Nationell strategi, men hur?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som syrenen blommar sjuder åter idrottsaktiviteter av liv, lust och glädje – oberoende om av solensvärme eller regnets väta och oavsett om det är i skogen, på våra vägar, i luften, i hallar eller på planer. 

Idrottsrörelsen är fantastisk i både omfång och variation. Jag själv är inne i en mötesintensiv period där lyssnandet på våra medlemsförbund blandas med många dialoger med politiker och beslutsfattare. 

Allt med målet att förflytta frågor där idrottsrörelsen behöver hjälp av politiken med initiativ och beslut som skapar förutsättningar för alla medlemsförbundens föreningar att bedriva idrott. 

Med hjälp av idrottsungdomar har vi intervjuat partiledare och företrädare för riksdagspartierna och filmerna sprids successivt på sociala medier. Idrotten och tiden som ideella ledare och förtroendevalda bidrar med varje dag, året om och över hela landet lovordas och beskrivs som en verklig kraft och tillgång i samhället. 

Vi är omtyckta, men...

Det är egentligen inget nytt. Många har hört mig prata om idrottens dilemma att vi är omtyckta av alla och det i sin tur innebär att incitamentet är svagt för partier att just vilja göra skillnad i faktisk verkstad för att hjälpa idrotten. 

Vi gillas av alla. Alla är överens om att idrottsrörelsen är viktig. När det gäller idrottens behov av idrottsytor så vill alla – men inget händer. 

Det är därför mycket positivt att idrottsminister Anders Ygeman (s) nu bjudit in mig som representant för Riksidrottsförbundet att tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, Centrum för idrottsforskning, CIF, Allmänna arvsfonden och representanter från några av våra största kommuner att diskutera fler och bättre idrottsytor och att ministern också öppnar för att införa en nationell strategi på området.

Är det något som tydligt förenar idrottsrörelsen är det behovet av plats att idrotta. 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har stort behov av fler tider och ytor. 

50 procent av föreningarna över hela landet uppger att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottshallen och/eller brist på toaletter respektive inga omklädningsrum. 

För att göra verkstad av de bra initiativ som nu lyfts behövs katalysatorer. Jag har själv erfarenheten från roll som nationell samordnare Första gången 2012–2013 handlade det om idrottsrelaterat våld och huliganismvåld. Andra gången 2015 gällde uppdraget att skapa ett effektivare flyktingmottagande av ensamkommande flyktingbarn. 

En ultimat lösning

Jag har också följt hur samma instrument nyttjats för att underlätta förutsättningarna att bygga ut vindkraften. Jag tror att instrument av denna typ kan bli nödvändiga om vi ska gå från ord till handling. 

Om det blir den ultimata lösningen vad gäller idrottsytor, hallar och anläggningar får vi se – huvudsaken är att de initiativ som nu tas verkligen leder till fler och bättre idrottsmiljöer från Ystad till Haparanda. 

Jag tror att det kommer behövs en aktiv nationell kraft som gör nytta för idrotten och samhället över lång tid framöver. Mer pengar behövs förvisso men minst lika viktigt är att politiken med idrotten gemensamt prioriterar vad som bör göras och slår ihop våra pengapåsar. 

Mötet med idrottsministern och övriga intressenter den 15 juni är ett viktigt och bra kliv framåt. Kanske kan det här bli en spännande och viktig valfråga. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.