Politikerna måste stå till svars

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inne i ringen stod Magdalena Andersson (S) med boxningshandskar på. Boxningsklubben Narva, som erbjuder boxning för äldre eftersom man sett att t ex människor med Parkinson kan öva på snabba fötter och koordination, hade denna dag besök av dåvarande finansministern och dåvarande äldreministern. Det var valrörelse 2018 och (S) lovade att om de vann valet så skulle de införa ett statligt stöd för idrott för äldre.

Diskutera föreslå, kräv besked!"

Även (KD) och (M) ville göra en satsning och debatten om vem som varit först med att föreslå detta var het. Efter valet minns ni röran som var med i olika budgetar men förslaget om statligt stöd för idrott för äldre blev verklighet då vi lyckats få fler partier på olika sidor att driva denna fråga. 

När det är dags för valrörelse brukar röster höjas om att idrotten inte syns. Bland alla samhällsutmaningar kan det vara svårt att få genomslag för ett område där de flesta partierna på riksnivå är överens. Man tycker ofta att idrotten bidrar med mycket och att idrotten ska ha ett gott stöd. Då blir det svårt att nå igenom när debatterna handlar om skillnader i vad partierna tycker om hårdare straff eller tidigare betyg i skolan. 

Idrotten måste ställa krav

Men desto viktigare då att idrottsrörelsen med alla dess medlemmar höjer sina röster och inte ger upp. 

Vi har ju också utmaningar som vi vill att beslutsfattarna ska hjälpa oss med. Om vi är många som för fram våra budskap har vi chansen att sätta frågorna på dagordningen. Därför blir jag glad när jag konstaterar att 2022 års valrörelse har varit bra för idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundets valfrågor om vikten av plats för idrott, behovet av långsiktigt återstartsstöd och att idrotten bidrar till folkhälsan har fått genomslag. 

Debattartiklar, intervjuer, radio- och TV-inslag, sociala medier har duggat tätt. Alla 19 RF-SISU:s distrikt har drivit riksfrågorna med tillägg av egna lokala frågor. Debatter och utfrågningar med riks-, kommun- och regionpolitiker har anordnats över landet. Enkäter har skickats och sammanställts. Partiledare och vice partiledare har filmats och intervjuats i den idrottsmiljö som de själva fick välja. 

Avgörande i kommunerna

Valet avgörs ute i kommunerna och inte i storstäderna i första hand – en dyrköpt lärdom som vi dragit från tidigare. Några SF har lyft sina frågor. Listan kan göras lång. Riksidrottsförbundets frågor delades i partiernas kanaler. (M), (S) och (L) utlovar ökat stöd till idrottsrörelsen för att fortsatt stärka arbetet i utsatta områden. Flera vallöften har kommit på regional och kommunal nivå. 

Efter 11 september börjar det viktiga arbetet med att följa upp löftena. För det viktiga är att löftena blir verklighet. Att idrottsrörelsen på riktigt får de förutsättningar vi behöver.

Ibland säger politiker till mig att det måste kännas härligt att ha en så stor rörelse som kan prata om våra viktiga frågor. visst, det är härligt. Men framför allt är det viktigt att alla barn, unga och vuxna som vill idrotta ges möjlighet till det. Då måste flera krafter i samhället hjälpas åt. 

Begränsar föreningarna

Då är det oroande när vi i Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 kan konstatera att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och att två av tre kommuner svarar i Riksidrottsförbundets kommunstudie från 2019 att utbudet av anläggningar begränsar möjligheterna för barn och ungdomar att idrotta. 

Då räcker det inte med att enbart två av fem kommuner har en aktuell analys av tillgången till idrottsytor i kommunen.

Vi är många i vår rörelse. Nu hoppas jag att alla tar chansen de sista dagarna innan valet och tar en runda bland valstugorna. Ställ frågorna till politikerna. Visa att vi är en kraft att räkna med men att vi behöver bättre förutsättningar. De satsningar politiken gör på idrotten får de mångfalt tillbaka. 

Vi gör Sverige starkare!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.