Nationell strategi, men hur?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som syrenen blommar sjuder åter idrottsaktiviteter av liv, lust och glädje – oberoende om av solensvärme eller regnets väta och oavsett om det är i skogen, på våra vägar, i luften, i hallar eller på planer. 

Idrottsrörelsen är fantastisk i både omfång och variation. Jag själv är inne i en mötesintensiv period där lyssnandet på våra medlemsförbund blandas med många dialoger med politiker och beslutsfattare. 

Allt med målet att förflytta frågor där idrottsrörelsen behöver hjälp av politiken med initiativ och beslut som skapar förutsättningar för alla medlemsförbundens föreningar att bedriva idrott. 

Med hjälp av idrottsungdomar har vi intervjuat partiledare och företrädare för riksdagspartierna och filmerna sprids successivt på sociala medier. Idrotten och tiden som ideella ledare och förtroendevalda bidrar med varje dag, året om och över hela landet lovordas och beskrivs som en verklig kraft och tillgång i samhället. 

Vi är omtyckta, men...

Det är egentligen inget nytt. Många har hört mig prata om idrottens dilemma att vi är omtyckta av alla och det i sin tur innebär att incitamentet är svagt för partier att just vilja göra skillnad i faktisk verkstad för att hjälpa idrotten. 

Vi gillas av alla. Alla är överens om att idrottsrörelsen är viktig. När det gäller idrottens behov av idrottsytor så vill alla – men inget händer. 

Det är därför mycket positivt att idrottsminister Anders Ygeman (s) nu bjudit in mig som representant för Riksidrottsförbundet att tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, Centrum för idrottsforskning, CIF, Allmänna arvsfonden och representanter från några av våra största kommuner att diskutera fler och bättre idrottsytor och att ministern också öppnar för att införa en nationell strategi på området.

Är det något som tydligt förenar idrottsrörelsen är det behovet av plats att idrotta. 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har stort behov av fler tider och ytor. 

50 procent av föreningarna över hela landet uppger att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottshallen och/eller brist på toaletter respektive inga omklädningsrum. 

För att göra verkstad av de bra initiativ som nu lyfts behövs katalysatorer. Jag har själv erfarenheten från roll som nationell samordnare Första gången 2012–2013 handlade det om idrottsrelaterat våld och huliganismvåld. Andra gången 2015 gällde uppdraget att skapa ett effektivare flyktingmottagande av ensamkommande flyktingbarn. 

En ultimat lösning

Jag har också följt hur samma instrument nyttjats för att underlätta förutsättningarna att bygga ut vindkraften. Jag tror att instrument av denna typ kan bli nödvändiga om vi ska gå från ord till handling. 

Om det blir den ultimata lösningen vad gäller idrottsytor, hallar och anläggningar får vi se – huvudsaken är att de initiativ som nu tas verkligen leder till fler och bättre idrottsmiljöer från Ystad till Haparanda. 

Jag tror att det kommer behövs en aktiv nationell kraft som gör nytta för idrotten och samhället över lång tid framöver. Mer pengar behövs förvisso men minst lika viktigt är att politiken med idrotten gemensamt prioriterar vad som bör göras och slår ihop våra pengapåsar. 

Mötet med idrottsministern och övriga intressenter den 15 juni är ett viktigt och bra kliv framåt. Kanske kan det här bli en spännande och viktig valfråga. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.