Idrotten växer med nya villkor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag kan inte annat än börja med att ändå se tillbaka på några unikt tuffa år för idrottsrörelsen. Vi har tvingats till anpassningar, omställningar och till och med nyainställningar på grund av ett världsläge med pandemi. Det här vet vi alla. Nu ska vi klara av att inte bara göra akuta insatser och överleva utan åter ha styrka och klarsynthet nog för att lyfta blicken och ta sats mot våra gemensamma mål. Så från vilket startblock är det vi nu ska skjuta oss framåt, uppåt och in i framtiden? Går det att bara ta vid där vi var innan dessa två år? 

Nej, vi kan inte bara ta upp samma tråd och gå vidare.

Målen är desamma i vårt gemensamma strategiarbete men utgångslägen har förändrats. Just nu genomförs dialoger med alla specialidrottsförbund. Den närhet och den samhörighet som vi har upplevt extra starkt under pandemin har minskat när vi alla lyfter blicken och vill framåt igen. Det är inget konstigt.

Bygga enligt Strategi 2025

Vi har uppdrag som handlar om att skapa förutsättningar och framgång för idrotten där vi själva verkar. Men vi måste också se upp. Ensam är inte stark. Vi måste fortsätta klara av att både se oss själva och det som är vår idrotts behov och att ha empati och förståelse för varandra. 

Pandemin belyste hur viktig idrottsrörelsen är för så många oavsett ålder, kön, var du bor, var du kommer ifrån och vilken just din ambitionsnivå är.

Men samtidigt blev det ännu mer tydligt hur samhällets ökade klyftor också innebär utmaningar för idrotten – även om idrottsrörelsen också fungerar som en mötesplats över gränser.

Känner sig alla välkomna i idrotten och hur når vi dem som inte har en relation till idrottsrörelsen sedan tidigare?

Vi har med vårt förändringsarbete, Strategi 2025, påbörjat utvecklingen mot visionen – en idrott för alla hela livet. Men så mycket finns kvar att göra – tillsammans. 

Ska vi lyckas måste vi ha de förutsättningar på plats som krävs. Att det finns plats för idrott, hallar, idrottsmiljöer, anläggningar och att de som finns är i skick så de kan nyttjas nära där människor bor. Här fortsätter Riksidrottsförbundets påverkansarbete gentemot politiken på nationell, regional och lokal nivå. 

Måste prata med en röst

Om vi ska få politiken att lyssna och fortsätta ge oss gehör för mer stöd för återstart, ökat stöd för elitidrott i det gemensamma arbetet med #elitidrott2030 och ge förutsättningar för idrotten att vara en mötesplats runt om i landet genom att inrätta en nationell anläggningsfond för att stötta kommuners arbete med idrottsplatser, måste vi prata med en röst.

Först när vi lyckas med det kan idrottsrörelsen också utvecklas till att bli den samhällskraft som i ännu högre grad än idag bidrar till att vi blir fler. Fler får möjlighet att satsa på sin idrott och likaså får möjlighet att vara en del av idrottsgemenskapen oavsett ambitionsnivå för att själva nå sin fulla potential. 

Ibland ropar vissa från idrottsrörelsen efter beslutsfattarnas ökade engagemang. Några tror att en parlamentarisk idrottsutredning skulle visa vägen framåt. Man ska komma ihåg att de allra flesta utredningarna resulterar i hårdare styrning. Vill vi verkligen att staten ska bestämma mer?

 

Vi ska uppskatta den frihet under ansvar som vi har. Vi ska värna vår frihet och självständighet. Vi behöver visa att vi kan lösa våra interna frågor själva. Att vi är en stark samhällskraft och att vi med stabilt och långsiktigt stöd kan låta medlemmarna forma den rörelse vi är och vill vara.

Diskutera mer inom idrotten

Vår styrka är en enad idrottsrörelse som visar handlingskraft och vinner förtroende från beslutsfattarna. Många ser på oss med avund. Jag ser att det är just idrottsideologi och visionen av den rörelse vi vill vara som vi behöver diskutera mer inom rörelsen den närmaste tiden. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.