Coronaeffekter på idrotten under lång tid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De sista dagarna av år 2020 är här. Och det välkomnas av många. Ett år med utmaningar vi sällan skådat. Där planer ställts på ända eller helt och hållet ställts in. Nu har de första vaccinen börjat ges till de som allra bäst behöver dessa och när 2021 närmar sig som ett oskrivet blad längtar jag, och jag tror många med mig, efter ljus och positiva besked om att de insatser vi tillsammans gjort för varandra verkligen ska ha gett resultat. 

Regeringen har meddelat att en pandemilag ska som verktyg kunna börja användas från den 10 januari. Målet är mer träffsäkra förbud och begränsningar så att det inte blir onödiga restriktioner. Idrottsrörelsen ska självklart även fortsatt göra sitt för att bidra till minskad smittspridning men det är bra att den föreslagna pandemilagen tar hänsyn till möjligheter med publik på smittsäkra sätt och dessutom att genomföra tävlingar och lopp på väg, snö, vatten och i skog. Givetvis även dessa med anpassningar så de är smittsäkra.

Du och dina beslut spelar roll.

Idrottsrörelsen har under pandemin tagit ett mycket stort ansvar – allt för att följa lagar, råd och rekommendationer – som ibland varit trubbiga. Det är också bra att regeringen har skyndat på processen med pandemilagen – men jag hoppas verkligen att det samtidigt som lagen ska finnas tillgänglig som verktyg – från den 10 januari 2021 – också har rustats så att arbetet med föreskrifter och handläggningen skett parallellt av berörda myndigheter. Detta för att inte tappa tid och riskera otydlighet. 

Du och dina beslut spelar roll. Vi vuxna kan med klokt och ansvarsfullt beteende göra skillnad för barn och unga. Men för att skapa ännu större följsamhet bland oss alla att följa lagar, föreskrifter och allmänna råd, behövs tydlighet och även möjlighet att förstå på vilket sätt just dessa verktyg ska hjälpa till. 

Ett felaktigt beslut

Jag är, som jag uttryckt tidigare, fortsatt orolig över beslutet att stänga ner möjligheter för barn och ungdomar att träna tillsammans fram till den 24 januari. Beslut att stänga ner utomhusanläggningar tycker jag var felaktiga och jag hoppas att de ses över för att så fort som möjligt åter öppna för barn och unga.

 

Nu är smittläget fortsatt allvarligt och vi ska göra allt vi kan för att ta stort ansvar i att hjälpa till med att minska smittspridningen men också bidra till att hålla igång smittsäkra träningar för våra barn för att minska ohälsan.

Yngre behöver idrotten för att må bra. Den fysiska aktiviteten, skratten, snacken med kompisar och andra vuxna än mamma och pappa. Den gemenskap och tillhörighet som idrotten ger är så viktig för så många. 

2021 kommer fortsatt vara ett år där idrottsrörelsen påverkas oerhört av de restriktioner som kommer med Covid19. Fortsatt extra stöd på lång sikt är en förutsättning. Men idrotten måste också själva vända blicken inåt sin egen verksamhet.

Vad behöver vi förändra för att anpassa vår egen verksamhet? Vi kan inte bara trava på och räkna med att kompenseras utifrån hur världen såg ut innan pandemin.

Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden och idrottsföreningar måste var och en noggrant granska sina egna kalkyler och planer, anpassa och ställa om. För att kunna göra det krävs långsiktigt stöd för både omställning och kompensation.

Presentera olika scenarier 

I och med att fler vaccineras och pandemin ebbar ut kommer behovet att övergå från kompensation till omställning och omstart.

Den 19 januari 2021 kommer Riksidrottsförbundet att presentera de olika scenarier vi ser de närmaste åren. Med den osäkerhet som följer med extra coronastöd säkrat i två månader, januari och februari 2021 är det inte möjligt att planera och omvärdera verksamhet.

Med hjälp av de lärdomar vi fått under krisen, med hjälp av det strålkastarljus som blottlagt svagheter i våra egna led behöver vi gira, styra om och återigen hitta gasen framåt. Dessa åtgärder tillsammans med fortsatt ekonomiskt stöd – över lång tid - ger oss styrkan att tillsammans ta oss igenom och ur denna pandemi mer förberedda på framtiden än vi var innan. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.