Samarbete för ökad rörelse

På torsdag, den sista mars, kommer Håkan Hallstedt att presentera sitt förslag till en omreglering av spelmarknaden som kan få stora konsekvenser för idrottsrörelsen.
För idrotten är det viktigt att behålla den nuvarande skattefriheten och fortsatt ensamrätt tillsammans med övrigt föreningsliv kring försäljning av traditionella lotter - även i digitala kanaler.
160 miljoner till idrotten
Även om Bingolottos största glansdagar kanske är över, så tjänar fortfarande idrotten mer än 160 miljoner om året på lotterier. Pengar som annars skulle behövas tas in genom exempelvis höjda medlemsavgifter.
Som ordförande för RF har jag ihop med ordföranden för Svenska Spel Erik Strand och våra respektive generalsekreterare velat hitta en konstruktion mellan oss som gynnar föreningsidrottens samtliga aktörer. Lite spännande är ju då att Erik tidigare varit generalsekreterare för oss och väl känner vår verksamhet.
För en vecka sedan lyckades vi att knyta ett samarbetsavtal mellan oss som berör alla våra medlemmar och som syftar till att medverka till ökad rörelse för svenska folket. Tidigare var det bara fem specialidrottsförbund som kommit igenom ”pärleporten”, nu har 66 andra tillkommit. Varav flera är små och utan andra sponsorintäkter.
Motverka ökande klyftor
"Framåt för svensk idrott” som vi tillsammans döpt projektet till kommer att utgöra ett starkt bidrag till vårt arbete inom svensk idrott, att få fler och nya målgrupper med i idrottsaktiviteter i våra föreningar, allt enligt våra mål inför 2025 och vårt pågående strategiarbete. Det blir extra stimulerande när vi tillsammans med våra samarbetspartner kan vara med och bidra till att motverka ett av samhällets stora problem, de ökande hälsoklyftorna.
Avtalet i sig har flera aspekter, det bidrar också starkt till en fortsatt sammanhållen svensk idrott. Historiskt så har Svenska Spel varit en partner till svensk idrott genom åren, nu senast genom Gräsroten som ger stöd direkt till föreningslivet, på många olika sätt men främst har kanske deras samarbete med idrotten förknippats med de fem stora lagbollsporterna som av hävd har haft en affärsmässig relation med bolaget. Nu har vi skapat ett kommersiellt samarbete för övriga 66 specialidrottsförbund som också syftar till att stärka våra inom idrottsrörelsen gemensamma mål inför 2025, idrott hela livet.
Satsar drygt 100 miljoner
Totalt satsas 37 miljoner kronor per år under tre års tid och den övervägande delen fördelas till specialidrottsförbunden. En bärande del av satsningen blir en rörelsefond ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för att på föreningsnivå bedriva initiativ och projekt som gör att fler kommer i rörelse. Det kan till exempel handla om att utöka prova-på-verksamheten bland föreningar för att fler barn ska få möjlighet att utveckla sin motorik, vilket är grunden för att kunna vara idrottsaktiv livet igenom. Fonden kan också stötta projekt som möjliggör samverkan mellan olika idrotter, spontanidrott och gemensam fysisk aktivitet för barn och föräldrar. Utöver fonden finns möjlighet för specialidrottsförbunden att via Riksidrottsförbundet teckna separata samarbetsavtal med Svenska Spel.
Ökar takten
Jag tror att vi genom nya samverkansformer av den här typen ökar takten framåt för svensk föreningsidrott. Samtidigt vill jag att vi värnar om spel på idrottens villkor som inte öppnar för matchfixing och annat elände. Det är en fråga där jag har en gås oplockad med vissa spelbolag. Normalt ska vi på RF undvika att vara ”operativa” men på detta område tror jag vi kan fylla en samlande funktion. Det gäller också några nya områden som idrottsrelaterad kriminalitet och SM-veckorna sommar och vinter där mindre idrotter får en chans att visa upp sig. Liksom arbetet att driva fler internationella idrottsevenemang till Sverige.
Ett smalare men vassare RF helt enkelt.
Björn Eriksson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.