Vi ansvariga står vid ett vägskäl

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De senaste åren har idrottsrörelsen utsatts för prövningar. Vem hade kunnat tänka sig en pandemi och den påverkan den utsatte oss för? Därefter en omvärld med oro och krig i vårt närområde. Nu en kommande vinter med höga elpriser där många idrottsföreningar känner press för vad det kommer kosta och vad det kan medföra i form av minskade antal aktiviteter eller i värsta fall nedstängning. 

Då finns det all anledning till att höja blicken och försöka se in i framtiden. Jag minns när vi gemensamt fattade beslut om Strategi 2025. Vi närmar oss slutfasen där vi ska ge allt i riktning mot målen. Men det är klart att det är tufft efter en pandemi som orsakat revor. 

Från bredd tilll elit

Samtidigt finns också en känsla av att det är än viktigare att vi når barn, unga och vuxna och får dem med i vår gemenskap. Att de hittar tillbaka eller att de hittar till oss för första gången. Och att de som finns i verksamheten får fortsätta utvecklas. Allt ifrån bredd till yttersta elit.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att hitta lösningar som tar idrottsrörelsen framåt som den stora samhällsaktör vi är. Vi vet att idrotten har ett viktigt egenvärde. Föreningsidrotten ger den gemenskap som är så viktig. Glädjen som idrotten ger, vill vi dela med fler. 

Den nya regeringen har aviserat ytterligare stöd till idrottsrörelsen. Det är fritidskort för barn, fortsatt stöd för idrott för äldre samt en satsning på utsatta områden. Viktiga delar för att vi ska nå våra mål i Strategi 2025. 

Det livslånga idrottandet och att finnas starkare där vi inte når ut fullt idag. Jag ser dock att återstartsstödet har gett oss möjlighet att kraftsamla efter pandemin men att det kommer ta tid och vi jobbar för att få använda stödet även under 2024, men sedan är det slut. 

300 beslutsfattare vid Riksidrottsforum

Till helgen samlas ett 300-tal beslutsfattare inom idrottsrörelsen från 71 förbund till Riksidrottsforum. Vi har viktiga frågor att diskutera. RF kommer i framtiden att behöva fokusera på kärnan i vårt uppdrag, på sådant som inte var och en av de 71 specialidrottsförbunden har möjlighet att göra själva. Fokus behöver ligga på fördelning av bidrag, politiskt påverkansarbete, samordning av SF och distrikt och juridiskt stöd i den form som många kan dra nytta av. Då behöver vi också stöd från regering, regioner och kommuner. 

Det handlar om långsiktigt stabilt stöd, plats för idrott, ytterligare resurser till elitidrotten, fortsatt stöd för återstart samt vikten av att fortsatt låta idrottsrörelsen vara självständig. På Riksidrottsmötet 2021 fattade medlemmarna beslut om ett reviderat uppdrag för RF och SISU. Ett uppdrag som tydliggör att RF ska svara för de frågor som ger mest nytta för hela idrottsrörelsen och att SF driver sin egen utveckling. 

RF-stämman beslutade också om att SF ska få ett permanent ökat stöd på 100 miljoner kronor i en stegvis upptrappning fram till 2025. RF är utifrån det beslutet mitt i en omfattande omställningsprocess. SF-stödet ökade 30 miljoner kronor i fjol och kommer att stärkas med ytterligare 30 miljoner kronor 2023. Nu planerar vi för 2024 och 2025. 

För att klara uppdraget har vi effektiviserat och rationaliserat verksamheten och minskat antal medarbetare på RF:s kansli vilket i sig är en utmaning för att kunna ge bästa möjliga stöd.

inte för egoistiska

Vi är vid ett vägskäl. Vi kan ibland få en tendens i vår rörelse att för mycket tänka på vad som är bra för mitt SF eller IF snarare än vad som är bra för den samlade idrottsrörelsen. Det kan röra spänningar mellan de stora förbunden med mera muskler till de ekonomiskt svagare förbunden med sämre ekonomiska förutsättningar. Det kan vara förbund som ska söka hantera sina kommersiella utmaningar till de som jobbar på en mer ideellt betingad bas. Jag kan ibland känna att vi ägnar för mycket kraft åt juridiska nötter snarare än åt själva idrotten nere på gräsrotsnivån.

Så vart är idrottsrörelsen på väg? Vi utgår idag från en mer komplex verklighet. Jag ser fram emot diskussioner på Riksidrottsforum där långsiktiga strategiska frågor kommer vara viktiga. Men vi har idag ett mer diversifierat samhälle, ännu större samhällsklyftor och svagare ekonomi i kommunerna som ger störst stöd till idrotten. Vi får rapporter om ökad kriminalitet längre ned i åldrarna, barnfattigdom och en klimatpåverkan som måste stoppas. 

Tillsammans fungerar det

Vilka områden blir viktigast för oss att gemensamt fokusera på utifrån den verkligheten? Inför 2025 kommer vi tillsammans genomföra ett nytt strategiarbete. Vi kommer att se över vår vision, värdegrund, målen och strategin. 

Vi behöver ompröva för att idrottsrörelsen ska kunna stå stark även i framtiden. Det är som sagt många faktorer i vår omvärld som påverkar oss, men vårt eget agerande och vår förmåga att samtala och samverka kommer att göra skillnad. 

Tillsammans kan vi bidra till ett starkare Sverige. Det blir ett viktigt fokus för helgens Riksidrottsforum.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.