Vi ansvariga står vid ett vägskäl

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De senaste åren har idrottsrörelsen utsatts för prövningar. Vem hade kunnat tänka sig en pandemi och den påverkan den utsatte oss för? Därefter en omvärld med oro och krig i vårt närområde. Nu en kommande vinter med höga elpriser där många idrottsföreningar känner press för vad det kommer kosta och vad det kan medföra i form av minskade antal aktiviteter eller i värsta fall nedstängning. 

Då finns det all anledning till att höja blicken och försöka se in i framtiden. Jag minns när vi gemensamt fattade beslut om Strategi 2025. Vi närmar oss slutfasen där vi ska ge allt i riktning mot målen. Men det är klart att det är tufft efter en pandemi som orsakat revor. 

Från bredd tilll elit

Samtidigt finns också en känsla av att det är än viktigare att vi når barn, unga och vuxna och får dem med i vår gemenskap. Att de hittar tillbaka eller att de hittar till oss för första gången. Och att de som finns i verksamheten får fortsätta utvecklas. Allt ifrån bredd till yttersta elit.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att hitta lösningar som tar idrottsrörelsen framåt som den stora samhällsaktör vi är. Vi vet att idrotten har ett viktigt egenvärde. Föreningsidrotten ger den gemenskap som är så viktig. Glädjen som idrotten ger, vill vi dela med fler. 

Den nya regeringen har aviserat ytterligare stöd till idrottsrörelsen. Det är fritidskort för barn, fortsatt stöd för idrott för äldre samt en satsning på utsatta områden. Viktiga delar för att vi ska nå våra mål i Strategi 2025. 

Det livslånga idrottandet och att finnas starkare där vi inte når ut fullt idag. Jag ser dock att återstartsstödet har gett oss möjlighet att kraftsamla efter pandemin men att det kommer ta tid och vi jobbar för att få använda stödet även under 2024, men sedan är det slut. 

300 beslutsfattare vid Riksidrottsforum

Till helgen samlas ett 300-tal beslutsfattare inom idrottsrörelsen från 71 förbund till Riksidrottsforum. Vi har viktiga frågor att diskutera. RF kommer i framtiden att behöva fokusera på kärnan i vårt uppdrag, på sådant som inte var och en av de 71 specialidrottsförbunden har möjlighet att göra själva. Fokus behöver ligga på fördelning av bidrag, politiskt påverkansarbete, samordning av SF och distrikt och juridiskt stöd i den form som många kan dra nytta av. Då behöver vi också stöd från regering, regioner och kommuner. 

Det handlar om långsiktigt stabilt stöd, plats för idrott, ytterligare resurser till elitidrotten, fortsatt stöd för återstart samt vikten av att fortsatt låta idrottsrörelsen vara självständig. På Riksidrottsmötet 2021 fattade medlemmarna beslut om ett reviderat uppdrag för RF och SISU. Ett uppdrag som tydliggör att RF ska svara för de frågor som ger mest nytta för hela idrottsrörelsen och att SF driver sin egen utveckling. 

RF-stämman beslutade också om att SF ska få ett permanent ökat stöd på 100 miljoner kronor i en stegvis upptrappning fram till 2025. RF är utifrån det beslutet mitt i en omfattande omställningsprocess. SF-stödet ökade 30 miljoner kronor i fjol och kommer att stärkas med ytterligare 30 miljoner kronor 2023. Nu planerar vi för 2024 och 2025. 

För att klara uppdraget har vi effektiviserat och rationaliserat verksamheten och minskat antal medarbetare på RF:s kansli vilket i sig är en utmaning för att kunna ge bästa möjliga stöd.

inte för egoistiska

Vi är vid ett vägskäl. Vi kan ibland få en tendens i vår rörelse att för mycket tänka på vad som är bra för mitt SF eller IF snarare än vad som är bra för den samlade idrottsrörelsen. Det kan röra spänningar mellan de stora förbunden med mera muskler till de ekonomiskt svagare förbunden med sämre ekonomiska förutsättningar. Det kan vara förbund som ska söka hantera sina kommersiella utmaningar till de som jobbar på en mer ideellt betingad bas. Jag kan ibland känna att vi ägnar för mycket kraft åt juridiska nötter snarare än åt själva idrotten nere på gräsrotsnivån.

Så vart är idrottsrörelsen på väg? Vi utgår idag från en mer komplex verklighet. Jag ser fram emot diskussioner på Riksidrottsforum där långsiktiga strategiska frågor kommer vara viktiga. Men vi har idag ett mer diversifierat samhälle, ännu större samhällsklyftor och svagare ekonomi i kommunerna som ger störst stöd till idrotten. Vi får rapporter om ökad kriminalitet längre ned i åldrarna, barnfattigdom och en klimatpåverkan som måste stoppas. 

Tillsammans fungerar det

Vilka områden blir viktigast för oss att gemensamt fokusera på utifrån den verkligheten? Inför 2025 kommer vi tillsammans genomföra ett nytt strategiarbete. Vi kommer att se över vår vision, värdegrund, målen och strategin. 

Vi behöver ompröva för att idrottsrörelsen ska kunna stå stark även i framtiden. Det är som sagt många faktorer i vår omvärld som påverkar oss, men vårt eget agerande och vår förmåga att samtala och samverka kommer att göra skillnad. 

Tillsammans kan vi bidra till ett starkare Sverige. Det blir ett viktigt fokus för helgens Riksidrottsforum.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen