Idrotten växer med nya villkor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag kan inte annat än börja med att ändå se tillbaka på några unikt tuffa år för idrottsrörelsen. Vi har tvingats till anpassningar, omställningar och till och med nyainställningar på grund av ett världsläge med pandemi. Det här vet vi alla. Nu ska vi klara av att inte bara göra akuta insatser och överleva utan åter ha styrka och klarsynthet nog för att lyfta blicken och ta sats mot våra gemensamma mål. Så från vilket startblock är det vi nu ska skjuta oss framåt, uppåt och in i framtiden? Går det att bara ta vid där vi var innan dessa två år? 

Nej, vi kan inte bara ta upp samma tråd och gå vidare.

Målen är desamma i vårt gemensamma strategiarbete men utgångslägen har förändrats. Just nu genomförs dialoger med alla specialidrottsförbund. Den närhet och den samhörighet som vi har upplevt extra starkt under pandemin har minskat när vi alla lyfter blicken och vill framåt igen. Det är inget konstigt.

Bygga enligt Strategi 2025

Vi har uppdrag som handlar om att skapa förutsättningar och framgång för idrotten där vi själva verkar. Men vi måste också se upp. Ensam är inte stark. Vi måste fortsätta klara av att både se oss själva och det som är vår idrotts behov och att ha empati och förståelse för varandra. 

Pandemin belyste hur viktig idrottsrörelsen är för så många oavsett ålder, kön, var du bor, var du kommer ifrån och vilken just din ambitionsnivå är.

Men samtidigt blev det ännu mer tydligt hur samhällets ökade klyftor också innebär utmaningar för idrotten – även om idrottsrörelsen också fungerar som en mötesplats över gränser.

Känner sig alla välkomna i idrotten och hur når vi dem som inte har en relation till idrottsrörelsen sedan tidigare?

Vi har med vårt förändringsarbete, Strategi 2025, påbörjat utvecklingen mot visionen – en idrott för alla hela livet. Men så mycket finns kvar att göra – tillsammans. 

Ska vi lyckas måste vi ha de förutsättningar på plats som krävs. Att det finns plats för idrott, hallar, idrottsmiljöer, anläggningar och att de som finns är i skick så de kan nyttjas nära där människor bor. Här fortsätter Riksidrottsförbundets påverkansarbete gentemot politiken på nationell, regional och lokal nivå. 

Måste prata med en röst

Om vi ska få politiken att lyssna och fortsätta ge oss gehör för mer stöd för återstart, ökat stöd för elitidrott i det gemensamma arbetet med #elitidrott2030 och ge förutsättningar för idrotten att vara en mötesplats runt om i landet genom att inrätta en nationell anläggningsfond för att stötta kommuners arbete med idrottsplatser, måste vi prata med en röst.

Först när vi lyckas med det kan idrottsrörelsen också utvecklas till att bli den samhällskraft som i ännu högre grad än idag bidrar till att vi blir fler. Fler får möjlighet att satsa på sin idrott och likaså får möjlighet att vara en del av idrottsgemenskapen oavsett ambitionsnivå för att själva nå sin fulla potential. 

Ibland ropar vissa från idrottsrörelsen efter beslutsfattarnas ökade engagemang. Några tror att en parlamentarisk idrottsutredning skulle visa vägen framåt. Man ska komma ihåg att de allra flesta utredningarna resulterar i hårdare styrning. Vill vi verkligen att staten ska bestämma mer?

 

Vi ska uppskatta den frihet under ansvar som vi har. Vi ska värna vår frihet och självständighet. Vi behöver visa att vi kan lösa våra interna frågor själva. Att vi är en stark samhällskraft och att vi med stabilt och långsiktigt stöd kan låta medlemmarna forma den rörelse vi är och vill vara.

Diskutera mer inom idrotten

Vår styrka är en enad idrottsrörelse som visar handlingskraft och vinner förtroende från beslutsfattarna. Många ser på oss med avund. Jag ser att det är just idrottsideologi och visionen av den rörelse vi vill vara som vi behöver diskutera mer inom rörelsen den närmaste tiden. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.