Politikerna måste stå till svars

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inne i ringen stod Magdalena Andersson (S) med boxningshandskar på. Boxningsklubben Narva, som erbjuder boxning för äldre eftersom man sett att t ex människor med Parkinson kan öva på snabba fötter och koordination, hade denna dag besök av dåvarande finansministern och dåvarande äldreministern. Det var valrörelse 2018 och (S) lovade att om de vann valet så skulle de införa ett statligt stöd för idrott för äldre.

Diskutera föreslå, kräv besked!"

Även (KD) och (M) ville göra en satsning och debatten om vem som varit först med att föreslå detta var het. Efter valet minns ni röran som var med i olika budgetar men förslaget om statligt stöd för idrott för äldre blev verklighet då vi lyckats få fler partier på olika sidor att driva denna fråga. 

När det är dags för valrörelse brukar röster höjas om att idrotten inte syns. Bland alla samhällsutmaningar kan det vara svårt att få genomslag för ett område där de flesta partierna på riksnivå är överens. Man tycker ofta att idrotten bidrar med mycket och att idrotten ska ha ett gott stöd. Då blir det svårt att nå igenom när debatterna handlar om skillnader i vad partierna tycker om hårdare straff eller tidigare betyg i skolan. 

Idrotten måste ställa krav

Men desto viktigare då att idrottsrörelsen med alla dess medlemmar höjer sina röster och inte ger upp. 

Vi har ju också utmaningar som vi vill att beslutsfattarna ska hjälpa oss med. Om vi är många som för fram våra budskap har vi chansen att sätta frågorna på dagordningen. Därför blir jag glad när jag konstaterar att 2022 års valrörelse har varit bra för idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundets valfrågor om vikten av plats för idrott, behovet av långsiktigt återstartsstöd och att idrotten bidrar till folkhälsan har fått genomslag. 

Debattartiklar, intervjuer, radio- och TV-inslag, sociala medier har duggat tätt. Alla 19 RF-SISU:s distrikt har drivit riksfrågorna med tillägg av egna lokala frågor. Debatter och utfrågningar med riks-, kommun- och regionpolitiker har anordnats över landet. Enkäter har skickats och sammanställts. Partiledare och vice partiledare har filmats och intervjuats i den idrottsmiljö som de själva fick välja. 

Avgörande i kommunerna

Valet avgörs ute i kommunerna och inte i storstäderna i första hand – en dyrköpt lärdom som vi dragit från tidigare. Några SF har lyft sina frågor. Listan kan göras lång. Riksidrottsförbundets frågor delades i partiernas kanaler. (M), (S) och (L) utlovar ökat stöd till idrottsrörelsen för att fortsatt stärka arbetet i utsatta områden. Flera vallöften har kommit på regional och kommunal nivå. 

Efter 11 september börjar det viktiga arbetet med att följa upp löftena. För det viktiga är att löftena blir verklighet. Att idrottsrörelsen på riktigt får de förutsättningar vi behöver.

Ibland säger politiker till mig att det måste kännas härligt att ha en så stor rörelse som kan prata om våra viktiga frågor. visst, det är härligt. Men framför allt är det viktigt att alla barn, unga och vuxna som vill idrotta ges möjlighet till det. Då måste flera krafter i samhället hjälpas åt. 

Begränsar föreningarna

Då är det oroande när vi i Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 kan konstatera att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och att två av tre kommuner svarar i Riksidrottsförbundets kommunstudie från 2019 att utbudet av anläggningar begränsar möjligheterna för barn och ungdomar att idrotta. 

Då räcker det inte med att enbart två av fem kommuner har en aktuell analys av tillgången till idrottsytor i kommunen.

Vi är många i vår rörelse. Nu hoppas jag att alla tar chansen de sista dagarna innan valet och tar en runda bland valstugorna. Ställ frågorna till politikerna. Visa att vi är en kraft att räkna med men att vi behöver bättre förutsättningar. De satsningar politiken gör på idrotten får de mångfalt tillbaka. 

Vi gör Sverige starkare!

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.