Vi klarar det med enad kraft

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi brukar stå och frysa i höstkylan på fotbollsläktare runt om i landet för att heja fram våra favoritlag. Vi brukar följa med våra barn eller barnbarn för att se dem spela och träna den idrotten eller de idrotterna de finner utmaning och glädje i och där de utvecklas och har sina kompisar. 

Äldre som yngre, alla behöver hjälpas åt i tider som dessa, betonar Björn Eriksson.

Och, vi brukar stå våra pass i föreningskiosken eller tvätta matchtröjor och anmäla oss till Vasaloppet, O-ringen eller Göteborgsvarvet för att få motivation att träna. 

En sådan enorm kraft

Den insats som idrottsrörelsen har gjort och gör för folkhälsan varje dag, året runt, är enorm. 3,3 miljoner medlemmar i 19 000 föreningar i 72 idrottsförbund som tillsammans samlar över 200 olika idrotter och håller i mer än 5,5 miljoner aktiviteter varje år. 

Men sedan i mars i år är inte mycket som det brukar. Idrottsrörelsen har flera gånger ställt om, varit kreativ, kämpat med ekonomin i föreningar både för barn- och ungdomsidrott till högsta elitverksamhet. 

Nu utmanas vi igen. Skärpta allmänna råd genomförs regionalt och precis som tidigare ser jag hur förbund och föreningar snabbt tar kloka beslut, ställer om och även ställer in eller skjuter upp. 

Riksidrottsförbundet tillsammans med våra 19 distrikt agerar som kontaktväg och informationskanal. Det är imponerade hur idrottsrörelsen samlat agerar under denna pandemikris. Det är heroiskt vid tanke på att detta görs samtidigt som ekonomin i många föreningar är oerhört ansträngd och ändå tar människor nya initiativ för att klara av att anpassa verksamheten för att hålla igång så mycket som möjligt – inte minst för barn- och ungdomar som kanske mer än någonsin behöver idrottsgemenskapen.

Visst har jag förståelse

Jag har förståelse för att förbud och restriktioner, som exempelvis förbud med maxgräns på 50 personer vid allmänna sammankomster, inte varit tänkta att användas vid pandemibekämpning och att det är svårt med gränsdragningar. Det blir inte rättvist. Ibland inte ens rimligt med utgångspunkt från minskad smittspridning. 

Ett exempel är att det måste gå snabbare att hitta en lösning för att idrotter som inte har en avgränsad arena utan där man idrottar på väg, vatten, snö och i skog – såsom cykel- och motionslopp, orientering med mera. I dessa idrotter är deltagare utspridda över stora områden helt utan trängsel. Ändå finns ett tak på 50 deltagare, samma som i en liten inomhushall, utifrån gällande förbud i antalet personer vid allmänna sammankomster. 

Visst måste det kunna lösas så dessa idrotter får rimliga förutsättningar att bedriva sin verksamhet utifrån risken för smittspridning  – och regeringen måste hantera det snabbare än man gjort. 

Pratar vi folkhälsa har vi tack vare dessa lopp och idrotter miljontals personer i rörelse under ett år. Många av dem tränar dessutom individuellt och så gott som alla utomhus. 

Det kommer många oroande rapporter om försämrad hälsa. Att vi mår bra fysiskt och psykiskt är en våra största utmaningar genom pandemin. Både för att klara av en eventuell smitta och för att må bra över huvud taget. 

Ska idrottsrörelsen orka hålla i och hålla ut måste orimliga orättvisor som uppdagas kunna åtgärdas så fort som möjligt. Jag har förståelse för att de medel som finns att ta till under en pandemi kan slå konstigt och skapa luckor. Jag har inte förståelse för att dessa luckor inte täpps igen så fort de uppdagas. 

Vi behöver hjälpas åt

Det är inte mycket som är som det brukar men idrottsrörelsen över hela landet och på alla nivåer gör allt som går för att så mycket som möjligt ska fortgå. 

Vi behöver fortsätta hjälpas åt. När vi sätts under långvarig press är det en risk att vi börjar se behov bara från vårt egna perspektiv. Men det är som samlad idrottsrörelse, som en enad kraft, vi tillsammans kan ta oss igenom detta på ett bra sätt och skapa förutsättningar för en fortsatt stark idrottsrörelse även efter pandemin. 

Idrottsrörelsen behöver också hjälp både från kommuner, regioner, Folkhälsomyndigheten och regeringen när det gäller beslut och förutsättningar. Att idrottsrörelsen har fått ekonomiskt stöd från stat, regioner och kommuner har varit avgörande. 

Vi kommer att behöva mer och här behöver politiken tänka långsiktigt och se till att idrottsrörelsen kan fortsätta vara den kraft vi vill vara. Det oroar mig att kommuner diskuterar att höja avgifter för hallhyra och till och med sänka bidrag till idrottsföreningarna. 

Det är kortsiktiga åtgärder som kommer att ha långtgående negativa effekter för de lokala idrottsföreningarna och invånarna i kommunerna. 

Idrottsrörelsen är en viktig medspelare för fysisk och psykisk hälsa. Både i att ge träning och i att ge sammanhang, tillhörighet och gemenskap. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Djurgårdens äventyr i fotbollens Conference League lämnade ett netto på 150 miljoner kronor,  och fyller på Djurgårdens kassa rejält. Vid årsskiftet 2024-2025 hade föreningen ett eget kapital på 364 miljoner kronor, vilket är en rekordsiffra.

 Stora spelarförsäljningar och sportchefen Bosse Andersson strategi att köpa billigt och sälja dyrt har varit framgångsrikt. Totalt gjorde Djurgården en nettovinst på 139 miljoner i spelarförsäljningar, bland de som lämnade fanns Lucas Bergwall, Samuel Dahl och Jacob Widell Zetterström.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.