"Mycket är gjort, mycket jobb återstår"
När jag valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 2015 kände jag stor vördnad inför uppdraget. Jag visste då att det är ett arbete som måste göras tillsammans. Och när jag nu blickar tillbaka så har vi verkligen gjort mycket, men vi behöver fortsätta att arbeta hårt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrottsrörelsen
Målet är att nå våra gemensamma mål i Strategi 2025. Idrottsrörelsen med närmare 3,2 miljoner medlemmar fungerar som ett kitt i samhället och skapar gemenskap och sammanhang.
När vi åkte från Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 var vi nöjda med ett lyckat möte och att ett flertal viktiga beslut för framtiden hade fattats. Men vi var också ödmjuka inför den tvåårsperiod som vi hade framför oss.
Mycket på önskelistan
Det skulle innebära att vända på många för idrottsrörelsen grundläggande stenar samtidigt. Vi hade då i uppdrag att se över:
• Medlemskap
• Bidrag
• Revidera idéprogrammet
• Ta fram en etisk plattform
• Revidera SISU:s vision,
• Revidera verksamhetsidé och värdegrund.
• Fler ville bli medlemmar
• Ett samordnat elitidrottsstöd.
Vi måste hålla ihop
Många har bidragit i diskussionerna efter och det är många SF-dialoger som genomförts med stort deltagande och där vi tagit till oss medlemmarnas synpunkter och farhågor inför de slutliga förslagen som sedan debatterades och beslutades på Riksidrottsmötet 2019 i Jönköping.
Det var viktiga beslut för att nå våra mål i Strategi 2025. För att nå dit behöver vi öka förändringstakten och då är det nya ekonomiska stödsystemet ett verktyg.
Att idrotten spänner över många områden är inget nytt. Vi ser vikten av att fortsatt arbeta med bland annat tillgängliga anläggningar och idrottsmiljöer, ett idrottsövergripande elitidrottsprogram, trygg idrott, arbete mot idrott och kriminalitet, internationella evenemang och en starkare folkbildning.
För vissa medlemsförbund är en eller två av frågorna de viktigaste för fortsatt utveckling, för andra förbund de flesta frågorna, eller alla. Idrottsrörelsens storlek, mångfald av idrotter både i utformning och storlek av förbund och föreningar med lika eller olika förutsättningar är vår gemensamma styrka.
Ska vi tillsammans i idrottsrörelsen nå de mål vi gemensamt satt krävs att vi hjälps åt och håller ihop. Det är när planer och fina dokument blir verkstad och faktiska förändringar som våra egna organisationer också utmanas som mest.
Många vill och kan bidra
Som Riksidrottsförbundets ordförande är företrädarrollen oerhört viktig. Med en sammanhållen rörelse i ryggen har jag och Riksidrottsförbundet uppdraget – som jag tar på största allvar och lägger ner själ och hjärta i – större möjlighet att verkligen fortsatt få det politiska och samhälleliga stöd som idrottsrörelsen förtjänar.
I en tid där vi ser att det blir allt viktigare att lyfta idrottsrörelsens roll i samhället känns det hoppfullt att vi är många inom som vill bidra varje dag. Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer.
Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop.
Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
I samband med damlandslagets kvalseger till EM mot Serbien, uttalades av spelarna, stor besvikelse mot SvFF:s röst för Saudiarabien.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar