Idrottens styrka bevisas i kristider

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Just nu kan jag inte annat än förfasas över hur civila drabbas av kriget i Ukraina. När nyheten når mig att en 19-årig ukrainsk skidskyttetalang har dött under striderna blir de grymma konsekvenserna av krig, bomber och granater ännu mer tydligt. 

Det är väl så vi fungerar – att när det drabbar unga personer och dessutom från miljöer som man är hemma, i såsom skidskyttet, så kryper känslorna och hemskheten ännu lite längre in under skinnet. 

"Vi stöttar länder i den mån det är möjligt", betonar RF-basen

 

Riksidrottsförbundets uppgift i det internationella arbetet är att företräda svensk idrott på internationell nivå och även att stimulera och på olika sätt stödja våra medlemsförbund i deras internationella verksamhet. 

Svensk idrott ska, genom en samordning, verka för ett starkt internationellt inflytande – helt i linje med Riksidrottsförbundets och medlemsförbundens agerande så här långt i denna internationella kris- och krigssituation. 

Idrotten - en  brobyggare

Jag och svensk idrott tror på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare mellan människor. Idrottens självständighet och oberoende är grunden för det. 

Det gör mig tung i sinnet att det internationella läget är som det nu är men också stolt att se hur internationella förbund, våra medlemsförbund i svensk idrott, idrottslag och enskilda idrottare både från Sverige och andra länder kliver fram och står upp för fred och för att visa stöd för människorna i Ukraina vars land attackeras. 

Idrotten är en urkraft i samhället. Svensk idrott med 3,3 miljoner medlemmar i 71 specialidrottsförbund med i sin tur 210 idrotter i 19 000 idrottsföreningar har precis tagit steget ut ur en pandemi och inlett ett arbete ett steg i taget med att återstarta verksamheten långsiktigt. 

När Ukraina attackeras är inte min eller din idrottsträning i fara men för många elitidrottare kan stundande mästerskap eller tävlingar ställas in, skjutas upp eller flyttas och motståndet riskera att inte bli detsamma. 

Elitidrottsledare och elitaktiva har då med stor ödmjukhet visat att det åter är beredda att se till andra före sig själva och stå tillbaka för att i stället stå upp för fred och medmänsklighet. Frågor som vi till vardags brottas med i idrottsrörelsen i Sverige ter sig tämligen små vid en utblick över gränserna mot Ukraina. 

Att kunna uttrycka sin mening oavsett vad, få pröva sina åsikter fritt och ändå samsas och utvecklas tillsammans är inte självklart och värt att försvara oavsett om det handlar om inom idrottsrörelsen eller i ett land. 

Flera idrottssanktioner 

Vi har än så länge inte fått besked om eventuella gemensamma idrottssanktioner inom EU. Svensk idrott och Sveriges regeringen påverkar för att så ska bli fallet och jag beklagar att besked dröjer. Kriget påverkar självklart idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara, att ta hänsyn till ett unikt världsläge och samtidigt kunna ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet. 

Det vi gemensamt kan göra i väntan på ett EU-besked är att ta hand om varandra och inte anklaga enskilda ryssar eller belarusier för ett krig som många av dem inte vill se. 

Låt oss hoppas att lidandet upphör i Ukraina. Låt oss hoppas att idrotten så snart som möjligt kan återgå till att vara en mötesplats för alla idrottare oavsett nation, religion eller politisk åskådning. Till dess – låt oss hjälpas åt tillsammans både nationellt och internationellt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.