Coronaeffekter på idrotten under lång tid
De sista dagarna av år 2020 är här. Och det välkomnas av många. Ett år med utmaningar vi sällan skådat. Där planer ställts på ända eller helt och hållet ställts in. Nu har de första vaccinen börjat ges till de som allra bäst behöver dessa och när 2021 närmar sig som ett oskrivet blad längtar jag, och jag tror många med mig, efter ljus och positiva besked om att de insatser vi tillsammans gjort för varandra verkligen ska ha gett resultat.

Regeringen har meddelat att en pandemilag ska som verktyg kunna börja användas från den 10 januari. Målet är mer träffsäkra förbud och begränsningar så att det inte blir onödiga restriktioner. Idrottsrörelsen ska självklart även fortsatt göra sitt för att bidra till minskad smittspridning men det är bra att den föreslagna pandemilagen tar hänsyn till möjligheter med publik på smittsäkra sätt och dessutom att genomföra tävlingar och lopp på väg, snö, vatten och i skog. Givetvis även dessa med anpassningar så de är smittsäkra.
Du och dina beslut spelar roll.
Idrottsrörelsen har under pandemin tagit ett mycket stort ansvar – allt för att följa lagar, råd och rekommendationer – som ibland varit trubbiga. Det är också bra att regeringen har skyndat på processen med pandemilagen – men jag hoppas verkligen att det samtidigt som lagen ska finnas tillgänglig som verktyg – från den 10 januari 2021 – också har rustats så att arbetet med föreskrifter och handläggningen skett parallellt av berörda myndigheter. Detta för att inte tappa tid och riskera otydlighet.
Du och dina beslut spelar roll. Vi vuxna kan med klokt och ansvarsfullt beteende göra skillnad för barn och unga. Men för att skapa ännu större följsamhet bland oss alla att följa lagar, föreskrifter och allmänna råd, behövs tydlighet och även möjlighet att förstå på vilket sätt just dessa verktyg ska hjälpa till.
Ett felaktigt beslut
Jag är, som jag uttryckt tidigare, fortsatt orolig över beslutet att stänga ner möjligheter för barn och ungdomar att träna tillsammans fram till den 24 januari. Beslut att stänga ner utomhusanläggningar tycker jag var felaktiga och jag hoppas att de ses över för att så fort som möjligt åter öppna för barn och unga.
Nu är smittläget fortsatt allvarligt och vi ska göra allt vi kan för att ta stort ansvar i att hjälpa till med att minska smittspridningen men också bidra till att hålla igång smittsäkra träningar för våra barn för att minska ohälsan.
Yngre behöver idrotten för att må bra. Den fysiska aktiviteten, skratten, snacken med kompisar och andra vuxna än mamma och pappa. Den gemenskap och tillhörighet som idrotten ger är så viktig för så många.
2021 kommer fortsatt vara ett år där idrottsrörelsen påverkas oerhört av de restriktioner som kommer med Covid19. Fortsatt extra stöd på lång sikt är en förutsättning. Men idrotten måste också själva vända blicken inåt sin egen verksamhet.
Vad behöver vi förändra för att anpassa vår egen verksamhet? Vi kan inte bara trava på och räkna med att kompenseras utifrån hur världen såg ut innan pandemin.
Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden och idrottsföreningar måste var och en noggrant granska sina egna kalkyler och planer, anpassa och ställa om. För att kunna göra det krävs långsiktigt stöd för både omställning och kompensation.
Presentera olika scenarier
I och med att fler vaccineras och pandemin ebbar ut kommer behovet att övergå från kompensation till omställning och omstart.
Den 19 januari 2021 kommer Riksidrottsförbundet att presentera de olika scenarier vi ser de närmaste åren. Med den osäkerhet som följer med extra coronastöd säkrat i två månader, januari och februari 2021 är det inte möjligt att planera och omvärdera verksamhet.
Med hjälp av de lärdomar vi fått under krisen, med hjälp av det strålkastarljus som blottlagt svagheter i våra egna led behöver vi gira, styra om och återigen hitta gasen framåt. Dessa åtgärder tillsammans med fortsatt ekonomiskt stöd – över lång tid - ger oss styrkan att tillsammans ta oss igenom och ur denna pandemi mer förberedda på framtiden än vi var innan.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.