Alla måste kunna ge och ta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Årsmöten kan sägas vara själva hjärtat i demokratiska rörelser. Alla har möjlighet att göra sin röst hörd och alla har möjlighet att nyttja det demokratiska maskineri som finns inför ett årsmöte i form av att motionera och nominera till olika förtroendeuppdrag. För mig personligen är ett årsmöte en högtidsdag. 

Om årsmötet är hjärtat så är motionerna själva livsnerven. De är kvittot på en engagerad och livskraftig medlemsskara som vill påverka och utveckla. Jag följer därför med stort intresse vilka motioner som har lämnats in till Riksidrottsmötet i maj i år. Utan att gå händelserna i förväg, själva behandlingen och beredningen av motionerna är en mycket viktig del av den demokratiska processen, vill jag göra ett par nedslag. 

Ett antal motioner kan samlas under paraplyet trygg idrott. Idrottsrörelsen ska vara en plats där alla barn, unga och vuxna känner sig välkomna och trygga. Någon gång under sin uppväxt är de allra flesta barn och ungdomar med i en idrottsförening. Med det kommer också ett stort ansvar – vi måste bedriva en bra verksamhet för alla. Trygg idrott är en fråga som vi gemensamt inom idrottsrörelsen har arbetat aktivt med under många år. Från värdegrundsarbete i den lokala föreningen och ändring i lagstiftningen som gav möjlighet till begränsade utdrag ur belastningsregistret till inrättandet av Idrottsombudsmannen på nationell nivå, för att ge några exempel. 

Visar engagemanget

Motionerna visar på ett stort engagemang i frågan vilket jag tycker är positivt och genom samtal och diskussion är jag säker på att vi tillsammans hittar vägar framåt i denna viktiga fråga. 

Förutom trygg idrott är elitidrott ett ämne som berör och engagerar. Det är inte konstigt, alla känner vi till kraften som finns i elitidrotten och dess värde samtidigt som det utanför idrottsrörelsen finns en del förutfattade meningar om att alla som idrottar på elitnivå har bra förutsättningar både i form av träningsmöjligheter, stöd och ekonomi. Men det är en banbrytande samverkan som nu harinletts av Riksidrottsförbundet (RF), Sverige Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) för utveckling av elitidrottsstödet för ökad internationell konkurrenskraft – satsningen Elitidrott2030 - behövs mer än någonsin. 

Målet är att möjligheterna för elitidrottare ska bli bättre överlag, och också mer jämlika. För alldeles för många är idrottande på elitnivå att jämföra med ett låglöneyrke. 

Jag är övertygad om att en kraftsamling inom #Elitidrott2030 för att få till 200 miljoner kronor av permanenta medel från offentliga och privata källor måste ges första prioritering framför att tvista internt om vem som ska göra vad. Jag ser fram emot att prata mer om det, om idrottens gemensamma satsning #Elitidrott2030 och om elitidrottens framtid.

Jag ser att ett antal av motionärerna använder sig av skrivningar såsom ”en samlad idrottsrörelse”, ”den kraft vi har gemensamt” och ”vi tror på en enad idrottsrörelse”. Där har vi en mycket viktig poäng. 

Det är min starka övertygelse att det är med enighet i vår rörelse som vi kan ta viktiga steg in i framtiden. Debatter kan vara hårda, åsikter kan gå isär och synpunkter kan vara svårsmälta. Självklart ska konstruktiv kritik ges när det är befogat, men det måste ske med respekt och förståelse för våra olikheter och våra respektive uppdrag. 

Vi har våra olikheter

I slutet av dagen ska vi kunna se varandra i ögonen och skaka hand på det vi kommit överens om även om vi har våra olikheter, som storlek på idrott och förbund. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.  

Min uppmaning är därför att fortsätta diskutera med en ärlig och rak öppenhet inför, under och efter årsmötet. Vi behöver fortsätta att ha hela idrottsrörelsens bästa för ögonen när vi nu vänder blad till ett nytt år. Vad är egentligen bäst för oss? Vad behöver vi göra för att bli en så stark rörelse som möjligt? 

Mitt korta svar på den frågan har den uppmärksamme läsaren nog redan identifierat – det är enighet. Det längre svaret sparar jag till ett annat tillfälle, det ryms inte på dessa rader. 

Trygg idrott, elitidrott och en enad idrottsrörelse. Det och mycket mer ser jag fram emot att få diskutera under våren och under RIM 2023. 

 

Björn Eriksson

Fakta

Riksidrottsmötet sker 26-28 maj i Uppsala

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen