Idrottens styrka bevisas i kristider

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Just nu kan jag inte annat än förfasas över hur civila drabbas av kriget i Ukraina. När nyheten når mig att en 19-årig ukrainsk skidskyttetalang har dött under striderna blir de grymma konsekvenserna av krig, bomber och granater ännu mer tydligt. 

Det är väl så vi fungerar – att när det drabbar unga personer och dessutom från miljöer som man är hemma, i såsom skidskyttet, så kryper känslorna och hemskheten ännu lite längre in under skinnet. 

"Vi stöttar länder i den mån det är möjligt", betonar RF-basen

 

Riksidrottsförbundets uppgift i det internationella arbetet är att företräda svensk idrott på internationell nivå och även att stimulera och på olika sätt stödja våra medlemsförbund i deras internationella verksamhet. 

Svensk idrott ska, genom en samordning, verka för ett starkt internationellt inflytande – helt i linje med Riksidrottsförbundets och medlemsförbundens agerande så här långt i denna internationella kris- och krigssituation. 

Idrotten - en  brobyggare

Jag och svensk idrott tror på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare mellan människor. Idrottens självständighet och oberoende är grunden för det. 

Det gör mig tung i sinnet att det internationella läget är som det nu är men också stolt att se hur internationella förbund, våra medlemsförbund i svensk idrott, idrottslag och enskilda idrottare både från Sverige och andra länder kliver fram och står upp för fred och för att visa stöd för människorna i Ukraina vars land attackeras. 

Idrotten är en urkraft i samhället. Svensk idrott med 3,3 miljoner medlemmar i 71 specialidrottsförbund med i sin tur 210 idrotter i 19 000 idrottsföreningar har precis tagit steget ut ur en pandemi och inlett ett arbete ett steg i taget med att återstarta verksamheten långsiktigt. 

När Ukraina attackeras är inte min eller din idrottsträning i fara men för många elitidrottare kan stundande mästerskap eller tävlingar ställas in, skjutas upp eller flyttas och motståndet riskera att inte bli detsamma. 

Elitidrottsledare och elitaktiva har då med stor ödmjukhet visat att det åter är beredda att se till andra före sig själva och stå tillbaka för att i stället stå upp för fred och medmänsklighet. Frågor som vi till vardags brottas med i idrottsrörelsen i Sverige ter sig tämligen små vid en utblick över gränserna mot Ukraina. 

Att kunna uttrycka sin mening oavsett vad, få pröva sina åsikter fritt och ändå samsas och utvecklas tillsammans är inte självklart och värt att försvara oavsett om det handlar om inom idrottsrörelsen eller i ett land. 

Flera idrottssanktioner 

Vi har än så länge inte fått besked om eventuella gemensamma idrottssanktioner inom EU. Svensk idrott och Sveriges regeringen påverkar för att så ska bli fallet och jag beklagar att besked dröjer. Kriget påverkar självklart idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara, att ta hänsyn till ett unikt världsläge och samtidigt kunna ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet. 

Det vi gemensamt kan göra i väntan på ett EU-besked är att ta hand om varandra och inte anklaga enskilda ryssar eller belarusier för ett krig som många av dem inte vill se. 

Låt oss hoppas att lidandet upphör i Ukraina. Låt oss hoppas att idrotten så snart som möjligt kan återgå till att vara en mötesplats för alla idrottare oavsett nation, religion eller politisk åskådning. Till dess – låt oss hjälpas åt tillsammans både nationellt och internationellt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.