Har sportwashing kommit för att stanna?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vinter OS i Peking inleds om en vecka. Hand i hand med förväntan om svenska medaljer går oron för att smitta ska ställa till det både för våra svenska idrottare och för genomförandet av de olympiska spelen. Låt oss hålla tummarna både för våra svenska idrottare och för att aktiva oavsett land verkligen ska hålla sig friska så de ges chansen att få tävla.

Gästabetare, deras villkor och protester, men RF-basen Björn Eriksson slår fast att någon form av bojkott av OS aldrig varit aktuellt för svenskt vid kommande.

Enligt Riksidrottsförbundets internationella strategi förväntas de som representerar idrotten nationellt och internationellt stå upp för idrottsrörelsens gemensamma värdegrund. I vissa sammanhang, i vissa länder, kommer det att uppfattas som politiska ställningstaganden. 

I det perspektivet blir det tydligt att idrott och politik hör ihop. Därför är en viktig uppgift för specialidrottsförbunden att arbeta för att få fler svenskar på centrala internationella positioner och för Riksidrottsförbundet att stödja förbunden. 

 

Och Sverige tar alltmer plats och kan steg för steg – men det kräver tålamod – göra skillnad internationellt tillsammans med andra som också står upp för mänskliga rättigheter och good governance. 

Det är extra glädjande att Sverige flyttar fram positionerna i en manligt dominerad sfär, ofta tack vare kompetenta och målinriktade kvinnor. 

Sverige är ett av de allra främsta länderna i världen, strax efter USA, Kanada och Australien när det kommer till antal kvinnor på höga positioner i internationella idrottsförbund. Det ska vi vara stolta över. 

Evenemang har stora värden

Idrottsevenemang har stor betydelse för samhällsekonomin. Hotellnätter, restaurangbesök, handel och transporter i samband med stora och små arrangemang skapar arbetstillfällen och skatteintäkter till stat och kommuner samtidigt som det innebär upplevelser och mötesplatser för åskådare. 

Det bygger också tillhörighet, gemenskap och stolthet för orten och alla som ser till att idrotten kan bli av. Samtidigt stärks bilden av Sverige utomlands, för både landet och destinationens bästa. Att arrangera mästerskap och engagera sig internationellt är verktyg för att påverka utvecklingen av den internationella idrottsfamiljen. På många håll ser värdnationer för internationella evenemang på nyttan för just det landet. Kommande OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar är möjligheter till intäkter men också att profilera och i vissa fall även försök att rättfärdiga sina länders politik i så kallad sportwashing. 

Vi kan inte och ska inte blunda för att politiska ledare utnyttjar stora idrottstävlingar i sina syften. 

Ska svensk idrott kliva av deltagande i mästerskap som genomförs i länder med tvivelaktiga politiska system? Nej, Riksidrottsförbundet uppmanar inte några, varken enskilda utövare eller förbund, till bojkott. 

Gemensam värdegrund

Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet. Idrottsrörelsen ska stå för vår gemensamma värdegrund men att begära att idrotten ska gå före både stat och näringsliv är orimligt.  Istället måste svensk idrotts internationella representanter i de olika idrotternas internationella förbund jobba för att evenemang inte tilldelas icke demokratiska länder. 

Det är beklämmande att svenska idrottare känner att de inte kan säga vad de tycker och tänker när de nu ska delta i OS i Peking. Det är en situation som Internationella Olympiska Kommittén måste ta ansvar för.

Riksidrottsförbundets ger stöd både till förbund som redan har internationella representanter och till förbund som arbetar för att få fler. Vi erbjuder utbildningar, mötesplatser för erfarenhetsutbyte och även ekonomiskt stöd till de kampanjer som ofta krävs för att bli vald till en internationell position.

Svenskar på höga poster

Under de senaste åren har svensk idrott också steg för steg ökat antalet internationella representanter, inte minst på höga poster.

Med gemensamt fortsatt tålmodigt arbete ska vi fortsätta göra skillnad, steg för steg. 

Björn Eriksson

Fakta

Sportswashing är utövandet av en individ, grupp, företag eller nationalstat som utnyttjar  sport för att förbättra sitt rykte, genom att vara värd för ett sportevenemang, alternativt köper eller sponsrar ett lag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen