Nationell strategi, men hur?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som syrenen blommar sjuder åter idrottsaktiviteter av liv, lust och glädje – oberoende om av solensvärme eller regnets väta och oavsett om det är i skogen, på våra vägar, i luften, i hallar eller på planer. 

Idrottsrörelsen är fantastisk i både omfång och variation. Jag själv är inne i en mötesintensiv period där lyssnandet på våra medlemsförbund blandas med många dialoger med politiker och beslutsfattare. 

Allt med målet att förflytta frågor där idrottsrörelsen behöver hjälp av politiken med initiativ och beslut som skapar förutsättningar för alla medlemsförbundens föreningar att bedriva idrott. 

Med hjälp av idrottsungdomar har vi intervjuat partiledare och företrädare för riksdagspartierna och filmerna sprids successivt på sociala medier. Idrotten och tiden som ideella ledare och förtroendevalda bidrar med varje dag, året om och över hela landet lovordas och beskrivs som en verklig kraft och tillgång i samhället. 

Vi är omtyckta, men...

Det är egentligen inget nytt. Många har hört mig prata om idrottens dilemma att vi är omtyckta av alla och det i sin tur innebär att incitamentet är svagt för partier att just vilja göra skillnad i faktisk verkstad för att hjälpa idrotten. 

Vi gillas av alla. Alla är överens om att idrottsrörelsen är viktig. När det gäller idrottens behov av idrottsytor så vill alla – men inget händer. 

Det är därför mycket positivt att idrottsminister Anders Ygeman (s) nu bjudit in mig som representant för Riksidrottsförbundet att tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, Centrum för idrottsforskning, CIF, Allmänna arvsfonden och representanter från några av våra största kommuner att diskutera fler och bättre idrottsytor och att ministern också öppnar för att införa en nationell strategi på området.

Är det något som tydligt förenar idrottsrörelsen är det behovet av plats att idrotta. 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har stort behov av fler tider och ytor. 

50 procent av föreningarna över hela landet uppger att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottshallen och/eller brist på toaletter respektive inga omklädningsrum. 

För att göra verkstad av de bra initiativ som nu lyfts behövs katalysatorer. Jag har själv erfarenheten från roll som nationell samordnare Första gången 2012–2013 handlade det om idrottsrelaterat våld och huliganismvåld. Andra gången 2015 gällde uppdraget att skapa ett effektivare flyktingmottagande av ensamkommande flyktingbarn. 

En ultimat lösning

Jag har också följt hur samma instrument nyttjats för att underlätta förutsättningarna att bygga ut vindkraften. Jag tror att instrument av denna typ kan bli nödvändiga om vi ska gå från ord till handling. 

Om det blir den ultimata lösningen vad gäller idrottsytor, hallar och anläggningar får vi se – huvudsaken är att de initiativ som nu tas verkligen leder till fler och bättre idrottsmiljöer från Ystad till Haparanda. 

Jag tror att det kommer behövs en aktiv nationell kraft som gör nytta för idrotten och samhället över lång tid framöver. Mer pengar behövs förvisso men minst lika viktigt är att politiken med idrotten gemensamt prioriterar vad som bör göras och slår ihop våra pengapåsar. 

Mötet med idrottsministern och övriga intressenter den 15 juni är ett viktigt och bra kliv framåt. Kanske kan det här bli en spännande och viktig valfråga. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.