Engagemanget är idrottens livsnerv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar organiserade i 71 medlemsförbund, över 220 olika idrotter i drygt 19 000 idrottsföreningar. Verksamheten görs möjlig tack vare alla cirka 800 000 ledare, tränare och förtroendevalda som de allra flesta är engagerade i ideellt för att de brinner för idrott och för att medmänniskor ska må bra, ha roligt och ges möjlighet att delta utifrån sin ambitionsnivå.

I kris och när behovet av samhällsinsatser är stort är det vanligt att idrottsledare – tillsammans med ideellt engagerade i övriga civilsamhällesorganisationer - över hela landet är bland de som är snabba att engagera sig och gör ännu mer för att bistå sina medmänniskor, oavsett ålder, kön, religion eller nationalitet. 

Berättelser från pojkar, flickor, kvinnor och män som fått en tillhörighet i idrotten och lärt sig språket bland nya vänner med samma intressen var inte minst under 2015 och framåt återkommande, när Sverige välkomnade många nya till vårt land. 

Samarbetar och fajtas

Glada, energifyllda och svettiga tjejer och killar som skrattar, springer, hoppar, samarbetar och fajtas. De är där och då helt fokuserade på sin idrottsprestation. Världen utanför är utestängd för en stund, oron som bortglömd. 

Sverige behöver unga människor som växer upp till starka, självständiga, toleranta, medkännande samhällsmedborgare. Tjejer och killar som är och känner sig fria och kompetenta att fatta egna beslut att forma sina liv. Unga människor som möts över gränser - geografiska, sociala och kulturella. 

Och det behövs ideella krafter som orkar hålla i och hålla ut. Jag är stolt över allt det som skett runt om i idrottsföreningarna från norr till söder.

Idrottsrörelsen har prövats hårt under åren med restriktioner på grund av pandemin samtidigt som vi redan innan var mitt i ett omfattande förändringsarbete, Strategi 2025.

Ett program som ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet och där arbetet är fördelat i fem olika utvecklingsområden; en ny syn på träning och tävling, den moderna föreningen engagerar, inkluderande idrott för alla, jämställdhet för en framgångsrik idrott och ett stärkt ledarskap. 

Att förändra en så stor och livfull folkrörelse som idrotten tar tid. Jag är inte orolig. Jag ser hur steg tas, hur kunskap sprids och hur utbildning skapar möten, diskussioner och förflyttar tankar och hur sanningar som troddes självklara plötsligt ifrågasätts och nya mål och vägar skapas med stöd av forskning och engagemang. 

Men det jag däremot känner en oro över är när företag, organisationer eller företrädare och ledare, även inom idrottsrörelsen, anser att idrotten borde styras mer av staten eller å andra sidan anser att idrotten borde privatiseras. 

Vi får inte glömma var vi står och var vi kommer ifrån. Det är folkrörelsen som är vår särart och vår styrka. 

Särarten och styrkan

Folkrörelsen idrott är en demokratiskola och en mötesplats över gränser som behövs lika mycket idag som när rörelsen en gång växte fram i slutet av 1800-talet. 

Idrottsrörelsen består av frivilliga och demokratiskt uppbyggda föreningar och förbund där människor organiserar sig för att de har ett gemensamt intresse, ett gemensamt mål. Det är engagemanget som driver utveckling och verksamhet. 

Vad händer med engagemanget om staten styr? Vad händer med engagemanget om förening skulle förvandlas till företag? 

När idrottsrörelsen tillsammans röstade för förändring i form av strategi 2025 satte vi gemensamma mål. Bilden av att fler ska vilja idrotta i förening hela livet ger energi och både utmanar och utvecklar oss inom idrotten. 

Strategiarbetet skapar engagemang och vi behöver klara av att hålla blicken mot horisonten och ibland till och med se nyttan för någon av våra kompisar före oss själva. Vi måste hålla ihop och stötta varandra.

Det är då vi kan fortsätta vara den folkrörelse som bidrar med samhällsnytta och vinner medaljer. Under pandemin samlades idrottsrörelsen och hjälptes åt. 

Vi var en tydlig och stark rörelse som alla ville både samhällets och våra medlemmars bästa. Vi lever fortfarande med revorna – vissa förbund och föreningar har det tuffare än andra. I en tid av polarisering och ökande ohälsa skapar osäkerheten för framtiden en oro bland många. 

Tempot i vårt mediala och digitala tidevarv gör att debatter om våra samhällsutmaningar alltför ofta handlar om reaktiva och repressiva åtgärder. 

Det handlar om hårdare straff för brott, fler poliser i utsatta områden och mer mediciner mot sjukdomar och ohälsa. Ibland har beslutsfattarna svårt att förstå och acceptera att förebyggande åtgärder är billigare och effektivare men också tar tid. 

minskar hälsoklyftorna

Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa.

Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. Till det ska läggas minskade kostnader för ohälsa, brottslighet och så vidare. Men också det som kanske är allra svårast att mäta– idrotten som ett samhällskitt. 

Min övertygelse är att det är just mervärdet, de förebyggande effekterna och samhällsnyttan som idrotten ger som skulle gå förlorade om det ideella engagemanget stryps av antingen ökad statlig styrning eller privatisering. 

På samma sätt riskerar kraften i rörelsen att avta om vi själva inte lyckas hålla ihop rörelsen. Vi ska inte tycka lika, inte göra lika. 

Men vi måste tro på rörelsen, på demokratin och gemensamt ha respekt för beslut, riktning och för varandra. Då gör vi Sverige starkare.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.