"Idrotten har en fantastisk spännvidd"
När man som jag går in på sin sista vecka som ordförande för RF börjar man fundera över vad som är stora respektive små frågor. Svaret sitter som så ofta i betraktarens ögon. Jag var i förra veckan och uppvaktade infrastrukturministern Andreas Carlsson.
Vi inom idrotten vill att Regeringen ger Polisen i uppdrag att utreda frågan att fler än bara Polisen ska få möjligheter att vid tävling på statlig väg få dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Det är vid första anblicken en liten fråga men den skulle betyda oerhört mycket för de sex Specialförbund som berörs, till exempel cykel, triathlon och friidrott.

Civilsamhället är redo att axla detta ansvar. Ministern ser vissa tekniska problem att på kort sikt lösa frågan men lovade att göra sitt yttersta för att föra frågan i hamn. Jag fick hans löfte att meddela idrottsrörelsen att detta var hans avsikt. Till synes en liten fråga men definitivt stor för de som berörs. Och en roll för RF att sätta skuldran till.
Ökad kriminalitet
En fråga som otvetydigt är stor är den framväxande kriminalitet som inom delar av idrotten ser en marknad. Det gäller såväl den organiserade kriminaliteten som olika former av kriminella frifräsare. Det är i botten en inte oväntad utveckling med tanke på de pengaströmmar som rör sig inom delar av idrotten. Utöver en naivitet som i detta hänseende delvis kännetecknar idrotten har vi bara delvis varit förberedda.
De brottstyper som tränger sig på har ofta kännetecknats av låg upptäcktsrisk och låga straff. Och varför skulle banditerna satsa ensidigt på klassiska områden som narkotikabrott och prostitution?
Redan i dagsläget har vi en katalog av exempel på attraktiva brott från riggade matcher, problem med huliganism, spelarköp och olaga hot och andra övergrepp. Som gammal Rikspolischef kan jag bara notera att Polisen inte klarar att ge dessa brott den prioritet vi tycker de förtjänar.
Polisiärt arbete eller ej?
Att centralisera vissa funktioner är en sak. Men att inte samtidigt finnas närvarande nära medborgarna med poliser för att skapa relationer i lokalsamhället är något annat. Utan att värdera den bedömning de gör måste vi framöver välja nya former att arbeta med dessa frågor.
Inom myndighetssfären kan man notera pågående förändringar där delar av vad som tidigare betecknades som polisiärt utredningsarbete tas över av andra aktörer. Exempel finns inom tullen, skattemyndigheten, kustbevakningen, på miljöområdet med flera exempel. Ibland flyttas arbetet inom polisen från polispersonal till civilt anställda.
Kapacitet att hantera vissa typer av brottslighet har börjat byggas upp hos såväl RF som hos några större SF. Inte minst gäller det analys- och underrättelsearbete samt samverkan inom idrottsrörelsen.
Men det kommer inte att räcka framöver. En mera samlad politik måste till. Och det gäller inte bara utrednings- och analysarbete utan också i hög grad det förebyggande arbetet. Här kommer självfallet värdegrundsarbetet in i bilden. Och det är definitivt inte en fråga som varje SF kan lösa själv.
Det kommer enligt min mening att bli en växande uppgift för RF att vara en sammanhållande kraft. För nästa ordförande blir detta en grannlaga uppgift. Och den ska hanteras utan att vi glömmer vikten av flaggvakter!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.