Värna om samarbetet med polisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med fler än tre miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och många miljarder kronor i omsättning så är idrottsrörelsen i många avseenden en spegling av samhället. Så klart det positiva, energivande och underbara. Men vi hittar också samhällets mer ljusskygga sidor även i våra föreningar och däromkring.

Matchfixning växer och den här brottsligheten tar sig in på alla nivåer.

Att hotet mot idrotten genom matchfixning har ökat de senaste decennierna i och med globaliseringen och digitaliseringen av spelmarknaden är välkänt. Idrottsrörelsen, Polisen med flera gör numer omfattande insatser för att vi alla ska känna oss säkra på att tävlingen eller matchen inte är uppgjord. 

Ett stort ansvar

Det handlar om lagstiftning som behöver vara i takt med tiden, spelbolag som bättre än i dag behöver respektera och värna idrottens integritet, kunskap och utbildning för att förebygga tillbud, samt beivrande instanser – både i allmän domstol och inom idrottens regelsystem.

Problem med ordningsstörningar vid evenemang och ibland utanför är någonting som idrottsrörelsen, tillsammans med rättsvårdande myndigheter, har brottats med ännu längre än problemet med matchfixning. 

Våra föreningar tar ett stort ansvar för att skapa trygga, välkomnande och stämningsfulla evenemang. I de allra flesta fall i gott samarbete med Polisen.

 Det handlar även här om rätt lagstiftning och regelverk, förebyggande arbete och stöd från rätt instanser när något händer.

Tyvärr förekommer hot, våld och otillåten påverkan även utanför arenan mot förtroendevalda, anställda, spelare och domare. Det är såklart helt oacceptabelt och ett hot mot den demokratiska strukturen i vår folkrörelse. Utan en demokrati som fungerar kommer rörelsen raseras snabbare än en kontring. 

Många blir tysta

Tyvärr väljer alltför många utsatta att inte berätta. En tror att det är saker man får tåla, andra är rädda och vissa vet inte var de ska vända sig. Här behöver vi inom idrotten och Polisen bli bättre på att visa att vi finns där när det vi försöker förebygga trots allt händer.

För att lyckas i vårt proaktiva och reaktiva arbete finns en bra grundplatta i den överenskommelse som RF har med Polisen sedan flera år. Den följs upp i möten mellan högsta ledningarna, genom nationell samordning med NOA (nationella operativa avdelningen hos Polisen) och Polisens regioner. 

Vi genomför utbildningar och konferenser tillsammans med Polisen. Även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka idrottens terrorberedskap. 

Idrotten har egna säkerhetschefsutbildningar, ett nätverk för säkerhetsansvariga på nationell nivå, vi stödjer varandra i utformande av genomsamma och idrottsspecifika regelverk. Vi har en visselblåsartjänst där man kan vara anonym och samarbete med Brottsofferjouren.

Som ordförande för RF och före detta Rikspolischef vet jag värdet av att ha upparbetade relationer och behovet av en väg in från bägge håll i stora landsomfattande organisationer. Detta är en väsentlig arbetsuppgift för RF i sin roll som paraplyorganisation.

Men likt Sisyfos så kommer vårt arbete mot brottsliga inslag inom idrottsrörelsen aldrig att bli färdigt. Så länge det finns hot, våld och otillåten påverkan i samhället, kommer det att finns hos oss också. Därför måste vi lika enträget som Sisyfos fortsätta rulla stenblocket uppför kullen.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen