Idrottens styrka bevisas i kristider

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Just nu kan jag inte annat än förfasas över hur civila drabbas av kriget i Ukraina. När nyheten når mig att en 19-årig ukrainsk skidskyttetalang har dött under striderna blir de grymma konsekvenserna av krig, bomber och granater ännu mer tydligt. 

Det är väl så vi fungerar – att när det drabbar unga personer och dessutom från miljöer som man är hemma, i såsom skidskyttet, så kryper känslorna och hemskheten ännu lite längre in under skinnet. 

"Vi stöttar länder i den mån det är möjligt", betonar RF-basen

 

Riksidrottsförbundets uppgift i det internationella arbetet är att företräda svensk idrott på internationell nivå och även att stimulera och på olika sätt stödja våra medlemsförbund i deras internationella verksamhet. 

Svensk idrott ska, genom en samordning, verka för ett starkt internationellt inflytande – helt i linje med Riksidrottsförbundets och medlemsförbundens agerande så här långt i denna internationella kris- och krigssituation. 

Idrotten - en  brobyggare

Jag och svensk idrott tror på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare mellan människor. Idrottens självständighet och oberoende är grunden för det. 

Det gör mig tung i sinnet att det internationella läget är som det nu är men också stolt att se hur internationella förbund, våra medlemsförbund i svensk idrott, idrottslag och enskilda idrottare både från Sverige och andra länder kliver fram och står upp för fred och för att visa stöd för människorna i Ukraina vars land attackeras. 

Idrotten är en urkraft i samhället. Svensk idrott med 3,3 miljoner medlemmar i 71 specialidrottsförbund med i sin tur 210 idrotter i 19 000 idrottsföreningar har precis tagit steget ut ur en pandemi och inlett ett arbete ett steg i taget med att återstarta verksamheten långsiktigt. 

När Ukraina attackeras är inte min eller din idrottsträning i fara men för många elitidrottare kan stundande mästerskap eller tävlingar ställas in, skjutas upp eller flyttas och motståndet riskera att inte bli detsamma. 

Elitidrottsledare och elitaktiva har då med stor ödmjukhet visat att det åter är beredda att se till andra före sig själva och stå tillbaka för att i stället stå upp för fred och medmänsklighet. Frågor som vi till vardags brottas med i idrottsrörelsen i Sverige ter sig tämligen små vid en utblick över gränserna mot Ukraina. 

Att kunna uttrycka sin mening oavsett vad, få pröva sina åsikter fritt och ändå samsas och utvecklas tillsammans är inte självklart och värt att försvara oavsett om det handlar om inom idrottsrörelsen eller i ett land. 

Flera idrottssanktioner 

Vi har än så länge inte fått besked om eventuella gemensamma idrottssanktioner inom EU. Svensk idrott och Sveriges regeringen påverkar för att så ska bli fallet och jag beklagar att besked dröjer. Kriget påverkar självklart idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara, att ta hänsyn till ett unikt världsläge och samtidigt kunna ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet. 

Det vi gemensamt kan göra i väntan på ett EU-besked är att ta hand om varandra och inte anklaga enskilda ryssar eller belarusier för ett krig som många av dem inte vill se. 

Låt oss hoppas att lidandet upphör i Ukraina. Låt oss hoppas att idrotten så snart som möjligt kan återgå till att vara en mötesplats för alla idrottare oavsett nation, religion eller politisk åskådning. Till dess – låt oss hjälpas åt tillsammans både nationellt och internationellt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.