Vi ansvariga står vid ett vägskäl

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De senaste åren har idrottsrörelsen utsatts för prövningar. Vem hade kunnat tänka sig en pandemi och den påverkan den utsatte oss för? Därefter en omvärld med oro och krig i vårt närområde. Nu en kommande vinter med höga elpriser där många idrottsföreningar känner press för vad det kommer kosta och vad det kan medföra i form av minskade antal aktiviteter eller i värsta fall nedstängning. 

Då finns det all anledning till att höja blicken och försöka se in i framtiden. Jag minns när vi gemensamt fattade beslut om Strategi 2025. Vi närmar oss slutfasen där vi ska ge allt i riktning mot målen. Men det är klart att det är tufft efter en pandemi som orsakat revor. 

Från bredd tilll elit

Samtidigt finns också en känsla av att det är än viktigare att vi når barn, unga och vuxna och får dem med i vår gemenskap. Att de hittar tillbaka eller att de hittar till oss för första gången. Och att de som finns i verksamheten får fortsätta utvecklas. Allt ifrån bredd till yttersta elit.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att hitta lösningar som tar idrottsrörelsen framåt som den stora samhällsaktör vi är. Vi vet att idrotten har ett viktigt egenvärde. Föreningsidrotten ger den gemenskap som är så viktig. Glädjen som idrotten ger, vill vi dela med fler. 

Den nya regeringen har aviserat ytterligare stöd till idrottsrörelsen. Det är fritidskort för barn, fortsatt stöd för idrott för äldre samt en satsning på utsatta områden. Viktiga delar för att vi ska nå våra mål i Strategi 2025. 

Det livslånga idrottandet och att finnas starkare där vi inte når ut fullt idag. Jag ser dock att återstartsstödet har gett oss möjlighet att kraftsamla efter pandemin men att det kommer ta tid och vi jobbar för att få använda stödet även under 2024, men sedan är det slut. 

300 beslutsfattare vid Riksidrottsforum

Till helgen samlas ett 300-tal beslutsfattare inom idrottsrörelsen från 71 förbund till Riksidrottsforum. Vi har viktiga frågor att diskutera. RF kommer i framtiden att behöva fokusera på kärnan i vårt uppdrag, på sådant som inte var och en av de 71 specialidrottsförbunden har möjlighet att göra själva. Fokus behöver ligga på fördelning av bidrag, politiskt påverkansarbete, samordning av SF och distrikt och juridiskt stöd i den form som många kan dra nytta av. Då behöver vi också stöd från regering, regioner och kommuner. 

Det handlar om långsiktigt stabilt stöd, plats för idrott, ytterligare resurser till elitidrotten, fortsatt stöd för återstart samt vikten av att fortsatt låta idrottsrörelsen vara självständig. På Riksidrottsmötet 2021 fattade medlemmarna beslut om ett reviderat uppdrag för RF och SISU. Ett uppdrag som tydliggör att RF ska svara för de frågor som ger mest nytta för hela idrottsrörelsen och att SF driver sin egen utveckling. 

RF-stämman beslutade också om att SF ska få ett permanent ökat stöd på 100 miljoner kronor i en stegvis upptrappning fram till 2025. RF är utifrån det beslutet mitt i en omfattande omställningsprocess. SF-stödet ökade 30 miljoner kronor i fjol och kommer att stärkas med ytterligare 30 miljoner kronor 2023. Nu planerar vi för 2024 och 2025. 

För att klara uppdraget har vi effektiviserat och rationaliserat verksamheten och minskat antal medarbetare på RF:s kansli vilket i sig är en utmaning för att kunna ge bästa möjliga stöd.

inte för egoistiska

Vi är vid ett vägskäl. Vi kan ibland få en tendens i vår rörelse att för mycket tänka på vad som är bra för mitt SF eller IF snarare än vad som är bra för den samlade idrottsrörelsen. Det kan röra spänningar mellan de stora förbunden med mera muskler till de ekonomiskt svagare förbunden med sämre ekonomiska förutsättningar. Det kan vara förbund som ska söka hantera sina kommersiella utmaningar till de som jobbar på en mer ideellt betingad bas. Jag kan ibland känna att vi ägnar för mycket kraft åt juridiska nötter snarare än åt själva idrotten nere på gräsrotsnivån.

Så vart är idrottsrörelsen på väg? Vi utgår idag från en mer komplex verklighet. Jag ser fram emot diskussioner på Riksidrottsforum där långsiktiga strategiska frågor kommer vara viktiga. Men vi har idag ett mer diversifierat samhälle, ännu större samhällsklyftor och svagare ekonomi i kommunerna som ger störst stöd till idrotten. Vi får rapporter om ökad kriminalitet längre ned i åldrarna, barnfattigdom och en klimatpåverkan som måste stoppas. 

Tillsammans fungerar det

Vilka områden blir viktigast för oss att gemensamt fokusera på utifrån den verkligheten? Inför 2025 kommer vi tillsammans genomföra ett nytt strategiarbete. Vi kommer att se över vår vision, värdegrund, målen och strategin. 

Vi behöver ompröva för att idrottsrörelsen ska kunna stå stark även i framtiden. Det är som sagt många faktorer i vår omvärld som påverkar oss, men vårt eget agerande och vår förmåga att samtala och samverka kommer att göra skillnad. 

Tillsammans kan vi bidra till ett starkare Sverige. Det blir ett viktigt fokus för helgens Riksidrottsforum.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.