Politikerna måste stå till svars

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inne i ringen stod Magdalena Andersson (S) med boxningshandskar på. Boxningsklubben Narva, som erbjuder boxning för äldre eftersom man sett att t ex människor med Parkinson kan öva på snabba fötter och koordination, hade denna dag besök av dåvarande finansministern och dåvarande äldreministern. Det var valrörelse 2018 och (S) lovade att om de vann valet så skulle de införa ett statligt stöd för idrott för äldre.

Diskutera föreslå, kräv besked!"

Även (KD) och (M) ville göra en satsning och debatten om vem som varit först med att föreslå detta var het. Efter valet minns ni röran som var med i olika budgetar men förslaget om statligt stöd för idrott för äldre blev verklighet då vi lyckats få fler partier på olika sidor att driva denna fråga. 

När det är dags för valrörelse brukar röster höjas om att idrotten inte syns. Bland alla samhällsutmaningar kan det vara svårt att få genomslag för ett område där de flesta partierna på riksnivå är överens. Man tycker ofta att idrotten bidrar med mycket och att idrotten ska ha ett gott stöd. Då blir det svårt att nå igenom när debatterna handlar om skillnader i vad partierna tycker om hårdare straff eller tidigare betyg i skolan. 

Idrotten måste ställa krav

Men desto viktigare då att idrottsrörelsen med alla dess medlemmar höjer sina röster och inte ger upp. 

Vi har ju också utmaningar som vi vill att beslutsfattarna ska hjälpa oss med. Om vi är många som för fram våra budskap har vi chansen att sätta frågorna på dagordningen. Därför blir jag glad när jag konstaterar att 2022 års valrörelse har varit bra för idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundets valfrågor om vikten av plats för idrott, behovet av långsiktigt återstartsstöd och att idrotten bidrar till folkhälsan har fått genomslag. 

Debattartiklar, intervjuer, radio- och TV-inslag, sociala medier har duggat tätt. Alla 19 RF-SISU:s distrikt har drivit riksfrågorna med tillägg av egna lokala frågor. Debatter och utfrågningar med riks-, kommun- och regionpolitiker har anordnats över landet. Enkäter har skickats och sammanställts. Partiledare och vice partiledare har filmats och intervjuats i den idrottsmiljö som de själva fick välja. 

Avgörande i kommunerna

Valet avgörs ute i kommunerna och inte i storstäderna i första hand – en dyrköpt lärdom som vi dragit från tidigare. Några SF har lyft sina frågor. Listan kan göras lång. Riksidrottsförbundets frågor delades i partiernas kanaler. (M), (S) och (L) utlovar ökat stöd till idrottsrörelsen för att fortsatt stärka arbetet i utsatta områden. Flera vallöften har kommit på regional och kommunal nivå. 

Efter 11 september börjar det viktiga arbetet med att följa upp löftena. För det viktiga är att löftena blir verklighet. Att idrottsrörelsen på riktigt får de förutsättningar vi behöver.

Ibland säger politiker till mig att det måste kännas härligt att ha en så stor rörelse som kan prata om våra viktiga frågor. visst, det är härligt. Men framför allt är det viktigt att alla barn, unga och vuxna som vill idrotta ges möjlighet till det. Då måste flera krafter i samhället hjälpas åt. 

Begränsar föreningarna

Då är det oroande när vi i Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 kan konstatera att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och att två av tre kommuner svarar i Riksidrottsförbundets kommunstudie från 2019 att utbudet av anläggningar begränsar möjligheterna för barn och ungdomar att idrotta. 

Då räcker det inte med att enbart två av fem kommuner har en aktuell analys av tillgången till idrottsytor i kommunen.

Vi är många i vår rörelse. Nu hoppas jag att alla tar chansen de sista dagarna innan valet och tar en runda bland valstugorna. Ställ frågorna till politikerna. Visa att vi är en kraft att räkna med men att vi behöver bättre förutsättningar. De satsningar politiken gör på idrotten får de mångfalt tillbaka. 

Vi gör Sverige starkare!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.