"Mycket är gjort, mycket jobb återstår"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När jag valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 2015 kände jag stor vördnad inför uppdraget. Jag visste då att det är ett arbete som måste göras tillsammans. Och när jag nu blickar tillbaka så har vi verkligen gjort mycket, men vi behöver fortsätta att arbeta hårt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrottsrörelsen 

Arbetet inom RF innebär mycket administration, en bit från arenan och planen...

Målet är att nå våra gemensamma mål i Strategi 2025. Idrottsrörelsen med närmare 3,2 miljoner medlemmar fungerar som ett kitt i samhället och skapar gemenskap och sammanhang. 

När vi åkte från Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 var vi nöjda med ett lyckat möte och att ett flertal viktiga beslut för framtiden hade fattats. Men vi var också ödmjuka inför den tvåårsperiod som vi hade framför oss. 

Mycket på önskelistan

Det skulle innebära att vända på många för idrottsrörelsen grundläggande stenar samtidigt. Vi hade då i uppdrag att se över:

Medlemskap  

Bidrag 

Revidera idéprogrammet

Ta fram en etisk plattform 

Revidera SISU:s vision,

Revidera verksamhetsidé och värdegrund. 

Fler ville bli medlemmar

Ett samordnat elitidrottsstöd. 

Vi måste hålla ihop

Många har bidragit i diskussionerna efter och det är många SF-dialoger som genomförts med stort deltagande och där vi tagit till oss medlemmarnas synpunkter och farhågor inför de slutliga förslagen som sedan debatterades och beslutades på Riksidrottsmötet 2019 i Jönköping. 

Det var viktiga beslut för att nå våra mål i Strategi 2025. För att nå dit behöver vi öka förändringstakten och då är det nya ekonomiska stödsystemet ett verktyg. 

Att idrotten spänner över många områden är inget nytt. Vi ser vikten av att fortsatt arbeta med bland annat tillgängliga anläggningar och idrottsmiljöer, ett idrottsövergripande elitidrottsprogram, trygg idrott, arbete mot idrott och kriminalitet, internationella evenemang och en starkare folkbildning. 

För vissa medlemsförbund är en eller två av frågorna de viktigaste för fortsatt utveckling, för andra förbund de flesta frågorna, eller alla. Idrottsrörelsens storlek, mångfald av idrotter både i utformning och storlek av förbund och föreningar med lika eller olika förutsättningar är vår gemensamma styrka. 

Ska vi tillsammans i idrottsrörelsen nå de mål vi gemensamt satt krävs att vi hjälps åt och håller ihop. Det är när planer och fina dokument blir verkstad och faktiska förändringar som våra egna organisationer också utmanas som mest. 

Många vill och kan bidra

Som Riksidrottsförbundets ordförande är företrädarrollen oerhört viktig. Med en sammanhållen rörelse i ryggen har jag och Riksidrottsförbundet uppdraget – som jag tar på största allvar och lägger ner själ och hjärta i – större möjlighet att verkligen fortsatt få det politiska och samhälleliga stöd som idrottsrörelsen förtjänar. 

I en tid där vi ser att det blir allt viktigare att lyfta idrottsrörelsens roll i samhället känns det hoppfullt att vi är många inom som vill bidra varje dag. Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer. 

Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop. 

Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.