Det blev idrottspolitiska smällkarameller

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Året lider mot sitt slut och som traditionen börjar det bli dags att summera 2022, ett år som innehållit mycket, både idrottsligt och politiskt. Sveriges medaljmässigt bästa vinter-OS genom tiderna, världsrekord i stavhopp, europamästare i handboll – listan kan göras lång. Men jag väljer nu att fokusera på den politiska dimensionen. 

En väsentlig fråga för politikerna är att göra det möjligt att förbättra planer och hallar runt om i Sverige. Många anläggningar är antingen slitna eller gamla. Som här exempelvis

Än finns det tid för politiska smällkarameller men om jag ändå ger mig på en kort tillbakablick så präglades en stor del av det idrottspolitiska året av valrörelsen. En valrörelse där idrottsfrågorna fick ovanligt mycket utrymme både nationellt och på kommunal nivå. Runt om i Sverige lyftes idrottens förutsättningar, plats för idrott och idrottens kraft att med bra idrott skapa gemenskap och motverka segregation. 

Minns flera vallöften

Vallöften gjordes av partier av olika färg när valdagen närmade sig, bland annat lovade Moderaterna 250 miljoner till idrotten för att arbeta i utsatta områden och främja integration. Ett löfte som bara delvis införlivades när de 250 miljonerna blev till 100 miljoner efter att regeringsskiftet var klart och budgetpropositionen presenterades. 

I regeringens budget aviserades också en satsning på idrott för äldre och på fritidskort för barn och unga. Det är välkommet och viktigt att regeringen ser den kraft som idrottsrörelsen kan vara i den gemensamma ansträngningen att möta olika samhällsutmaningar. Det återstår dock att se hur satsningen på fritidskort kommer att utformas. 

Tidöavtalet väckte en hel del huvudbry när det blev offentligt och även om den satsning på att stärka högstaligorna i fotboll och hockey som nämns inte har presenterats närmare är jag glad att regeringsföreträdare som Jakob Forssmed i olika sammanhang har tonat ned skrivningen och öppnat för en bredare ansats till elitidrott. En satsning på elitidrott är efterlängtad men den bör gå i linje med idrottsrörelsens gemensamma satsning elitidrott 2030. 

Största utmaningarna

Det är välkommet med satsningar på idrotten, men det återstår också stora utmaningar för idrottsrörelsen. Plats för idrott är en ständigt en aktuell fråga som saknas i de nuvarandesatsningarna. Här finns flera idéer på vägar framåt, exempelvis att införa en statlig anläggningsfond och tillsätta regionala samordnare som kan se till att gå från ord till handling. Här krävs politiska initiativ på nationell nivå. 

Pandemins konsekvenser är fortsatt närvarande i vår rörelse, hos vissa idrotter mer än hos andra. Helt klart är att det något som vi kommer att behöva arbeta hårt med och att det arbetet tar tid. Det behöver också politiken förstå, att pandemin kan tyckas avlägsen men revorna den skapade kämpar idrotten fortfarande med. Ett långsiktigt politiskt åtagande att bistå med resurser skulle underlätta det arbete som pågår och kommer att pågå lång tid framöver. 

En rykande aktuell fråga dessa dagar är den om el. I början av diskussionerna började kring olika kompensationsmodeller nämndes inte idrottsföreningar. Det är positivt att föreningslivet nu är inkluderat i stödet men efter pandemin är marginalerna i många föreningar små. Att behöva vänta till februari, eller i värsta fall ännu längre, kan vara förödande för en del föreningar. Här är min starka uppmaning till regeringen att skynda på hanteringen så att vi även 2023 har ett livskraftigt föreningsliv. 

Om jag inför de stundande helger bara fick önska mig en till idrottspolitisk smällkaramell så skulle jag ändå önska mig tre. På kort sikt – lös frågan om elen. På lång sikt – hörsamma vårt behov av plats för idrott, den är helt avgörande för idrottens framtida utveckling. Och sist men inte minst, skjut till resurser till elitidrotten. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.