Värna om samarbetet med polisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med fler än tre miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och många miljarder kronor i omsättning så är idrottsrörelsen i många avseenden en spegling av samhället. Så klart det positiva, energivande och underbara. Men vi hittar också samhällets mer ljusskygga sidor även i våra föreningar och däromkring.

Matchfixning växer och den här brottsligheten tar sig in på alla nivåer.

Att hotet mot idrotten genom matchfixning har ökat de senaste decennierna i och med globaliseringen och digitaliseringen av spelmarknaden är välkänt. Idrottsrörelsen, Polisen med flera gör numer omfattande insatser för att vi alla ska känna oss säkra på att tävlingen eller matchen inte är uppgjord. 

Ett stort ansvar

Det handlar om lagstiftning som behöver vara i takt med tiden, spelbolag som bättre än i dag behöver respektera och värna idrottens integritet, kunskap och utbildning för att förebygga tillbud, samt beivrande instanser – både i allmän domstol och inom idrottens regelsystem.

Problem med ordningsstörningar vid evenemang och ibland utanför är någonting som idrottsrörelsen, tillsammans med rättsvårdande myndigheter, har brottats med ännu längre än problemet med matchfixning. 

Våra föreningar tar ett stort ansvar för att skapa trygga, välkomnande och stämningsfulla evenemang. I de allra flesta fall i gott samarbete med Polisen.

 Det handlar även här om rätt lagstiftning och regelverk, förebyggande arbete och stöd från rätt instanser när något händer.

Tyvärr förekommer hot, våld och otillåten påverkan även utanför arenan mot förtroendevalda, anställda, spelare och domare. Det är såklart helt oacceptabelt och ett hot mot den demokratiska strukturen i vår folkrörelse. Utan en demokrati som fungerar kommer rörelsen raseras snabbare än en kontring. 

Många blir tysta

Tyvärr väljer alltför många utsatta att inte berätta. En tror att det är saker man får tåla, andra är rädda och vissa vet inte var de ska vända sig. Här behöver vi inom idrotten och Polisen bli bättre på att visa att vi finns där när det vi försöker förebygga trots allt händer.

För att lyckas i vårt proaktiva och reaktiva arbete finns en bra grundplatta i den överenskommelse som RF har med Polisen sedan flera år. Den följs upp i möten mellan högsta ledningarna, genom nationell samordning med NOA (nationella operativa avdelningen hos Polisen) och Polisens regioner. 

Vi genomför utbildningar och konferenser tillsammans med Polisen. Även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att stärka idrottens terrorberedskap. 

Idrotten har egna säkerhetschefsutbildningar, ett nätverk för säkerhetsansvariga på nationell nivå, vi stödjer varandra i utformande av genomsamma och idrottsspecifika regelverk. Vi har en visselblåsartjänst där man kan vara anonym och samarbete med Brottsofferjouren.

Som ordförande för RF och före detta Rikspolischef vet jag värdet av att ha upparbetade relationer och behovet av en väg in från bägge håll i stora landsomfattande organisationer. Detta är en väsentlig arbetsuppgift för RF i sin roll som paraplyorganisation.

Men likt Sisyfos så kommer vårt arbete mot brottsliga inslag inom idrottsrörelsen aldrig att bli färdigt. Så länge det finns hot, våld och otillåten påverkan i samhället, kommer det att finns hos oss också. Därför måste vi lika enträget som Sisyfos fortsätta rulla stenblocket uppför kullen.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.