"Mycket är gjort, mycket jobb återstår"
När jag valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 2015 kände jag stor vördnad inför uppdraget. Jag visste då att det är ett arbete som måste göras tillsammans. Och när jag nu blickar tillbaka så har vi verkligen gjort mycket, men vi behöver fortsätta att arbeta hårt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för idrottsrörelsen

Målet är att nå våra gemensamma mål i Strategi 2025. Idrottsrörelsen med närmare 3,2 miljoner medlemmar fungerar som ett kitt i samhället och skapar gemenskap och sammanhang.
När vi åkte från Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 var vi nöjda med ett lyckat möte och att ett flertal viktiga beslut för framtiden hade fattats. Men vi var också ödmjuka inför den tvåårsperiod som vi hade framför oss.
Mycket på önskelistan
Det skulle innebära att vända på många för idrottsrörelsen grundläggande stenar samtidigt. Vi hade då i uppdrag att se över:
• Medlemskap
• Bidrag
• Revidera idéprogrammet
• Ta fram en etisk plattform
• Revidera SISU:s vision,
• Revidera verksamhetsidé och värdegrund.
• Fler ville bli medlemmar
• Ett samordnat elitidrottsstöd.
Vi måste hålla ihop
Många har bidragit i diskussionerna efter och det är många SF-dialoger som genomförts med stort deltagande och där vi tagit till oss medlemmarnas synpunkter och farhågor inför de slutliga förslagen som sedan debatterades och beslutades på Riksidrottsmötet 2019 i Jönköping.
Det var viktiga beslut för att nå våra mål i Strategi 2025. För att nå dit behöver vi öka förändringstakten och då är det nya ekonomiska stödsystemet ett verktyg.
Att idrotten spänner över många områden är inget nytt. Vi ser vikten av att fortsatt arbeta med bland annat tillgängliga anläggningar och idrottsmiljöer, ett idrottsövergripande elitidrottsprogram, trygg idrott, arbete mot idrott och kriminalitet, internationella evenemang och en starkare folkbildning.
För vissa medlemsförbund är en eller två av frågorna de viktigaste för fortsatt utveckling, för andra förbund de flesta frågorna, eller alla. Idrottsrörelsens storlek, mångfald av idrotter både i utformning och storlek av förbund och föreningar med lika eller olika förutsättningar är vår gemensamma styrka.
Ska vi tillsammans i idrottsrörelsen nå de mål vi gemensamt satt krävs att vi hjälps åt och håller ihop. Det är när planer och fina dokument blir verkstad och faktiska förändringar som våra egna organisationer också utmanas som mest.
Många vill och kan bidra
Som Riksidrottsförbundets ordförande är företrädarrollen oerhört viktig. Med en sammanhållen rörelse i ryggen har jag och Riksidrottsförbundet uppdraget – som jag tar på största allvar och lägger ner själ och hjärta i – större möjlighet att verkligen fortsatt få det politiska och samhälleliga stöd som idrottsrörelsen förtjänar.
I en tid där vi ser att det blir allt viktigare att lyfta idrottsrörelsens roll i samhället känns det hoppfullt att vi är många inom som vill bidra varje dag. Idrottsrörelsen är en stark folkrörelse. Med rätt förutsättningar kan vi göra ännu mer.
Då behöver vi stöd från politiker som vågar tänka långsiktigt och som låter idrottsrörelsen utvecklas av sina medlemmar. Med långsiktiga samarbeten över partigränserna kan idrottsrörelsen hitta sin plats i samhällspusslet för ett Sverige som håller ihop.
Först då skapas en riktig stark folkrörelse som får verka i många decennier framöver.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar