Behövs ingen renodlad idrottsminister

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som termometern faller och kylan kryper in under skinnet så stiger värmen i idrottsrörelsen i och med ökade möjligheter att planera, se framåt, sätta nya mål och börja styra mot dessa. 

Att kunna göra det igen skapar engagemang och hopp och det spelar ingen roll om man är lagledare för barn i friidrott, tränare för elitåkare i längdskidor, materialare för dotterns hockeylag eller förtroendevald i förening eller förbund. 

Vi prövas. Vintern håller ett grepp, idrottens villkor är också tuffa.

Vi drivs av att göra det vi tror på, det vi själva tycker om och det vi vet gör skillnad för många oavsett ålder och ambitionsnivå. När vi åter får förutsättningar väcks också engagemang på nytt och nya idéer. 

Det är en intressant tid vi är i och en spännande tid vi har framför oss. I förra veckan utsågs Anders Ygeman till integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor. Varje gång kommer synpunkter på vad som är bättre eller sämre – idrottsminister med bara idrott i sin portfölj eller idrottsminister med ytterligare ministeransvar. 

Bra med den ministerrollen

Jag kan förstå höjda röster för en renodlad idrottsminister då de bottnar i ett brinnande intresse för idrottens bästa och viljan att placera idrotten på Sverigekartan som något av det viktigaste och finaste vi vet. Men jag vet också att det är bra när en minister har flera områden och flera kontakter inom en regering. 

En renodlad roll riskerar bli ensam och därmed kontraproduktiv. Det är min bestämda uppfattning. 

Värdet av gemenskapen

Idrotten är fantastisk, alla 880 000 ideella ledare och 3.3 miljoner medlemmar är en folkrörelse av ett slag och en storlek som är unik. Barn, unga, vuxna och äldre som är med i idrottsföreningar mår bättre, är en del av en gemenskap och ett sammanhang och har en meningsfull fritid. 

Det kan vara bra att försöka ha med sig bilden av det som rent statistiskt är den vanligaste idrottsföreningen vad gäller storlek – för jag tror att vi ibland går bort oss och ser elitföreningar framför oss – med stora medlemsskaror och stora supporterorganisationer. Men drygt två av tio idrottsföreningar har högts 50 medlemmar, fyra av tio idrottsföreningar har mellan 50 och 200 medlemmar och fyra av tio idrottsföreningar har fler än 200 medlemmar.  

Som förtroendevald för den samlade idrotten är det fantastiskt att följa och möta det intresse som idrotten väcker, oavsett om det kommer från kändisar i riksmedia, eller från ledare i föreningar runt om i hela vårt land. 

Något av det allra bästa med att restriktionerna togs bort i september är att jag åter får möjlighet att resa runt i Sverige och möta förtroendevalda och ledare i föreningar i städer och på landsbygden. 

Slitna villkor

Det ger en inblick i utmaningarna som idrotten möter varje dag, den glädje som upplevs när verksamheten växer och frustrationen över att ibland inte uppskattas för allt som utförs för samhället där idrottsföreningen verkar. 

I sin vardag brottas föreningen ofta med att hitta utrymme för idrotten nära föreningen. Det kan handla om behov av renovering av slitna hallar eller isytor, köer till tider i storstäder eller att plats för idrott glöms bort när nya bostadsområden byggs. 

Det andra som jag upprepar om och om igen är vikten av politikens förståelse för idrottens betydelse – både i kommuner, regionalt och självklart även på riksnivå. Det är inte alla som själva gillar att idrotta – men ingen borde kunde blunda för vikten av idrottsföreningar för fysisk aktivitet, mötesplatser i samhället för gemenskap, inkludering och samhörighet. 

Pandemin har gjort revor i idrottsrörelsen. Ungdomar har tappat sugen och ledare, domare och förtroendevalda likaså. De som enträget fortsätter har belastats hårt under pandemin och här behövs långsiktiga satsningar där ekonomiskt stöd är en del. 

Har sagt det till dem

Långsiktigt extra stöd av samma storlek som återstartsstödet för 2022 och även för 2023 och 2024 är ett måste. Det har jag också tydligt framfört till vår nya idrottsminister. 

Dessutom behövs stöd i form av förståelse och uppskattning från politiker på alla nivåer för vad idrotten bidrar med – för att ledare och förtroendevalda ska orka.  Idrottsrörelsen var viktig innan och under pandemin och kommer att vara  än viktigare efter pandemin. När fysisk och psykisk ohälsa ökar är rörelse och gemenskap i förening den bästa medicinen för en bättre folkhälsa i hela Sverige. Låt oss också tillse att det finns geografisk plats att idrotta på. Annars klingar alla uppmuntrande ord till mer idrottande ganska ihåligt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen