"Outplånligt, platsen jag älskade"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den blomstertid nu kommer ekar över skolgårdarna när barn, ungdomar och unga vuxna möter sommarlovet och en tid av vila från skoluppgifter och måsten. Långa ljumma och ljusa sommarkvällar med vänner och familj kommer för många barn också att varieras med läger, aktiviteter och/eller cuper med kompisarna i idrottslaget. 

Det är i föreningen som barn och unga lär sig fungera tillsammans i grupp, får minnen för livet och bildning att ta med sig ut på livets resa

föreningen är en mötesplats med gemenskap och där de som är engagerade får känna att deras insats betyder något för andra,

Många barn lever i familjer där det inte finns möjligheter att åka på semester varken inom Sverige eller utomlands. Då kan lägret på hemmaplan eller cupen med laget vara den denaktivitet som blir en sommarupplevelse att minnas för alltid.

Max Wimans artikel i Sydsvenskan om lokala små fotbollsföreningar i Skåne häromdagen visar verkligen på hur idrotten fungerar som ett kitt i samhället. Där föreningen är en mötesplats med gemenskap och där de som är engagerade får känna att deras insats betyder något för andra, de gör skillnad. Idrottsplatsen är avgörande för sammanhållningen både i föreningen och för samhället. Det är runt matcherna man träffar varandra och tar en fika. 

Mina första steg i idrotten tog jag i början av 1950-talet. Mamma o pappa bodde i Solna på Erik Sandberg gata och senare på Bergsstigen. Där låg också idrottsplatsen, där jag blev frälst, och bredvid fanns lektanten och en oas i form av en jättestor park. I går var jag där igen.

Jag fann en förkrympt plan omgiven av Gunnebostängsel och kvar av den jättestora parken finns några slitna gungor på en lika sliten gungställning. Ytan har tagits över av bostadshus. Tänk vad saker och ting förändras när det gäller möjligheterna att röra på sig. 

Att det finns idrottsytor är själva grundpelaren för att idrottsrörelsen ska kunna laga revorna efter pandemin, fortsätta förändringsarbetet och växa sig starkare genom att vara relevanta och nå fler.

 Det gör mig stolt att vi nu också tack vare tålmodigt arbete har fått politiker lokalt, regionalt och på riksnivå att se vikten av idrottsytor, prata om detta och att initiativ tas för att inleda en bättre samverkan. 

Till och med ännu viktigare än idrottsytor är att det i idrottsföreningarna finns engagerade ledare som på sin fritid lägger ner timme efter timme för att barn, unga och vuxna som vill idrotta och ska få göra det. 

Han aktiverade oss

Pandemin har även här skapat revor där ledare slutat, domare och funktionärer som inte haft uppdrag under pandemin har hittat annat engagemang. Förtroendevalda, lagledare, kassörer, föräldrar som står i kiosken, domare och tränare är alla pusselbitar i idrottsrörelsen som vi inte klarar oss utan. 

Jag själv minns Nicke, en självutnämnd duktig och lätt överviktig ledare som på idrottsplatsen i Solna organiserade och aktiverade oss barn. Alla fick vara med, inklusive den så kallade byken, de som inte hörde till de bästa. 

Senare spelade jag i ett av alla lag, lag nummer 18 eller 19 kanske, i AIK. Här hade jag också en fantastisk första ungdomstränare som såg alla och lät alla vara med. 

Ovärderliga insatser

Så kom ihåg att tacka de ideella ledarna inom idrottsrörelsen så ofta du kan. Tillsammans är deras insatser ovärderliga. På planer och i hallar kan spontanidrott uppstå Där kan idrottsrörelsens ledare fortsätta attgöra skillnad som vuxenförebilder för barn och unga. 

Tack vare ledarna är idrottsytorna platser för aktiviteter men också ett extra hem för åtskilliga. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.