Att lyfta blicken framåt – tillsammans

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsrörelsen har prövats under coronapandemin. Ansträngd ekonomi och hårda restriktioner har slagit olika hårt mellan föreningar och mellan idrotter. Många har varit tvungna att ställa in, andra har haft möjligheten att ställa om. Skillnader som ibland har sått split. Men de allra flesta har lyft blicken mot det som står framför oss och inte mellan oss.

Ett exempel på omställning är Riksidrottsmötet 2021. Riksidrottsmötet brukar vara en fantastisk mötesplats för hela idrottsrörelsen med kramar, fikasnack i pauser, träff med idrottsvänner som man inte sett på länge och även strategiska samtal kollegor och idrottsförbund emellan. I år var mötet digitalt med ombud som antingen samlats i ett rum på kontoret för att delta eller ombud som deltog hemifrån köksbordet och med fler än 1000 åhörare från hela landet. 

Argument för och emot

Med genomarbetad struktur och teknik som stöd flöt mötet på genom de tre dagarna och demokratiska beslut fattades. Ett av de mest diskuterade besluten efter Riksidrottsmötet är att RF-stämman röstade för att införa ett bidragstak så att inget specialidrottsförbund får mer än 10 procent av stödet. 

Här finns argument både för och emot. Jag och Riksidrottsstyrelsen var emot och menade att ett borttaget tak måste prövas innan det återinförs. Alla blir inte nöjda efter att voteringen är klar men det är trots allt det som demokrati handlar om. Låt oss lyfta blicken och sluta sprickorna. 

Även ett idrottsövergripande elitidrottsprogram, #elitidrott2030, fick grönt ljus av RF-stämman, kompetensstöd och ökat ekonomiskt stöd till parasport likaså. Beslut togs också att omfördela stöd från RF/SISU så att specialidrottsförbunden får ökat stöd. 

Denna något oväntade kombination av ett återinfört tak plus ett härtill tillkommande extra sparpaket på Riksidrottsförbundet kommer att ge större förbund en slags dubbel ekonomisk kombination. Hur förenar vi detta med att mindre och medelstora förbund inte kommer i kläm när Riksidrottsförbundet drar ned på sitt serviceutbud och glesar ut sitt stöd på regional nivå? 

Mycket jobb framför oss

Här har vi på Riksidrottsförbundet en utmaning att möta. Nu återgår vi alla företrädare och tjänstemän på Riksidrottsförbundet till att forma stöd framåt för att på bästa sätt stötta specialidrottsförbunden på den väg de röstat för. En förändring som även den kommer att slita i idrottsrörelsen och där vi behöver komma ihåg att lyfta blicken mot det som står framför oss, inte mellan oss. 

Något som har slutit sprickorna och fäst blicken framåt är idrottsrörelsens eget förändringsarbete – Strategi 2025. Det arbete som idrottsrörelsen gemensamt beslutat och arbetar med och där utvecklingen har brutit ny mark. Synen på träning och tävling är ett gott exempel. Vi lyssnar på hur barn och unga och vuxna vill att deras idrott ska vara och vi ser hur generationer förändras och vad de förväntar sig av idrottsrörelsen om vi ska fortsätta vara relevanta. 

Men vårt eget förändringsarbete har fått sig en rejäl törn under pandemin. Mycket av vår energi har gått till att genomföra så mycket idrott vi haft möjlighet till eller förändra formerna för att kunna fortsätta, samtidigt bidra med vårt strå till stacken för att inte sprida smitta, och dessutom har många föreningar runt om i landet fått kämpa för att överleva. 

Låt oss fortsatt ha blicken mot det som står framför oss och inte mellan oss.

underlätta för varandra

Vi i idrottsrörelsen vet betydelsen av att vara en del av ett sammanhang, hitta kompisar, gemenskap, utmanas och få träna och utvecklas efter vår egen förmåga oavsett om det är som aktiv eller som ledare. Vi vet också att det just nu efter pandemin finns större behov än tidigare av idrottsgemenskapen, våra träningar, aktiviteter, matcher och tävlingar. 

Självklart måste vi underlätta så vi når fler i alla åldrar – precis som vår gemensamma strategi också säger – finnas till och vara tillgängliga för allt fler i alla åldrar och oavsett ambitionsnivå. Vi har en möjlighet att verkligen tillsammans kliva fram och göra ännu mer än vi redan gjort före och under pandemin. Men för att vi ska orka måste vi hjälpas åt. Låt oss sluta sprickorna och förbigå det som skiljer oss åt.

Jag är övertygad om att vi hittar den väg framåt som är bäst för alla idrottande barn, vuxna och äldre – oavsett vilken idrott just de vill utöva. Det är idrottsrörelsens absoluta styrka att vi är en sammanhållen men mångfacetterad folkrörelse – även om det ibland också innebär utmaningar som vi lär oss av på vägen. 

Några avslutande ord från dikten Berget vi bestiger av poeten Amanda Gorman, som hon också läste vid hennes installationstal för amerikanska presidenten tidigare i år. 

Så vi lyfter ej vår blick 

Mot det som står mellan oss, 

Utan det som står framför oss. 

Vi sluter sprickorna då, 

För att vi vet, att sätta 

Vår framtid först innebär att först 

Förbigå det som skiljer oss åt.

Björn Eriksson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.