Idrotten är en stor dörröppnare
Det är med stolthet jag blickar tillbaka på 2018. Det har gjorts så mycket gott i idrottsrörelsen. Alla ideella krafter som varje dag bidrar till att göra Sverige starkare gör mig varm om hjärtaDet går inte att bara välja ett område för att beskriva allt som sker men just denna gång väljer jag att lyfta det fantastiska arbete som skett runt om i landet kring vårt etableringsarbete. Vi har de senaste åren smått otroliga siffror på hur många kommuner vi funnits i, hur många idrotter och föreningar som det skett aktiviteter i och hur många deltagare vi nått.

Det är visserligen bara siffror men smått fantastiska siffror. För bakom siffrorna finns människor. Människor som flytt krig och kommit till vårt land nyligen eller människor som har varit i Sverige under en längre tid men befunnit sig i utanförskap har fått ett sammanhang och förhoppningsvis också bättre hälsa.
Idrotten har de senaste åren haft ett ekonomiskt stöd från staten vilket möjliggjort att vi ännu mer strategiskt och målmedvetet har kunnat arbeta i områden där vi varit svaga.
Vi har blivit en ännu bättre idrottsrörelse
Vi har tack vare våra distriktsidrottsförbunds lokala närhet och samverkan med både specialidrottsförbund, föreningar, kommuner och regioner över hela landet nått nya målgrupper. De människorna har gett oss kraft och inspiration till att bli en ännu bättre idrottsrörelse.
När idrottsrörelsen som i denna fråga talar med en röst och står enad men också lyssnar och samverkar med civilsamhällesorganisationer, kommuner och regioner gör vi verklig skillnad.
Det har hänt mycket under de här åren. Men vi är långt ifrån färdiga. Det är glädjande att fler partier nu ser vårt arbete som viktigt och också ger oss de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna som krävs. Vi behöver långsiktighet för att kunna fortsätta vårt arbete.
Jag kan personligen ibland tycka att dagens politik tenderar att bli kortsiktig. Perspektivet i den här frågan, som i så många andra som handla om vilket land vi vill forma och leva i, måste gälla över hela aktuella valperioden.
Jag hoppas också att kommunpolitiker låter våra idrottsledare få lägga sin tid och sitt engagemang på just idrotten som de brinner för och undviker att se dem som kommunaltjänstemän och lägga på administration som riskerar att släcka den så välbehövliga glöden.
Vi bidrar på många områden
Vi vet att idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar. Hos äldre bidrar motion till att minska risken för demens och gemenskapen i en idrottsförening kan bidra till att minska äldres isolering och ensamhet.
Belysningen över en idrottsyta och verksamhet i närområdet bidrar till upplevelsen av ökad trygghet i området där man bor och brottsligheten sjunker där ungdomar har en meningsfull fritid.
Kombinationen av ett starkt egenvärde och stor samhällsnytta inom många områden gör idrottsrörelsen till en viktig del av det svenska samhället. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas.
Vi vet vi att man får bättre språkkunskaper, man lär känna nya vänner, man får kunskap om vad svenskt föreningsliv är, om demokrati och värdegrund, kunskap och möjlighet att ta ett ansvar för sin egen och barnens hälsa, sociala koder och ibland kan det till och med leda till jobb tack vare utökat nätverk. Låt oss fortsätta göra jobbet tillsammans.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.