Politikerna måste stå till svars
Inne i ringen stod Magdalena Andersson (S) med boxningshandskar på. Boxningsklubben Narva, som erbjuder boxning för äldre eftersom man sett att t ex människor med Parkinson kan öva på snabba fötter och koordination, hade denna dag besök av dåvarande finansministern och dåvarande äldreministern. Det var valrörelse 2018 och (S) lovade att om de vann valet så skulle de införa ett statligt stöd för idrott för äldre.

Även (KD) och (M) ville göra en satsning och debatten om vem som varit först med att föreslå detta var het. Efter valet minns ni röran som var med i olika budgetar men förslaget om statligt stöd för idrott för äldre blev verklighet då vi lyckats få fler partier på olika sidor att driva denna fråga.
När det är dags för valrörelse brukar röster höjas om att idrotten inte syns. Bland alla samhällsutmaningar kan det vara svårt att få genomslag för ett område där de flesta partierna på riksnivå är överens. Man tycker ofta att idrotten bidrar med mycket och att idrotten ska ha ett gott stöd. Då blir det svårt att nå igenom när debatterna handlar om skillnader i vad partierna tycker om hårdare straff eller tidigare betyg i skolan.
Idrotten måste ställa krav
Men desto viktigare då att idrottsrörelsen med alla dess medlemmar höjer sina röster och inte ger upp.
Vi har ju också utmaningar som vi vill att beslutsfattarna ska hjälpa oss med. Om vi är många som för fram våra budskap har vi chansen att sätta frågorna på dagordningen. Därför blir jag glad när jag konstaterar att 2022 års valrörelse har varit bra för idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundets valfrågor om vikten av plats för idrott, behovet av långsiktigt återstartsstöd och att idrotten bidrar till folkhälsan har fått genomslag.
Debattartiklar, intervjuer, radio- och TV-inslag, sociala medier har duggat tätt. Alla 19 RF-SISU:s distrikt har drivit riksfrågorna med tillägg av egna lokala frågor. Debatter och utfrågningar med riks-, kommun- och regionpolitiker har anordnats över landet. Enkäter har skickats och sammanställts. Partiledare och vice partiledare har filmats och intervjuats i den idrottsmiljö som de själva fick välja.
Avgörande i kommunerna
Valet avgörs ute i kommunerna och inte i storstäderna i första hand – en dyrköpt lärdom som vi dragit från tidigare. Några SF har lyft sina frågor. Listan kan göras lång. Riksidrottsförbundets frågor delades i partiernas kanaler. (M), (S) och (L) utlovar ökat stöd till idrottsrörelsen för att fortsatt stärka arbetet i utsatta områden. Flera vallöften har kommit på regional och kommunal nivå.
Efter 11 september börjar det viktiga arbetet med att följa upp löftena. För det viktiga är att löftena blir verklighet. Att idrottsrörelsen på riktigt får de förutsättningar vi behöver.
Ibland säger politiker till mig att det måste kännas härligt att ha en så stor rörelse som kan prata om våra viktiga frågor. visst, det är härligt. Men framför allt är det viktigt att alla barn, unga och vuxna som vill idrotta ges möjlighet till det. Då måste flera krafter i samhället hjälpas åt.
Begränsar föreningarna
Då är det oroande när vi i Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 kan konstatera att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och att två av tre kommuner svarar i Riksidrottsförbundets kommunstudie från 2019 att utbudet av anläggningar begränsar möjligheterna för barn och ungdomar att idrotta.
Då räcker det inte med att enbart två av fem kommuner har en aktuell analys av tillgången till idrottsytor i kommunen.
Vi är många i vår rörelse. Nu hoppas jag att alla tar chansen de sista dagarna innan valet och tar en runda bland valstugorna. Ställ frågorna till politikerna. Visa att vi är en kraft att räkna med men att vi behöver bättre förutsättningar. De satsningar politiken gör på idrotten får de mångfalt tillbaka.
Vi gör Sverige starkare!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.