"Mycket är gjort, mycket jobb återstår"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När jag valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 2015 kände jag stor vördnad inför uppdraget. Jag visste då att det är ett arbete som måste göras tillsammans. Och när jag nu blickar tillbaka så har vi verkligen gjort mycket, men vi behöver fortsätta att arbeta hårt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrottsrörelsen 

Arbetet inom RF innebär mycket administration, en bit från arenan och planen...

Målet är att nå våra gemensamma mål i Strategi 2025. Idrottsrörelsen med närmare 3,2 miljoner medlemmar fungerar som ett kitt i samhället och skapar gemenskap och sammanhang. 

När vi åkte från Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 var vi nöjda med ett lyckat möte och att ett flertal viktiga beslut för framtiden hade fattats. Men vi var också ödmjuka inför den tvåårsperiod som vi hade framför oss. 

Mycket på önskelistan

Det skulle innebära att vända på många för idrottsrörelsen grundläggande stenar samtidigt. Vi hade då i uppdrag att se över:

Medlemskap  

Bidrag 

Revidera idéprogrammet

Ta fram en etisk plattform 

Revidera SISU:s vision,

Revidera verksamhetsidé och värdegrund. 

Fler ville bli medlemmar

Ett samordnat elitidrottsstöd. 

Vi måste hålla ihop

Många har bidragit i diskussionerna efter och det är många SF-dialoger som genomförts med stort deltagande och där vi tagit till oss medlemmarnas synpunkter och farhågor inför de slutliga förslagen som sedan debatterades och beslutades på Riksidrottsmötet 2019 i Jönköping. 

Det var viktiga beslut för att nå våra mål i Strategi 2025. För att nå dit behöver vi öka förändringstakten och då är det nya ekonomiska stödsystemet ett verktyg. 

Att idrotten spänner över många områden är inget nytt. Vi ser vikten av att fortsatt arbeta med bland annat tillgängliga anläggningar och idrottsmiljöer, ett idrottsövergripande elitidrottsprogram, trygg idrott, arbete mot idrott och kriminalitet, internationella evenemang och en starkare folkbildning. 

För vissa medlemsförbund är en eller två av frågorna de viktigaste för fortsatt utveckling, för andra förbund de flesta frågorna, eller alla. Idrottsrörelsens storlek, mångfald av idrotter både i utformning och storlek av förbund och föreningar med lika eller olika förutsättningar är vår gemensamma styrka. 

Ska vi tillsammans i idrottsrörelsen nå de mål vi gemensamt satt krävs att vi hjälps åt och håller ihop. Det är när planer och fina dokument blir verkstad och faktiska förändringar som våra egna organisationer också utmanas som mest. 

Många vill och kan bidra

Som Riksidrottsförbundets ordförande är företrädarrollen oerhört viktig. Med en sammanhållen rörelse i ryggen har jag och Riksidrottsförbundet uppdraget – som jag tar på största allvar och lägger ner själ och hjärta i – större möjlighet att verkligen fortsatt få det politiska och samhälleliga stöd som idrottsrörelsen förtjänar. 

I en tid där vi ser att det blir allt viktigare att lyfta idrottsrörelsens roll i samhället känns det hoppfullt att vi är många inom som vill bidra varje dag. Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. 

Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop. 

Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.