Idrottens styrka bevisas i kristider
Just nu kan jag inte annat än förfasas över hur civila drabbas av kriget i Ukraina. När nyheten når mig att en 19-årig ukrainsk skidskyttetalang har dött under striderna blir de grymma konsekvenserna av krig, bomber och granater ännu mer tydligt.
Det är väl så vi fungerar – att när det drabbar unga personer och dessutom från miljöer som man är hemma, i såsom skidskyttet, så kryper känslorna och hemskheten ännu lite längre in under skinnet.

Riksidrottsförbundets uppgift i det internationella arbetet är att företräda svensk idrott på internationell nivå och även att stimulera och på olika sätt stödja våra medlemsförbund i deras internationella verksamhet.
Svensk idrott ska, genom en samordning, verka för ett starkt internationellt inflytande – helt i linje med Riksidrottsförbundets och medlemsförbundens agerande så här långt i denna internationella kris- och krigssituation.
Idrotten - en brobyggare
Jag och svensk idrott tror på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare mellan människor. Idrottens självständighet och oberoende är grunden för det.
Det gör mig tung i sinnet att det internationella läget är som det nu är men också stolt att se hur internationella förbund, våra medlemsförbund i svensk idrott, idrottslag och enskilda idrottare både från Sverige och andra länder kliver fram och står upp för fred och för att visa stöd för människorna i Ukraina vars land attackeras.
Idrotten är en urkraft i samhället. Svensk idrott med 3,3 miljoner medlemmar i 71 specialidrottsförbund med i sin tur 210 idrotter i 19 000 idrottsföreningar har precis tagit steget ut ur en pandemi och inlett ett arbete ett steg i taget med att återstarta verksamheten långsiktigt.
När Ukraina attackeras är inte min eller din idrottsträning i fara men för många elitidrottare kan stundande mästerskap eller tävlingar ställas in, skjutas upp eller flyttas och motståndet riskera att inte bli detsamma.
Elitidrottsledare och elitaktiva har då med stor ödmjukhet visat att det åter är beredda att se till andra före sig själva och stå tillbaka för att i stället stå upp för fred och medmänsklighet. Frågor som vi till vardags brottas med i idrottsrörelsen i Sverige ter sig tämligen små vid en utblick över gränserna mot Ukraina.
Att kunna uttrycka sin mening oavsett vad, få pröva sina åsikter fritt och ändå samsas och utvecklas tillsammans är inte självklart och värt att försvara oavsett om det handlar om inom idrottsrörelsen eller i ett land.
Flera idrottssanktioner
Vi har än så länge inte fått besked om eventuella gemensamma idrottssanktioner inom EU. Svensk idrott och Sveriges regeringen påverkar för att så ska bli fallet och jag beklagar att besked dröjer. Kriget påverkar självklart idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara, att ta hänsyn till ett unikt världsläge och samtidigt kunna ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet.
Det vi gemensamt kan göra i väntan på ett EU-besked är att ta hand om varandra och inte anklaga enskilda ryssar eller belarusier för ett krig som många av dem inte vill se.
Låt oss hoppas att lidandet upphör i Ukraina. Låt oss hoppas att idrotten så snart som möjligt kan återgå till att vara en mötesplats för alla idrottare oavsett nation, religion eller politisk åskådning. Till dess – låt oss hjälpas åt tillsammans både nationellt och internationellt.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar