"Outplånligt, platsen jag älskade"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den blomstertid nu kommer ekar över skolgårdarna när barn, ungdomar och unga vuxna möter sommarlovet och en tid av vila från skoluppgifter och måsten. Långa ljumma och ljusa sommarkvällar med vänner och familj kommer för många barn också att varieras med läger, aktiviteter och/eller cuper med kompisarna i idrottslaget. 

Det är i föreningen som barn och unga lär sig fungera tillsammans i grupp, får minnen för livet och bildning att ta med sig ut på livets resa

föreningen är en mötesplats med gemenskap och där de som är engagerade får känna att deras insats betyder något för andra,

Många barn lever i familjer där det inte finns möjligheter att åka på semester varken inom Sverige eller utomlands. Då kan lägret på hemmaplan eller cupen med laget vara den denaktivitet som blir en sommarupplevelse att minnas för alltid.

Max Wimans artikel i Sydsvenskan om lokala små fotbollsföreningar i Skåne häromdagen visar verkligen på hur idrotten fungerar som ett kitt i samhället. Där föreningen är en mötesplats med gemenskap och där de som är engagerade får känna att deras insats betyder något för andra, de gör skillnad. Idrottsplatsen är avgörande för sammanhållningen både i föreningen och för samhället. Det är runt matcherna man träffar varandra och tar en fika. 

Mina första steg i idrotten tog jag i början av 1950-talet. Mamma o pappa bodde i Solna på Erik Sandberg gata och senare på Bergsstigen. Där låg också idrottsplatsen, där jag blev frälst, och bredvid fanns lektanten och en oas i form av en jättestor park. I går var jag där igen.

Jag fann en förkrympt plan omgiven av Gunnebostängsel och kvar av den jättestora parken finns några slitna gungor på en lika sliten gungställning. Ytan har tagits över av bostadshus. Tänk vad saker och ting förändras när det gäller möjligheterna att röra på sig. 

Att det finns idrottsytor är själva grundpelaren för att idrottsrörelsen ska kunna laga revorna efter pandemin, fortsätta förändringsarbetet och växa sig starkare genom att vara relevanta och nå fler.

 Det gör mig stolt att vi nu också tack vare tålmodigt arbete har fått politiker lokalt, regionalt och på riksnivå att se vikten av idrottsytor, prata om detta och att initiativ tas för att inleda en bättre samverkan. 

Till och med ännu viktigare än idrottsytor är att det i idrottsföreningarna finns engagerade ledare som på sin fritid lägger ner timme efter timme för att barn, unga och vuxna som vill idrotta och ska få göra det. 

Han aktiverade oss

Pandemin har även här skapat revor där ledare slutat, domare och funktionärer som inte haft uppdrag under pandemin har hittat annat engagemang. Förtroendevalda, lagledare, kassörer, föräldrar som står i kiosken, domare och tränare är alla pusselbitar i idrottsrörelsen som vi inte klarar oss utan. 

Jag själv minns Nicke, en självutnämnd duktig och lätt överviktig ledare som på idrottsplatsen i Solna organiserade och aktiverade oss barn. Alla fick vara med, inklusive den så kallade byken, de som inte hörde till de bästa. 

Senare spelade jag i ett av alla lag, lag nummer 18 eller 19 kanske, i AIK. Här hade jag också en fantastisk första ungdomstränare som såg alla och lät alla vara med. 

Ovärderliga insatser

Så kom ihåg att tacka de ideella ledarna inom idrottsrörelsen så ofta du kan. Tillsammans är deras insatser ovärderliga. På planer och i hallar kan spontanidrott uppstå Där kan idrottsrörelsens ledare fortsätta attgöra skillnad som vuxenförebilder för barn och unga. 

Tack vare ledarna är idrottsytorna platser för aktiviteter men också ett extra hem för åtskilliga. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.