Många viktiga vägval under RIM

Den känsla jag bär med mig från de bägge stämmorna, Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas, är stämningen. Vi var drygt 200 personer som brinner för idrott som på mycket engagerat och positivt sätt diskuterade, debatterade och beslutade om viktiga vägval för svensk idrott.
För alla, hela livet
Jag har inte under mina år inom Riksidrottsförbundet varit med om en stämma som har fattat så många strategiskt viktiga beslut som påtagligt kommer att påverka hela vår rörelse. Vi beslutade oss för ett antal vägval kring bland annat synen på träning och tävling, inkludering, och ledarskap i den strategiska planen mot 2025. Jag har ett stort ansvar i detta, men det delar jag med 71 specialidrottsförbund som har bestämt sig för vi ska bli en idrottsrörelse som ska vara för alla, hela livet. Nu är det dags att göra praktik av de vackra orden. Läs mer på http://www.strategi2025.se/
En av idrottens fyra grundpelare är rent spel. En helt avgörande fråga för att idrottsrörelsens trovärdighet. Ett starkt och oberoende antidopingarbete är central del i den grundpelaren. Just därför är jag glad att stämman enhälligt ställde sig bakom ett gemensamt förslag, som arbetades fram under förhandlingarna, hur vi under hösten och vintern ska säkerställa att svensk antidopingarbete uppfyller alla de krav WADA ställer.
Idrotten trygg zon
Att idrotten ska vara en trygg zon är grundläggande för all vår verksamhet. Riksidrottsförbundet har under det senaste året förstärkt arbetet för att nå vår vision med nolltolerans mot kränkningar, trakasserier och övergrepp. Men det är glädjande att våra förbund vill ha ännu fler verktyg. Med stämmans beslut att införa en ombudsman, visselblåsarfunktion och ta fram en etisk kod samt att se över Riksidrottsförbundets stadgar gällande bestraffningsdelar så att de genomsyras av barnrättsperspektivet kommer vi att minska risken för fler övertramp.
Under de senaste åren har vi inom idrottsrörelsen gjort stora förändringar för att möta samtiden. Men ett område vi inte kan ge oss själva godkänt inom är vårt jämställdhetsarbete. Vi har inte gjort det vi borde och det är dags att skruva upp tempot och använda flera instrument. Bland annat beslutade stämman om kvotering även i specialidrottsförbundens styrelser och valberedningar. Debatten vittnade om att idrottsrörelsen vill flytta fram positionerna. Vi är inte nöjda.
Viktigast ta rätt beslut
En av de mer omskrivna punkterna på stämmorna var att den beslutade att återremittera de tio medlemsansökningarna till Riksidrottsmötet 2019. Vi behöver se över våra medlemskriterier och då både för att bli tydligare kring hur vi hanterar de förbund som vill bli medlemmar och de som idag är medlemmar men som inte når upp till kriterierna. Här är det mycket viktigare att ta rätt beslut, även om det tar lite längre tid.
Lika starkt engagemang som jag kände i debatterna och besluten under stämman, lika känslomässigt berörd och stolt var jag när jag som ordförande hade förmånen att dela ut Riksidrottsförbundets förtjänsttecken till 100 fantastiska idrottsledare. Bland årets mottagare fanns nationellt och medialt kända profiler som min företrädare Karin Mattsson Weijber och tidigare ordförande i Sveriges olympiska kommitté Stefan Lindeberg. Men många är för allmänheten okända ledare. Som till exempel, Börje Jonsson som har varit verksam i Enköping IS i 60 år. Det vittnar om en kärlek till idrotten som är svår att beskriva i ord.
Glädje och energi
Jag vill tacka Värmlands Idrottsförbund för ett utomordentligt värdskap. Jag vet hur mycket arbete som har lagts ner för att göra Riksidrottsmötet 2017 till en fullträff.
Avslutningsvis vill jag också tacka för förtroendet att vara RF:s och SISU Idrottsutbildarnas ordförande för de kommande två åren. Det är med glädje och energi jag tar mig an de uppdrag som stämmorna har givit oss i styrelsen. Men våra specialidrottsförbund gav också sig själva ett antal uppdrag att implementera. Vi är inte speciellt snabbfotade i idrottsrörelsen, vilket är själva idén med frivilligrörelser. Men när vi bestämmer oss så blir vi desto starkare när vi går framåt och det är precis det som vi såg hända i Karlstad. Kartan är ritad, kontrollerna är utlagda, startskottet har gått – nu är det dags att börja springa mot första kontrollen.
Björn Eriksson
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
2022 var året då golfvärlden förändrades. Flera av de största spelarnae valde att skriva på för den av Saudiarabien finansierade LIV-touren. En nystartad liga, hårt kritiserad och ifrågasatt.
SVT Sports Daniel Grefve och Rikard Lann berättar nu i ett reportage historien om den penningstinna touren. Programmet ”Liv eller död” som sänds i SVT1 söndag 26 februari kl 13.20.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar