Vi klarar det med enad kraft
Vi brukar stå och frysa i höstkylan på fotbollsläktare runt om i landet för att heja fram våra favoritlag. Vi brukar följa med våra barn eller barnbarn för att se dem spela och träna den idrotten eller de idrotterna de finner utmaning och glädje i och där de utvecklas och har sina kompisar.
Och, vi brukar stå våra pass i föreningskiosken eller tvätta matchtröjor och anmäla oss till Vasaloppet, O-ringen eller Göteborgsvarvet för att få motivation att träna.
En sådan enorm kraft
Den insats som idrottsrörelsen har gjort och gör för folkhälsan varje dag, året runt, är enorm. 3,3 miljoner medlemmar i 19 000 föreningar i 72 idrottsförbund som tillsammans samlar över 200 olika idrotter och håller i mer än 5,5 miljoner aktiviteter varje år.
Men sedan i mars i år är inte mycket som det brukar. Idrottsrörelsen har flera gånger ställt om, varit kreativ, kämpat med ekonomin i föreningar både för barn- och ungdomsidrott till högsta elitverksamhet.
Nu utmanas vi igen. Skärpta allmänna råd genomförs regionalt och precis som tidigare ser jag hur förbund och föreningar snabbt tar kloka beslut, ställer om och även ställer in eller skjuter upp.
Riksidrottsförbundet tillsammans med våra 19 distrikt agerar som kontaktväg och informationskanal. Det är imponerade hur idrottsrörelsen samlat agerar under denna pandemikris. Det är heroiskt vid tanke på att detta görs samtidigt som ekonomin i många föreningar är oerhört ansträngd och ändå tar människor nya initiativ för att klara av att anpassa verksamheten för att hålla igång så mycket som möjligt – inte minst för barn- och ungdomar som kanske mer än någonsin behöver idrottsgemenskapen.
Visst har jag förståelse
Jag har förståelse för att förbud och restriktioner, som exempelvis förbud med maxgräns på 50 personer vid allmänna sammankomster, inte varit tänkta att användas vid pandemibekämpning och att det är svårt med gränsdragningar. Det blir inte rättvist. Ibland inte ens rimligt med utgångspunkt från minskad smittspridning.
Ett exempel är att det måste gå snabbare att hitta en lösning för att idrotter som inte har en avgränsad arena utan där man idrottar på väg, vatten, snö och i skog – såsom cykel- och motionslopp, orientering med mera. I dessa idrotter är deltagare utspridda över stora områden helt utan trängsel. Ändå finns ett tak på 50 deltagare, samma som i en liten inomhushall, utifrån gällande förbud i antalet personer vid allmänna sammankomster.
Visst måste det kunna lösas så dessa idrotter får rimliga förutsättningar att bedriva sin verksamhet utifrån risken för smittspridning – och regeringen måste hantera det snabbare än man gjort.
Pratar vi folkhälsa har vi tack vare dessa lopp och idrotter miljontals personer i rörelse under ett år. Många av dem tränar dessutom individuellt och så gott som alla utomhus.
Det kommer många oroande rapporter om försämrad hälsa. Att vi mår bra fysiskt och psykiskt är en våra största utmaningar genom pandemin. Både för att klara av en eventuell smitta och för att må bra över huvud taget.
Ska idrottsrörelsen orka hålla i och hålla ut måste orimliga orättvisor som uppdagas kunna åtgärdas så fort som möjligt. Jag har förståelse för att de medel som finns att ta till under en pandemi kan slå konstigt och skapa luckor. Jag har inte förståelse för att dessa luckor inte täpps igen så fort de uppdagas.
Vi behöver hjälpas åt
Det är inte mycket som är som det brukar men idrottsrörelsen över hela landet och på alla nivåer gör allt som går för att så mycket som möjligt ska fortgå.
Vi behöver fortsätta hjälpas åt. När vi sätts under långvarig press är det en risk att vi börjar se behov bara från vårt egna perspektiv. Men det är som samlad idrottsrörelse, som en enad kraft, vi tillsammans kan ta oss igenom detta på ett bra sätt och skapa förutsättningar för en fortsatt stark idrottsrörelse även efter pandemin.
Idrottsrörelsen behöver också hjälp både från kommuner, regioner, Folkhälsomyndigheten och regeringen när det gäller beslut och förutsättningar. Att idrottsrörelsen har fått ekonomiskt stöd från stat, regioner och kommuner har varit avgörande.
Vi kommer att behöva mer och här behöver politiken tänka långsiktigt och se till att idrottsrörelsen kan fortsätta vara den kraft vi vill vara. Det oroar mig att kommuner diskuterar att höja avgifter för hallhyra och till och med sänka bidrag till idrottsföreningarna.
Det är kortsiktiga åtgärder som kommer att ha långtgående negativa effekter för de lokala idrottsföreningarna och invånarna i kommunerna.
Idrottsrörelsen är en viktig medspelare för fysisk och psykisk hälsa. Både i att ge träning och i att ge sammanhang, tillhörighet och gemenskap.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar