Nationell strategi, men hur?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som syrenen blommar sjuder åter idrottsaktiviteter av liv, lust och glädje – oberoende om av solensvärme eller regnets väta och oavsett om det är i skogen, på våra vägar, i luften, i hallar eller på planer. 

Idrottsrörelsen är fantastisk i både omfång och variation. Jag själv är inne i en mötesintensiv period där lyssnandet på våra medlemsförbund blandas med många dialoger med politiker och beslutsfattare. 

Allt med målet att förflytta frågor där idrottsrörelsen behöver hjälp av politiken med initiativ och beslut som skapar förutsättningar för alla medlemsförbundens föreningar att bedriva idrott. 

Med hjälp av idrottsungdomar har vi intervjuat partiledare och företrädare för riksdagspartierna och filmerna sprids successivt på sociala medier. Idrotten och tiden som ideella ledare och förtroendevalda bidrar med varje dag, året om och över hela landet lovordas och beskrivs som en verklig kraft och tillgång i samhället. 

Vi är omtyckta, men...

Det är egentligen inget nytt. Många har hört mig prata om idrottens dilemma att vi är omtyckta av alla och det i sin tur innebär att incitamentet är svagt för partier att just vilja göra skillnad i faktisk verkstad för att hjälpa idrotten. 

Vi gillas av alla. Alla är överens om att idrottsrörelsen är viktig. När det gäller idrottens behov av idrottsytor så vill alla – men inget händer. 

Det är därför mycket positivt att idrottsminister Anders Ygeman (s) nu bjudit in mig som representant för Riksidrottsförbundet att tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, Centrum för idrottsforskning, CIF, Allmänna arvsfonden och representanter från några av våra största kommuner att diskutera fler och bättre idrottsytor och att ministern också öppnar för att införa en nationell strategi på området.

Är det något som tydligt förenar idrottsrörelsen är det behovet av plats att idrotta. 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har stort behov av fler tider och ytor. 

50 procent av föreningarna över hela landet uppger att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottshallen och/eller brist på toaletter respektive inga omklädningsrum. 

För att göra verkstad av de bra initiativ som nu lyfts behövs katalysatorer. Jag har själv erfarenheten från roll som nationell samordnare Första gången 2012–2013 handlade det om idrottsrelaterat våld och huliganismvåld. Andra gången 2015 gällde uppdraget att skapa ett effektivare flyktingmottagande av ensamkommande flyktingbarn. 

En ultimat lösning

Jag har också följt hur samma instrument nyttjats för att underlätta förutsättningarna att bygga ut vindkraften. Jag tror att instrument av denna typ kan bli nödvändiga om vi ska gå från ord till handling. 

Om det blir den ultimata lösningen vad gäller idrottsytor, hallar och anläggningar får vi se – huvudsaken är att de initiativ som nu tas verkligen leder till fler och bättre idrottsmiljöer från Ystad till Haparanda. 

Jag tror att det kommer behövs en aktiv nationell kraft som gör nytta för idrotten och samhället över lång tid framöver. Mer pengar behövs förvisso men minst lika viktigt är att politiken med idrotten gemensamt prioriterar vad som bör göras och slår ihop våra pengapåsar. 

Mötet med idrottsministern och övriga intressenter den 15 juni är ett viktigt och bra kliv framåt. Kanske kan det här bli en spännande och viktig valfråga. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.