- Jakob och jag ska komma överens

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har varit bråda dagar i politiken och efter veckor av förhandlingar bakom stängda dörrar och spekulationer vet vi nu lite mer om inriktningen och vilka som är statsråd i den nya regeringen. 

Idrottsfrågorna byter hemvist från justitiedepartementet till socialdepartementet där Jakob Forssmed (KD) är socialminister med ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhälle.

Vintern blir hotfull för idrotten när elpriserna ökar och ljuset släcks idrott för både unga och äldre.

Att idrottsfrågorna hamnar hos en minister med en stark och relevant portfölj är jag mycket glad över. Jag har hört röster höjas för en renodlad idrottsminister. Det tror jag är fel väg att gå, en enfrågeminister av den typen löper stor risk att hamna i en svag ställning internt i regeringen. 

En minister med stark vilja och god hand med andra ministrar är avgörande. Dessutom ska vi värna den svenska idrottsmodellen – stor frihet och politiken på armlängds avstånd.

Han kan idrott

Dessutom är Jakob Forssmed väl bekant med idrottsrörelsen. Utöver sitt eget engagemang i sin lokala friidrottsförening har vi haft en god och givande dialog med honom i flera år och jag uppskattar hans klokskap. 

Jag ser med tillförsikt fram emot att få fortsätta det samarbetet och hitta vägar för att lösa både sådant som är akut här och nu men också för att skapa långsiktiga förutsättningar för idrottsrörelsen.

För utmaningar finns det. Trots att idrottsrörelsen synts och hörts runt om i landet på både lokal och nationell nivå under valrörelsen så saknades de viktigaste delarna för idrotten i den överenskommelse för Sverige som den tillträdande regeringen och Sverigedemokraterna presenterade den 14 oktober. 

Lite mer lovande lät det när Ulf Kristersson (M) i sin regeringsförklaring sa att regeringen avser att göra flera satsningar på idrotten under mandatperioden.

Både bredd och elit

Att idrottsrörelsen största utmaningar inte berördes alls i överenskommelsen förvånade mig mycket, men ett efter ett har frågetecknen börjat rätas ut. Jag fick många samtal och frågor från företrädare för olika specialidrottsförbund om det projekt om ligorna i fotboll och hockey som i knappa ordalag presenterades i överenskommelsen. 

Därför var det hoppingivande när Jakob Forssmed antydde en bredare ansats till elitidrott som går utöver dessa två sporters högstaligor. En satsning på elitidrott är efterlängtad men den bör gå i linje med idrottsrörelsens gemensamma satsning elitidrott 2030, det vore olyckligt med en alltför snäv satsning som inte inkluderar insatser som är till gagn för aktiva, serier och tävlingar oavsett idrott. 

Det är också glädjande att den nya ministern i intervjuer redan har lyft betydelsen av både bredd och elit. 

Ett stort orosmoln den senaste tiden är självklart frågan om elkostnader. I princip dagligen nås jag av rapporter från olika delar av landet om föreningar som är oroliga för elräkningen, som kan tvingas att dra ned på verksamheten för barn och unga och kommuner som överväger åtgärder som kan få stor påverkan på föreningslivets förutsättningar att vara en god kraft i samhället. 

Måste klara vintern

Först pandemin och nu denna utmaning som verkligen pressar idrotten. Jag är mycket bekymrad över hur vi och civilsamhället i stort ska klara den här vintern. När Jakob Forssmed som nytillträdd minister tydligt och klart sa att idrotten ska inkluderas i det högkostnadsskydd som regeringen arbetar med då infann sig både glädje och lättnad. 

Det här var ett mycket välkommet, och helt nödvändigt, besked från ministern. Kommunerna har också en viktig roll i den här frågan, många av landets idrottsanläggning är kommunala. Hos våra RF-SISU distrikt pågår ett febrilt arbete med elfrågan på lokal nivå och att ha en dialog med landets kommuner. 

Positiva besked och signaler är alltid välkomna, med det är vad som sker i praktiken som är det väsentliga och det finns fler helt avgörande frågor som behöver adresseras. Det handlar inte minst om fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer samt att sviterna efter pandemin fortfarande gör sig påminda och kräver långsiktigt stöd. Jag ser fram emot att diskutera allt detta med Jakob Forssmed och hans kollegor i regeringen. 

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.