsrörelsen ska stå för vår gemensamma värdegrund men att begära att idrotten ska gå före både stat och näringsliv är orimligt.  Istället måste svensk idrotts internationella representanter i de olika idrotternas internationella förbund jobba för att evenemang inte tilldelas icke demokratiska länder. 

Det är beklämmande att svenska idrottare känner att de inte kan säga vad de tycker och tänker när de nu ska delta i OS i Peking. Det är en situation som Internationella Olympiska Kommittén måste ta ansvar för.

Riksidrottsförbundets ger stöd både till förbund som redan har internationella representanter och till förbund som arbetar för att få fler. Vi erbjuder utbildningar, mötesplatser för erfarenhetsutbyte och även ekonomiskt stöd till de kampanjer som ofta krävs för att bli vald till en internationell position.

Svenskar på höga poster

Under de senaste åren har svensk idrott också steg för steg ökat antalet internationella representanter, inte minst på höga poster.

Med gemensamt fortsatt tålmodigt arbete ska vi fortsätta göra skillnad, steg för steg. 

Björn Eriksson

Fakta

Sportswashing är utövandet av en individ, grupp, företag eller nationalstat som utnyttjar  sport för att förbättra sitt rykte, genom att vara värd för ett sportevenemang, alternativt köper eller sponsrar ett lag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.