Politikerna måste stå till svars

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inne i ringen stod Magdalena Andersson (S) med boxningshandskar på. Boxningsklubben Narva, som erbjuder boxning för äldre eftersom man sett att t ex människor med Parkinson kan öva på snabba fötter och koordination, hade denna dag besök av dåvarande finansministern och dåvarande äldreministern. Det var valrörelse 2018 och (S) lovade att om de vann valet så skulle de införa ett statligt stöd för idrott för äldre.

Diskutera föreslå, kräv besked!"

Även (KD) och (M) ville göra en satsning och debatten om vem som varit först med att föreslå detta var het. Efter valet minns ni röran som var med i olika budgetar men förslaget om statligt stöd för idrott för äldre blev verklighet då vi lyckats få fler partier på olika sidor att driva denna fråga. 

När det är dags för valrörelse brukar röster höjas om att idrotten inte syns. Bland alla samhällsutmaningar kan det vara svårt att få genomslag för ett område där de flesta partierna på riksnivå är överens. Man tycker ofta att idrotten bidrar med mycket och att idrotten ska ha ett gott stöd. Då blir det svårt att nå igenom när debatterna handlar om skillnader i vad partierna tycker om hårdare straff eller tidigare betyg i skolan. 

Idrotten måste ställa krav

Men desto viktigare då att idrottsrörelsen med alla dess medlemmar höjer sina röster och inte ger upp. 

Vi har ju också utmaningar som vi vill att beslutsfattarna ska hjälpa oss med. Om vi är många som för fram våra budskap har vi chansen att sätta frågorna på dagordningen. Därför blir jag glad när jag konstaterar att 2022 års valrörelse har varit bra för idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundets valfrågor om vikten av plats för idrott, behovet av långsiktigt återstartsstöd och att idrotten bidrar till folkhälsan har fått genomslag. 

Debattartiklar, intervjuer, radio- och TV-inslag, sociala medier har duggat tätt. Alla 19 RF-SISU:s distrikt har drivit riksfrågorna med tillägg av egna lokala frågor. Debatter och utfrågningar med riks-, kommun- och regionpolitiker har anordnats över landet. Enkäter har skickats och sammanställts. Partiledare och vice partiledare har filmats och intervjuats i den idrottsmiljö som de själva fick välja. 

Avgörande i kommunerna

Valet avgörs ute i kommunerna och inte i storstäderna i första hand – en dyrköpt lärdom som vi dragit från tidigare. Några SF har lyft sina frågor. Listan kan göras lång. Riksidrottsförbundets frågor delades i partiernas kanaler. (M), (S) och (L) utlovar ökat stöd till idrottsrörelsen för att fortsatt stärka arbetet i utsatta områden. Flera vallöften har kommit på regional och kommunal nivå. 

Efter 11 september börjar det viktiga arbetet med att följa upp löftena. För det viktiga är att löftena blir verklighet. Att idrottsrörelsen på riktigt får de förutsättningar vi behöver.

Ibland säger politiker till mig att det måste kännas härligt att ha en så stor rörelse som kan prata om våra viktiga frågor. visst, det är härligt. Men framför allt är det viktigt att alla barn, unga och vuxna som vill idrotta ges möjlighet till det. Då måste flera krafter i samhället hjälpas åt. 

Begränsar föreningarna

Då är det oroande när vi i Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 kan konstatera att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och att två av tre kommuner svarar i Riksidrottsförbundets kommunstudie från 2019 att utbudet av anläggningar begränsar möjligheterna för barn och ungdomar att idrotta. 

Då räcker det inte med att enbart två av fem kommuner har en aktuell analys av tillgången till idrottsytor i kommunen.

Vi är många i vår rörelse. Nu hoppas jag att alla tar chansen de sista dagarna innan valet och tar en runda bland valstugorna. Ställ frågorna till politikerna. Visa att vi är en kraft att räkna med men att vi behöver bättre förutsättningar. De satsningar politiken gör på idrotten får de mångfalt tillbaka. 

Vi gör Sverige starkare!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen