Värna om samarbetet med polisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med fler än tre miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och många miljarder kronor i omsättning så är idrottsrörelsen i många avseenden en spegling av samhället. Så klart det positiva, energivande och underbara. Men vi hittar också samhällets mer ljusskygga sidor även i våra föreningar och däromkring.

Matchfixning växer och den här brottsligheten tar sig in på alla nivåer.

Att hotet mot idrotten genom matchfixning har ökat de senaste decennierna i och med globaliseringen och digitaliseringen av spelmarknaden är välkänt. Idrottsrörelsen, Polisen med flera gör numer omfattande insatser för att vi alla ska känna oss säkra på att tävlingen eller matchen inte är uppgjord. 

Ett stort ansvar

Det handlar om lagstiftning som behöver vara i takt med tiden, spelbolag som bättre än i dag behöver respektera och värna idrottens integritet, kunskap och utbildning för att förebygga tillbud, samt beivrande instanser – både i allmän domstol och inom idrottens regelsystem.

Problem med ordningsstörningar vid evenemang och ibland utanför är någonting som idrottsrörelsen, tillsammans med rättsvårdande myndigheter, har brottats med ännu längre än problemet med matchfixning. 

Våra föreningar tar ett stort ansvar för att skapa trygga, välkomnande och stämningsfulla evenemang. I de allra flesta fall i gott samarbete med Polisen.

 Det handlar även här om rätt lagstiftning och regelverk, förebyggande arbete och stöd från rätt instanser när något händer.

Tyvärr förekommer hot, våld och otillåten påverkan även utanför arenan mot förtroendevalda, anställda, spelare och domare. Det är såklart helt oacceptabelt och ett hot mot den demokratiska strukturen i vår folkrörelse. Utan en demokrati som fungerar kommer rörelsen raseras snabbare än en kontring. 

Många blir tysta

Tyvärr väljer alltför många utsatta att inte berätta. En tror att det är saker man får tåla, andra är rädda och vissa vet inte var de ska vända sig. Här behöver vi inom idrotten och Polisen bli bättre på att visa att vi finns där när det vi försöker förebygga trots allt händer.

För att lyckas i vårt proaktiva och reaktiva arbete finns en bra grundplatta i den överenskommelse som RF har med Polisen sedan flera år. Den följs upp i möten mellan högsta ledningarna, genom nationell samordning med NOA (nationella operativa avdelningen hos Polisen) och Polisens regioner. 

Vi genomför utbildningar och konferenser tillsammans med Polisen. Även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka idrottens terrorberedskap. 

Idrotten har egna säkerhetschefsutbildningar, ett nätverk för säkerhetsansvariga på nationell nivå, vi stödjer varandra i utformande av genomsamma och idrottsspecifika regelverk. Vi har en visselblåsartjänst där man kan vara anonym och samarbete med Brottsofferjouren.

Som ordförande för RF och före detta Rikspolischef vet jag värdet av att ha upparbetade relationer och behovet av en väg in från bägge håll i stora landsomfattande organisationer. Detta är en väsentlig arbetsuppgift för RF i sin roll som paraplyorganisation.

Men likt Sisyfos så kommer vårt arbete mot brottsliga inslag inom idrottsrörelsen aldrig att bli färdigt. Så länge det finns hot, våld och otillåten påverkan i samhället, kommer det att finns hos oss också. Därför måste vi lika enträget som Sisyfos fortsätta rulla stenblocket uppför kullen.

Björn Eriksson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.