"Idrotten har en fantastisk spännvidd"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När man som jag går in på sin sista vecka som ordförande för RF börjar man fundera över vad som är stora respektive små frågor. Svaret sitter som så ofta i betraktarens ögon. Jag var i förra veckan och uppvaktade infrastrukturministern Andreas Carlsson. 

Vi inom idrotten vill att Regeringen ger Polisen i uppdrag att utreda frågan att fler än bara Polisen ska få möjligheter att vid tävling på statlig väg få dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Det är vid första anblicken en liten fråga men den skulle betyda oerhört mycket för de sex Specialförbund som berörs, till exempel cykel, triathlon och friidrott. 

Civilsamhället är redo att axla detta ansvar. Ministern ser vissa tekniska problem att på kort sikt lösa frågan men lovade att göra sitt yttersta för att föra frågan i hamn. Jag fick hans löfte att meddela idrottsrörelsen att detta var hans avsikt. Till synes en liten fråga men definitivt stor för de som berörs. Och en roll för RF att sätta skuldran till.

Ökad kriminalitet

En fråga som otvetydigt är stor är den framväxande kriminalitet som inom delar av idrotten ser en marknad. Det gäller såväl den organiserade kriminaliteten som olika former av kriminella frifräsare. Det är i botten en inte oväntad utveckling med tanke på de pengaströmmar som rör sig inom delar av idrotten. Utöver en naivitet som i detta hänseende delvis kännetecknar idrotten har vi bara delvis varit förberedda. 

De brottstyper som tränger sig på har ofta kännetecknats av låg upptäcktsrisk och låga straff. Och varför skulle banditerna satsa ensidigt på klassiska områden som narkotikabrott och prostitution?

Redan i dagsläget har vi en katalog av exempel på attraktiva brott från riggade matcher, problem med huliganism, spelarköp och olaga hot och andra övergrepp. Som gammal Rikspolischef kan jag bara notera att Polisen inte klarar att ge dessa brott den prioritet vi tycker de förtjänar. 

Polisiärt arbete eller ej?

Att centralisera vissa funktioner är en sak. Men att inte samtidigt finnas närvarande nära medborgarna med poliser för att skapa relationer i lokalsamhället är något annat. Utan att värdera den bedömning de gör måste vi framöver välja nya former att arbeta med dessa frågor.

Inom myndighetssfären kan man notera pågående förändringar där delar av vad som tidigare betecknades som polisiärt utredningsarbete tas över av andra aktörer. Exempel finns inom tullen, skattemyndigheten, kustbevakningen, på miljöområdet med flera exempel. Ibland flyttas arbetet inom polisen från polispersonal till civilt anställda.

Kapacitet att hantera vissa typer av brottslighet har börjat byggas upp hos såväl RF som hos några större SF. Inte minst gäller det analys- och underrättelsearbete samt samverkan inom idrottsrörelsen. 

Men det kommer inte att räcka framöver. En mera samlad politik måste till. Och det gäller inte bara utrednings- och analysarbete utan också i hög grad det förebyggande arbetet. Här kommer självfallet värdegrundsarbetet in i bilden. Och det är definitivt inte en fråga som varje SF kan lösa själv.

Det kommer enligt min mening att bli en växande uppgift för RF att vara en sammanhållande kraft. För nästa ordförande blir detta en grannlaga uppgift. Och den ska hanteras utan att vi glömmer vikten av flaggvakter!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen