Alla måste kunna ge och ta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Årsmöten kan sägas vara själva hjärtat i demokratiska rörelser. Alla har möjlighet att göra sin röst hörd och alla har möjlighet att nyttja det demokratiska maskineri som finns inför ett årsmöte i form av att motionera och nominera till olika förtroendeuppdrag. För mig personligen är ett årsmöte en högtidsdag. 

Om årsmötet är hjärtat så är motionerna själva livsnerven. De är kvittot på en engagerad och livskraftig medlemsskara som vill påverka och utveckla. Jag följer därför med stort intresse vilka motioner som har lämnats in till Riksidrottsmötet i maj i år. Utan att gå händelserna i förväg, själva behandlingen och beredningen av motionerna är en mycket viktig del av den demokratiska processen, vill jag göra ett par nedslag. 

Ett antal motioner kan samlas under paraplyet trygg idrott. Idrottsrörelsen ska vara en plats där alla barn, unga och vuxna känner sig välkomna och trygga. Någon gång under sin uppväxt är de allra flesta barn och ungdomar med i en idrottsförening. Med det kommer också ett stort ansvar – vi måste bedriva en bra verksamhet för alla. Trygg idrott är en fråga som vi gemensamt inom idrottsrörelsen har arbetat aktivt med under många år. Från värdegrundsarbete i den lokala föreningen och ändring i lagstiftningen som gav möjlighet till begränsade utdrag ur belastningsregistret till inrättandet av Idrottsombudsmannen på nationell nivå, för att ge några exempel. 

Visar engagemanget

Motionerna visar på ett stort engagemang i frågan vilket jag tycker är positivt och genom samtal och diskussion är jag säker på att vi tillsammans hittar vägar framåt i denna viktiga fråga. 

Förutom trygg idrott är elitidrott ett ämne som berör och engagerar. Det är inte konstigt, alla känner vi till kraften som finns i elitidrotten och dess värde samtidigt som det utanför idrottsrörelsen finns en del förutfattade meningar om att alla som idrottar på elitnivå har bra förutsättningar både i form av träningsmöjligheter, stöd och ekonomi. Men det är en banbrytande samverkan som nu harinletts av Riksidrottsförbundet (RF), Sverige Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) för utveckling av elitidrottsstödet för ökad internationell konkurrenskraft – satsningen Elitidrott2030 - behövs mer än någonsin. 

Målet är att möjligheterna för elitidrottare ska bli bättre överlag, och också mer jämlika. För alldeles för många är idrottande på elitnivå att jämföra med ett låglöneyrke. 

Jag är övertygad om att en kraftsamling inom #Elitidrott2030 för att få till 200 miljoner kronor av permanenta medel från offentliga och privata källor måste ges första prioritering framför att tvista internt om vem som ska göra vad. Jag ser fram emot att prata mer om det, om idrottens gemensamma satsning #Elitidrott2030 och om elitidrottens framtid.

Jag ser att ett antal av motionärerna använder sig av skrivningar såsom ”en samlad idrottsrörelse”, ”den kraft vi har gemensamt” och ”vi tror på en enad idrottsrörelse”. Där har vi en mycket viktig poäng. 

Det är min starka övertygelse att det är med enighet i vår rörelse som vi kan ta viktiga steg in i framtiden. Debatter kan vara hårda, åsikter kan gå isär och synpunkter kan vara svårsmälta. Självklart ska konstruktiv kritik ges när det är befogat, men det måste ske med respekt och förståelse för våra olikheter och våra respektive uppdrag. 

Vi har våra olikheter

I slutet av dagen ska vi kunna se varandra i ögonen och skaka hand på det vi kommit överens om även om vi har våra olikheter, som storlek på idrott och förbund. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.  

Min uppmaning är därför att fortsätta diskutera med en ärlig och rak öppenhet inför, under och efter årsmötet. Vi behöver fortsätta att ha hela idrottsrörelsens bästa för ögonen när vi nu vänder blad till ett nytt år. Vad är egentligen bäst för oss? Vad behöver vi göra för att bli en så stark rörelse som möjligt? 

Mitt korta svar på den frågan har den uppmärksamme läsaren nog redan identifierat – det är enighet. Det längre svaret sparar jag till ett annat tillfälle, det ryms inte på dessa rader. 

Trygg idrott, elitidrott och en enad idrottsrörelse. Det och mycket mer ser jag fram emot att få diskutera under våren och under RIM 2023. 

 

Björn Eriksson

Fakta

Riksidrottsmötet sker 26-28 maj i Uppsala

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Samtliga tolv fordon i en flotta av racerbilar är nu levererade till STCC inför säsongen 2024. De t handlar om specialbyggda bilar för flera miljoner som ska sätta nytt signum på racing i Sverige i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.