Behövs ingen renodlad idrottsminister
Samtidigt som termometern faller och kylan kryper in under skinnet så stiger värmen i idrottsrörelsen i och med ökade möjligheter att planera, se framåt, sätta nya mål och börja styra mot dessa.
Att kunna göra det igen skapar engagemang och hopp och det spelar ingen roll om man är lagledare för barn i friidrott, tränare för elitåkare i längdskidor, materialare för dotterns hockeylag eller förtroendevald i förening eller förbund.
Vi drivs av att göra det vi tror på, det vi själva tycker om och det vi vet gör skillnad för många oavsett ålder och ambitionsnivå. När vi åter får förutsättningar väcks också engagemang på nytt och nya idéer.
Det är en intressant tid vi är i och en spännande tid vi har framför oss. I förra veckan utsågs Anders Ygeman till integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor. Varje gång kommer synpunkter på vad som är bättre eller sämre – idrottsminister med bara idrott i sin portfölj eller idrottsminister med ytterligare ministeransvar.
Bra med den ministerrollen
Jag kan förstå höjda röster för en renodlad idrottsminister då de bottnar i ett brinnande intresse för idrottens bästa och viljan att placera idrotten på Sverigekartan som något av det viktigaste och finaste vi vet. Men jag vet också att det är bra när en minister har flera områden och flera kontakter inom en regering.
En renodlad roll riskerar bli ensam och därmed kontraproduktiv. Det är min bestämda uppfattning.
Värdet av gemenskapen
Idrotten är fantastisk, alla 880 000 ideella ledare och 3.3 miljoner medlemmar är en folkrörelse av ett slag och en storlek som är unik. Barn, unga, vuxna och äldre som är med i idrottsföreningar mår bättre, är en del av en gemenskap och ett sammanhang och har en meningsfull fritid.
Det kan vara bra att försöka ha med sig bilden av det som rent statistiskt är den vanligaste idrottsföreningen vad gäller storlek – för jag tror att vi ibland går bort oss och ser elitföreningar framför oss – med stora medlemsskaror och stora supporterorganisationer. Men drygt två av tio idrottsföreningar har högts 50 medlemmar, fyra av tio idrottsföreningar har mellan 50 och 200 medlemmar och fyra av tio idrottsföreningar har fler än 200 medlemmar.
Som förtroendevald för den samlade idrotten är det fantastiskt att följa och möta det intresse som idrotten väcker, oavsett om det kommer från kändisar i riksmedia, eller från ledare i föreningar runt om i hela vårt land.
Något av det allra bästa med att restriktionerna togs bort i september är att jag åter får möjlighet att resa runt i Sverige och möta förtroendevalda och ledare i föreningar i städer och på landsbygden.
Slitna villkor
Det ger en inblick i utmaningarna som idrotten möter varje dag, den glädje som upplevs när verksamheten växer och frustrationen över att ibland inte uppskattas för allt som utförs för samhället där idrottsföreningen verkar.
I sin vardag brottas föreningen ofta med att hitta utrymme för idrotten nära föreningen. Det kan handla om behov av renovering av slitna hallar eller isytor, köer till tider i storstäder eller att plats för idrott glöms bort när nya bostadsområden byggs.
Det andra som jag upprepar om och om igen är vikten av politikens förståelse för idrottens betydelse – både i kommuner, regionalt och självklart även på riksnivå. Det är inte alla som själva gillar att idrotta – men ingen borde kunde blunda för vikten av idrottsföreningar för fysisk aktivitet, mötesplatser i samhället för gemenskap, inkludering och samhörighet.
Pandemin har gjort revor i idrottsrörelsen. Ungdomar har tappat sugen och ledare, domare och förtroendevalda likaså. De som enträget fortsätter har belastats hårt under pandemin och här behövs långsiktiga satsningar där ekonomiskt stöd är en del.
Har sagt det till dem
Långsiktigt extra stöd av samma storlek som återstartsstödet för 2022 och även för 2023 och 2024 är ett måste. Det har jag också tydligt framfört till vår nya idrottsminister.
Dessutom behövs stöd i form av förståelse och uppskattning från politiker på alla nivåer för vad idrotten bidrar med – för att ledare och förtroendevalda ska orka. Idrottsrörelsen var viktig innan och under pandemin och kommer att vara än viktigare efter pandemin. När fysisk och psykisk ohälsa ökar är rörelse och gemenskap i förening den bästa medicinen för en bättre folkhälsa i hela Sverige. Låt oss också tillse att det finns geografisk plats att idrotta på. Annars klingar alla uppmuntrande ord till mer idrottande ganska ihåligt.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar