Värna om samarbetet med polisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med fler än tre miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och många miljarder kronor i omsättning så är idrottsrörelsen i många avseenden en spegling av samhället. Så klart det positiva, energivande och underbara. Men vi hittar också samhällets mer ljusskygga sidor även i våra föreningar och däromkring.

Matchfixning växer och den här brottsligheten tar sig in på alla nivåer.

Att hotet mot idrotten genom matchfixning har ökat de senaste decennierna i och med globaliseringen och digitaliseringen av spelmarknaden är välkänt. Idrottsrörelsen, Polisen med flera gör numer omfattande insatser för att vi alla ska känna oss säkra på att tävlingen eller matchen inte är uppgjord. 

Ett stort ansvar

Det handlar om lagstiftning som behöver vara i takt med tiden, spelbolag som bättre än i dag behöver respektera och värna idrottens integritet, kunskap och utbildning för att förebygga tillbud, samt beivrande instanser – både i allmän domstol och inom idrottens regelsystem.

Problem med ordningsstörningar vid evenemang och ibland utanför är någonting som idrottsrörelsen, tillsammans med rättsvårdande myndigheter, har brottats med ännu längre än problemet med matchfixning. 

Våra föreningar tar ett stort ansvar för att skapa trygga, välkomnande och stämningsfulla evenemang. I de allra flesta fall i gott samarbete med Polisen.

 Det handlar även här om rätt lagstiftning och regelverk, förebyggande arbete och stöd från rätt instanser när något händer.

Tyvärr förekommer hot, våld och otillåten påverkan även utanför arenan mot förtroendevalda, anställda, spelare och domare. Det är såklart helt oacceptabelt och ett hot mot den demokratiska strukturen i vår folkrörelse. Utan en demokrati som fungerar kommer rörelsen raseras snabbare än en kontring. 

Många blir tysta

Tyvärr väljer alltför många utsatta att inte berätta. En tror att det är saker man får tåla, andra är rädda och vissa vet inte var de ska vända sig. Här behöver vi inom idrotten och Polisen bli bättre på att visa att vi finns där när det vi försöker förebygga trots allt händer.

För att lyckas i vårt proaktiva och reaktiva arbete finns en bra grundplatta i den överenskommelse som RF har med Polisen sedan flera år. Den följs upp i möten mellan högsta ledningarna, genom nationell samordning med NOA (nationella operativa avdelningen hos Polisen) och Polisens regioner. 

Vi genomför utbildningar och konferenser tillsammans med Polisen. Även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka idrottens terrorberedskap. 

Idrotten har egna säkerhetschefsutbildningar, ett nätverk för säkerhetsansvariga på nationell nivå, vi stödjer varandra i utformande av genomsamma och idrottsspecifika regelverk. Vi har en visselblåsartjänst där man kan vara anonym och samarbete med Brottsofferjouren.

Som ordförande för RF och före detta Rikspolischef vet jag värdet av att ha upparbetade relationer och behovet av en väg in från bägge håll i stora landsomfattande organisationer. Detta är en väsentlig arbetsuppgift för RF i sin roll som paraplyorganisation.

Men likt Sisyfos så kommer vårt arbete mot brottsliga inslag inom idrottsrörelsen aldrig att bli färdigt. Så länge det finns hot, våld och otillåten påverkan i samhället, kommer det att finns hos oss också. Därför måste vi lika enträget som Sisyfos fortsätta rulla stenblocket uppför kullen.

Björn Eriksson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.