Samarbete för ökad rörelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Spelmarknaden har under de senaste 20 åren revolutionerats totalt. Från lördagskvällar med Leif ”Loket” Olsson till en myriad av spelbolag och spelformer som bara är ett knapptryck bort på mobilen.
Leif ”Loket” Olsson och BingoLotto. Bilden är från 2004. Foto Annette Friberg /Scanpix

 

På torsdag, den sista mars, kommer Håkan Hallstedt att presentera sitt förslag till en omreglering av spelmarknaden som kan få stora konsekvenser för idrottsrörelsen.

För idrotten är det viktigt att behålla den nuvarande skattefriheten och fortsatt ensamrätt tillsammans med övrigt föreningsliv kring försäljning av traditionella lotter - även i digitala kanaler. 

160 miljoner till idrotten

Även om Bingolottos största glansdagar kanske är över, så tjänar fortfarande idrotten mer än 160 miljoner om året på lotterier. Pengar som annars skulle behövas tas in genom exempelvis höjda medlemsavgifter.

Som ordförande för RF har jag ihop med ordföranden för Svenska Spel Erik Strand och våra respektive generalsekreterare  velat hitta en konstruktion mellan oss som gynnar föreningsidrottens samtliga aktörer. Lite spännande är ju då att Erik tidigare varit generalsekreterare för oss och väl känner vår verksamhet. 

För en vecka sedan lyckades vi att knyta ett samarbetsavtal mellan oss som berör alla våra medlemmar och som syftar till att medverka till ökad rörelse för svenska folket. Tidigare var det bara fem specialidrottsförbund som kommit igenom ”pärleporten”, nu har 66 andra tillkommit. Varav flera är små och utan andra sponsorintäkter.

Motverka ökande klyftor

"Framåt för svensk idrott” som vi tillsammans döpt projektet till kommer att utgöra ett starkt bidrag till vårt arbete inom svensk idrott, att få fler och nya målgrupper med i idrottsaktiviteter i våra föreningar, allt enligt våra mål inför 2025 och vårt pågående strategiarbete. Det blir extra stimulerande när vi tillsammans med våra samarbetspartner kan vara med och bidra till att motverka ett av samhällets stora problem, de ökande hälsoklyftorna.

Avtalet i sig har flera aspekter, det bidrar också starkt till en fortsatt sammanhållen svensk idrott. Historiskt så har Svenska Spel varit en partner till svensk idrott genom åren, nu senast genom Gräsroten som ger stöd direkt till föreningslivet, på många olika sätt men främst har kanske deras samarbete med idrotten förknippats med de fem stora lagbollsporterna som av hävd har haft en affärsmässig relation med bolaget. Nu har vi skapat ett kommersiellt samarbete för övriga 66 specialidrottsförbund som också syftar till att stärka våra inom idrottsrörelsen gemensamma mål inför 2025, idrott hela livet.

Satsar drygt 100 miljoner

Totalt satsas 37 miljoner kronor per år under tre års tid och den övervägande delen fördelas till specialidrottsförbunden. En bärande del av satsningen blir en rörelsefond ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för att på föreningsnivå bedriva initiativ och projekt som gör att fler kommer i rörelse. Det kan till exempel handla om att utöka prova-på-verksamheten bland föreningar för att fler barn ska få möjlighet att utveckla sin motorik, vilket är grunden för att kunna vara idrottsaktiv livet igenom. Fonden kan också stötta projekt som möjliggör samverkan mellan olika idrotter, spontanidrott och gemensam fysisk aktivitet för barn och föräldrar. Utöver fonden finns möjlighet för specialidrottsförbunden att via Riksidrottsförbundet teckna separata samarbetsavtal med Svenska Spel.

Ökar takten

Jag tror att vi genom nya samverkansformer av den här typen ökar takten framåt för svensk föreningsidrott. Samtidigt vill jag att vi värnar om spel på idrottens villkor som inte öppnar för matchfixing och annat elände. Det är en fråga där jag har en gås oplockad med vissa spelbolag. Normalt ska vi på RF undvika att vara ”operativa” men på detta område tror jag vi kan fylla en samlande funktion. Det gäller också några nya områden som idrottsrelaterad kriminalitet och SM-veckorna sommar och vinter där mindre idrotter får en chans att visa upp sig. Liksom arbetet att driva fler internationella idrottsevenemang till Sverige. 

Ett smalare men vassare RF helt enkelt.

 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.