"Outplånligt, platsen jag älskade"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den blomstertid nu kommer ekar över skolgårdarna när barn, ungdomar och unga vuxna möter sommarlovet och en tid av vila från skoluppgifter och måsten. Långa ljumma och ljusa sommarkvällar med vänner och familj kommer för många barn också att varieras med läger, aktiviteter och/eller cuper med kompisarna i idrottslaget. 

Det är i föreningen som barn och unga lär sig fungera tillsammans i grupp, får minnen för livet och bildning att ta med sig ut på livets resa

föreningen är en mötesplats med gemenskap och där de som är engagerade får känna att deras insats betyder något för andra,

Många barn lever i familjer där det inte finns möjligheter att åka på semester varken inom Sverige eller utomlands. Då kan lägret på hemmaplan eller cupen med laget vara den denaktivitet som blir en sommarupplevelse att minnas för alltid.

Max Wimans artikel i Sydsvenskan om lokala små fotbollsföreningar i Skåne häromdagen visar verkligen på hur idrotten fungerar som ett kitt i samhället. Där föreningen är en mötesplats med gemenskap och där de som är engagerade får känna att deras insats betyder något för andra, de gör skillnad. Idrottsplatsen är avgörande för sammanhållningen både i föreningen och för samhället. Det är runt matcherna man träffar varandra och tar en fika. 

Mina första steg i idrotten tog jag i början av 1950-talet. Mamma o pappa bodde i Solna på Erik Sandberg gata och senare på Bergsstigen. Där låg också idrottsplatsen, där jag blev frälst, och bredvid fanns lektanten och en oas i form av en jättestor park. I går var jag där igen.

Jag fann en förkrympt plan omgiven av Gunnebostängsel och kvar av den jättestora parken finns några slitna gungor på en lika sliten gungställning. Ytan har tagits över av bostadshus. Tänk vad saker och ting förändras när det gäller möjligheterna att röra på sig. 

Att det finns idrottsytor är själva grundpelaren för att idrottsrörelsen ska kunna laga revorna efter pandemin, fortsätta förändringsarbetet och växa sig starkare genom att vara relevanta och nå fler.

 Det gör mig stolt att vi nu också tack vare tålmodigt arbete har fått politiker lokalt, regionalt och på riksnivå att se vikten av idrottsytor, prata om detta och att initiativ tas för att inleda en bättre samverkan. 

Till och med ännu viktigare än idrottsytor är att det i idrottsföreningarna finns engagerade ledare som på sin fritid lägger ner timme efter timme för att barn, unga och vuxna som vill idrotta och ska få göra det. 

Han aktiverade oss

Pandemin har även här skapat revor där ledare slutat, domare och funktionärer som inte haft uppdrag under pandemin har hittat annat engagemang. Förtroendevalda, lagledare, kassörer, föräldrar som står i kiosken, domare och tränare är alla pusselbitar i idrottsrörelsen som vi inte klarar oss utan. 

Jag själv minns Nicke, en självutnämnd duktig och lätt överviktig ledare som på idrottsplatsen i Solna organiserade och aktiverade oss barn. Alla fick vara med, inklusive den så kallade byken, de som inte hörde till de bästa. 

Senare spelade jag i ett av alla lag, lag nummer 18 eller 19 kanske, i AIK. Här hade jag också en fantastisk första ungdomstränare som såg alla och lät alla vara med. 

Ovärderliga insatser

Så kom ihåg att tacka de ideella ledarna inom idrottsrörelsen så ofta du kan. Tillsammans är deras insatser ovärderliga. På planer och i hallar kan spontanidrott uppstå Där kan idrottsrörelsens ledare fortsätta attgöra skillnad som vuxenförebilder för barn och unga. 

Tack vare ledarna är idrottsytorna platser för aktiviteter men också ett extra hem för åtskilliga. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.