Värna om samarbetet med polisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med fler än tre miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och många miljarder kronor i omsättning så är idrottsrörelsen i många avseenden en spegling av samhället. Så klart det positiva, energivande och underbara. Men vi hittar också samhällets mer ljusskygga sidor även i våra föreningar och däromkring.

Matchfixning växer och den här brottsligheten tar sig in på alla nivåer.

Att hotet mot idrotten genom matchfixning har ökat de senaste decennierna i och med globaliseringen och digitaliseringen av spelmarknaden är välkänt. Idrottsrörelsen, Polisen med flera gör numer omfattande insatser för att vi alla ska känna oss säkra på att tävlingen eller matchen inte är uppgjord. 

Ett stort ansvar

Det handlar om lagstiftning som behöver vara i takt med tiden, spelbolag som bättre än i dag behöver respektera och värna idrottens integritet, kunskap och utbildning för att förebygga tillbud, samt beivrande instanser – både i allmän domstol och inom idrottens regelsystem.

Problem med ordningsstörningar vid evenemang och ibland utanför är någonting som idrottsrörelsen, tillsammans med rättsvårdande myndigheter, har brottats med ännu längre än problemet med matchfixning. 

Våra föreningar tar ett stort ansvar för att skapa trygga, välkomnande och stämningsfulla evenemang. I de allra flesta fall i gott samarbete med Polisen.

 Det handlar även här om rätt lagstiftning och regelverk, förebyggande arbete och stöd från rätt instanser när något händer.

Tyvärr förekommer hot, våld och otillåten påverkan även utanför arenan mot förtroendevalda, anställda, spelare och domare. Det är såklart helt oacceptabelt och ett hot mot den demokratiska strukturen i vår folkrörelse. Utan en demokrati som fungerar kommer rörelsen raseras snabbare än en kontring. 

Många blir tysta

Tyvärr väljer alltför många utsatta att inte berätta. En tror att det är saker man får tåla, andra är rädda och vissa vet inte var de ska vända sig. Här behöver vi inom idrotten och Polisen bli bättre på att visa att vi finns där när det vi försöker förebygga trots allt händer.

För att lyckas i vårt proaktiva och reaktiva arbete finns en bra grundplatta i den överenskommelse som RF har med Polisen sedan flera år. Den följs upp i möten mellan högsta ledningarna, genom nationell samordning med NOA (nationella operativa avdelningen hos Polisen) och Polisens regioner. 

Vi genomför utbildningar och konferenser tillsammans med Polisen. Även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka idrottens terrorberedskap. 

Idrotten har egna säkerhetschefsutbildningar, ett nätverk för säkerhetsansvariga på nationell nivå, vi stödjer varandra i utformande av genomsamma och idrottsspecifika regelverk. Vi har en visselblåsartjänst där man kan vara anonym och samarbete med Brottsofferjouren.

Som ordförande för RF och före detta Rikspolischef vet jag värdet av att ha upparbetade relationer och behovet av en väg in från bägge håll i stora landsomfattande organisationer. Detta är en väsentlig arbetsuppgift för RF i sin roll som paraplyorganisation.

Men likt Sisyfos så kommer vårt arbete mot brottsliga inslag inom idrottsrörelsen aldrig att bli färdigt. Så länge det finns hot, våld och otillåten påverkan i samhället, kommer det att finns hos oss också. Därför måste vi lika enträget som Sisyfos fortsätta rulla stenblocket uppför kullen.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.