Det blev idrottspolitiska smällkarameller

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Året lider mot sitt slut och som traditionen börjar det bli dags att summera 2022, ett år som innehållit mycket, både idrottsligt och politiskt. Sveriges medaljmässigt bästa vinter-OS genom tiderna, världsrekord i stavhopp, europamästare i handboll – listan kan göras lång. Men jag väljer nu att fokusera på den politiska dimensionen. 

En väsentlig fråga för politikerna är att göra det möjligt att förbättra planer och hallar runt om i Sverige. Många anläggningar är antingen slitna eller gamla. Som här exempelvis

Än finns det tid för politiska smällkarameller men om jag ändå ger mig på en kort tillbakablick så präglades en stor del av det idrottspolitiska året av valrörelsen. En valrörelse där idrottsfrågorna fick ovanligt mycket utrymme både nationellt och på kommunal nivå. Runt om i Sverige lyftes idrottens förutsättningar, plats för idrott och idrottens kraft att med bra idrott skapa gemenskap och motverka segregation. 

Minns flera vallöften

Vallöften gjordes av partier av olika färg när valdagen närmade sig, bland annat lovade Moderaterna 250 miljoner till idrotten för att arbeta i utsatta områden och främja integration. Ett löfte som bara delvis införlivades när de 250 miljonerna blev till 100 miljoner efter att regeringsskiftet var klart och budgetpropositionen presenterades. 

I regeringens budget aviserades också en satsning på idrott för äldre och på fritidskort för barn och unga. Det är välkommet och viktigt att regeringen ser den kraft som idrottsrörelsen kan vara i den gemensamma ansträngningen att möta olika samhällsutmaningar. Det återstår dock att se hur satsningen på fritidskort kommer att utformas. 

Tidöavtalet väckte en hel del huvudbry när det blev offentligt och även om den satsning på att stärka högstaligorna i fotboll och hockey som nämns inte har presenterats närmare är jag glad att regeringsföreträdare som Jakob Forssmed i olika sammanhang har tonat ned skrivningen och öppnat för en bredare ansats till elitidrott. En satsning på elitidrott är efterlängtad men den bör gå i linje med idrottsrörelsens gemensamma satsning elitidrott 2030. 

Största utmaningarna

Det är välkommet med satsningar på idrotten, men det återstår också stora utmaningar för idrottsrörelsen. Plats för idrott är en ständigt en aktuell fråga som saknas i de nuvarandesatsningarna. Här finns flera idéer på vägar framåt, exempelvis att införa en statlig anläggningsfond och tillsätta regionala samordnare som kan se till att gå från ord till handling. Här krävs politiska initiativ på nationell nivå. 

Pandemins konsekvenser är fortsatt närvarande i vår rörelse, hos vissa idrotter mer än hos andra. Helt klart är att det något som vi kommer att behöva arbeta hårt med och att det arbetet tar tid. Det behöver också politiken förstå, att pandemin kan tyckas avlägsen men revorna den skapade kämpar idrotten fortfarande med. Ett långsiktigt politiskt åtagande att bistå med resurser skulle underlätta det arbete som pågår och kommer att pågå lång tid framöver. 

En rykande aktuell fråga dessa dagar är den om el. I början av diskussionerna började kring olika kompensationsmodeller nämndes inte idrottsföreningar. Det är positivt att föreningslivet nu är inkluderat i stödet men efter pandemin är marginalerna i många föreningar små. Att behöva vänta till februari, eller i värsta fall ännu längre, kan vara förödande för en del föreningar. Här är min starka uppmaning till regeringen att skynda på hanteringen så att vi även 2023 har ett livskraftigt föreningsliv. 

Om jag inför de stundande helger bara fick önska mig en till idrottspolitisk smällkaramell så skulle jag ändå önska mig tre. På kort sikt – lös frågan om elen. På lång sikt – hörsamma vårt behov av plats för idrott, den är helt avgörande för idrottens framtida utveckling. Och sist men inte minst, skjut till resurser till elitidrotten. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.