Nationell strategi, men hur?
Samtidigt som syrenen blommar sjuder åter idrottsaktiviteter av liv, lust och glädje – oberoende om av solensvärme eller regnets väta och oavsett om det är i skogen, på våra vägar, i luften, i hallar eller på planer.
Idrottsrörelsen är fantastisk i både omfång och variation. Jag själv är inne i en mötesintensiv period där lyssnandet på våra medlemsförbund blandas med många dialoger med politiker och beslutsfattare.

Allt med målet att förflytta frågor där idrottsrörelsen behöver hjälp av politiken med initiativ och beslut som skapar förutsättningar för alla medlemsförbundens föreningar att bedriva idrott.
Med hjälp av idrottsungdomar har vi intervjuat partiledare och företrädare för riksdagspartierna och filmerna sprids successivt på sociala medier. Idrotten och tiden som ideella ledare och förtroendevalda bidrar med varje dag, året om och över hela landet lovordas och beskrivs som en verklig kraft och tillgång i samhället.
Vi är omtyckta, men...
Det är egentligen inget nytt. Många har hört mig prata om idrottens dilemma att vi är omtyckta av alla och det i sin tur innebär att incitamentet är svagt för partier att just vilja göra skillnad i faktisk verkstad för att hjälpa idrotten.
Vi gillas av alla. Alla är överens om att idrottsrörelsen är viktig. När det gäller idrottens behov av idrottsytor så vill alla – men inget händer.
Det är därför mycket positivt att idrottsminister Anders Ygeman (s) nu bjudit in mig som representant för Riksidrottsförbundet att tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, Centrum för idrottsforskning, CIF, Allmänna arvsfonden och representanter från några av våra största kommuner att diskutera fler och bättre idrottsytor och att ministern också öppnar för att införa en nationell strategi på området.
Är det något som tydligt förenar idrottsrörelsen är det behovet av plats att idrotta. 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har stort behov av fler tider och ytor.
50 procent av föreningarna över hela landet uppger att det finns ett stort renoveringsbehov av idrottshallen och/eller brist på toaletter respektive inga omklädningsrum.
För att göra verkstad av de bra initiativ som nu lyfts behövs katalysatorer. Jag har själv erfarenheten från roll som nationell samordnare Första gången 2012–2013 handlade det om idrottsrelaterat våld och huliganismvåld. Andra gången 2015 gällde uppdraget att skapa ett effektivare flyktingmottagande av ensamkommande flyktingbarn.
En ultimat lösning
Jag har också följt hur samma instrument nyttjats för att underlätta förutsättningarna att bygga ut vindkraften. Jag tror att instrument av denna typ kan bli nödvändiga om vi ska gå från ord till handling.
Om det blir den ultimata lösningen vad gäller idrottsytor, hallar och anläggningar får vi se – huvudsaken är att de initiativ som nu tas verkligen leder till fler och bättre idrottsmiljöer från Ystad till Haparanda.
Jag tror att det kommer behövs en aktiv nationell kraft som gör nytta för idrotten och samhället över lång tid framöver. Mer pengar behövs förvisso men minst lika viktigt är att politiken med idrotten gemensamt prioriterar vad som bör göras och slår ihop våra pengapåsar.
Mötet med idrottsministern och övriga intressenter den 15 juni är ett viktigt och bra kliv framåt. Kanske kan det här bli en spännande och viktig valfråga.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar