Coronaeffekter på idrotten under lång tid
De sista dagarna av år 2020 är här. Och det välkomnas av många. Ett år med utmaningar vi sällan skådat. Där planer ställts på ända eller helt och hållet ställts in. Nu har de första vaccinen börjat ges till de som allra bäst behöver dessa och när 2021 närmar sig som ett oskrivet blad längtar jag, och jag tror många med mig, efter ljus och positiva besked om att de insatser vi tillsammans gjort för varandra verkligen ska ha gett resultat.
Regeringen har meddelat att en pandemilag ska som verktyg kunna börja användas från den 10 januari. Målet är mer träffsäkra förbud och begränsningar så att det inte blir onödiga restriktioner. Idrottsrörelsen ska självklart även fortsatt göra sitt för att bidra till minskad smittspridning men det är bra att den föreslagna pandemilagen tar hänsyn till möjligheter med publik på smittsäkra sätt och dessutom att genomföra tävlingar och lopp på väg, snö, vatten och i skog. Givetvis även dessa med anpassningar så de är smittsäkra.
Du och dina beslut spelar roll.
Idrottsrörelsen har under pandemin tagit ett mycket stort ansvar – allt för att följa lagar, råd och rekommendationer – som ibland varit trubbiga. Det är också bra att regeringen har skyndat på processen med pandemilagen – men jag hoppas verkligen att det samtidigt som lagen ska finnas tillgänglig som verktyg – från den 10 januari 2021 – också har rustats så att arbetet med föreskrifter och handläggningen skett parallellt av berörda myndigheter. Detta för att inte tappa tid och riskera otydlighet.
Du och dina beslut spelar roll. Vi vuxna kan med klokt och ansvarsfullt beteende göra skillnad för barn och unga. Men för att skapa ännu större följsamhet bland oss alla att följa lagar, föreskrifter och allmänna råd, behövs tydlighet och även möjlighet att förstå på vilket sätt just dessa verktyg ska hjälpa till.
Ett felaktigt beslut
Jag är, som jag uttryckt tidigare, fortsatt orolig över beslutet att stänga ner möjligheter för barn och ungdomar att träna tillsammans fram till den 24 januari. Beslut att stänga ner utomhusanläggningar tycker jag var felaktiga och jag hoppas att de ses över för att så fort som möjligt åter öppna för barn och unga.
Nu är smittläget fortsatt allvarligt och vi ska göra allt vi kan för att ta stort ansvar i att hjälpa till med att minska smittspridningen men också bidra till att hålla igång smittsäkra träningar för våra barn för att minska ohälsan.
Yngre behöver idrotten för att må bra. Den fysiska aktiviteten, skratten, snacken med kompisar och andra vuxna än mamma och pappa. Den gemenskap och tillhörighet som idrotten ger är så viktig för så många.
2021 kommer fortsatt vara ett år där idrottsrörelsen påverkas oerhört av de restriktioner som kommer med Covid19. Fortsatt extra stöd på lång sikt är en förutsättning. Men idrotten måste också själva vända blicken inåt sin egen verksamhet.
Vad behöver vi förändra för att anpassa vår egen verksamhet? Vi kan inte bara trava på och räkna med att kompenseras utifrån hur världen såg ut innan pandemin.
Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden och idrottsföreningar måste var och en noggrant granska sina egna kalkyler och planer, anpassa och ställa om. För att kunna göra det krävs långsiktigt stöd för både omställning och kompensation.
Presentera olika scenarier
I och med att fler vaccineras och pandemin ebbar ut kommer behovet att övergå från kompensation till omställning och omstart.
Den 19 januari 2021 kommer Riksidrottsförbundet att presentera de olika scenarier vi ser de närmaste åren. Med den osäkerhet som följer med extra coronastöd säkrat i två månader, januari och februari 2021 är det inte möjligt att planera och omvärdera verksamhet.
Med hjälp av de lärdomar vi fått under krisen, med hjälp av det strålkastarljus som blottlagt svagheter i våra egna led behöver vi gira, styra om och återigen hitta gasen framåt. Dessa åtgärder tillsammans med fortsatt ekonomiskt stöd – över lång tid - ger oss styrkan att tillsammans ta oss igenom och ur denna pandemi mer förberedda på framtiden än vi var innan.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar