Alla måste kunna ge och ta
Årsmöten kan sägas vara själva hjärtat i demokratiska rörelser. Alla har möjlighet att göra sin röst hörd och alla har möjlighet att nyttja det demokratiska maskineri som finns inför ett årsmöte i form av att motionera och nominera till olika förtroendeuppdrag. För mig personligen är ett årsmöte en högtidsdag.
Om årsmötet är hjärtat så är motionerna själva livsnerven. De är kvittot på en engagerad och livskraftig medlemsskara som vill påverka och utveckla. Jag följer därför med stort intresse vilka motioner som har lämnats in till Riksidrottsmötet i maj i år. Utan att gå händelserna i förväg, själva behandlingen och beredningen av motionerna är en mycket viktig del av den demokratiska processen, vill jag göra ett par nedslag.
Ett antal motioner kan samlas under paraplyet trygg idrott. Idrottsrörelsen ska vara en plats där alla barn, unga och vuxna känner sig välkomna och trygga. Någon gång under sin uppväxt är de allra flesta barn och ungdomar med i en idrottsförening. Med det kommer också ett stort ansvar – vi måste bedriva en bra verksamhet för alla. Trygg idrott är en fråga som vi gemensamt inom idrottsrörelsen har arbetat aktivt med under många år. Från värdegrundsarbete i den lokala föreningen och ändring i lagstiftningen som gav möjlighet till begränsade utdrag ur belastningsregistret till inrättandet av Idrottsombudsmannen på nationell nivå, för att ge några exempel.
Visar engagemanget
Motionerna visar på ett stort engagemang i frågan vilket jag tycker är positivt och genom samtal och diskussion är jag säker på att vi tillsammans hittar vägar framåt i denna viktiga fråga.
Förutom trygg idrott är elitidrott ett ämne som berör och engagerar. Det är inte konstigt, alla känner vi till kraften som finns i elitidrotten och dess värde samtidigt som det utanför idrottsrörelsen finns en del förutfattade meningar om att alla som idrottar på elitnivå har bra förutsättningar både i form av träningsmöjligheter, stöd och ekonomi. Men det är en banbrytande samverkan som nu harinletts av Riksidrottsförbundet (RF), Sverige Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) för utveckling av elitidrottsstödet för ökad internationell konkurrenskraft – satsningen Elitidrott2030 - behövs mer än någonsin.
Målet är att möjligheterna för elitidrottare ska bli bättre överlag, och också mer jämlika. För alldeles för många är idrottande på elitnivå att jämföra med ett låglöneyrke.
Jag är övertygad om att en kraftsamling inom #Elitidrott2030 för att få till 200 miljoner kronor av permanenta medel från offentliga och privata källor måste ges första prioritering framför att tvista internt om vem som ska göra vad. Jag ser fram emot att prata mer om det, om idrottens gemensamma satsning #Elitidrott2030 och om elitidrottens framtid.
Jag ser att ett antal av motionärerna använder sig av skrivningar såsom ”en samlad idrottsrörelse”, ”den kraft vi har gemensamt” och ”vi tror på en enad idrottsrörelse”. Där har vi en mycket viktig poäng.
Det är min starka övertygelse att det är med enighet i vår rörelse som vi kan ta viktiga steg in i framtiden. Debatter kan vara hårda, åsikter kan gå isär och synpunkter kan vara svårsmälta. Självklart ska konstruktiv kritik ges när det är befogat, men det måste ske med respekt och förståelse för våra olikheter och våra respektive uppdrag.
Vi har våra olikheter
I slutet av dagen ska vi kunna se varandra i ögonen och skaka hand på det vi kommit överens om även om vi har våra olikheter, som storlek på idrott och förbund. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.
Min uppmaning är därför att fortsätta diskutera med en ärlig och rak öppenhet inför, under och efter årsmötet. Vi behöver fortsätta att ha hela idrottsrörelsens bästa för ögonen när vi nu vänder blad till ett nytt år. Vad är egentligen bäst för oss? Vad behöver vi göra för att bli en så stark rörelse som möjligt?
Mitt korta svar på den frågan har den uppmärksamme läsaren nog redan identifierat – det är enighet. Det längre svaret sparar jag till ett annat tillfälle, det ryms inte på dessa rader.
Trygg idrott, elitidrott och en enad idrottsrörelse. Det och mycket mer ser jag fram emot att få diskutera under våren och under RIM 2023.
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar