Har sportwashing kommit för att stanna?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vinter OS i Peking inleds om en vecka. Hand i hand med förväntan om svenska medaljer går oron för att smitta ska ställa till det både för våra svenska idrottare och för genomförandet av de olympiska spelen. Låt oss hålla tummarna både för våra svenska idrottare och för att aktiva oavsett land verkligen ska hålla sig friska så de ges chansen att få tävla.

Gästabetare, deras villkor och protester, men RF-basen Björn Eriksson slår fast att någon form av bojkott av OS aldrig varit aktuellt för svenskt vid kommande.

Enligt Riksidrottsförbundets internationella strategi förväntas de som representerar idrotten nationellt och internationellt stå upp för idrottsrörelsens gemensamma värdegrund. I vissa sammanhang, i vissa länder, kommer det att uppfattas som politiska ställningstaganden. 

I det perspektivet blir det tydligt att idrott och politik hör ihop. Därför är en viktig uppgift för specialidrottsförbunden att arbeta för att få fler svenskar på centrala internationella positioner och för Riksidrottsförbundet att stödja förbunden. 

 

Och Sverige tar alltmer plats och kan steg för steg – men det kräver tålamod – göra skillnad internationellt tillsammans med andra som också står upp för mänskliga rättigheter och good governance. 

Det är extra glädjande att Sverige flyttar fram positionerna i en manligt dominerad sfär, ofta tack vare kompetenta och målinriktade kvinnor. 

Sverige är ett av de allra främsta länderna i världen, strax efter USA, Kanada och Australien när det kommer till antal kvinnor på höga positioner i internationella idrottsförbund. Det ska vi vara stolta över. 

Evenemang har stora värden

Idrottsevenemang har stor betydelse för samhällsekonomin. Hotellnätter, restaurangbesök, handel och transporter i samband med stora och små arrangemang skapar arbetstillfällen och skatteintäkter till stat och kommuner samtidigt som det innebär upplevelser och mötesplatser för åskådare. 

Det bygger också tillhörighet, gemenskap och stolthet för orten och alla som ser till att idrotten kan bli av. Samtidigt stärks bilden av Sverige utomlands, för både landet och destinationens bästa. Att arrangera mästerskap och engagera sig internationellt är verktyg för att påverka utvecklingen av den internationella idrottsfamiljen. På många håll ser värdnationer för internationella evenemang på nyttan för just det landet. Kommande OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar är möjligheter till intäkter men också att profilera och i vissa fall även försök att rättfärdiga sina länders politik i så kallad sportwashing. 

Vi kan inte och ska inte blunda för att politiska ledare utnyttjar stora idrottstävlingar i sina syften. 

Ska svensk idrott kliva av deltagande i mästerskap som genomförs i länder med tvivelaktiga politiska system? Nej, Riksidrottsförbundet uppmanar inte några, varken enskilda utövare eller förbund, till bojkott. 

Gemensam värdegrund

Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet. Idrottsrörelsen ska stå för vår gemensamma värdegrund men att begära att idrotten ska gå före både stat och näringsliv är orimligt.  Istället måste svensk idrotts internationella representanter i de olika idrotternas internationella förbund jobba för att evenemang inte tilldelas icke demokratiska länder. 

Det är beklämmande att svenska idrottare känner att de inte kan säga vad de tycker och tänker när de nu ska delta i OS i Peking. Det är en situation som Internationella Olympiska Kommittén måste ta ansvar för.

Riksidrottsförbundets ger stöd både till förbund som redan har internationella representanter och till förbund som arbetar för att få fler. Vi erbjuder utbildningar, mötesplatser för erfarenhetsutbyte och även ekonomiskt stöd till de kampanjer som ofta krävs för att bli vald till en internationell position.

Svenskar på höga poster

Under de senaste åren har svensk idrott också steg för steg ökat antalet internationella representanter, inte minst på höga poster.

Med gemensamt fortsatt tålmodigt arbete ska vi fortsätta göra skillnad, steg för steg. 

Björn Eriksson

Fakta

Sportswashing är utövandet av en individ, grupp, företag eller nationalstat som utnyttjar  sport för att förbättra sitt rykte, genom att vara värd för ett sportevenemang, alternativt köper eller sponsrar ett lag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.