Ett paradigmskifte för idrottsrörelsen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under helgen samlades ombud från hela den svenska idrottsrörelsen för att besluta om framtiden för idrotten i Sverige. Tillsammans diskuterades och fattades beslut i sann demokratisk ordning om nya principer för bidragsfördelning, ny syn på medlemskap och rätt till stöd och de sista pusselbitarna för en trygg idrott.

Idrottsrörelsen förändras och tar en inriktningen mot annorlunda former, enligt en ny taktik.

Jönköpingsmötet visar verkligen på den enorma kraft idrotten har och genom förbättringar, medskick, vändande och vridande har vi fått bra och viktiga beslut på plats. Nu får vi återvända till vardagen och tillsammans se till att beslut, visioner och strategier blir verklighet.

Många lyfte vårt viktiga arbete med strategi 2025 i talarstolen. Förändring krävs för att vi ska nå de mål som idrottsrörelsen gemensamt har satt upp. Vi gör nu om formerna för de 2 miljarder som staten stödjer idrotten med årligen. 

Fördelar med ökad samverkan

Fördelningen av medel ska tydligare kopplas till de gemensamma långsiktiga målen. Varje förbund äger sin idrott, men vi ser fördelar med ökad samverkan. Resultatet ska bli mer tid för idrott, fokus på idrottsrörelsens mål och mer framåtblickande för fler aktiva i rörelsen. 

Vi vill att stödet stimulerar så vi når ännu fler i alla åldrar, att fler ungdomar idrottar längre, och att arbetet mot en jämställd idrott går snabbare.

Vi har nu ett arbete att göra för att idrottsrörelsen ska vara öppen och sträva efter att förbund som bedriver föreningsidrott ska inkluderas inom rörelsen. Beslutet om anslutningsformer där vi bland annat inrättar ett idrottsnätverk för förbund med intresse av en ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet är ett viktigt steg på vägen för att nå målet med att sedan ha stabila förbund som både verkar för föreningarnas bästa och även når upp till de åligganden som idrottsrörelsen gemensamt har beslutat om.

Självklart med nolltolerans

Alla som idrottar i en förening ska kunna göra det i en trygg miljö och något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier, kränkningar och övergrepp är otänkbart. 

Därför var det viktigt att vi nu får längre preskriptionstid för att anmäla de allvarligaste förseelserna, längre avstängning från idrotten vid allvarliga kränkningar och möjlighet för idrottsombudsmannen att anmäla till bestraffning. 

Att vara idrottsledare är ingen demokratisk rättighet, istället har vi som finns nära idrottande barn, ungdomar och vuxna en skyldighet att göra allt vi kan för att alla ska vara trygga, utvecklas, må bra och ha roligt tillsammans. 

SISU-stämman beslutade om en ny vision, verksamhetsidé och värdegrund för SISU Idrottsutbildarna samt att idrotten ska stärka och öka samverkan kring folkbildning. 

Idrotten - den bästa mötesplatsen

Folkbildningen måste även fortsättningsvis erbjuda arenor för alla medborgare att ta del av ett aktivt lärande hela livet - med andra ord erbjuda förutsättningar för ett livslångt lärande. Inom idrotten tror vi fortfarande att det händer någonting speciellt när vi möts i föreningen. Det är en plats där människor blir friskare, gladare och umgås över gränser. 

Varje dag tar vi ännu ett steg på resan mot en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet. I en sådan idrott får alla chansen att nå sin fulla potential.

Vi håller på att förändras. Stort tack till ombuden som bidrog till att fatta kloka beslut för en bättre idrott och ett starkare Sverige under Jönköpingsmötet. Stort tack alla i idrottsrörelsen för ert engagemang i arbetet med strategi 2025 och för att visionen svensk idrott – världens bästa ska bli verklighet.   

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.