Idrottens styrka bevisas i kristider

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Just nu kan jag inte annat än förfasas över hur civila drabbas av kriget i Ukraina. När nyheten når mig att en 19-årig ukrainsk skidskyttetalang har dött under striderna blir de grymma konsekvenserna av krig, bomber och granater ännu mer tydligt. 

Det är väl så vi fungerar – att när det drabbar unga personer och dessutom från miljöer som man är hemma, i såsom skidskyttet, så kryper känslorna och hemskheten ännu lite längre in under skinnet. 

"Vi stöttar länder i den mån det är möjligt", betonar RF-basen

 

Riksidrottsförbundets uppgift i det internationella arbetet är att företräda svensk idrott på internationell nivå och även att stimulera och på olika sätt stödja våra medlemsförbund i deras internationella verksamhet. 

Svensk idrott ska, genom en samordning, verka för ett starkt internationellt inflytande – helt i linje med Riksidrottsförbundets och medlemsförbundens agerande så här långt i denna internationella kris- och krigssituation. 

Idrotten - en  brobyggare

Jag och svensk idrott tror på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare mellan människor. Idrottens självständighet och oberoende är grunden för det. 

Det gör mig tung i sinnet att det internationella läget är som det nu är men också stolt att se hur internationella förbund, våra medlemsförbund i svensk idrott, idrottslag och enskilda idrottare både från Sverige och andra länder kliver fram och står upp för fred och för att visa stöd för människorna i Ukraina vars land attackeras. 

Idrotten är en urkraft i samhället. Svensk idrott med 3,3 miljoner medlemmar i 71 specialidrottsförbund med i sin tur 210 idrotter i 19 000 idrottsföreningar har precis tagit steget ut ur en pandemi och inlett ett arbete ett steg i taget med att återstarta verksamheten långsiktigt. 

När Ukraina attackeras är inte min eller din idrottsträning i fara men för många elitidrottare kan stundande mästerskap eller tävlingar ställas in, skjutas upp eller flyttas och motståndet riskera att inte bli detsamma. 

Elitidrottsledare och elitaktiva har då med stor ödmjukhet visat att det åter är beredda att se till andra före sig själva och stå tillbaka för att i stället stå upp för fred och medmänsklighet. Frågor som vi till vardags brottas med i idrottsrörelsen i Sverige ter sig tämligen små vid en utblick över gränserna mot Ukraina. 

Att kunna uttrycka sin mening oavsett vad, få pröva sina åsikter fritt och ändå samsas och utvecklas tillsammans är inte självklart och värt att försvara oavsett om det handlar om inom idrottsrörelsen eller i ett land. 

Flera idrottssanktioner 

Vi har än så länge inte fått besked om eventuella gemensamma idrottssanktioner inom EU. Svensk idrott och Sveriges regeringen påverkar för att så ska bli fallet och jag beklagar att besked dröjer. Kriget påverkar självklart idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara, att ta hänsyn till ett unikt världsläge och samtidigt kunna ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet. 

Det vi gemensamt kan göra i väntan på ett EU-besked är att ta hand om varandra och inte anklaga enskilda ryssar eller belarusier för ett krig som många av dem inte vill se. 

Låt oss hoppas att lidandet upphör i Ukraina. Låt oss hoppas att idrotten så snart som möjligt kan återgå till att vara en mötesplats för alla idrottare oavsett nation, religion eller politisk åskådning. Till dess – låt oss hjälpas åt tillsammans både nationellt och internationellt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.